Εξοπλισμός για 3d κανάλια και HD κανάλια.

keraki

AVClub Enthusiast
27 July 2009
1,275
Καταρχάς να δηλώσω ότι γνωρίζω ότι υπάρχουν παρόμοιες ερωτήσεις σε διάφορα σημεία του forum και τα έχω διαβάσει πλήρως τα περισσότερα πριν αποφασίσω να ανοίξω αυτό το νέο thread.Οι λόγοι που το ανοίγω είναι δύο:
1. Κάποιος αρχάριος που δεν έχει δει ποτέ στην πράξη να δουλέυουν τα σχετικά με τα δορυφορικά,παρόλες τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος στα διάφορα σχετικά threads εδώ,δυσκολεύεται να κατανοήσει κάποια βασικά και για τους γνώστες προφανή μάλλον ζητήματα!Για παράδειγμα εμένα το θέμα της συνδεσμολογίας,πως θα έρθει το σήμα από το πιάτο,κι αν τα μπριζάκια που έχει ήδη το σπίτι μου με καλύπτουν κλπ,μου είναι παντελώς άγνωστα!
2.Ο καθένας έχει κάποιες ανάγκες που δεν ταυτίζονται ακριβώς με παρόμοιες ανάγκες που έχουν άλλοι συνάδελφοι εδώ.

Ξεκινάω λοιπόν να περιγράψω το τι θέλω:
Καταρχάς έχω διαπιστώσει πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των φίλων των δορυφορικών εδώ μέσα,αλλά και γενικότερα ενδιαφέρεται κυρίως για αθλητικού τύπου κανάλια.Λοιπόν εγώ θέλω να θέσω ξεκάθαρα πως δεν με ενδιαφέρουν αθλητικά κανάλια ,εκτός ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων.
Με μια πρόταση ενδιαφέρομαι για HD κανάλια και 3d κανάλια.
Πιο συγκεκριμένα τώρα:
Επειδή προσανατολίζομαι στην αγορά μιας 3d τηλεόρασης και μάλλον της Samsung ue55c8000.(παρακολουθώ και το αντίστοιχο thread) με ενδιαφέρει να βλέπω αρκετά 3d κανάλια.Γνωρίζω ότι προς το παρόν τα περισσότερα είναι σε δοκιμαστική μορφή,αλλά ας ξεκινήσουμε από κάπου.Ας πούμε ένα 3d κανάλι του Al Jazeera (συνδομητικό νομίζω) αν και αθλητικό,πιθανότατα θα με ενδιέφερε με την λογική του 3d υλικού.
Επίσης με ενδιαφέρουν τα διάφορα HD κανάλια και κυρίως τα εξής θέματα:
1.ταινίες
2.κανάλια σχετικά με φύση και ταξίδια (όπως Discovery HD κλπ)
3.ερωτικά κανάλια ( Penthouse HD)

Λοιπόν ως προς τον εξοπλισμό γνωρίζω από τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος που έχω ρίξει εδώ ότι χρειάζομαι:
1.πιάτο
2.HD δορυδορικό δέκτη
3.τηλεόραση (3d για τα 3d κανάλια)

+ διαφορα άλλα παρελκόμενα τα οποία δεν ξέρω ακριβώς πως θα είναι στην περίπτωση μου (μοτέρ αν είναι κινητό το πιάτο,διακόπτες diseqc,LNB,καλώδιο κλπ.)

Ας αρχίσω τις απορίες μου λοιπόν δίνοντας και άλλα δεδομένα για το τι θέλω:

Βρίσκομαι στο Ηράκλειο της Κρήτης.Παρόλο που είμαι αρχάριος,δεν θα ήθελα να κάνω μια πολύ απλή εγκατάσταση "για αρχή" και μετά από ένα χρόνο να χρειαστεί να κάνω επεκτάσεις κλπ.
Τονίζω ιδιαίτερα πως με ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα εικόνας στο HD!!Πείτε ότι είμαι κωλυμένος!!Θα ήθελα λοιπόν αν είναι δυνατόν να μου υποδείξετε καλά υλικά (LNB με χαμηλό θόρυβο,καλής ποιότητας καλώδια,καλό HD δέκτη κλπ.)Μάλιστα στο Digital tv Ιουλίου κοιτούσα κι έλεγε για κάποιο LNB με οπτική ίνα για μείωση των απωλειών.Ακόμα και μια τέτοια λύση αφού συνεκτιμήσω τα χρήματα ίσως να την έκανα,αν είχε τραγική αλλαγή στην ποιότητα εικόνας!

Όσον αφορά τον HD δέκτη όπως είχα δει και σε σχετικό thread,προτροπή κάποιου συναδέλφου εδώ ήταν όχι Linux δέκτες (Dreambox κλπ) σε αρχάριους χρήστες! Εδώ θέλω να τονίσω το εξής: Δεν είμαι τύπος που βαριέται να μάθει νέα πράγματα κι όπως καταλαβαίνεται έχω ήδη διαβάσει πολλά.Όμως αυτά τα "φτιαξίματα" των Linux δεκτών κλπ. δεν τα έχω καταλάβει και δεν εχω διαβάσει αρκετά σχετικά...Με απλά λόγια,να μάθω 10 πράγματα για το δέκτη που θα αγοράσω για να τον δουλέυω λέω ναι,αλλά να μη χρειαστεί να εκπονήσω διδακτορική διατριβή για να δουλέψω το δέκτη!! Εδώ η απορία μου έχει να κάνει και με το "κινητό πιάτο".Διάβαζα ότι μπορεί κανείς να πιάσει ασυγκρίτως περισσότερους δορυφόρους σε σχέση με το απλό.Πόσο δύσκολο όμως είναι αυτό για τον αρχάριο χρήστη;Διάβαζα πως η κίνηση του πίατου γίνεται μέσω του δέκτη.Πόσο δύσκολο έιναι αυτό;

Επίσης όσον αφορά τη συνδεσμολογία:Σπίτι βλέπω και έχω μπρίζες με δυο υποδοχές από τις οποίες αυτή τη στιγμή χρεισιμοποιώ μόνο τη μία για να παίρνω το επίγειο αναλογικό σήμα για τα κλασσικά κανάλια.Το δορυφορικό σήμα από το πιάτο θα το λάβω από την διπλανή υποδοχή ή πρέπει να γίνει κάποια ξεχωριστή εγκατάσταση στο σπίτι;

Τέλος να αναφερθώ σε ένα ακόμα ζήτημα:Περιμένω να ξεκινήσει η Nova HD και σκέφτομαι πιθανόν να βάλω ΚΑΙ Nova HD.Γνωρίζω τα σχετικά με τον Pace HD δέκτη της nova πως θα είναι παντρεμένος με την κάρτα και πως η κάρτα θα παίζει από το συγκεκριμένο δέκτη και μόνο.Οποτε θα έχω δυο HD δέκτες:Τον pace της nova και τον HD δέκτη που θα αγοράσω για τα υπολοιπα.Καλά μέχρι εδώ.Το ερώτημα μου είναι:Θα χρειαστώ και 2 πιάτα;
Δηλαδή ένα πιάτο για τη nova και άλλο ένα για όλα τα υπόλοιπα;

Επίσης θα ήθελα να ακούσω και διάφορες προτάσεις σχετικά με μέγεθος πιάτου.Σκέφτομαι κάπως μεγάλο ώστε να είμαι καλυμένος:Μια προσφορά για 1.85 πιάτο μαζί με εγκατάσταση 600 euro είναι καλή τιμή ή κλεψιά;!

