Εξασθενητής σήματος στην είσοδο τελικού ενισχυτή

Καλησπέρα σε όλους

DIYer δεν είμαι, τουλάχιστον όχι σε εκτεταμένες ηλεκτρονικές κατασκευές. Επομένως εδώ διαβάζω λίγο και γράφω (αν γράφω) ακόμα λιγότερο. Άρα, αν πω και καμιά μπαρούφα, να μου τη συγχωρήσετε.

Πάμε παρακάτω. Έχω έναν Anthem 5-κάναλο τελικό, με balanced και unbalanced εισόδους. Θα τον χρησιμοποιήσω να οδηγήσει 4 ηχεία (δηλαδή τα 4 από τα 5 κανάλια του) και υπάρχει ανάγκη στην είσοδο δύο εξ αυτών να προσαρμόσω έναν (σχετικά ποιοτικό) εξασθενητή σήματος (ποτενσιόμετρο, δηλαδή), το οποίο να υπακούει στους εξής κανόνες:

1) Το σήμα audio που θα τροφοδοτεί τα 2 κανάλια, προέρχεται από συσκευή με αντίσταση εξόδου 490Ω στα 2V (balanced) ή 470Ω στο 1V (unbalanced).

2) Αντίσταση Εισόδου Τελικού: 15kΩ (balanced-XLR), 21kΩ (unbalanced-RCA)

3) Θα προτιμούσα να ξεκινάει από άπειρη αντίσταση (διακοπή σήματος, δηλαδή) και να πηγαίνει μέχρι και σε μηδενική (παράκαμψη ποτενσιομέτρου).

4) Εάν ήταν στερεοφωνικό, θα ήταν καλύτερα

5) Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν προσαρμόζοταν στην είσοδο balanced (Αν και δε νομίζω ότι κάτι που προσαρμόζεται σε είσοδο unbalanced, δεν κάνει και για balanced. Τα λέω σωστά?)

6) Φίλος μου μίλησε για τα Μπλε της ALPS. Μήπως εννοεί τη σειρά Blue Velvet? Εάν ναι, ποιό ποτενσιόμετρο είναι κατάλληλο για την παραπάνω χρήση; Και ποιός το έχει; (Ξέρω ότι ο Μανώλης ο Τζωρτζάκης έχει ALPS γενικά, αλλά δεν ξέρω αν θα έχει αυτό που ζητάω. Μανώλη, μ' ακούς?)

Αυτά κι ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
 
Θα έλεγα να κατευθυνόσουν σε κάτι xlr εξασθενητές, τύπου:

1) http://cgi.ebay.co.uk/GOLDPOINT-QUA...532?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c5c534acc

ή πιο φθηνής λύσης:

2) http://cgi.ebay.co.uk/Balance-XLR-2...186?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item45f9b40daa

έχουν και μηδενική εξασθένιση (κυκλοφορούν και σε stereo).

Βέβαια η αντίσταση εισόδου του τελικού, προβληματίζει και μάλιστα πολύ γιατί είναι χαμηλή και ίσως χρειαστείς και κανένα buffer στο ενδιάμεσο για προσαργογή της αντίστασης, αλλά μόνο σε stereo όχι σε xlr.

Φυσικά μη σε ξενίσει και η επιλογή προ πάνω σε PGA2311 και νομίζω ότι τελευταία κυκλοφορεί και σε πολυκάναλη έκδοση. Αυτό ίσως σου είναι το ιδανικότερο γιατί θα ταιριάξει καλύτερα με τη χαμηλή είσοδο του τελικού σου (χωρίς την προσθήκη επιπρόσθετου buffer), αρκεί αυτός να είναι αρκετά ευαίσθητος εκεί στα 2Vrms (είσοδος).
 
Επιλογές....

Θα έλεγα να κατευθυνόσουν σε κάτι xlr εξασθενητές, τύπου:

1) http://cgi.ebay.co.uk/GOLDPOINT-QUA...532?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c5c534acc

ή πιο φθηνής λύσης:

2) http://cgi.ebay.co.uk/Balance-XLR-2...186?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item45f9b40daa

έχουν και μηδενική εξασθένιση (κυκλοφορούν και σε stereo).

