Εσωτερική καλωδίωση ηχείων και ενισχυτικών

SIMPLYMUSIC

Established Member
4 October 2007
271
αν και άσχετος με τεχνικά θέματα αναρρωτιέμαι αν η αλλαγή των εωστερικών καλωδίων είτε σε ηχεία είτε σε ενισχυτικά μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βελτίωση. Έχει κάποιος εμπειρία. Στο μυαλό μου φαντάζει σαν μια απλή δουλειά πιθανόν και με χαμηλό κόστος.

Εγώ κάνοντας αλλαγή εσωτερικού καλωδίου στους μονομπλοκ μου είδα διαφορά αλλά σε ηχείο δεν έχω δοκιμάσει. Εκεί νομίζω τα πειράγματα γίνονται κυρίως στο crossover.

Σε πρώτη φάση Supra, σε δεύτερη φάση Van den hul (Μαζί με αλλαγή πυκνωτών Obbligato) και ετοιμάζομαι για την, ελπίζω, τελευταία αλλαγή σε Furutech.

σε ηχειο την μεγαλη διαφορα οντως την κανει η αλλαγη κροσοβερ με καλητερα υλικα αλλα και η καλωδιωση εχει μια μικρη διαφορα στον ηχο...το ειχα δοκιμασει παλιοτερα σε tannoy με πολυ καλα αποτελεσματα....καλωδιωση ειχα χρεισιμοποιησει cardas....αλλα και με καλωδια mena (ασημενια) που εχω ακουσει σε focal ηταν μια μικρη αναβαθμιση στον ηχο...προσοχη μονο στις ''νεκρες'' κολησεις των καλωδιων....

What is "νεκρές κολλήσεις" και γενικά για καλώδια ήχου τη χρησιμοποιούμε για κόλληση;

Απάντηση: Re: Εσωτερική καλωδίωση ηχείων και ενισχυτικών

What is "νεκρές κολλήσεις" και γενικά για καλώδια ήχου τη χρησιμοποιούμε για κόλληση;

υποθετω οτι αναφερεται σε ψυχρες κολλησεις,δηλαδη ενω εχει γινει η κολληση,δεν εχει γινει ενα σωμα με τα σημεια που κολλησαμε,με αποτελεσμα να υπαρχει λιγη ή καθολου αγωγιμοτητα.
Η κολληση γινεται με καλάι και υπαρχουν διαφορες ''ποιοτητες''.

αν και άσχετος με τεχνικά θέματα αναρρωτιέμαι αν η αλλαγή των εωστερικών καλωδίων είτε σε ηχεία είτε σε ενισχυτικά μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βελτίωση. Έχει κάποιος εμπειρία. Στο μυαλό μου φαντάζει σαν μια απλή δουλειά πιθανόν και με χαμηλό κόστος.

Ειδες; Δινεις εναν σκασμο λεφτα και μεσα εχουν παλιατζουρες.
Για να δεις ποσο υπερβολικο ειναι να δινεις λεφτα σε καλωδια...
Ουτε αυτοι που τα εχουν τσαμπα (χονδρικη, με το κιλο, οχι το μετρο) δεν τα βαζουν μεσα...

Σοβαρα τωρα.
Τι περιμενες, κανενα θαυματουργο κολπακι που να μεταμορφωνει τον ηχο μιας καραμουζας σε ενα σαξοφωνο;
Δεν γινεται. Πολυ απλα.

Απλα εχεις ακουσει μυθους και μυθοπλασιες (ο ενας μυθος φτιαχνει αλλον) που λενε οτι δινοντας ασκοπα χρηματα σε παλιοκαλωδια θα σου μεταμορφωσουν το ηχοσυστημα...