Συγνώμη για το μεγάλο post,αλλά ήθελα να εκφράσω όλα αυτά που τριγυρνάνε στο μυαλό μου και δεν μπορώ να τα απαντήσω αφού δεν τα έχω δει και "στην πράξη,να δουλεύουν!"

Στη συνέχεια του thread αν χρειαστεί θα διευκρινίσω περισσότερα αναφορικά με το τι θέλω να κανω!
Αναφορικά με το διαθέσιμο budget θα ήθελα πρώτα να ακουσω διάφορες λύσεις και στη συνέχεια αφου εκτιμήσω τι και πόσες υποχωρήσεις μπορώ και αξίζει να κάνω,θα αποφασίσω!

Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους σπεύσουν να λαξεύσουν το λήθο της αμάθειας μου!!

Φιλικά,
Μάνος.

Last edited:
Φίλε Μάνο ρώτησες πολλά, είναι και οι περισσότεροι σε διακοπές οπότε θα αργήσουν και οι απαντήσεις :)
Για να τα δούμε ένα ένα τα ζητούμενα σου.

Σε ότι αφορά το 3D, τα διαθέσιμα κανάλια είναι αυτά στο παρακάτω σύνδεσμο http://gr.kingofsat.net/3dtv.php και όπως θα δεις και εσύ δεν είναι πολλά (ακόμα) ώστε να αποτελέσουν κριτήριο επιλογής πακέτων/δορυφόρων.

Πρώτα πρέπει να αποφασίσεις ποιο ή ποια πακέτα συνδρομητικών υπηρεσιών
θα επιλέξεις.
Στο σύνδεσμο http://gr.kingofsat.net/packages.php θα δεις τα περισσότερα από αυτά.
Τα πιο σημαντικά είναι τα Sky uk,Sky Italia,Sky de,Csat, Digital+ και άλλα. Δες τα κανάλια τους στους σχετικούς πίνακες και τις γλώσσες στις οποίες εκπέμπουν (πολύ σημαντικό αυτό) ώστε να κάνεις τις καλύτερες επιλογές. Βέβαια το να γίνεις συνδρομητής σε αυτά είναι μια άλλη ιστορία και μπορείς να ρωτήσεις μετά. Δεν είναι διαθέσιμα (θεωρητικά) εκτός των χωρών τους, οπότε και υπάρχουν ενδιάμεσοι για να βοηθήσουν στη διαδικασία.

Επειδή είσαι Κρήτη τα πακέτα που θα επιλέξεις θα καθορίσουν και το πιάτο που θα πάρεις, αλλά μάλλον κάποιος άλλος φίλος από τα μέρη σου θα σου πει καλύτερα. Επίσης το μοτέρ θα δώσει τη δυνατότητα να πιάσεις τους περισσότερους δορυφόρους αλλά δεν θα έχεις τη δυνατότητα της γρήγορης εναλλαγής καναλιών (ζάπινγκ) επειδή θα πρέπει το μοτέρ να γυρίσει (αυτό χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα).

Επίσης από τα πακέτα εξαρτάται και ο δέκτης που θα χρησιμοποιήσεις γιατί μερικά από αυτά έρχονται με τους δικούς τους δέκτες (όπως μερικώς κάνει και η Nova τώρα). Βέβαια υπάρχουν και "τεχνικές" για να παίξουν σε άλλους καλύτερους δέκτες αλλά για αυτά θα ψάξεις αλλού.

Αν και αρχάριος μη φοβηθείς να ασχοληθείς με τα σχετικά της εγκατάστασης γιατί θα μάθεις πολλά. Έτσι έκανα και εγώ πριν 2 χρόνια και με τη βοήθεια μελών του φόρουμ μαθαίνω ακόμα.
Για ότι άλλο θες εδώ είμαστε και ρώτα.

Φίλε newlynx,
Σε ευχαριστώ πολύ για τισ πολύτιμες απαντήσεις σου!

Γενικά και θεωρητικά μιλώντας και μετά από το πολύ διάβασμα εδώ έχω καταλάβει περίπου τι εξοπλισμό χρειάζομαι,αλλά πρακτικά δεν ξέρω!
Επειδή πριν όντως ρώτησα πολλά ας το πάμε πιο σιγα!
Καταρχάς όσον αφορά τον HD δέκτη:Τονίζω ότι δεν θα ήθελα να χρειαστεί να εκπονήσω διαδακτορική διατριβή για να μπορέσω να τον χειριστώ!Να ασχοληθώ σε λογικά πλαίσια!
Αν για αρχή υπήρχε κάποιος που να τον βάλω και να παίζει χωρίς πολλά πολλά,νομίζω θα ήταν το καλύτερο ΑΛΛΑ με τον περιορισμό ότι με ενδιαφέρει ένας δέκτης που θα μου δίνει πολύ καλή HD ποιότητα εικόνας!
Να αναφέρω ενδεικτικά δυο δέκτες που μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρων:Αυτοί είναι:
1.HUMAX iCORD HD
2.Lyngbox

Τους είδα στο τεύχος Ιουνίου "Δορυφορικά νέα" σε σχετικό τεστ.Ειδικά ο lyngbox έλεγε ότι είναι τελείως αυτοματοποιημένος.Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα για τον lyngbox αναφέρει:
"Διαθέτει μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία από τους άλλους δέκτες της αγοράς.Αυτή είναι ο χρήστης του να μη χρειάζεται να ασχοληθεί με τις ρυθμίσεις του αλλά και τον προγραμματισμό του!"
Επίσης αναφέρεται πως και οι δυο παραπάνω δέκτες έχουν από 2 θύρες CI αλλά βλέπως δεν έχουν καμμία card reader.Οι 2 CI καλύπτουν την έλλειψη των card reader αφού με την ανάλογη μοντούλα μπορούν οι διάφορες συνδρομητικές κάρτες να παίξουν από τις θύρες CI?? Τα λέω καλά?!!