Βέβαια η αντίσταση εισόδου του τελικού, προβληματίζει και μάλιστα πολύ γιατί είναι χαμηλή και ίσως χρειαστείς και κανένα buffer στο ενδιάμεσο για προσαργογή της αντίστασης, αλλά μόνο σε stereo όχι σε xlr.

Φυσικά μη σε ξενίσει και η επιλογή προ πάνω σε PGA2311 και νομίζω ότι τελευταία κυκλοφορεί και σε πολυκάναλη έκδοση. Αυτό ίσως σου είναι το ιδανικότερο γιατί θα ταιριάξει καλύτερα με τη χαμηλή είσοδο του τελικού σου (χωρίς την προσθήκη επιπρόσθετου buffer), αρκεί αυτός να είναι αρκετά ευαίσθητος εκεί στα 2Vrms (είσοδος).

Καλημέρα, φίλε μου, και σ' ευχαριστώ πολύ για τις υποδείξεις σου. Πριν προχωρήσω στην τελική επιλογή, πρέπει να ρωτήσω και κάποια άλλα πράγματα.
Και επειδή θα είναι μακρύ το ποστάρισμα, θα ήθελα να διαβαστεί προσεκτικά, πριν απαντηθούν τα ερωτήματά μου.

1) Από ότι είδα, τα ποτενσιόμετρα της Goldpoint είναι πιο ποιοτικά και βέβαια πιο ακριβά. Το θέμα του κόστους με απασχολεί μεν, αλλά σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες θα βαρύνει ή όχι στην τελική μου επιλογή. Επί του προκειμένου, η Goldpoint λέει ότι για να επιλέξεις τον σωστό εξασθενητή, πρέπει να πάρεις υπ' όψη σου την αντίσταση εισόδου του τελικού, που στην περίπτωσή μου είναι 15Κ ή 21Κ (ανάλογα αν είναι balanced-XLR ή unbalanced-RCA). Και προτείνει η επιλογή να είναι πάντα μικρότερη από την αντίσταση προδιαγραφής, ήτοι 10Κ αν επιλέξω εξασθενητή για την είσοδο XLR ή 20Κ για την είσοδο RCA. Τα λέω σωστά;

Αυτό που δεν ξέρω είναι τί αποτέλεσμα θα έχω αν αν αντί για 10Κ στην πρώτη περίπτωση (balanced XLR, που είναι και η πιο ενδεδειγμένη, άρα και αυτή, προς την οποία γέρνει η πλάστιγγα) επιλέξω π.χ. 5Κ και στη δεύτερη (unbalanced RCA) επιλέξω π.χ. 10Κ ή ακόμα και πιο χαμηλά, δηλ. 5Κ.

2) Η Goldpoint έχει πολλά προϊόντα εκτός Ebay και γι αυτά απαιτεί πληρωμή εκτός ΗΠΑ με τραπεζική επιταγή ή με έμβασμα, δεν δέχεται δηλαδή Paypal. Φυσικά αυτό μπορεί να μην είναι τελικά πρόβλημα, γιατί κάποιο από αυτά που ψάχνω μπορεί να το έχει στις λίστες του Ebay, οπότε να το βρω εκεί και να λήξει το ζήτημα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τί γίνεται με το τελωνείο. Πώς τα κοστολογούν αυτά και τί δασμοί πληρώνονται; Υπάρχει εμπειρία στο ζήτημα αυτό;

3) Αν πάω στα προϊόντα του Ταϊβανέζου, που είναι και πιο φτηνά, βλέπω ότι για τις ίδιες αντιστάσεις και μάλιστα σε έκδοση XLR, υπάρχουν δυο εκδόσεις: μία σε γραμμική αντίσταση και μία σε λογαριθμική. Τί από τα δύο ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή μου;

