ES9018 32bit dac kit/AK4399 32bit dac kit/PCM1794A 24bit dac kit (διαλέχτε!)

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,065
Ο ντιου-ήστας στο HongKong ή αλλιώς diyinhk, γνωστός από την προσιτή πλακέτα για το ES9018 32bit dac kit, έχει ήδη ετοιμάσει εδώ και λίγο καιρό και τα λοιπά dac kit.

AK4399 32bit dac kit
PCM1794A 24bit dac kit

Τα δίνει και με χρώματα για να έχουμε καλές παραλλαγές.

Tο δεύτερο κιτ με το γνωστό 32bit 4399 της Asahi Kasei το οποίο βγάζει differential έξοδο τάσης εκεί τριγύρω στα 2,85Vpp που σημαίνει ότι για κάθε hot & cold το σήμα τρέχει με 1Vrms περίπου.
Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα και τα βρίσκουμε στο: http://www.akm.com/datasheets/ak4399_f03e.pdf

Η τιμή της πλακέτας γύρω στα 25 ευρώ γύρω στο 1/3 του Sabre.
$%28KGrHqR,!lYFDOe9DMr5BR!jG-OfJQ~~60_57.JPG

Tο τρίτο κιτ με το γνωστό 24bit PCM1794A της Burr Brown (TI) το οποίο βγάζει differential έξοδο ρεύματος εκεί τριγύρω στα 7,5mAp-p σε full scale έξοδο (0dB).
Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα και τα βρίσκουμε στο http://www.ti.com/lit/ds/symlink/pcm1794a.pdf

Η τιμή της πλακέτας γύρω στα 20 ευρώ, γύρω στο 1/3 του Sabre.

$%28KGrHqF,!iUFDG00C-nPBR!jqcQ51g~~60_57.JPG

Ωραία όλα αυτά, αλλά από τεχνική άποψη το ES9018 είναι χωρίς ανταγωνισμό..

Μόνο οικονομικοί λόγοι θα με έστελναν σε κάποια από τις άλλες πλακέτες.

Επίσης, να σημειώσω ότι οι προσπάθειες του φίλου Κινέζου είναι αξιοθαύμαστες, αλλά σαν ποιότητα υλοποίησης απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες των TP & Acko. Η διαφορά στο κόστος μπορεί να είναι (πολύ) μεγάλη, αλλά δεν παίρνεις αέρα. Παίρνεις καλύτερες επιδόσεις, πιο κοντά στις θεωρητικές του chip, κυρίως λόγω πιο σωστού / μελετημένου layout και περισσότερων layers στο PCB.

Από τεχνικής άποψης μπορεί το ES9018 να είναι πιο μπροστά, αλλά από τεχνικής άποψης και τα άλλα είναι πολύ μπροστά από τον καλύτερο ενισχυτή που κυκλοφορεί.

Ακόμη δεν έχω πειστεί για την ακουστική ανωτερότητα, του Sabre, τουλάχιστον σε δύο βουβάλια έκδοσης ΙΙ & ΙΙΙ που έχω ακούσει (και τα δύο με μαμά υλοποιήσεις σύμφωνα με τον κατασκευαστή, σύνδεση s/pdif).
Από την άλλη, οι άλλες δύο επιλογές είναι δύο διαφορετικές υλοποιήσεις ως προς το στάδιο εξόδου, η μεν με το ΑΚ έχει έξοδο τάσης οπότε παίζει είτε παθητικά είτε με κάποιο τελεστικό, η δε με το ΒΒ έχει έξοδο ρεύματος οπότε σηκώνει υλοποίηση λάμπας ή τελεστικού ή και υβριδικής κατάστασης σαν αυτό το υπέροχο κύκλωμα που είδα στο dac του Στέλιου Περγιουδάκη.

Όλα σηκώνουν και i2s που είναι των καιρών, αλλά εκεί που πραγματικά προβληματίζομαι δεν είναι στο πιο υπερέχει τεχνικά, αλλά το τι έχει κάνει ο Κινέζος στις πλακέτες.
Από θέμα τροφοδοσίας τον πάω με τα χίλια που δεν έβαλε τροφοδοσία πάνω στις πλακέτες αλλά τις άφησε ελεύθερες με εξωτερική παρέμβαση (εδώ θα πέσει Salas και πολύ θα το χαρώ).
Από θέμα όμως jitter τι έχει κάνει; Έχει υλοποιήσει κάποιον κρύσταλλο, δεν γράφει αλλά αναφέρει ότι είναι σχεδιασμένες βάσει των προτύπων αναφοράς που έχει θέσει ο κάθε κατασκευαστής (μάλλον εννοεί αυτό το Evaluation Board/circuit) του dac-chip και ακόμη και η λίστα των υλικών δεν διατίθεται αλλά αναγράφεται πάνω στις πλακέτες.
Σαφώς και θα προτιμούσα και το στάδιο εξόδου να ήταν χωριστό, για να κάνουμε ότι θέλουμε δίχως περιορισμούς πάνω στην πλακέτα...

