ερωτηση για τις οπερες

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
που προσφερει καθε Κυριακή η Καθημερινη.
Αξιζουν να τις μαζεψει καποιος, ειναι καλες εκτελέσεις ή ειναι φυκια που μας πουλαν για μεταξωτες κορδέλες εμας τους αδαείς?

Πιστεύω ότι αξίζουν για ξεκίνημα.Περιποιημένες εκδόσεις,με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα έργα και μεταφρασμένο στα ελληνικά λιμπρέτο.
Βεβαια το μεγάλο μείον είναι οτι η Callas είχε συμβόλαιο με την Ε.Μ.Ι. και όχι με την D.G.
Aπο τίς δύο πρώτες οι Μποέμ σαφώς καλύτερη εκτέλεση.Ο Rigoletto με Callas,Gobbi,Di Stefano ανεπανάληπτος..
Προσωπικά θα τίς αγοράσω σαν δευτερες εκτελέσεις.Με 8.9 ευρώ.,τίς θεωρώ μιά αξιοπρεπή εισαγωγή στήν όπερα.Δεν γνωρίζω την συνέχεια.
Εάν υπάρχει Karajan σε Γερμανούς συνθέτες θα είναι πρώτη επιλογή..

Πάντως για κάποιον σαν εμένα που προσπαθούσα με κόπο να καταλάβω τι λένε στους διαλόγους ( όχι σε ιταλικά και γερμανικά-εκεί δεν υπάρχει σωτηρία- αλλά σε ελάχιστες πού έχω στα αγγλικά ), είναι μεγάλη υπόθεση.

Πραγματικά χάρηκα πολύ γιατί δεν ήξερα αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά. Επίσης μου δίνεται η ευκαιρία να μάθω και περισσότερα για τα έργα, τους δημιουργούς αλλά και ουσιαστικά την υπόθεση και τους διαλόγους της κάθε όπερας.

Και δεν νομίζω να είναι και τόσο ακριβά.

Οι τιμές είναι φτηνές και οι εκδόσεις πολύ προσεγμένες.Eδώ κάνει 20 ευρώ ο κάθε Κουρκούλης,τα 8.90 ευρώ είναι λογικότατη τιμή.
Θά έχω τον νού μου και εάν δεν σάς πειράζει ,θα σάς προτείνω και κάποιες που πιθανώς να θεωρούνται first class.

Οι τιμές είναι φτηνές και οι εκδόσεις πολύ προσεγμένες.Eδώ κάνει 20 ευρώ ο κάθε Κουρκούλης,τα 8.90 ευρώ είναι λογικότατη τιμή.
Θά έχω τον νού μου και εάν δεν σάς πειράζει ,θα σάς προτείνω και κάποιες που πιθανώς να θεωρούνται first class.

Μπραβο ρε Σπυρο

Aρα καλα θα κανω να τις μαζεψω (εχω ηδη του Βηματος)μιας και τα 8.9 ειναι για δυο cd. Καλα για κουρκουτη δεν το συζητω .....

Χωρίς να είμαι λάτρης της όπερας πήρα και τις 2 πρώτες.
Έτσι για να μπω στο πνεύμα.
Προσεγμένες εκδόσεις και σε πολύ καλή τιμή.
Τώρα δεν ξέρω οι εκτελέσεις αν είναι από τις καλύτερες γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκα με τέτοιου είδους μουσική.

Πάντως με την πρωτη απογοητεύτηκα από το πως ακούγεται . Θαμμένη ορχήστρα στο βάθος , θολή , χωρίς πλούτο , πολύ μπροστά οι φωνές και δυσανάλογα μεγάλες .

Πάντως με την πρωτη απογοητεύτηκα από το πως ακούγεται . Θαμμένη ορχήστρα στο βάθος , θολή , χωρίς πλούτο , πολύ μπροστά οι φωνές και δυσανάλογα μεγάλες .