4) Αντίστοιχα, δεν είδα πουθενά να ξεκαθαρίζεται στα προϊόντα της Goldpoint αν οι αντιστάσεις των εξασθενητών τους είναι λογαριθμικές ή γραμμικές. Μήπως ξέρουμε κάτι γι αυτό;

5) Πρέπει να προσθέσω μια λεπτομέρεια, η οποία ενδέχεται να είναι κλειδί για την επιλογή μου. Ο τελικός, που αναφέρω, πρόκειται να οδηγήσει 4 ηχεία. Τα δύο είναι πίσω περιφερειακά (back ή rear surround, όπως συνηθίζεται να λέγονται). Για την οδήγηση αυτών των πρώτων δύο δεν τίθεται θέμα, που να μας απασχολεί εδώ. Θωρείστε ότι απλά δεν υπάρχουν τα κανάλια. Τα άλλα δύο ηχεία θα είναι επιπρόσθετα κύρια περιφερειακά. Και λέω "επιπρόσθετα", διότι υπάρχει ήδη ένα ζευγάρι κύρια περιφερειακά οδηγούμενα από τον δικό τους τελικό, απλά λόγω χώρου είναι σε τέτοια θέση, που δημιουργείται "ηχητικό κενό" στη θέση ακρόασης και η προσθήκη ενός ακόμα ζεύγους κρίνεται απαραίτητη. Το όλο θέμα το συζητάω σε άλλο νήμα, αλλά οι λεπτομέρειες δεν μας απασχολούν εδώ. Τα μόνα που πρέπει να ληφθούν υπ' όψη είναι:
- Τα δύο αυτά επιπρόσθετα ηχεία έχουν γύρω στα 4dB μεγαλύτερη ευαισθησία από τα υπάρχοντα κύρια περιφερειακά, των οποίων τη λειτουργία θα συμπληρώνουν, άρα - παρ' ότι μικρότερα σε μέγεθος - για σήμα της ίδιας στάθμης θα παίζουν δυνατότερα, γι αυτό σκέφτηκα τη χρήση εξασθενητή στην είσοδο του δικού τους τελικού. Πρέπει να διευκρινήσω ότι τα παραπάνω 4dB της ευαισθησίας δεν είναι νούμερο που πρέπει κάποιος να το πάρει σαν 100% δεδομένο, γιατί η ονομαστική εμπέδηση των ηχείων αυτών είναι 8Ω, ενώ των υπαρχόντων με τη μικρότερη ευαισθησία είνα 6Ω που κατεβαίνει στα 4Ω (minimum), κατά τον κατασκευαστή.
- Το σήμα προενίσχυσης, που θα οδηγήσει τόσο τον τελικό των υπαρχόντων περιφερειακών, όσο και τα δυο κανάλια του τελικού, που θα τροφοδοτούν τα νέα ηχεία, προέρχεται από προενισχυτή AV, άρα θα έχει ήδη υποστεί μια ρύθμιση, δηλαδή θα έχει ήδη περάσει από κάποιο "ποτενσιόμετρο" του AV προ. Φυσικά, το ποτενσιόμετρο του AV προ μπορεί να μην έχει φυσική υπόσταση (να είναι δηλαδή πραγματικό ποτενσιόμετρο), γιατί η ρύθμιση της στάθμης γίνεται μάλλον στο ψηφιακό πεδίο, αλλά τυπικά υπάρχει.

Με αυτές λοιπόν,τις ιδιαιτερότητες έχω κινηθεί προς την εξεύρεση της λύσης του εξασθενητή στην είσοδο των δύο καναλιών του τελικού. Και δεν είμαι σίγουρος αν κάνω τη σωστή κίνηση, άρα γι αυτό ζητάω και τις ανάλογες πληροφορίες, ώστε ότι κάνω να είναι και τεχνικά σωστό.

Ευχαριστώ.