Επίσης περί layers Δημήτρη, τελευταία με κάποιο πρόβλημα σε θόρυβο εξαιτίας ποιος ξέρει τι στα layers, που αντιμετώπισα σε κάρτα υψηλών προδιαγραφών, αρκετών στρώσεων, με κάνουν να είμαι επιφυλακτικός σε κυκλώματα που έχουν υλοποιηθεί σε πολλαπλές στρώσεις.

Δεν ξέρω ακούω γνώμες!

Last edited:
Re: Απάντηση: ES9018 32bit dac kit/AK4399 32bit dac kit/PCM1794A 24bit dac kit (διαλέ

Από τεχνικής άποψης μπορεί το ES9018 να είναι πιο μπροστά, αλλά από τεχνικής άποψης και τα άλλα είναι πολύ μπροστά από τον καλύτερο ενισχυτή που κυκλοφορεί.

Δεν αναφέρομαι σε S/N, THD κτλ αλλά σε dejittering, reclocking, oversampling, κτλ.

Εκεί το Sabre παίζει μόνο του.

Όλα σηκώνουν και i2s που είναι των καιρών, αλλά εκεί που πραγματικά προβληματίζομαι δεν είναι στο πιο υπερέχει τεχνικά, αλλά το τι έχει κάνει ο Κινέζος στις πλακέτες.
Από θέμα τροφοδοσίας τον πάω με τα χίλια που δεν έβαλε τροφοδοσία πάνω στις πλακέτες αλλά τις άφησε ελεύθερες με εξωτερική παρέμβαση (εδώ θα πέσει Salas και πολύ θα το χαρώ).

Έχει κάνει και καλές επιλογές αλλά και όχι και τόσο καλές, ειδικά σχετικά με το ground plane. Εκεί είναι που βοηθάνε τα περισσότερα layers.. αν και στο τελευταίο revision του αν κατάλαβα καλά έχει κάνει πολλές βελτιώσεις.

Από θέμα όμως jitter τι έχει κάνει; Έχει υλοποιήσει κάποιον κρύσταλλο, δεν γράφει αλλά αναφέρει ότι είναι σχεδιασμένες βάσει των προτύπων αναφοράς που έχει θέσει ο κάθε κατασκευαστής (μάλλον εννοεί αυτό το Evaluation Board/circuit) του dac-chip και ακόμη και η λίστα των υλικών δεν διατίθεται αλλά αναγράφεται πάνω στις πλακέτες.

Στο 9018 έχει αφήσει πίστες για clock.. ταιριάζει εύκολα κάποιο καλό της Crystek αλλά με μόντα μπαίνει και φτηνό. Φαντάζομαι και στα άλλα θα έχει κάνει το ίδιο.

Σαφώς και θα προτιμούσα και το στάδιο εξόδου να ήταν χωριστό, για να κάνουμε ότι θέλουμε δίχως περιορισμούς πάνω στην πλακέτα...

Κι εγώ το ίδιο.

Επίσης περί layers Δημήτρη, τελευταία με κάποιο πρόβλημα σε θόρυβο εξαιτίας ποιος ξέρει τι στα layers, που αντιμετώπισα σε κάρτα υψηλών προδιαγραφών, αρκετών στρώσεων, με κάνουν να είμαι επιφυλακτικός σε κυκλώματα που έχουν υλοποιηθεί σε πολλαπλές στρώσεις.

Δεν ξέρω ακούω γνώμες!

Εδώ κολλάει το "πολλές στρώσεις αλλά και σωστό layout". Υπάρχουν best practices για όλα αυτά, δεν είναι πυρηνική φυσική. Απλά πρέπει να είσαι πολύ διαβασμένος.. οι TP & Acko είναι. Ο φίλος μας είναι λιγότερο..

Απάντηση: Re: Απάντηση: ES9018 32bit dac kit/AK4399 32bit dac kit/PCM1794A 24bit dac

Έχει κάνει και καλές επιλογές αλλά και όχι και τόσο καλές, ειδικά σχετικά με το ground plane. Εκεί είναι που βοηθάνε τα περισσότερα layers.. αν και στο τελευταίο revision του αν κατάλαβα καλά έχει κάνει πολλές βελτιώσεις.

