εσωτερικη καλωδιωση

kotsias

New member
8 December 2013
45
Οπως λεει και ο τιτλος ψαχνω καποιο ποιοτικο καλωδιο για εσωτερικη καλωδιωση ηχειων,εχετε να μου προτεινεται καποιο?

Δεν είμαι καθόλου γνώστης του πεδίου "ηχείο".
Πως θυμάμαι όμως ότι το καλύτερο καλώδιο είναι η συνέχεια του εξωτερικού και δεύτερον ότι σε καλά ηχεία μην αλλάζεται τα εσωτερικά καλώδια γιατί έχουν υπολογιστεί στο ρύθμισμα του κροσόβερ από τον κατασκευαστή.

Πιστεύω όμως ότι κάποιο άλλο μέλος θα το συμπληρώσει καλύτερα.

Το καλωδιο στο εσωτερικό του ηχείου πρέπει να είναι εύκαμπτο και ελαφρύ κυρίως για να μη ζορίζει τους ακροδέκτες των μεγαφώνων. Οπότε εξαρτάται τι προσφέρει η κάθε εταιρία. Παράδειγμα η Analysis Plus έχει άριστο καλώδιο για εσωτερική καλωδίωση χωρίς εξωτερικό τζάκετ. Μπορεί να έχουν κι άλλες εταιρίες. Οπότε δες τι σε βολεύει από απόψεως τιμής και ποιότητας αλλά και ταιριάσματος (αν κι εκεί δεν είναι τόσο κρίσιμο) με τα ήδη υπάρχοντα καλώδια. Εκείνο που παίρνεις συνήθως με την αλλαγή των παλιών καλωδίων είναι μεγαλύτερη φινέτσα και πιο καθαρό και αρμονικά ισορροπημένο ήχο οπότε...

ειναι πιο σημαντικό να προσέξεις τις επαφές σου εντός του ηχείου παρά το ίδιο το καλώδιο. Μια κακή επαφή αν εισάγει μια αντίσταση του μισού ohm κάνει ζημιά στο ταίριασμα των φάσεων στην περιοχή κροσαρίσματος. ¨Oποιος έχει μετρήσει με ανεστραμμένο tweeter με και χωρίς κόλληση στις επαφές του καταλαβαίνει τι εννοώ. Για τον ίδιο λόγο είναι πολύ σωστή η παρατήρηση του lemon περί υπολογισμου της επίδρασης της καλωδίωσης στο κροσόβερ, μόνο που στην πράξη δυστυχώς οι περισσότεροι κατασκευαστές για λόγους οικονομίας επιλέγουν να χρησιμοποιούν υλικά με 5% ακρίβεια κάτι που φέρνει σε δεύτερη μοίρα την μικρή επίδραση του καλωδίου. Οπότε είναι αντιληπτό πόσο πιο ασήμαντο γίνεται το καλωδιο όταν στην εικόνα μπαίνει ο της 20% ακρίβειας ηλεκτρολυτικός του φίλτρου... Μια λογική πρακτική είναι να χρησιμοποιήσεις εσωτερικά ότι έχεις και εξωτερικά και θα είσαι μια χαρά. Δώσε όμως καμια παραπανω λεπτομέρεια, φτιαχνεις δικό σου ηχείο, θες να βελτιώσεις κάποιο έτοιμο?

ειναι πιο σημαντικό να προσέξεις τις επαφές σου εντός του ηχείου παρά το ίδιο το καλώδιο. Μια κακή επαφή αν εισάγει μια αντίσταση του μισού ohm κάνει ζημιά στο ταίριασμα των φάσεων στην περιοχή κροσαρίσματος. ¨Oποιος έχει μετρήσει με ανεστραμμένο tweeter με και χωρίς κόλληση στις επαφές του καταλαβαίνει τι εννοώ. Για τον ίδιο λόγο είναι πολύ σωστή η παρατήρηση του lemon περί υπολογισμου της επίδρασης της καλωδίωσης στο κροσόβερ, μόνο που στην πράξη δυστυχώς οι περισσότεροι κατασκευαστές για λόγους οικονομίας επιλέγουν να χρησιμοποιούν υλικά με 5% ακρίβεια κάτι που φέρνει σε δεύτερη μοίρα την μικρή επίδραση του καλωδίου. Οπότε είναι αντιληπτό πόσο πιο ασήμαντο γίνεται το καλωδιο όταν στην εικόνα μπαίνει ο της 20% ακρίβειας ηλεκτρολυτικός του φίλτρου... Μια λογική πρακτική είναι να χρησιμοποιήσεις εσωτερικά ότι έχεις και εξωτερικά και θα είσαι μια χαρά. Δώσε όμως καμια παραπανω λεπτομέρεια, φτιαχνεις δικό σου ηχείο, θες να βελτιώσεις κάποιο έτοιμο?
ναι φτιαχνω ενα δυο δρομων κορνας ,ειχα ανοιξει αλλο thread με τις αναλογες ερωτησεις περι ηχειου,τελικα κατεληξα στις μοναδες και αυτη την βδομαδα ερχονται και τα τελευταια υλικα και τωρα ψαχνω για καλωδια,οταν λες να χρησιμοποιησω τα ιδια μεσα εξω ενοεις και την ιδια διαμετρο?των μεγαφωνων δεν πρεπει να ειναι ποιο λεπτα απο οτι αυτα ως προς τον
ενισχυτη?