Ποιά η γνώμη σας για τους παραπάνω δέκτες για HD και 3d κανάλια καθώς και για κανάλια με συνδρομητικές κάρτες όπως το Penthouse HD?
Επίσης όσον αφορά το μέγεθος του πιάτου,τι μέγεθος με καλύπτει για Ηράκλειο κρήτης που βρίσκομαι?
Έχω λάβει μια προσφορά για 1.85 πιάτο (offfset νόμιζω, αν δεν κάνω λάθος) μαζί με εγκατάσταση, 600 euro.Πως βρίσκεται τη συγκεκριμένη τιμή;

Αυτά προς το παρόν ,ελπίζω να τα ξεκαθάρισα κάπως,αναμένω προτάσεις για το δέκτη και συνοωίζω τι ζητάω από το δέκτη:
1.όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα στα HD κανάλια.
2.3d κανάλια
3.δυνατότητα για συνδρομητικές κάρτες και προς το παρόν με Penthouse HD.

Θα τα λέμε,
Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Φιλικά,
Μάνος.

Φίλε newlynx,
Σε ευχαριστώ πολύ για τισ πολύτιμες απαντήσεις σου!

Γενικά και θεωρητικά μιλώντας και μετά από το πολύ διάβασμα εδώ έχω καταλάβει περίπου τι εξοπλισμό χρειάζομαι,αλλά πρακτικά δεν ξέρω!
Επειδή πριν όντως ρώτησα πολλά ας το πάμε πιο σιγα!
Καταρχάς όσον αφορά τον HD δέκτη:Τονίζω ότι δεν θα ήθελα να χρειαστεί να εκπονήσω διαδακτορική διατριβή για να μπορέσω να τον χειριστώ!Να ασχοληθώ σε λογικά πλαίσια!
Αν για αρχή υπήρχε κάποιος που να τον βάλω και να παίζει χωρίς πολλά πολλά,νομίζω θα ήταν το καλύτερο ΑΛΛΑ με τον περιορισμό ότι με ενδιαφέρει ένας δέκτης που θα μου δίνει πολύ καλή HD ποιότητα εικόνας!
Να αναφέρω ενδεικτικά δυο δέκτες που μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρων:Αυτοί είναι:
1.HUMAX iCORD HD
2.Lyngbox

Τους είδα στο τεύχος Ιουνίου "Δορυφορικά νέα" σε σχετικό τεστ.Ειδικά ο lyngbox έλεγε ότι είναι τελείως αυτοματοποιημένος.Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα για τον lyngbox αναφέρει:
"Διαθέτει μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία από τους άλλους δέκτες της αγοράς.Αυτή είναι ο χρήστης του να μη χρειάζεται να ασχοληθεί με τις ρυθμίσεις του αλλά και τον προγραμματισμό του!"
Επίσης αναφέρεται πως και οι δυο παραπάνω δέκτες έχουν από 2 θύρες CI αλλά βλέπως δεν έχουν καμμία card reader.Οι 2 CI καλύπτουν την έλλειψη των card reader αφού με την ανάλογη μοντούλα μπορούν οι διάφορες συνδρομητικές κάρτες να παίξουν από τις θύρες CI?? Τα λέω καλά?!!

Ποιά η γνώμη σας για τους παραπάνω δέκτες για HD και 3d κανάλια καθώς και για κανάλια με συνδρομητικές κάρτες όπως το Penthouse HD?
Επίσης όσον αφορά το μέγεθος του πιάτου,τι μέγεθος με καλύπτει για Ηράκλειο κρήτης που βρίσκομαι?
Έχω λάβει μια προσφορά για 1.85 πιάτο (offfset νόμιζω, αν δεν κάνω λάθος) μαζί με εγκατάσταση, 600 euro.Πως βρίσκεται τη συγκεκριμένη τιμή;

Αυτά προς το παρόν ,ελπίζω να τα ξεκαθάρισα κάπως,αναμένω προτάσεις για το δέκτη και συνοωίζω τι ζητάω από το δέκτη:
1.όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα στα HD κανάλια.
2.3d κανάλια
3.δυνατότητα για συνδρομητικές κάρτες και προς το παρόν με Penthouse HD.

Θα τα λέμε,
Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Φιλικά,
Μάνος.

Αγαπητε φιλε Μανο θα σου πω τη γνωμη μου η οποια ειναι η εξης.
Σε γενικες γραμμες οι Humax φημιζονται για την ποιοτητα εικονας τους οποτε εκει δεν θα εχεις κανενα προβλημα θα μεινεις πολυ ικανοποιημενος.
ΟΛοι μα ολοι οι δεκτες HD μπορουν να δειχνουν 3D καναλια αφου σε δορυφορικη εκπομπη επιλεγεται το format side by side το οποιο δεν απαιτει απολυτως τιποτα σαν εξτρα στον δεκτη.
Οσον αφορα για τα cam ασφαλως και καλυπτεσαι αφου μπορεις να βαλεις οποια καρτα θελεις με το αντιστοιχο συστημα κωδικοποιησης αλλα με δυο περιορισμους.
Περιορισμος 1.
Παντρεμα δεκτη καρτας βλεπε Nova kai sky digital για παραδειγμα. Η καρτα λειτουργει μονο με ιδιοκτησιακο δεκτη αν και αναφερονται περιπτωσεις που η καρτα εχει παρει διαζυγιο με τον δεκτη της οποτε τοποθετειται σε αντιστοιχο module. Δεν θα ημουν ωστοσο και τοσο σιγουρος γι αυτην την λυση. Σ αυτες τις περιπτωσεις δηλαδη αν θελεις νομιμα να βλεπεις ενα πακετο το οποιο διατιθεται με καρτα + ιδιοκτησιακο δεκτη το ci slot του δεκτη που θα επιλεξεις δεν θα σε βοηθησει καθολου. Αν ωστοσο περιοριστεις στο Penthouse δεν θα εχεις κανενα προβλημα αφου πωλειται η καρτα ξεχωριστα οποτε την νβαζεις στο αντιστοιχο module αποκωδικοποιησης και εισαι κυριος.
Περιορισμος 2
Oi Humax αναμεσα τους και ο icord εχουν ενα κουσουρι το οποιο ειναι το εξης. Εχουν μεν 2 ci slots αλλα οι δεκτες κολανε στην συντριπτικη τους πλειοψηφια οταν τοποθετησεις δυο module ταυτοχρονα. Προσοχη οταν τα module ειναι επισημα συστηματα αποκωικοποιησης οπως module irdeto + module viaccess η οποιοσδηποτε αλλος συνδυασμος ολα λειτουργουν ρολοι.
Αν ομως βαλεις επισημο module στο 1 σλοτ και καποιο περιεργο στο αλλο οπως dragon module, or diablo or TRex ο δεκτης κολαει του θανατα.
Οσον αφορα το κοστος του πιατου καλα κανεις και επιλεγεις μεγαλο πιατο δεν θα το μετανιωσεις η ενσταση μου ειναι μονο στα 600 euros που μου φαινονται κομματακι πολλα.
Νικος