- Γράφει κάπου στο κείμενο που ακολουθεί τις πωλήσεις του "The top layer is a solid ground plane and it follows the official demo circuit for ultimate audio performance", για αυτό κάπου έγραψα ότι μάλλον εννοεί ότι ακολουθεί τα γνωστά Evaluation Board/Evaluation Schematics που δίνουν οι κατασκευαστές των dac-chip.
Τώρα πραγματικά το τι έχει κάνει, δεν μπορώ να το γνωρίζω.

Στο 9018 έχει αφήσει πίστες για clock.. ταιριάζει εύκολα κάποιο καλό της Crystek αλλά με μόντα μπαίνει και φτηνό. Φαντάζομαι και στα άλλα θα έχει κάνει το ίδιο.

- Έχουμε κάποια πληροφόρηση για αυτό που γράφεις, επειδή βλέπω ότι και στις τρεις πλακέτες έχει κρατήσει σταθερό το γενικό layout (δηλ. που θα μπουν οι είσοδοι σήματος, οι είσοδοι τροφοδοσίας, οι έξοδοι σήματος, τα σημεία του αναλογικού σταδίου και άλλα σχετικά). Θα ήθελα να δω μερικά πράγματα πριν του γράψω την απορία μου για το πως υλοποιείται το ρολογάκι.

Εδώ κολλάει το "πολλές στρώσεις αλλά και σωστό layout". Υπάρχουν best practices για όλα αυτά, δεν είναι πυρηνική φυσική. Απλά πρέπει να είσαι πολύ διαβασμένος.. οι TP & Acko είναι. Ο φίλος μας είναι λιγότερο..

- Μωρέ και η Creative είναι κορυφή στις κατασκευές τις και στην τεχνογνωσία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε από προβλήματα "γήρανσης" κάποιων σημείων των layers με αποτέλεσμα μετρητικό θόρυβο...όχι ακουστικό! Λεπτομέρειες με pm.

Πάει καιρός και μπορεί να μη θυμάμαι καλά… αλλά έστω ότι θυμάμαι.
Το evaluation board ήταν 8 κανάλια, και μέτραγε χειρότερα από το buffalo 32s .
Για να το λέει demo, μπορεί να εννοεί και κάτι άλλο.

Με το AK4399 θεωρώ ότι αξίζει με το παραπάνω να ασχοληθεί κάποιος. Αλλά υποπτεύομαι ότι η ενασχόληση θα είναι εξαιρετικά μακροχρόνια και επίπονη, νομίζω δεν το έχει ψάξει η κοινότητα όσο τα ESS.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ES9018 32bit dac kit/AK4399 32bit dac kit/PCM1794A 24bit

- Γράφει κάπου στο κείμενο που ακολουθεί τις πωλήσεις του "The top layer is a solid ground plane and it follows the official demo circuit for ultimate audio performance", για αυτό κάπου έγραψα ότι μάλλον εννοεί ότι ακολουθεί τα γνωστά Evaluation Board/Evaluation Schematics που δίνουν οι κατασκευαστές των dac-chip.
Τώρα πραγματικά το τι έχει κάνει, δεν μπορώ να το γνωρίζω.

Στο τελευταίο revision πρέπει να έχει φτιάξει το πάνω plane.. έχω διαβάσει και εγώ (στο νήμα του στο diyaudio αν θυμάμαι καλά) ότι έχει ακολουθήσει το reference design της ESS. Όμως δεν το έχει κάνει αρκετά πιστά, όπως έχουν επισημάνει αρκετά μέλη του diyaudio. Βελτιώνεται με κάθε revision.

- Έχουμε κάποια πληροφόρηση για αυτό που γράφεις, επειδή βλέπω ότι και στις τρεις πλακέτες έχει κρατήσει σταθερό το γενικό layout (δηλ. που θα μπουν οι είσοδοι σήματος, οι είσοδοι τροφοδοσίας, οι έξοδοι σήματος, τα σημεία του αναλογικού σταδίου και άλλα σχετικά). Θα ήθελα να δω μερικά πράγματα πριν του γράψω την απορία μου για το πως υλοποιείται το ρολογάκι.

Στην πλακέτα του ESS το βλέπω.. στις άλλες δυο δεν βλέπω ούτε κρύσταλλο.. Υποψιάζομαι ότι δεν χρειάζονται εξωτερικό clock όπως χρειάζεται το ESS.

- Μωρέ και η Creative είναι κορυφή στις κατασκευές τις και στην τεχνογνωσία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε από προβλήματα "γήρανσης" κάποιων σημείων των layers με αποτέλεσμα μετρητικό θόρυβο...όχι ακουστικό! Λεπτομέρειες με pm.

