ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,159
Αθήνα
Καίνε την πατρίδα μας...

"Εμείς τι κάνουμε για αυτό;

Ωραία τα λέμε και από εδώ από το forum;

Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε να κάνουμε κάτι, να δράσουμε;

Τουλάχιστον να προσπαθήσουμε για κάτι;

Από το τίποτα, πάντως κάτι θα καταφέρουμε.

Δεν ξέρω τι, ρίξτε ιδέες....................

Η δική μου ιδέα είναι να μαζέψουμε χρήματα ως forum και να πάμε όλοι για αναδάσωση, ..."

Η ιδέα του ΑS Mocca για όσους θέλουν να κάνουν κάτι...


Όποιος έχει εμπειρία ας μας βοηθήσει με ιδέες για το πώς θα οργανωθούμε.

Μετράμε εθελοντές:

1 Dalanik (Nίκος)
 
Mέσα, ΑΡΚΕΙ να απευθυνθούμε σε κάποιον που να ξέρει τι κάνει. Η αναδάσωση έτσι στο χύμα πολλές φορές έχει αποτέλεσμα χειρότερο κι απ'αυτό της πυρκαγιάς... Υπάρχει αλήθεια κάποιος γεωπόνος ή κάτι τέτοιο στο forum...? Ή έστω κάποιος που να θεωρεί ότι μπορεί να μας προσφέρει μια σοβαρή πληροφόρηση?



... και μια προσωπική μου απορία... Προς τι αυτή η μανία στις αναδασωσεις να φυτεύουν πεύκα, δηλαδή το πιο επικίνδυνο για ανάφλεξη δέντρο που υπάρχει...? (Πολλές φορές στη βιβλιογραφία γίνεται λόγος ακόμα και για αυτοανάφλεξη σε τέτοια δέντρα)...
 
Σωστός! Θα βρούμε ... Όλο και κάποιος θα βρεθεί!

Πάμε δυνατά να μαζευτούμε. Αν δεν ξεπεράσουμε τους 100 θα έχει πολύ δουλειά ο Γιάννης με τα μπινελίκια που θα ρίξω. :behead:

1. Μαestro
2. Dalanik (Nίκος)
3. ?
 
Xαιρετιζω την προσπαθεια.
Σημερα ακουσα στο ραδιοφωνο καποιον να μιλαει για αυτο.
Απο αυτα που ελεγε φαινοταν οτι ο ανθρωπος ηξερε πεντε πραγματα και δεν ελεγε αρλουμπες,ετσι νομιζω,δεν εχω γνωση του θεματος.
Τι ελεγε?
Το απλο,οτι αυτο που γινετε με τις αναδασωσεις ειναι μεγαλο λαθος και πρεπει να σταματησει.
Βεβαια το "δικαιολογησε",οχι να μην γινονται αναδασωσεις αλλα θα πρεπει οτι γινετε να υπαρχει ιδικος σχεδιασμος,μελετη κ.τ.λ...δεν παει να πει οτι επειδης φυτεψαμε 100 δεντρα καναμε το σωστο για την συγκεκριμενη περιπτωση.
Αυτα.
Θα μου πεις τωρα η φυση εκανε μελετη?δεν ξερω.....
Ας πει κανενας που ξερει.

Παντως αν κανετε κατι δεν θα μπορεσω να βοηθησω στο αμεσο μελλον για προσωπικους λογους.
Ασχετα με τα παραπανω ευχομαι να πετυχει το εγχειρημα και χαιρετιζω!
 
a sxizas η προσπάθεια θα πετύχει και θα είναι διαρκής. Θα έχεις τη ευκαιρία στο μέλλον. Κάθε σχετική πληροφορία δεκτή με ευχαρίστηση.
 
Έτσι ακριβώς είναι η χύμα αναδάσωση προκαλεί προβλήματα, αν δεν γίνουν οι μελέτες από το πανεπιστήμιο πρώτα δεν κάνουμε τίποτα.