Φίλε Νίκο,
Σε ευχαριστώ για τις πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες που μου δίνεις,οι οποίες είναι εμφανές ότι αποτελούν καταστάλαγμα μακράς εμπειρίας και γνώσης στο χώρο!Αποτελούν πολύτιμο οπλοστάσιο για μένα τον αρχάριο!Θα ήθελα όμως κάποιες διευκρινίσεις ακόμα αν είναι δυνατόν!
Καταρχάς με καθυσυχάζεις πολύ αναφορικά με την ποιότητα εικόνας των Humax,οπότε ο Humax iCORD HD αποτελεί βασικό ηποψήφιο δέκτη προς αγορά!
Θα ήθελα αν μπορούσες και τη γνώμη σου σχετικά με τον Lyngbox. Όπως ανέφερα εκτός από την πολύ καλή ποιότητα εικόνας στο HD με ενδιαφέρει και η ευκολία στο χειρισμό (εφόσον είμαι τελείως αρχάριος).Τι έχεις να πεις σχετικά με τον αυτοματισμό του Lyngbox?Ποιά είναι η γνωμη σου σχετικά?Από εικόνα πως είναι ο Lyngbox?
Όσον αφορά τα 3d κανάλια είχα διαβάσει πως δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από απλό HD δέκτη αφού το φορμά είναι side by side.Ένας HD δέκτης αρκεί,μου είναι σαφές.
Επίσης γνωρίζω πως κάποια πακέτα όπως Nova ,sky digital έχουν συγεκριμένο δέκτη και κάρτα το καθένα και η κάρτα είναι παντρεμένη με το δέκτη (δηλάδη δεν μπορέι να παίξει σε άλλο δέκτη μόνη της).
Αυτό που ρώτησα παραπάνω και ίσως δεν έγινε πλήρως κατανοητό ήταν πως ας πούμε θα με ενδιέφερε να βάλω τη Nova HD μόλις ξεκινήσει.Να έχω δηλαδή δυο δέκτες σπίτι μου:Έναν HD δέκτη (π.χ. τον Humax iCORD HD ) για τα 3d κανάλια και συνδρομητικά με κάρτα όπως Penthouse HD) + τον καινούργιο δέκτη της Nova HD για να βλέπω Nova.Στην περίπτωση που γίνεται αυτό,το ερώτημα μου είναι,θα χρειαστώ 2 πιάτα? Ένα πιάτο για τον ένα δέκτη και άλλο ένα πιάτο για τον άλλο δέκτη?Ή μήπως γίνεται ο δέκτης της novaHD με τον άλλο HD δέκτη που θα έχω για τα 3d και συνδρομητικά με κάρτα HD κανάλια να συνδέονται στο ίδιο πιάτο? Επίσης στην περίπτωση που γίνεται να συνδέονται και οι δυο αυτοί δέκτες στο ίδιο πιάτο,πως περίπου θα γίνουν οι συνδέσεις (απλά να έχω μια τεχνική ιδέα).
Επίσης στο σπίτι έχω μπριζάκια με δυο εξόδους και αυτή τη στιγμή χρεισιμοποιώ μόνο τη μια για τα κλασσικά επίγεια αναλογικά κανάλια.Από την άλλη έξοδο θα πάρω το δορυφορικό σήμα από το/τα πιάτο/α ή θα χρειαστεί κάποια άλλου είδους εγκατάσταση στο σπίτι?

Επίσης όσον αφορά την ιδιομορφία για τους humax που μου λες,θα μπορούσες να μου πεις δυο λόγια τι είναι αυτά τα "περίεργα" module όπως τα dragon module, or diablo or TRex?? Τα βλέπως συχνά και αναφέρονται και στα threads εδώ αλλά δεν έχω ιδέα τι ακριβώς κάνουν και που χρειάζονται!
Επίσης τα επίσημα module όπως τα αναφέρεις irdeto,viaccess (έχω ακούσει και τα conax) αυτό που πρακτικά χρειάζονται είναι π.χ. αν έχεις μια συνδρομητική κάρτα που είναι κωδικοποιημένη σε viaccess χρειάζεται πρώτα να την βάλω μέσα στο viaccess module και στη συνέχεια να τοποθετήσω το viaccess module (που θα έχει μέσα του την συνδρομητική κάρτα κωδικοποιημένη σε viaccess) μέσα στην CI θύρα του δέκτη μου και είμαι έτοιμος?!

Τέλος όσον αφορά το πιάτο λόγω του ότι είμαι νότια και για να μην χρειαστώ σύντομα αλλαγές σκέφτομαι σε ένα κάπως μεγάλο.Θα ήθελα αν έχεις μια ενδεικτική τιμή για πιάτο 1.85 που να θεωρείται καλή ώστε να έχω μια εικόνα και να μη με κατακλέψουν λόγω ασχετοσύνης!
Επίσης αν βάλω μοτέρ για να είναι κινητό περίπου πόσα euro παραπάνω να υπολογίζω σε σχέση με το απλό?Είναι αρκετά πολύπλοκη η κίνηση του πιάτου για έναν αρχάριο?
Τέλος κάποια πρόταση σχετικά με το σε ποιούς δορυφόρους να στοχεύσω?(ειδικά στην περίπτωση που βάλω σταθερό πιάτο)
Τονίζω ότι δεν με ενδιαφέρουν τα αθλητικά κανάλια! Με ενδιαφέρουν κυρίως καναλια για φύση όπως Discovery HD ,NAtional geographic HD + τα σχετικά πάντα σε HD + 3d κανάλια (έστω και δοκιμαστικά ή και αθλητικά με την έννοια του 3d υλικού!)

Ήδη ζήτησα πολλές διευκρινήσεις αλλά είναι ζωτικής σημασίας για μένα αφού προετοιμάζομαι για σημαντικές αγορές ώστε να μπω κι εγώ στη χώρο της δορυφορικής τηλεόρασης!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων φίλε Νίκο,κι όσον αφορά το sky digital θα περιμένω να δω τις θεματικές ενότητες που όπως μου είχες πει πιστεύεις πως θα βγάλει ώστε να αποφασίσω!
Η βοήθεια σου είναι πολύτιμη!Και πάλι σε ευχαριστώ!

Φιλικά,
Μάνος!