Αντι να σπαταλησεις ασκοπα τα χρηματα σου πεταξε την καραμουζα και παρε ενα σαξοφωνο, αν θες το σαξοφωνο να μην ακουγεται σαν καραμουζα ή το βιολοντσελο σαν μπετονιερα.
Δεν ειναι θεμα χρηματων, βρισκεις αξιολογο ηχο και σε χαμηλου κοστους συσκευες.
Ειναι θεμα ψαξιματος μιας και εχουν ξυπνησει ολοι και πουλανε καραμουζες για σαξοφωνα...
Τα καλωδια παντως δεν θα κανουν τιποτα. Το μονο που θα κανουν ειναι να μπεις σε τρυπακι αυθυποβολης και να νομιζεις πως υπαρχει διαφορά.

Αν θες να μεταμορφωσεις τον ηχο ενος ηχειου μπορεις να επεμβεις:
α) καμπινα. Μονωση/δεσιμο/ακιδες/σωστη τοποθετηση.
β) αλλαγη μεγαφωνων. Συνηθως τα tweeter πασχουν ή απλα αυτα δεν μας αρεσουν. Πειραγμα στο κροσοβερ για να παρεις καλυτερο ηχο απο τα υπαρχον μεγαφωνα δεν ειναι κατι απλο. Κανονικα θα ηθελε αλλαγη ολοκληρο το κροσοβερ, με διαφορετικα υλικα και πιθανοτατα αλλαγη σημειου κροσαρισματος (μιας και ο κατασκευαστης ειτε επελεξε κατι διαφορετικο για να αντεχουν σε εντασεις ή τα υλικα που χρησιμοποιει εχουν μεγαλες αποκλισεις).

Αν τα ηχεία που έχεις είνια πολύ μέτρια τότε και τα καλώδια που έχω μέσα όπως και τα μεγάφωνα και crossover θα είναι και αυτά μέτρια. Μπορείς να αλλάξεις κάποια πράγματα όπως τα καλώδια αλλά μην περιμένεις κάτι το τρομερό....
Τώρα αν είναι κάτι αξιόλογο και τα καλώδια που έβαλε ο κατασκευαστής ήταν μέτρια (σε αντίθεση με το υπόλοιπο που είναι καλό ή και παραπάνω) τότε αλλάζοντας καλώδια μπορεί και να έχεις κάποια βελτίωση. Ακόμη και τότε όμως δεν θα περίμενα να είναι η μέρα με την νύχτα.

Γενικά πάντος στα ηχεία παραγωγής τα crossover σπάνια δεν παίρνουν βελτίωση. Περισσότερο βέβαια σε σχεδίαση του crossover αλλα και τα εξαρτήματά τους. Ταυτόχρονα αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του crossover έχεις την δυνατότητα να "ταιριάξεις" το ηχείο σου καλύτερα στο σύστημά σου αλλά και στο χώρο σου.
Αυτό όμως προυποθέτει οτι έχεις την δυνατότητα/γνώσεις/μετρήσεις για να μπορέσεις να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο και αν αξίζει.

Θα βοηθούσε παντος να ξέραμε για τί ηχείο μιλάμε........

Το οποιο αριστο καλωδιο απλα θα αναδειξει κυριως την ποιοτητα του
crosover και μετα την ποιοτητα των μοναδων και της καμπινας

Κυκλοφορουν ηχεια με φτηνες μοναδες και προσεγμενο crosover που κελαιδανε
και ηχεια με ακριβες μοναδες και κακοφτιαγμενο crosover που ακουγονται μετρια

Ειμαι της αποψης οτι πρεπει να ριξεις το βαρος σου στη βελτιωση
του crosover

Last edited:
σε πρώτη φάση με ενδιαφέρει η εσωτερική καλωδίωση στα omega τα οποία δεν έχουν κροσόβερ. Θα μου πεις τι το συζητάς για μισό μέτρο καλώδιο?
Απλά δεν είμαι από αυτούς που πειράζουν τα μηχανήματά τους, ανεξάρτητα αν το πείραγμα επί της ουσίας είναι πολύ μικρό.