ωχ. Σας το'λεγα ότι αυτός μια μέρα θα γίνει χαϊεντάς... :grinning-smiley-043

Σήμερα κυκλοφόρησε απο την σειρά η 'Lucia di Lammermoor',τού Donizetti, σε διευθυνση τού πρόωρα χαμένου και πολύ ταλαντούχου Thomas Schippers,με την Συμφωνική τού Λονδίνου.
Lucia η Beverly Sills.Σούς βασικούς ρόλους ο τενόρος Carlo Berrgonzi,και ο βαρύτονος Piero Cappuccilli.
Ακουσα αποσπάσματα και θεωρώ ότι η ορχήστρα είναι πολύ καλή.Η Sills ανταποκρίνεται πολύ ικανοποιητικά σε έναν απο τούς πιό απαιτητικούς ρόλους τού Ιταλικού Μελοδράματος.
ΟΜΩΣ........
Επειδή μιλάμε για μιά όπερα σταθμό που περιέχει μιά απο τίς πιό σημαντικές μουσικές στιγμές τής Ιστορίας τής Οπερας,την περίφημη ´Σκηνή τής Τρέλλας ´τής Lucia,εδώ υπάρχει μόνον η Callas.
H κατά σειράν ακρόαση τών δύο ερμηνειών είναι συντριπτική υπέρ τής Μαρίας.
Η Callas είναι Η LUCIA.
Kαι επειδή αυτήν τήν όπερα αξίζει να την έχει και όποιος δεν είναι λάτρης τού είδους ας την αγοράσει στην εκτέλεση του1953 με την Chorus and Orchestra of the Maggio Musicale Fiorentino,υπό την διεύθυνση τού Tullio Serafin.
Μαζί με την Callas,δύο Ιερά Τερατα τής εποχής ο Giuseppe Di Stefano και ο αξεπέραστος κατ´εμέ και σήμερα, βαρύτονος Tito Gobbi.
Κυκλοφορεί και απο την Ε.Μ.Ι,αλλά και απο την πολύ καλή σειρά τής Naxos Historical,έστω και χωρίς λιμπρέτο,σε τιμή ελάχιστα ακριβότερη απο τής Καθημερινής.
Υ.Γ
Και μιά υποσημείωση εάν επιτρέπεται.
Το να συλλέξει,κάποιος μη γνώστης τού είδους 28 όπερες ,μάλλον θα τον μπερδέψει παρά θα τον βοηθήσει να εντρυφήσει στην όπερα εάν το επιθυμεί.
Λίγες και καλές,γιατί 28 μαζεμένες θα φανούν ´βουνό´.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λένε οτι κυκλοφορούν Κυριακή ενώ απο την Παρασκευή υπάρχει στα περίπτερα.
Αν πας Κυριακή σου λένε δεν υπάρχει τίποτα.

Κύριε Σούρλα για να καταφέρει κάποιος μη γνώστης να τις ακούσει ( όπως εγώ για παράδειγμα ) θα χρειαστεί χαλαρά κανένα 6μηνο. :flipout: ....και βάλε.

Απάντηση: Re: ερωτηση για τις οπερες

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λένε οτι κυκλοφορούν Κυριακή ενώ απο την Παρασκευή υπάρχει στα περίπτερα.
Αν πας Κυριακή σου λένε δεν υπάρχει τίποτα.

Κύριε Σούρλα για να καταφέρει κάποιος μη γνώστης να τις ακούσει ( όπως εγώ για παράδειγμα ) θα χρειαστεί χαλαρά κανένα 6μηνο. :flipout: ....και βάλε.

Τάσο έχω σπίτι μου όπερες εδώ και δέκα χρόνια που ακόμα δεν τίς έχω ακούσει ουσιαστικά.
Θεωρώ ότι μιά συλλογή για την συλλογή και μάλιστα τόσο μεγάλη δυσκολεύει τον υποψήφιο ακροατή και στην ουσία τον κουράζει πρίν τής ωρας του.
Ασε που είναι αδύνατον για τον οποιονδήποτε να ακούει συνεχώς ένα είδος μουσικής και ιδίως όπερα.
Γι´αυτό ´αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι´;) Μιά-δυό το πολύ στο τρίμηνο και εάν προκαλέσουν κάποιο ενδιαφέρον ,επανάληψη.
Και σιγά -σιγά προχώρημα,ενώ συγχρόνως επιστρέφουμε και στα πιό οικεία μας είδη μουσικής.