Last edited:
Φίλε Νίκο,
Σε ευχαριστώ για τις πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες που μου δίνεις,οι οποίες είναι εμφανές ότι αποτελούν καταστάλαγμα μακράς εμπειρίας και γνώσης στο χώρο!Αποτελούν πολύτιμο οπλοστάσιο για μένα τον αρχάριο!Θα ήθελα όμως κάποιες διευκρινίσεις ακόμα αν είναι δυνατόν!
Καταρχάς με καθυσυχάζεις πολύ αναφορικά με την ποιότητα εικόνας των Humax,οπότε ο Humax iCORD HD αποτελεί βασικό ηποψήφιο δέκτη προς αγορά!
Θα ήθελα αν μπορούσες και τη γνώμη σου σχετικά με τον Lyngbox. Όπως ανέφερα εκτός από την πολύ καλή ποιότητα εικόνας στο HD με ενδιαφέρει και η ευκολία στο χειρισμό (εφόσον είμαι τελείως αρχάριος).Τι έχεις να πεις σχετικά με τον αυτοματισμό του Lyngbox?Ποιά είναι η γνωμη σου σχετικά?Από εικόνα πως είναι ο Lyngbox?
Όσον αφορά τα 3d κανάλια είχα διαβάσει πως δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από απλό HD δέκτη αφού το φορμά είναι side by side.Ένας HD δέκτης αρκεί,μου είναι σαφές.
Επίσης γνωρίζω πως κάποια πακέτα όπως Nova ,sky digital έχουν συγεκριμένο δέκτη και κάρτα το καθένα και η κάρτα είναι παντρεμένη με το δέκτη (δηλάδη δεν μπορέι να παίξει σε άλλο δέκτη μόνη της).
Αυτό που ρώτησα παραπάνω και ίσως δεν έγινε πλήρως κατανοητό ήταν πως ας πούμε θα με ενδιέφερε να βάλω τη Nova HD μόλις ξεκινήσει.Να έχω δηλαδή δυο δέκτες σπίτι μου:Έναν HD δέκτη (π.χ. τον Humax iCORD HD ) για τα 3d κανάλια και συνδρομητικά με κάρτα όπως Penthouse HD) + τον καινούργιο δέκτη της Nova HD για να βλέπω Nova.Στην περίπτωση που γίνεται αυτό,το ερώτημα μου είναι,θα χρειαστώ 2 πιάτα? Ένα πιάτο για τον ένα δέκτη και άλλο ένα πιάτο για τον άλλο δέκτη?Ή μήπως γίνεται ο δέκτης της novaHD με τον άλλο HD δέκτη που θα έχω για τα 3d και συνδρομητικά με κάρτα HD κανάλια να συνδέονται στο ίδιο πιάτο? Επίσης στην περίπτωση που γίνεται να συνδέονται και οι δυο αυτοί δέκτες στο ίδιο πιάτο,πως περίπου θα γίνουν οι συνδέσεις (απλά να έχω μια τεχνική ιδέα).
Επίσης στο σπίτι έχω μπριζάκια με δυο εξόδους και αυτή τη στιγμή χρεισιμοποιώ μόνο τη μια για τα κλασσικά επίγεια αναλογικά κανάλια.Από την άλλη έξοδο θα πάρω το δορυφορικό σήμα από το/τα πιάτο/α ή θα χρειαστεί κάποια άλλου είδους εγκατάσταση στο σπίτι?

Επίσης όσον αφορά την ιδιομορφία για τους humax που μου λες,θα μπορούσες να μου πεις δυο λόγια τι είναι αυτά τα "περίεργα" module όπως τα dragon module, or diablo or TRex?? Τα βλέπως συχνά και αναφέρονται και στα threads εδώ αλλά δεν έχω ιδέα τι ακριβώς κάνουν και που χρειάζονται!
Επίσης τα επίσημα module όπως τα αναφέρεις irdeto,viaccess (έχω ακούσει και τα conax) αυτό που πρακτικά χρειάζονται είναι π.χ. αν έχεις μια συνδρομητική κάρτα που είναι κωδικοποιημένη σε viaccess χρειάζεται πρώτα να την βάλω μέσα στο viaccess module και στη συνέχεια να τοποθετήσω το viaccess module (που θα έχει μέσα του την συνδρομητική κάρτα κωδικοποιημένη σε viaccess) μέσα στην CI θύρα του δέκτη μου και είμαι έτοιμος?!

Τέλος όσον αφορά το πιάτο λόγω του ότι είμαι νότια και για να μην χρειαστώ σύντομα αλλαγές σκέφτομαι σε ένα κάπως μεγάλο.Θα ήθελα αν έχεις μια ενδεικτική τιμή για πιάτο 1.85 που να θεωρείται καλή ώστε να έχω μια εικόνα και να μη με κατακλέψουν λόγω ασχετοσύνης!
Επίσης αν βάλω μοτέρ για να είναι κινητό περίπου πόσα euro παραπάνω να υπολογίζω σε σχέση με το απλό?Είναι αρκετά πολύπλοκη η κίνηση του πιάτου για έναν αρχάριο?
Τέλος κάποια πρόταση σχετικά με το σε ποιούς δορυφόρους να στοχεύσω?(ειδικά στην περίπτωση που βάλω σταθερό πιάτο)
Τονίζω ότι δεν με ενδιαφέρουν τα αθλητικά κανάλια! Με ενδιαφέρουν κυρίως καναλια για φύση όπως Discovery HD ,NAtional geographic HD + τα σχετικά πάντα σε HD + 3d κανάλια (έστω και δοκιμαστικά ή και αθλητικά με την έννοια του 3d υλικού!)

Ήδη ζήτησα πολλές διευκρινήσεις αλλά είναι ζωτικής σημασίας για μένα αφού προετοιμάζομαι για σημαντικές αγορές ώστε να μπω κι εγώ στη χώρο της δορυφορικής τηλεόρασης!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων φίλε Νίκο,κι όσον αφορά το sky digital θα περιμένω να δω τις θεματικές ενότητες που όπως μου είχες πει πιστεύεις πως θα βγάλει ώστε να αποφασίσω!
Η βοήθεια σου είναι πολύτιμη!Και πάλι σε ευχαριστώ!

Φιλικά,
Μάνος!