Υ.Γ.: Ως εναλλακτική επιλογή, αντί των ηχείων, τα οποία συζητάω να προσθέσω, είναι υποψήφιο ένα άλλο ζευγάρι, του οποίου η ευαισθησία είναι ίδια με αυτή των υπαρχόντων κύριων περιφερειακών. Μήπως θα έπρεπε τελικά να επιλεχθούν αυτά, ώστε να απαλλαχθώ από τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη διαφορές μεταξύ των δύο ζευγών;
-
 
Last edited:
Το σήμα που πάει στον τελικό.

Για να μη μιλάμε στον αέρα, τι εμπέδηση (αντίσταση) έχει η πηγή που θα οδηγήσει τον τελικό?
Από κει εξαρτώνται όλα..

Καλησπέρα, Κώστα

Μα το έγραψα στην αρχή:

..................
1) Το σήμα audio που θα τροφοδοτεί τα 2 κανάλια, προέρχεται από συσκευή με αντίσταση εξόδου 490Ω στα 2V (balanced) ή 470Ω στο 1V (unbalanced).
..................

Είναι η έξοδος του AV προ, που εξηγώ στο δεύτερό μου post.
-
 
Γενικα σε εχασα γιατι το μυαλο μου μεχρι 2 καναλια μετραει, αρα μπορει να μην σου απαντησω σωστα. Ειδικα παντως, οι τελικοι μου που ειναι 10κ, παθητικα δηλαδη με απλο ποτ, δεν επαιξαν ποτε. Κοιταξε προς ενεργη λυση, ισως buffer.
 
Για αρχή δοκιμάστε με 5Κohm ποτενσιόμετρο, σε unbalanced σύνδεση. Αν η ρύθμιση αφορά μικρή μεταβολή της στάθμης, προτιμήστε multi turn ποτενσιόμετρο. Ο συνδυασμός των σύνθετων αντιστάσεων που έχετε δεν είναι ο ιδανικός, για μια παθητική λύση. Τουλάχιστον για δοκιμές μη ξοδευτείτε για δήθεν εξωτικά υλικά.
 
Η γνώμη του dinou & του Κώστα Τ. είναι πάντα σκάλες πάνω από τις δικές μου (άλλωστε ο dinos, πολλάκις ως καλός δάσκαλος με μαθήτευσε στις αναζητήσεις μου...).

Εάν πρόκειται όπως σωστά αναφέρει ο dinos, για δοκιμές (σε πρώτη φάση) μην ξοδευτείς με τίποτα...

Επειδή όμως όπως σωστά αναφέρεις ο Βασίλης (tsip), η παθητική διενίσχυση δεν του λειτούργησε ποτέ καλά (είχε το ίδιο πρόβλημα με σένα δηλ. τελικούς με πολύ χαμηλή αντίσταση εισόδου....κάπου 10Κ εάν θυμάμαι καλά) και λύση βρήκε μόνο με συνδιασμό buffer και ηλεκτρονικού ποτενσιόμετρου,

σου προτείνω, για αρχή....

ένα PGA2311 (δες το νήμα εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=74613) και όπως σου έγραψα κυκλοφορεί και η ίδια υλοποίηση και πολυκάναλη. Αφενός θα έχεις ποτενσιόμετρο τηλεχειριζόμενο (από -90 .... +30 dB) σε μικρά βήματα, αλλά θα έχεις και ένα ενδιάμεσο (buffer) προσαρμογής της αντίστασης (εισόδου-εξόδου). Αρκεί όπως έγραψα, ο τελικός σου να έχει ευαισθησία εκεί γύρω στα 2Vrms.
 
Απάντηση: Το σήμα που πάει στον τελικό.

Καλησπέρα, Κώστα

Μα το έγραψα στην αρχή:



Είναι η έξοδος του AV προ, που εξηγώ στο δεύτερό μου post.
-
ΟΚ Παναγιώτη, τόχασα σόρι.
Για αρχή, κάνε αυτό που είπε ο Dinos. Ένα 5κΩ, με το ένα άκρο στον προ, το άλλο στη γη και το δρομέα - το μεσαίο - στον τελικό.