δεν υπάρχει πρέπει... μπορούν να είναι πιο λεπτά λόγω μικρών αποστάσεων. Στο tweeter που η μεταφερόμενη ισχύς είναι πολύ μικρή 1.5 καρέ είναι υπερ αρκετό. Στο woofer μπορείς να βάλεις και 2.5άρι. Εγω συνηθως βάζω 2.5 με 4 καρέ αφου συνήθως οι ακροδέκτες των woofers ειναι πιο ανθεκτικοί. Από το ηχείο προς τον ενισχυτή το 2.5αρι το θεωρώ minimum αλλά αυτό είναι πάντα σε συνάρτηση με την απόσταση. Γενικά θέμε όσο το δυνατόν μικρότερη αντίσταση καλωδίου άρα όσο πιο κοντό και πιο χοντρό τόσο πιο καλά, αλλά δεν έχουν νόημα οι υπερβολές.. το να βάλεις 6 καρε σε 2 μέτρα καλώδιο για ενισχυτή 2x30watt για παράδειγμα είναι too much αλλά κακό δεν θα κάνει.. Απλά πρόσεξε όταν μετρήσεις woofer & tweeter για να φτιάξεις το cross σου, δεν ξέρω τι μεθοδολογία θα ακολουθήσεις αλλά αν πας by the book πρέπει να μετρήσεις χρησιμοποιώντας τα τελικά καλώδια που θα μπούν στην κατασκευή σου ώστε αυτό το 0.2ohm για παράδειγμα του καλωδίου+επαφής να το ενσωματώσεις στην εμπέδηση της μονάδας.

Άποψή μου ότι στα καλώδια ηχείων δεν υπάρχει "too much".
Eιδικά όταν το ηχείο μας είναι 4Ω.

Σε απλά ηλεκτρολογικούς/ηλεκτρονικούς όρους, πχ για να μην πάρει φωτιά το καλώδιο ή για να μην αυξήσουμε πολύ την αντίσταση και επηρεάσουμε τις καμπύλες, επιλέγουμε ένα μίνιμουμ 2,5-4mm πάχος. Από κει και πέρα, το αν θα ακούσουμε διαφορά πιο πάνω είναι θέμα και του υπόλοιπου συστήματος.

Πχ το δικό μου ηχείο έχει από τη μάνα του στα woofer και στην έξοδο καλώδιο 0AWG δηλαδή περίπου 8mm πάχος. Μπαίνει δηλαδή σε λογικές καλωδίου ηλεκτροκόλησης ή μπαταρίας αυτοκινήτου.

των μεγαφωνων δεν πρεπει να ειναι ποιο λεπτα απο οτι αυτα ως προς τον
ενισχυτη?

Aν επιλεξεις πχ 2.5μμ εσωτερικα,λογικα δεν θα βαλεις φανταζομαι πιο λεπτο εξω, τουλαχιστον το ιδιο,καλυτερα πιο χοντρο.

όταν στην εικόνα μπαίνει ο της 20% ακρίβειας ηλεκτρολυτικός του φίλτρου
Μπορεί όμως ο κατασκευαστής, ειδικά αν έχει μικρή παραγωγή, να μετράει κάθε εξάρτημα και να βάζει αυτό που πρέπει.

Μπορεί όμως ο κατασκευαστής, ειδικά αν έχει μικρή παραγωγή, να μετράει κάθε εξάρτημα και να βάζει αυτό που πρέπει.

Ειναι και το θεμα κοστους πολλες φορες.
Προσφατα αλλαξα δυο πυκνωτες στα ηχεια ενος φιλου που ειχαν προβλημα (ο ενας) 300μF/100V.
Οι ηλεκτρολυτικοι ηταν 3-4 ευρω ο ενας, οι ΜΚΡ τουλαχιστον 10-15 φορες ακριβοτεροι.
Τελικα μπηκαν οι ηλεκτρολυτικοι,οπως αρχικα ειχε το ηχειο.

Μικρού κατασκευαστή είναι και δικά μου,κι από όσο έχω δει έχουν 2χ4mm στα γουφερ και τα μίντ και 2χ1.5 στα τουιτ.
Εγώ βεβαίως απ' έξω έχω βάλει 15mm συνολικά.:flipout:(20 αγωγούς από 0.75 ο καθένας,χωρισμένους ανά πέντε σε τέσσερα σκέλη.Diy είναι,μην αναρωτιέστε,καλώδιο ελέγχου 21 αγωγών ήταν πριν το βαφτίσω ηχείων.)

Δεν ειναι κανονας οτι οι μικροι κατασκευαστες χρησιμοποιουν "φτηνα" υλικα.