Re: Απάντηση: Re: ερωτηση για τις οπερες

Τάσο έχω σπίτι μου όπερες εδώ και δέκα χρόνια που ακόμα δεν τίς έχω ακούσει ουσιαστικά.
Θεωρώ ότι μιά συλλογή για την συλλογή και μάλιστα τόσο μεγάλη δυσκολεύει τον υποψήφιο ακροατή και στην ουσία τον κουράζει πρίν τής ωρας του.
Ασε που είναι αδύνατον για τον οποιονδήποτε να ακούει συνεχώς ένα είδος μουσικής και ιδίως όπερα.
Γι´αυτό ´αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι´;) Μιά-δυό το πολύ στο τρίμηνο και εάν προκαλέσουν κάποιο ενδιαφέρον ,επανάληψη.
Και σιγά -σιγά προχώρημα,ενώ συγχρόνως επιστρέφουμε και στα πιό οικεία μας είδη μουσικής.

Σωστά.

Απάντηση: Re: ερωτηση για τις οπερες

Σωστός!

Η σημερινή που κυκλοφόρησε (Σταχτοπούτα)αξίζει να αγοραστεί.
Rossini μελωδικός και χαριτωμένος,διευθύνει ο σπουδαίος Ιταλός Abbado,μιά χαρά το casting.
Οτι πρέπει για δύο ώρες μελωδική μουσικής και τραγουδιού.

Ειμαι λατρης της ΟΠΕΡΑΣ - καθολου ειδικος...Νομιζω ομως οτι προκειται για ενα ολοκληρωμενο πολυθεαμα,στο οποιο εκτος απο τη μουσικη συμμετεχουν η υποκριτικη,η ανθρωπινη φωνη στο μεγαλειο της,η χορωδια,το μπαλετο,η σκηνοθεσια,σκηνογραφια,διακοσμηση , η λογοτεχνια βεβαια και η ποιηση κλπ κλπ....!!!
Θεωρω οτι το πιο πολυτιμο και απο τα cd ειναι το βιβλιαρακι που περιεχει το λιμπρετο στα Ελληνικα - πολυ δυσκολο να βρεθει οταν το θες και πολλες αλλες χρησιμες πληροφοριες ...
Εχω μαζεψει αρκετα DVD με βιντεοσκοπημενες παραστασεις κι εκει τα βιβλια αυτα θα μου ειναι πολυ χρησιμα !
Για οποιον ενδιαφερεται ν αρχισει, καλο ειναι να ψαξει και να δει την κινηματογραφημενη CARMEN του Μπιζε με ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ - ΧΟΥΛΙΑ ΜΙΓΚΕΝΕΣ ΤΖΟΝΣΟΝ - ενα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ που βλεπεται ευκολα απο μη μυημενους...
Στις σειρες των 3 ΤΕΝΟΡΩΝ (DVD κατα προτιμηση η CD - πολυ μου αρεσουν- θα γνωρισει επισης τις πιο διασημες ΑΡΙΕΣ...

Η σημερινή που κυκλοφόρησε (Σταχτοπούτα)αξίζει να αγοραστεί.
Rossini μελωδικός και χαριτωμένος,διευθύνει ο σπουδαίος Ιταλός Abbado,μιά χαρά το casting.
Οτι πρέπει για δύο ώρες μελωδική μουσικής και τραγουδιού.

γιατρέ , ει δυνατόν κάποιες παρατηρήσεις επί της ουσίας . :flipout: Ακούγεται καλά ; είναι πλούσια τα όργανα ; έχουν σώμα τα βιολιά και τα τσέλα ;

ευχαριστούμε

Ωχ .!!!Πότε περάσαμε στην hi-end??:flipout: :flipout:
Mιά φορά μπήκαμε και γράψαμε και αρχίσανε οι πλάκες.:flipout: :flipout:
Επι τής ουσίας τώρα: Τα τσέλλα κορμάρες,τα βιολιά όπως το πάρεις....:BDGBGDB55:

Eάν εκδοθεί η Σαλώμη τού Richard Strauss με Sinopoli πάρτην χωρίς δεύτερη σκέψη.
Πιστευω ότι είναι δύσκολο ( θα χαρώ πολύ) αλλά εάν κυκλοφορήσει όλο το Δακτυλίδι με Karajan ή ο Parsifal με τον ίδιο ή ο Τριστάνος με Kleiber,αλλά και ο Ιπτάμενος Ολλανδός με Sinopoli θάναι super.
Βεβαια στον Wagner ,E.M.I και Philips έχουν πιό πολλές επιλογές.
Είμαι και εγώ περίεργος εάν θα υπάρχει Wagner στην σειρά ή θα την βγάλουν με αποσπάσματα μόνον.