Χμ..

Ο ατιμούλης μας δίνει μόνο τη μία πλευρά σε μεγέθυνση (δεν ξέρω εάν είναι τυχαίο ή απλά κρύβει ή προσπαθεί να καλύψει κάτι).

Στο παρακάτω του ESS βλέπεις κάποια σχετική θέση προς κρύσταλλο; Μπας και μπορώ να οριοθετήσω την περιοχή και να κοιτάξω λίγο καλύτερα και στις άλλες.

$T2eC16FHJHYE9nzpcDE9BQ2-9ucMFQ~~60_57.JPG

Μετέπειτα προσθήκη = δίνει και μία γενική της άλλης άποψης με τα τρία μαζί...

$T2eC16J,!y8E9s2figVTBR!jHCD-+Q~~60_57.JPG

Last edited:
Απάντηση: Re: ES9018 32bit dac kit/AK4399 32bit dac kit/PCM1794A 24bit dac kit (διαλέ

Πάει καιρός και μπορεί να μη θυμάμαι καλά… αλλά έστω ότι θυμάμαι.
Το evaluation board ήταν 8 κανάλια, και μέτραγε χειρότερα από το buffalo 32s .
Για να το λέει demo, μπορεί να εννοεί και κάτι άλλο.

Με το AK4399 θεωρώ ότι αξίζει με το παραπάνω να ασχοληθεί κάποιος. Αλλά υποπτεύομαι ότι η ενασχόληση θα είναι εξαιρετικά μακροχρόνια και επίπονη, νομίζω δεν το έχει ψάξει η κοινότητα όσο τα ESS.

Τάσο, γιατί οριοθετείς μόνο το ΑΚ;
Θα ήθελα τη γνώμη σου, γιατί προσπαθώ να καταλάβω περισσότερα πράγματα...

Σκέψου ότι προς το παρόν δεν συγκλίνω προς τα πουθενά μεταξύ των τριών αλλά δεν παραπβλέπω και την οικονομική διαφορά τους...νομίζω ότι και σε τροφοδοσίες μάλλον θα χρειαστούν τις ίδιες (για θέμα κόστους).

Re: Απάντηση: ES9018 32bit dac kit/AK4399 32bit dac kit/PCM1794A 24bit dac kit (διαλέ

Ο ατιμούλης μας δίνει μόνο τη μία πλευρά σε μεγέθυνση (δεν ξέρω εάν είναι τυχαίο ή απλά κρύβει ή προσπαθεί να καλύψει κάτι).

Στο παρακάτω του ESS βλέπεις κάποια σχετική θέση προς κρύσταλλο; Μπας και μπορώ να οριοθετήσω την περιοχή και να κοιτάξω λίγο καλύτερα και στις άλλες.

Δες τα τέσσερα περίεργα pads δεξιά του 9018 (δίπλα στον C1). Είναι το κατάλληλο footprint για clock της Crystek.

Δεν βλέπω τίποτα παρεμφερές στις άλλες πλακέτες, και στην φωτό που τις έχει να δουλεύουν δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα στην πάνω πλευρά της πλακέτας.

Ειδικά για την πλακέτα με το AK4399, απ' ότι βλέπω έχει στείλει το MCLK pin στο IDC βύσμα, πράγμα που σημαίνει ότι το παίρνει μόνο απ' έξω. Not cool, IMHO. Υποψιάζομαι ότι το ίδιο κάνει και στο DAC με το PCM.

Οπότε plug-n-play (τρόπος του λέγειν..) μόνο με πηγές που δίνουν I2S και μάλιστα με MCLK.

Κι άλλοι πόντοι για τη σαύρα.. :D

Re: Απάντηση: Re: ES9018 32bit dac kit/AK4399 32bit dac kit/PCM1794A 24bit dac kit (δ

Τάσο, γιατί οριοθετείς μόνο το ΑΚ;
Θα ήθελα τη γνώμη σου, γιατί προσπαθώ να καταλάβω περισσότερα πράγματα...

Σκέψου ότι προς το παρόν δεν συγκλίνω προς τα πουθενά μεταξύ των τριών αλλά δεν παραπβλέπω και την οικονομική διαφορά τους...νομίζω ότι και σε τροφοδοσίες μάλλον θα χρειαστούν τις ίδιες (για θέμα κόστους).
Απλά το κόλλημα μου :D , από τα 3 παραπάνω τα δύο είναι 32bit. To ESS το έχουμε σίγουρα ψάξει περισσότερο από το ΑΚ. Όχι δεν είναι ότι βαρέθηκα το ess πάντως.