Αγαπητε φιλε Μανο καλημερα και παλι απο Θεσσαλονικη,
Κατα αρχην παρακαλω δεν κανει τιποτα εδω ειμαστε για να βοηθαμε ο ενας τον αλλο.
Να δω τι μπορω να σου απαντησω κατα σειρα των ερωτησεων σου.
1. Να ξεκινησω απο το πρωτο για τον Lyngbox για το οποιο δεν εχω ιδια αποψη οσον αφορα την εικονα του γιατι δεν τον εχω δει ποτε να παιζει.
Εχω ομως αποψη για τον icord & Humax2000HD οι οποιοι εχουν καταπληκτικη ποιοτητα εικονας και σου τους συνιστω ανεπιφυλακτα(εννοειται τον icord που ειναι πιο καινουργιος επισης προσεξε κυκλοφορουν δυο εκδοσεις αναλογα με το μεγεθος του δισκου που διαθετουν)
2. Οσον αφορα τη συνδεση.
Κατ αρχη να ξερεις οτι ο αριθμος των καλωδιων που κατεβαινει απο το πιατο ειναι αναλογος των tuners που θελουμε να τροφοδοτησουμε. (για παραδειγμα αν ενας απο τους δυο δεκτες εχει διπλο tuner χρειαζεσαι συο καλωδια)
2 ΕξεταΖΟΥΜΕ πρωτα ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που και οι 2 δεκτες θα εχουν απο 1 tuner.
Ας πουμε θελεις να εχεις icordHD + novaHD οποτε μιλαμε για δυο δεκτες οι οποιοι θα συνδεονται μεταξυ τους στο ιδιο πιατο. Δηλαδη απο το lnb του πιατου σου κατεβαινει καλωδιο το οποιο πηγαινει στην θεση lnb input του πρωτου δεκτη. Απο την loop out lnb εξοδο του ιδιου δεκτη παιρνουμε καλωδιο το οποιο συνδεουμε στην εισοδο lnb input του δευτερου δεκτη. Μ αυτον τον τροπο εχουμε το πιατο συνδεδεμενο με δυο δεκτες η καιθ περισοτερους αν θελουμε με ενα περιορισμο. Παντα ενας δεκτης βρισκεται σε standby. Απαγορευεται να ειναι και οι δυο δεκτες ανοικτοι ιδιαιτερα αν επιλεγει συχνοτητα με διαφορετικη πολωση.
Εαν θελουμε να αποφυγουμε το παραπανω μειονεκτημα μπορουμε να βαλουμε στο πιατο μας διπλο lnb απο το οποιο θα κατεβαινουν στο σπιτι 2 καλωδια τα οποια και θα τροφοδοτουν ξεχωριστα τους δεκτες μας.
Τα μπριζακια που εχεις σπιτι προφανως αφορουν θεαση τηλεορασης και ραδιοφωνου απο κεντρικη κεραια. Δυστυχως θα πρεπει να κατεβασεις αλλο η αλλα καλωδια απο το πιατο σου οπως ανεφερα πιο πανω. Αν το σπιτι ηταν δικο σου μπορουσες να κατεβασεις απο το ιδιο καλωδιο και σημα απλης κεραιας και δορυφορικης ταυτοχρονα με ενα ειδος πολυπλεξιας απο ειδικο εξαρτημα στην ταρατσα σου και αποπλεξια κατω στο σπιτι σου.
Αν επιλεξεις να εχεις σταθερο πιατο τοτε πρεπει να αποφασισεις ποιους δορυφορους θελεις και να βαλεις αντιστοιχα lnb με switch.
Γνωμη μου ειναι να ξεκινησεις αρχικα με σχετικα μεγαλο πιατο κινητο κατα προτιμηση. Η απλη περιπτωση οδηγησης με μοτερ περιλαμβανει ενα μοτερ το οποιο δεν κοστιζει πανω απο 100-130 ευρω μαζι με την εγκατασταση αλλα εχει το μειονεκτημα οτι χειριζεσαι σχετικα μικρα πιατα μου φαινεται μεχρι και 1,30 λογω βαρους. Εαν θελεις να πας σε μεγαλο πιατο και κινητο ταυτοχρονα αλλαζεις κατηγορια μοτερ και πας σε pοsitioner με μια πιο συνθετη εγκατασταση (κοντα στα 200 ευρω) μεσω της οποιας πρωτα κινεις πρωτα το πιατο και μετα αλλαζεις καναλι, για να μη σε μπλεκω το ρευμα που χρειαζεται το μοτερ δεν το δινει ο ιδιος ο δεκτης οπως στην απλη περιπτωση που προανεφερα αλλα με καλωδιο ξεχωριστο ρευματος που ανεβαζουμε στην ταρατσα η υβρισικο δηλαδη καλωδιο που εκτος απο την rf πληροφορια εχει και τα δυο καλωδια ρευματος.
3. Τα module δουλευουν ακριβως οπως περιγραφεις. Βαζεις την νομιμη συνδρομητικη καρτα στο module αποκωδικοποιησης και ολο αυτο στην ci slot του δεκτη και ολα καλα. Οσον αφορα τα περιεργα module οπως dragon or Trex να ξερεις εν συντομια οτι προκειται συνηθως για multi decoding modules με emulation δηλαδη αποκωδικοποιουν καρτες προσωμοιωνοντας ενα η περισσοτγερα συσηματα αποκωδικοποιησης. Δηλαδη μπορεις αντι να εχεις ενα module irdeto + 1 conax + 1 NDS + 1 Mediaguard or viaccess να εχεις εν TRex το οποιο απωκοδικοποιει με software ολα τα παραπανω αν βαλουμε την αντιστοιχη καρτουλα που εχουμε σ αυτο. Ωστοσο πολλες φορες συνδεονται με παρανομη διακινηση κλειδιων που σημαινει οτι μπορεις να βλεπεις παρανομα καποια συνδρομητικα καναλια γι αυτο και τα ονομασα περιεργα....
4 Για την κινηση τα πραγματα ειναι απλουστατα τουλαχιστο στην απλη περιπτωση με το απλο μοτερ που παιρνει ρευμα απο τον δεκτη. Εκει στο μενου του δεκτη (κυριως στους νεους) οριζουμε το μοτερ μας usals που σημαινει οτι αφου ορισουμε τις γεωγραφικες συντεταγμενες στο δεκτη μας γεωγραφικο μηκος και πλατος το μονο που εχουμε να κανουμε εμεις ειναι να επιλεξουμε καναλι οποτε μετα ο δεκτης οδηγει το μοτερ στο σωστο δορυφορο και καθεται τελεια με πιθανα μικροπροβληματα που ομως διορθωνονται ευκολα.
Αν εχεις positioner εκει ειναι λιγο πιο περιπλοκα τα πραγματα αλλα δεν χρειαζεται και πυρηνικη φυσικη. Δηλαδη κινεις πρωτα το πιατο οδηγωντας το στο δθρυφορο που σε ενδιαφερει και στη συνεχεια επιθλεγεις το καναλι απο το δεκτη σου γνωριζοντας βεβαια οτι το καναλι που επιλεγεις ανηκει στον δορυφορο που εχεις στοχευσει. Προσωπικα εχω μοτερ απλο οποτε μπορει να εχω μεινει πισω οσον αφορα τον χειρισμο του positioner. Αν κατι εχει αλλαξει μπορει να με διορθωσει καποιος φιλος για να μην παραπληροφορω το φιλο μας τον Μανο.
Τελος οσον αφορα τους δορυφορους που προκειται να στοχευσεις αυτο εξαρταται αποκλειστικα απο τις προτιμησεις σου και τα πακετα που εχεις κατα νου.
Σημερα Συνηθως στοχευουμε με κινητο πιατο ολο το τοξο αλλα πρακτικα μας ενδιαφερουν τροχιακες θεσεις που εχουν αντικροισμα δηλαδη καλα πακετα.
Δηλαδη δεν μπορει να λειπουν
Eurobird 9E
Hotbird 13E
Astra 19,2E
Badr 26E
astra 28,2 (sky digital)
Hellas sat 39E
Απο κει και μετα αποφασιζεις αναλόγα με το πακετο που επιθυμεις να ενταξεις στο portfolio σου.
Το ελληνικο πακετο ειδικα μετα την ενσωματωση HD απο τον Αυγουστο ειναι μια πολυ καλη λυση καθως περιλαμβανει και ταινιες και ντοκυμοντερ που θελεις. Αν προσανατολιζεσαι και θελησεις να προχωρησεις και σε sky digital θα σου πω περισσοτερα οταν ερθει η ωρα.
Οσον αφορα το κοστος του μεγαλου πιατου (1,80) επειδη ειναι δυσκολη διασταση δεν ξερω τιμη αλλα εχω ρωτησει ηδη φιλο τεχνικο ο οποιος θα ψαξει την αγορα εδω Θεσσαλονικη και μολις εχω νεα του θα σου πω.
περισσοτερα.
Νικος