Άρτια τεχνικά και πιο πλήρης η λύση που έγραψε ο Μανόλης.

Αλλά δοκίμασε το πρώτα παθητικά.

Όπως λέει κι ο Dinos, έχεις μικρή εμπέδηση εισόδου για παθητική λύση, αλλά μπορεί να σε βολέψει, οπότε γιατί να ξοδευτείς?
 
Απάντηση: Το σήμα που πάει στον τελικό.

Καλησπέρα σε όλους και πάλι

Η γνώμη του dinou & του Κώστα Τ. είναι πάντα σκάλες πάνω από τις δικές μου (άλλωστε ο dinos, πολλάκις ως καλός δάσκαλος με μαθήτευσε στις αναζητήσεις μου...).

Εάν πρόκειται όπως σωστά αναφέρει ο dinos, για δοκιμές (σε πρώτη φάση) μην ξοδευτείς με τίποτα...

Επειδή όμως όπως σωστά αναφέρεις ο Βασίλης (tsip), η παθητική διενίσχυση δεν του λειτούργησε ποτέ καλά (είχε το ίδιο πρόβλημα με σένα δηλ. τελικούς με πολύ χαμηλή αντίσταση εισόδου....κάπου 10Κ εάν θυμάμαι καλά) και λύση βρήκε μόνο με συνδιασμό buffer και ηλεκτρονικού ποτενσιόμετρου,

σου προτείνω, για αρχή....

ένα PGA2311 (δες το νήμα εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=74613) και όπως σου έγραψα κυκλοφορεί και η ίδια υλοποίηση και πολυκάναλη. Αφενός θα έχεις ποτενσιόμετρο τηλεχειριζόμενο (από -90 .... +30 dB) σε μικρά βήματα, αλλά θα έχεις και ένα ενδιάμεσο (buffer) προσαρμογής της αντίστασης (εισόδου-εξόδου). Αρκεί όπως έγραψα, ο τελικός σου να έχει ευαισθησία εκεί γύρω στα 2Vrms.

Μανώλη, η πρότασή σου είναι καλή, αλλά σχετικά δύσκολη στην εφαρμογή της - για μένα τουλάχιστον. Θα ήταν πιο εύκολο να υπήρχε έτοιμος ο ενεργητικός εξασθενητής, παρά να μπω στη διαδικασία να τον κατασκευάσω.

Όσον αφορά στην ευαισθησία εισόδου του τελικού, ο κατασκευαστής λέει ότι είναι: 1.35VRMS για 200 Watts στα 8Ω.

ΟΚ Παναγιώτη, τόχασα σόρι.
Για αρχή, κάνε αυτό που είπε ο Dinos. Ένα 5κΩ, με το ένα άκρο στον προ, το άλλο στη γη και το δρομέα - το μεσαίο - στον τελικό.

Άρτια τεχνικά και πιο πλήρης η λύση που έγραψε ο Μανόλης.

Αλλά δοκίμασε το πρώτα παθητικά.

Όπως λέει κι ο Dinos, έχεις μικρή εμπέδηση εισόδου για παθητική λύση, αλλά μπορεί να σε βολέψει, οπότε γιατί να ξοδευτείς?

Η Goldpoint έχει κάτι καλές υλοποιήσεις στα παθητικά της, τόσο έτοιμες όσο και απλά εξαρτήματα. Εντάξει, απλά να δοκιμάσεις κάτι και να μη σου βγει μετά, ενώ έχεις ξοδέψει καμιά 150αριά δολάρια, δεν είναι λίγο, αλλά τί άλλο να κάνω; Να πάω σε κάτι πραγματικά φτηνό για τη δοκιμή; Αν δεν μου βγει όμως, πώς θα ξέρω τί θα φταίει; Η "φτήνια" ή η ιδέα και το σετάπ;

