Ερωτηση για τοποθετηση μεγαφωνων σε ηχειο

rasape

Established Member
4 June 2010
167
Χαιρετω το ωραιο και χρησιμο φορουμ σας!
Μια ερωτηση σχετικα με καποια ηχεια τριων δρομων
που φτιαχνω, της πλακας οχι τοποτα σοβαρο, πως θα πρεπει να τοποθετηθουν τα μεγαφωνα στο δευτερο ηχειο;

Το σχεδιακι που εχω δειχνει μονο το ενα ηχειο και ετσι πηρα την
αποφαση να σας ρωτησω.
Συμφωνα με το σχημα που σας δινω (τα μεγαφωνα κατα μεγεθος w, m, t), ποιος ειναι ο σωστος τροπος, ο Α η ο Β;
Ευχαριστω προκαταβολικα και επειδη νεος, αν το νημα ειναι σε λαθος μερος παρακαλω ας μεταφερθει.:smile:

Attachments

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    21.2 KB · Views: 38
θεωρητικά ο β

όχι ότι δεν έχω δει και στον α τύπο...

Σας ευχαριστω πολυ για τις γρηγορες απαντησεις,
προχωραω συμφωνα με το Β λοιπον.

Αν θες πες κ καμια παραπανω πληροφορια για το τι μεγαφωνα θα βαλεις, τι κουτα κτλ..

Και αν δεν έχεις ήδη έτοιμα τα κουτιά...
ο καλύτερος τρόπος είναι τουίτερ-μιντ-γούφερ στην σειρά, στην ίδια κατακόρυφο

Τιποτα σπουδαιο sifis, τα γουφερ ειναι φτηνα peerles 6.5", τα
μιντ και τα τουιτερ κατι παλια αχρησιμοποιητα philips που ειχα οπως και το κροσοβερ.
Τα κουτια που φτιαχνω ειναι 18lt, μπας ρεφλεξ.
Δυστυχως toulou, τα μιντ και τουιτερ, συμφωνα με το σχεδιο παντα, δεν χωρανε κατακορυφα.
Οπως καταλαβατε δεν ειναι κατι το σοβαρο, DIY για να περασει
η ωρα ειναι περισσοτερο, ευχαριστω για τη βοηθεια και αν κατι
χρειαστω σιγουρα θα σας ξαναενοχλησω!

Ευχαριστω Μανωλη, οι δυο μοναδες ουτως η αλλως πανε σχεδον
κολλητα λογω ελειψης χωρου.

Και τωρα μια απορια που εχω σχετικα με τον σωληνα του μπας ραφλεξ, το μηκος του και το σημειο που πρεπει να τοποθετηθει:

Οι διαστασεις του ηχειου ειναι Π 220, Υ 45 και Β 28 mdf 19mm.
Το 6.5" γουφερακι ειναι ακριβως στο κεντρο της μπροστινης οψης.
Το σχεδιακι που εχω αναφερει μονο τη διαμετρο του σωληνα 50mm, την τρυπα την εχει κατω απο το γουφερ χωρις να δινει ακριβη στοιχεια αποστασης πχ. απο το κεντρο του γουφερ η απο
τη βαση του ηχειου και επισης δεν αναφερει μηκος.
Για το τελευταιο, τι μηκος πρεπει να εχει ωστε να εχω οσο το
δυνατο σφιχτοτερο και καθαροτερο μπασο, σχετικα παντα με τις
διαστασεις του ηχειου;
Οσον αφορα το που θα τοποθετηθει, μια απαντηση εστω και στο περιπου θα με βοηθουσε αρκετα ωστε να μην κανω καποιο χοντρο λαθος...

ποιο ειναι το γουφερακι?μοντελο ενοω...Μπορεις να χρισημοποιησεις το winIsd και να βαλεις τα δεδομενα του γουφερ σου, και της κουτρας σου, και να δεις τι αποκριση θα χεις περιπου..

Φιλε κ γω δε ειμαι ειδημον αλλα, βαζοντας τα στοιχεια του μεγαφωνου που βρηκα,στο winIsd, βαζοντας κουτα 18 λιτρα, θες τρυπα: Διαμετρος 5cm x μηκος σωληνα 6,96cm, η αν θες μεγαλυτερη τρυπα, διαμετρος 6.3cm x μηκος 12.25cm..
Ορισα συχνοτητα συντονισμου 55hz και η πτωση της αποκρισης αρχιζει απο τα 66hz και το -3db ειναι στα 53 περιπου hz. μια χαρα ειναι νομιζω ως προς την αποκριση του μπασου.

Χιλια ευχαριστω!
Το winIsd θα ψαξω να το βρω, επισης θα κατσω να μαθω τι ειναι τα στοιχεια του μεγαφωνου, τα βλεπω και δεν ξερω τι σημαινουν, χρειαζομαι διαβασμα, να εισαι καλα!

Τιποτα σπουδαιο sifis, τα γουφερ ειναι φτηνα peerles 6.5", τα
μιντ και τα τουιτερ κατι παλια αχρησιμοποιητα philips που ειχα οπως και το κροσοβερ.
Τα κουτια που φτιαχνω ειναι 18lt, μπας ρεφλεξ.
Δυστυχως toulou, τα μιντ και τουιτερ, συμφωνα με το σχεδιο παντα, δεν χωρανε κατακορυφα.
Οπως καταλαβατε δεν ειναι κατι το σοβαρο, DIY για να περασει
η ωρα ειναι περισσοτερο, ευχαριστω για τη βοηθεια και αν κατι
χρειαστω σιγουρα θα σας ξαναενοχλησω!

Τα φθηνα woofer peerless μην τα υποτιμας...!!!
Εχουν στειλει στο ραφι πολλες φορες αρκετα ακριβοτερες μοναδες
Μπορεις να τα συνδιασεις με vifa tweeter D27 TG 35 06
http://www.madisound.com/catalog/product_info.php?products_id=1086
τα οποια ειναι φθηνα αλλα ακουγονται πολυ καλα στα αυτια μου
και ειμαι και ενα σκαλακι πιο απαιτητικος

Peerless γουφερς των 80-100 ευρω χρησιμοποιούνε κορυφαίες εταιρίες οπως η Wilson
Mη τα υποτιμάτε καθόλου
Εχει βγάλει και μια πολύ οικονομική σειρα στα 20-30ευρω που από οτι εχω ακουσει αξίζει οσο τα χρηματα που ζητα