Φίλε Νίκο!
Πραγματικά ήσουν απίστευτα κατατοπιστικός!Τώρα αρχίζω να έχω μια ιδέα για το τι περίπου πρέπει να γίνει!!Μερικές μικρές διευκρινήσεις ακόμα μόνο:
Αναφορικά με το δέκτη σε εμπιστεύομαι απόλυτα εφόσον έχεις δει και την ποιότητα εικόνας των Humax.Αν έχεις υπόψιν σου να μου προτείνεις να κοιτάξω κάποιο ενδεχομένως καλύτερο μοντέλο από τον iCORD HD πες μου σχετικά!Αλλιώς φιξάρω στον iCORD.
Να τονίσω επίσης ακόμα μια φορά πως δεν έχω ιδέα από τα διάφορα περίεργα με λογισμικά (enigma 2 και άλλα που δεν καταλαβαίνω!!), οπότε κοιτάω ένα καλό HD δέκτη,με καλή ποιότητα HD εικόνας ελπίζοντας να μην χρειαστεί να μπλέξω με αυτα!Ελπίζω η επιλογή του iCORD να κινείται προςσ αυτή την κατεύθυνση!
Όσον αφορά τώρα τη σύνδεση:Το σπίτι είναι δικό μου και δεν επηρεάζω απολύτως κανένα (μονοκατοικία) οπότε πες μου αν μπορείς σχετικά με την πολύπλεξη στην ταράτσα και την απόπλεξη κάτω στο σπίτι μου.Αν υποθέτω σωστά λες πως με αυτό τον τρόπο από τα μπριζάκι που τώρα λαμβάνω τα κλασσικά επίγεια αναλογικά κανάλια ,θα κατεβαίνουν μαζί δορυφορικό ψηφιακό + επίγειο αναλογικό και με κάποιο εξάρτημα σε κάθε μπριζάκι μέσα στο σπίτι μου θα ξαναξεχωρίζουν αυτά τα δυο?(Κάτι έχει πάρει το αυτί μου μου σχετικά με combiner,αλλά δεν θέρω πως ακριβώς γίνεται!)

Επίσης κατάλαβα όσα μου είπες για τη σύνδεση των δύο δεκτών:Νομίζω πως για να μην έχουμε τον περιορισμό να είναι ο ένας δέκτης stand by ,η καλύτερη λύση είναι το διπλό lnb ώστε να κατεβαίνουν δυο καλςδια,ένα για κάθε δέκτη,από το ίδιο πιάτο.Όλα καλά με τη λύση αυτή στην περίπτωση που θα βάλω σταθερό πιάτο.Όμως στην περίπτωση που βάλω κινητό πιάτο και εφόσον το πακέτο της Nova είναι σε κάποιο συγκεκριμένο δορυφόρο συνεχώς,σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερα τον HD δέκτη της nova να τον συνδέσω χώρια στο ξεχωριστό πιατάκι που μου δίνει η nova? Έχω κάτι να κερδίσω από τη nova αν την έχω στο μεγάλο πιάτο??Τι νόμίζεις κι εσύ σχετικά?Μπορεί να το σκέφτομαι και λάθος...Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα καλώδια να κατέβουν χώρια?(1 για επίγεια αναλογικα + 1 για το πρωτο πιάτο + 1 για το δεύτερο πιάτο)??

Ελπίζω να μην κούρασα!
Φιλικά,
Μάνος.

Πολλά εξαρτόνται απο την καλωδίωση & αν οι μπριζες είναι τερματικές...που άν είναι κάνεις "παπάδες"!...αν όχι θα πρέπει να περιοριστής.

Φιλικά

Υ.Γ:Μιας και είσαι συντοπίτης θα σου έλεγα ότι τα 600 είναι τρελό ποσό...Με 300 έχεις βάλει Giberiti OP-125 σε Astra19 με παράκεντρα τον Hotbird13 θα έχεις βάλει τον αυρό και θα είσαι καλημένος για πολλά χρόνια!...
και άν δεν θέλεις ρέστα βάζεις άλλο ένα σε Astra28 με παράκεντρα τον Hellasat 39 και θα εισαι καλημένος μια ζωή!

@keraki

Λογικά 1,85 θα είναι Mabo. Αυτό έχει ~380-400 euro, αλλά πίστεψέ με τα αξίζει. Μέχρι τα 600 είναι άλλα 200-220 που θα πρέπει εφόσον μιλάμε για εγκατάσταση "με το κλειδί στο χέρι" να είναι για
1 LNB (~15 Euro)
2 Positioner (~40 Euro)
3 Actuator (~40-50 Euro)
δλδ ~100 euro οπότε τα υπόλοιπα 100-120 είναι τα περαστικά.

Το ποσό ΔΕΝ είναι τόοοοοοοσο μεγάλο ΕΑΝ
1 τα προαναφερθέντα υλικά είναι καλής ποιότητας
2 η εγκατάσταση γίνει με προσοχή και μεράκι (Θυμήσου με θα έχει φασαρία εκείνη την ημέρα)
3 δεν σου κάνουν άλλη ζημιά (Ξέρω τι λέω) ειδικά εαν έχεις κεραμίδια.

Θυμήσου επίσης οτι το 1,85 άπαξ και ανέβηκε δύσκολα θα ξανακατεβεί διότι είναι απαιτητική δουλειά η μεταφορά του (Ξέρω γιατί εγώ έτσι το έβαλα). Το θέμα είναι οτι στην Κρήτη τα μεγάλα πιάτα είναι πιό χρήσιμα από εδώ στην Θεσσαλονίκη οπότε είναι σχεδόν μονόδρομος για τους απαιτητικούς.