Η φύση τις περισσότερες φορές λειτουργεί αυτόνομα.

Ας περιμένουμε να δούμε τι πρέπει να γίνει πρώτα και μετά εδώ είμαστε...
 
Πάντα μέσα είμαι, μη ξεχνάς ότι είμαι δις καμμένος.....
 
" Κατ' αρχήν και προς αποφυγή παρεξηγήσεων κάνουμε αντιδιαστολή των εννοιών "εθελοντική δενδροφύτευση" και "εθελοντική αναδάσωση".
"Εθελοντική δενδροφύτευση" είναι εκδήλωση μιας ημέρας, εκπαιδευτικού κυρίως χαρακτήρα (σχολεία, οργανώσεις νέων, κ.λπ.) που γίνονται μετά από συνεννόηση των ενδιαφερομένων με την τοπική δασική υπηρεσία στα πλαίσια του άρθρου 21 του Ν. 998/79 χωρίς να απαιτείται έκδοση σχετικής απόφασης.
"Εθελοντική αναδάσωση" είναι η εκτέλεση συγκεκριμένου αναδασωτικού έργου ή εργασίας σε δημόσια δασική έκταση από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την επίβλεψη και εποπτεία της δασικής υπηρεσίας, μετά από έκδοση σχετικής απόφασης του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας, στα πλαίσια του άρθρ. 16 του Ν. 998/79 και του άρθρ. 20 του Ν. 1418/84, σύμφωνα με τη σχετική (β) δ/γή μας."

http://www.semfe.gr/forum/viewtopic.php?f=19&t=1214

Μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον για αρχή. Προχωράμε.

Το σωματείο του AVClub καθώς και οι διαχειριστές παρακαλούντε να βοηθήσουν με threads σε όλες τις κατηγορίες.
 
Δεν πάμε εκδρομούλα οπότε...

" Περιπτώσεις εθελοντικής αναδάσωσης και ακολουθητέα διαδικασία.
1. Από φορείς ή πρόσωπα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένο έργο.
α) Αν υπάρχει μελέτη ο χρηματοδότης επιλέγει ανάδοχο (κάτοχο κατάλληλου πτυχίου ΕΔΕ ή ΜΕΕΠ) και εξοφλεί τους λογαριασμούς έχοντας τη δυνατότητα απασχόλησης και εθελοντικού προσωπικού.
β) Αν δεν υπάρχει μελέτη μπορεί το έργο να γίνει με το σύστημα μελέτη-κατασκευή όπως και παραπάνω ή η μελέτη να συνταχθεί από τη δασική υπηρεσία ή να ανατεθεί σε μελετητή και να χρηματοδοτηθεί από το φορέα που θα κατασκευάσει το έργο.
2. Αναδάσωση από φορείς που μπορούν να διαθέσουν εργατικό προσωπικό σε ορισμένο αριθμό και για ορισμένη διάρκεια ημερών σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που θα συνταχθεί σε συνεργασία με την αρμόδια δασική υπηρεσία.
α) Αν ο φορέας έχει κάποια οικονομική δυνατότητα επιλέγει ανάδοχο ο οποίος κατασκευάζει το έργο απολογιστικά με αμοιβή επί του εργολαβικού οφέλους, που βαρύνει τον φορέα. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την οργάνωση του προσφερομένου για την αναδάσωση προσωπικού και την ευθύνη καλής κατασκευής του έργου.
β) Αν ο φορέας προσφέρει μόνο εργατικό προσωπικό η Δασική Υπηρεσία εκτελεί το έργο με αυτεπιστασία χρησιμοποιώντας το προσφερόμενο προσωπικό που πρέπει να είναι κατάλληλο και δυνάμενο να εργασθεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις η αρμόδια Δασική Αρχή επιβλέπει και εποπτεύει τα έργα και χορηγεί απαιτούμενο φυτευτικό ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό δωρεάν."

http://www.semfe.gr/forum/viewtopic.php?f=19&t=1214
 
Κάτι τέτοιο σκεφτόμουν και εγώ. Διαδώστε το...