Και επί του προκειμένου, πώς θα δούλευε ένας ποιοτικός στερεοφωνικός προενισχυτής Audio (που ήδη υπάρχει, όχι κάτι εξωτικό, αλλά καλό), στη θέση του παθητικού εξασθενητή;
(Ο οποίος, όμως, όπως εξηγώ σε προηγούμενο ποστ, θα είναι εν σειρά με τον ήδη υπάρχοντα προενισχυτή AV, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση της στάθμης στα δυο αυτά κανάλια).
-
 
παρατηρηση 1η: Επειδη εγραψες στην diy νομιζα οτι ειχες διαθεση κατασκευης, για αυτο και προταθηκαν αναλογες λυσεις. Τυπολατρικα ποιο σωστα θα ηταν στην τεχνικη κατηγορια.

παρατηρηση 2η. Στο συγκεκριμενο προβλημα δεν εχει σχεση σε αυτη η φαση η ποιοτητα οσο μια τιμη ποντεσιομεντρου με το καταλληλο ευρος αντιστασης που δεν θα πνιξει την αλυσιδα των μηχανηματων σου. Αν βρεθει η σωστη τιμη και εισαι ικανοποιημενος τοτε φυσικα να παρεις και κατι καλο
 
σε γενικες γραμμες το αναμενομενο ειναι η κατασταση αυτη να παιξει μεν μια χαρα αλλα δεν θα εχει δυναμικα σε χαμηλες εντασεις ....

η πιθανοτητα να μπει ενα buffer το οποιο δεν θα εχει gain θα βελτιωσει το προβλημα αλλα δεν θα το λυσει

Η ορθη λυση θα ειναι ενα ενεργο σταδιο με λιγο σχετικα gain το οποιο θα μπορει να ρυθμιζει αλλα δεν θα τρωει και τα δυναμικα ...

Αντιστοιχα απο πλευρας καθαροτητας και λογικης οτι οσο λιγοτερα τοσο καλυτερα σαφως ενα καλο ποτ η μεταγωγος θα εχει την λιγοτερη δυνατη επεμβαση στο σημα .... το buffer λιγο περισσοτερο και το ενεργο ακομα λιγο περισσοτερο


Για παραδειγμα ενα ενεργο το οποιο θα εχει την λιγοτερη δυνατη επεμβαση στο σημα ειναι ενα diy project που θα κοστιζε χαλαρα 500 ευρω
Εχεις τα δεδομενα ..τωρα μπορεις να κανεις την επιλογη σου ....


απολυτο diy off topic ....

μια αλλη λυση η οποια αγγιζει τα πλαισια του εφικτου και δεν εχει κανενα απο τα παραπανω προβληματα οπως η αντισταση εισοδου η την καθαροτητα του ηχου θα ηταν καπως ετσι

αν η σταθμη δεν ειναι διαρκως μεταβαλομενη και πρεπει απλα να ρυθμιστει μια και μονο φορα για να "παντρεψει" μεσα στο συστημα θα μπορουσε πολυ απλα να αλλαξει το gain του ιδιου του ενισχυτη το οποιο αν πεσει θα κανει τον ενισχυτη ακομα καλυτερο ...δεν εχει κανενα θεμα πλεον αντιστασης εισοδου (παραμενει η ιδια ) και φυσικα αφοσον δεν παρεμβαλεται buffer η ενεργο η καθαροτητα του ηχου παραμενει ως ειχε ....
 
Εξασθενητής ή όχι, τελικά...

σε γενικες γραμμες το αναμενομενο ειναι η κατασταση αυτη να παιξει μεν μια χαρα αλλα δεν θα εχει δυναμικα σε χαμηλες εντασεις ....

η πιθανοτητα να μπει ενα buffer το οποιο δεν θα εχει gain θα βελτιωσει το προβλημα αλλα δεν θα το λυσει

Η ορθη λυση θα ειναι ενα ενεργο σταδιο με λιγο σχετικα gain το οποιο θα μπορει να ρυθμιζει αλλα δεν θα τρωει και τα δυναμικα ...