"Τεχνητή αναδάσωση

Στην περίπτωση που ένα δάσος έχει παραδοθεί στο έλεος συχνών πυρκαγιών (δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια) και υπάρχει έντονη υποβάθμιση του οικοσυστήματος, λόγω της διάβρωσης του εδάφους ή της υπερβόσκησης, τότε χάνεται η ικανότητα φυσικής αναγένησης και η τεχνητή αναδάσωση είναι αναγκαία.

Οι αρμόδιες δασικές αρχές της περιοχής που πρόκειται να αναδασωθεί είναι υπεύθυνες να εκπονήσουν σχετική μελέτη, ώστε να αποτυπωθούν τα βασικά οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής (ποιότητα εδάφους, τύποι δένδρων κ.ά.) Η απόφαση για αναδάσωση πρέπει να λαμβάνεται πάντα από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και την επίβλεψη του όλου έργου.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για αναδάσωση;
Η κατάλληλη εποχή είναι από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο έως το Μάρτιο, την περίοδο δηλαδή που υπάρχουν αρκετές βροχές, ώστε τα νέα δένδρα να αποκτήσουν ισχυρές ρίζες, για να απορροφήσουν από το έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να έχουν επάρκεια νερού.

Τι δένδρα επιλέγονται;
Η επιλογή των δένδρων πρέπει να γίνεται πάντα από κάποιον ειδικό και συνήθως η καλύτερη πληροφόρηση γίνεται από τα υπεύθυνα δασαρχεία. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να επιλεγεί ένα είδος και υποείδος δένδρου που να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε περιοχής. Φρόνιμο είναι επίσης να επιλέγονται φυτά που προέρχονται από ντόπιο σπόρο.
Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για μικρά δένδρα, μπορεί να απευθυνθεί στα αρμόδια δασαρχεία.

Πώς φυτεύεται ένα δένδρο;
Στο κέντρο λάκκου που έχει βάθος μισό μέτρο περίπου, τοποθετείται το φυτό με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μη χαλάσει η 'μπάλα' με το χώμα που υπάρχει γύρω από τις ρίζες. Η 'μπάλα' σκεπάζεται προσεκτικά με χώμα μέχρι να μη φαίνεται και τελικά διαμορφώνεται ένας λάκκος γύρω από το φυτό, για να διευκολύνεται το πότισμα. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται τα πρώτα δύο, τρία καλοκαίρια της ζωής τους. Σε μερικές περιπτώσεις απαιτούνται το ξεχορτάριασμα και το σκάλισμα των νεαρών φυτών και πιθανόν και το κλάδεμα.

Πληροφορίες
-WWF Ελλάδος
-Σημειώσεις Γενικής Οικολογίας, Μαργαρίτα Αριανούτσου Φαραγγιτάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στον τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών
-'Πώς οι αναδασώσεις καταστρέφουν τα δάση', Νίκος Μάργαρης, καθηγητής Οικοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Το Βήμα, 28-11-99) "

http://www.semfe.gr/forum/viewtopic.php?f=19&t=1214
 
Tα ονόματα των εθελοντών ως τώρα

1. Afam
2. Dalanik (Nίκος)
3. DimA
4. Μαestrο
5. ?

Από οκτώβρη ξεκινάμε. Θα φέρουμε και φίλους και θα συνεισφέρουμε όσο μπορεί ο καθένας. Όσοι μένουν κοντά στην Αθήνα και θέλουν να συμμετέχουν θα βρεθεί τρόπος...
 
Ο jim... συμμετέχει τιμητικά λόγω αποστάσεως.
Περιμένουμε τις ιδέες του και κάθε είδους πληροφορία που μπορεί να μας δώσει.