Αντιστοιχα απο πλευρας καθαροτητας και λογικης οτι οσο λιγοτερα τοσο καλυτερα σαφως ενα καλο ποτ η μεταγωγος θα εχει την λιγοτερη δυνατη επεμβαση στο σημα .... το buffer λιγο περισσοτερο και το ενεργο ακομα λιγο περισσοτερο


Για παραδειγμα ενα ενεργο το οποιο θα εχει την λιγοτερη δυνατη επεμβαση στο σημα ειναι ενα diy project που θα κοστιζε χαλαρα 500 ευρω
Εχεις τα δεδομενα ..τωρα μπορεις να κανεις την επιλογη σου ....


απολυτο diy off topic ....

μια αλλη λυση η οποια αγγιζει τα πλαισια του εφικτου και δεν εχει κανενα απο τα παραπανω προβληματα οπως η αντισταση εισοδου η την καθαροτητα του ηχου θα ηταν καπως ετσι

αν η σταθμη δεν ειναι διαρκως μεταβαλομενη και πρεπει απλα να ρυθμιστει μια και μονο φορα για να "παντρεψει" μεσα στο συστημα θα μπορουσε πολυ απλα να αλλαξει το gain του ιδιου του ενισχυτη το οποιο αν πεσει θα κανει τον ενισχυτη ακομα καλυτερο ...δεν εχει κανενα θεμα πλεον αντιστασης εισοδου (παραμενει η ιδια ) και φυσικα αφοσον δεν παρεμβαλεται buffer η ενεργο η καθαροτητα του ηχου παραμενει ως ειχε ....

Σάκη, ευχαριστώ και για τη δική σου παρέμβαση. Έλειπα στην επαρχία και μόλις γύρισα.

Τα δεδομένα αλλάζουν κάπως. Συγκεκριμένα, επειδή το ζητούμενο είναι να έχω την ίδια στάθμη στη θέση ακρόασης από δύο διαφορετικά είδη ηχείων, και επειδή υπάρχει αλληλοσύνδεση ανάμεσα στους παράγοντες: (α) Ευαισθησία, (β) Εμπέδηση Ηχείου και (γ) Απόσταση Ηχείου από τη θέση ακρόασης, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, από ότι φαίνεται ΜΟΝΟ με πειραματισμό, ώστε να πετύχω την ίδια στάθμη (SPL) στη θέση ακρόασης και από τα δύο ζεύγη ηχείων, αφού το σήμα θα είναι κοινό και για τα δύο.

Φαντάζομαι ότι ιδανικά αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση ενός ντεσιμπελόμετρου, μιας γεννήτριας συχνοτήτων και με δεδομένη τη δυνατότητα να μπορώ να μετακινώ τουλάχιστον το ένα από τα δυο ζευγάρια σε οποιαδήποτε θέση, ώστε να πετύχω ίδια στάθμη στη θέση ακρόασης, χωρίς την παρεμβολή οποιουδήποτε ενδιάμεσου εξασθενητή ή ενεργού κυκλώματος.

Μάλιστα, σε σχέση με αυτά που αναφέρω στο τρίτο μου ποστάρισμα:

......................
5) Πρέπει να προσθέσω μια λεπτομέρεια, η οποία ενδέχεται να είναι κλειδί για την επιλογή μου. Ο τελικός, που αναφέρω, πρόκειται να οδηγήσει 4 ηχεία. Τα δύο είναι πίσω περιφερειακά (back ή rear surround, όπως συνηθίζεται να λέγονται). Για την οδήγηση αυτών των πρώτων δύο δεν τίθεται θέμα, που να μας απασχολεί εδώ. Θωρείστε ότι απλά δεν υπάρχουν τα κανάλια. Τα άλλα δύο ηχεία θα είναι επιπρόσθετα κύρια περιφερειακά. Και λέω "επιπρόσθετα", διότι υπάρχει ήδη ένα ζευγάρι κύρια περιφερειακά οδηγούμενα από τον δικό τους τελικό, απλά λόγω χώρου είναι σε τέτοια θέση, που δημιουργείται "ηχητικό κενό" στη θέση ακρόασης και η προσθήκη ενός ακόμα ζεύγους κρίνεται απαραίτητη. Το όλο θέμα το συζητάω σε άλλο νήμα, αλλά οι λεπτομέρειες δεν μας απασχολούν εδώ. Τα μόνα που πρέπει να ληφθούν υπ' όψη είναι:
- Τα δύο αυτά επιπρόσθετα ηχεία έχουν γύρω στα 4dB μεγαλύτερη ευαισθησία από τα υπάρχοντα κύρια περιφερειακά, των οποίων τη λειτουργία θα συμπληρώνουν, άρα - παρ' ότι μικρότερα σε μέγεθος - για σήμα της ίδιας στάθμης θα παίζουν δυνατότερα, γι αυτό σκέφτηκα τη χρήση εξασθενητή στην είσοδο του δικού τους τελικού. Πρέπει να διευκρινήσω ότι τα παραπάνω 4dB της ευαισθησίας δεν είναι νούμερο που πρέπει κάποιος να το πάρει σαν 100% δεδομένο, γιατί η ονομαστική εμπέδηση των ηχείων αυτών είναι 8Ω, ενώ των υπαρχόντων με τη μικρότερη ευαισθησία είνα 6Ω που κατεβαίνει στα 4Ω (minimum), κατά τον κατασκευαστή.
- Το σήμα προενίσχυσης, που θα οδηγήσει τόσο τον τελικό των υπαρχόντων περιφερειακών, όσο και τα δυο κανάλια του τελικού, που θα τροφοδοτούν τα νέα ηχεία, προέρχεται από προενισχυτή AV, άρα θα έχει ήδη υποστεί μια ρύθμιση, δηλαδή θα έχει ήδη περάσει από κάποιο "ποτενσιόμετρο" του AV προ. Φυσικά, το ποτενσιόμετρο του AV προ μπορεί να μην έχει φυσική υπόσταση (να είναι δηλαδή πραγματικό ποτενσιόμετρο), γιατί η ρύθμιση της στάθμης γίνεται μάλλον στο ψηφιακό πεδίο, αλλά τυπικά υπάρχει.

Με αυτές λοιπόν,τις ιδιαιτερότητες έχω κινηθεί προς την εξεύρεση της λύσης του εξασθενητή στην είσοδο των δύο καναλιών του τελικού. Και δεν είμαι σίγουρος αν κάνω τη σωστή κίνηση, άρα γι αυτό ζητάω και τις ανάλογες πληροφορίες, ώστε ότι κάνω να είναι και τεχνικά σωστό.

Ευχαριστώ.

Υ.Γ.: Ως εναλλακτική επιλογή, αντί των ηχείων, τα οποία συζητάω να προσθέσω, είναι υποψήφιο ένα άλλο ζευγάρι, του οποίου η ευαισθησία είναι ίδια με αυτή των υπαρχόντων κύριων περιφερειακών. Μήπως θα έπρεπε τελικά να επιλεχθούν αυτά, ώστε να απαλλαχθώ από τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη διαφορές μεταξύ των δύο ζευγών;
-

πρέπει να πώ ότι αυτό που αναφέρω στο τέλος του ποσταρίσματος, στο Υ.Γ., κερδίζει συνεχώς έδαφος ως περισσότερο ενδεικνυόμενη λύση, δηλαδή αντί για τα πρώτα ηχεία (αυτά που έχουν 4dB μεγαλύτερη ευαισθησία), να χρησιμοποιήσω το άλλο υποψήφιο ζεύγος, που έχει ΙΔΙΑ ευαισθησία με τα υπάρχοντα, αλλά με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του εντελώς διαφορετικά από τα υπάρχοντα (άλλος κατασκευαστής, άλλη σχεδίαση, άλλο μέγεθος και μεγαλύτερη εμπέδηση - 8Ω έναντι των 6Ω).

Αλλά αυτό θα το βάλω προς συζήτηση στο άλλο νήμα, με περισσότερες λεπτομέρειες.
-