Τελευταία συμβουλή. Ξανασκέψου το γιατί έτσι και καταλήξεις να βλέπεις NOVA από 1,85 θα φασκελώνεσαι κάθε μέρα στον καθρέπτη.
Αν το αποφασίσεις καλορίζικα !!!

Σίμος

Φίλε Νίκο!
Πραγματικά ήσουν απίστευτα κατατοπιστικός!Τώρα αρχίζω να έχω μια ιδέα για το τι περίπου πρέπει να γίνει!!Μερικές μικρές διευκρινήσεις ακόμα μόνο:
Αναφορικά με το δέκτη σε εμπιστεύομαι απόλυτα εφόσον έχεις δει και την ποιότητα εικόνας των Humax.Αν έχεις υπόψιν σου να μου προτείνεις να κοιτάξω κάποιο ενδεχομένως καλύτερο μοντέλο από τον iCORD HD πες μου σχετικά!Αλλιώς φιξάρω στον iCORD.
Να τονίσω επίσης ακόμα μια φορά πως δεν έχω ιδέα από τα διάφορα περίεργα με λογισμικά (enigma 2 και άλλα που δεν καταλαβαίνω!!), οπότε κοιτάω ένα καλό HD δέκτη,με καλή ποιότητα HD εικόνας ελπίζοντας να μην χρειαστεί να μπλέξω με αυτα!Ελπίζω η επιλογή του iCORD να κινείται προςσ αυτή την κατεύθυνση!
Όσον αφορά τώρα τη σύνδεση:Το σπίτι είναι δικό μου και δεν επηρεάζω απολύτως κανένα (μονοκατοικία) οπότε πες μου αν μπορείς σχετικά με την πολύπλεξη στην ταράτσα και την απόπλεξη κάτω στο σπίτι μου.Αν υποθέτω σωστά λες πως με αυτό τον τρόπο από τα μπριζάκι που τώρα λαμβάνω τα κλασσικά επίγεια αναλογικά κανάλια ,θα κατεβαίνουν μαζί δορυφορικό ψηφιακό + επίγειο αναλογικό και με κάποιο εξάρτημα σε κάθε μπριζάκι μέσα στο σπίτι μου θα ξαναξεχωρίζουν αυτά τα δυο?(Κάτι έχει πάρει το αυτί μου μου σχετικά με combiner,αλλά δεν θέρω πως ακριβώς γίνεται!)

Επίσης κατάλαβα όσα μου είπες για τη σύνδεση των δύο δεκτών:Νομίζω πως για να μην έχουμε τον περιορισμό να είναι ο ένας δέκτης stand by ,η καλύτερη λύση είναι το διπλό lnb ώστε να κατεβαίνουν δυο καλςδια,ένα για κάθε δέκτη,από το ίδιο πιάτο.Όλα καλά με τη λύση αυτή στην περίπτωση που θα βάλω σταθερό πιάτο.Όμως στην περίπτωση που βάλω κινητό πιάτο και εφόσον το πακέτο της Nova είναι σε κάποιο συγκεκριμένο δορυφόρο συνεχώς,σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερα τον HD δέκτη της nova να τον συνδέσω χώρια στο ξεχωριστό πιατάκι που μου δίνει η nova? Έχω κάτι να κερδίσω από τη nova αν την έχω στο μεγάλο πιάτο??Τι νόμίζεις κι εσύ σχετικά?Μπορεί να το σκέφτομαι και λάθος...Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα καλώδια να κατέβουν χώρια?(1 για επίγεια αναλογικα + 1 για το πρωτο πιάτο + 1 για το δεύτερο πιάτο)??

Ελπίζω να μην κούρασα!
Φιλικά,
Μάνος.

Mano χαιρετω και παλι,
Λοιπον οι Humax εχουν καταπληκτικη εικονα συνεπως δεν θα εχεις απολυτως κανενα προβλημα και θα εισαι πολυ ευχαριστημενος. Βεβαια ειναι ακριβοι αρκετα (ιδιαιτερα με τον μεγαλο δισκο) σε σημειο που ν σου προτεινα να δεις και τον Dreambox HD κοντα στα ιδια χρηματα. Βεβαια ο τελευταιος ειναι βασισμενος σε linux και κομματακι περιπλκοκος οποτε συμφωνα με οτι εχεις αναφερει δεν θα σου τον προτεινα μονο ομως για την μερικη δυσκολια στη χρηση του και οχι για την εικονα του η οποια ειναι επισης καταπληκτικη.
Καλον ειναι ο δεκτης που θα αγορασεις να εχει ethernet ωστε να μπορει να αξιοποιηθει μελλοντικα.
Οσον αφορα το καλωδιο που θα κατεβαινει απο την ταρατα και αφου ειναι δικο σου το σπιτι μπορεις να επιλεξεις την λυση της πολυπλεξιας.
Εαν εχεις σταθερο πιατο και βαλεις lnb παρακεντρα οδηγεις τα καλωδια απο τα lnb σε switch (διπλο τριπλο αναλογα με τα lnb) απο το οποιο φευγει ενα καλωδιο το οποιο πηγαινειι σε ενα πολυπλεκτη που δεχεται και το καλωδιο της κεραιας σου για την ψηφιακη - αναλογικη ληψη). Απο το εξαρτηματακι κατεβαινει ενα καλωδιο (αυτο που κατεβαινει στο σπιτι σου απο το μπριζακι του τοιχου - προσοχη η μπριζα αυτη να ειναι τερματικη και οχι διαβατικη) το οποιο πηγαινει σε ενα αλλο εξαρτηματακι αποπλεκτη απο το οποιο παιρνεις τα δυο καλωδια ενα για την κεραια σου και ενα για τον / τους δορυφορικους δεκτες.
Δεν χρειαζεται να εχεις μεγαλο πιατο για την νοβα γιατι ο hotbird εχει πολυ καλο footprint στη χωρα μας. Ενα πιατο 1,20 ειναι υπεραρκετο για το τοξο πλην εξειρεσεων βεβαια οπως ειναι η στοχευση του astra 28.2 που απο την Κρητη απαιτει αρκετα μεγελυτερο πιατο για ληψη περισσοτερων καναλιων απο αυτα που επιτρεπει το μικροτερο πιατο.
Πρεπει να κατασταλαξεις πιο η πια πακετα σε ενδιαφερουν για να σου προτεινω τυπο πιατου η μεγεθος η και αριθμο πιατων ακομα.
Τελος δεν κερδιζεις απολυτως τιποτα για την νοβα με μεγαλο πιατο (1,20) αλλα δεν ξερω σε κακοκαιρια τι ψαρια πιανει το πιατακι του καφε που δινει η ννοβα καθως η ποιοτητα σηματος εξαρταται απολυτα απο τισ ατμοσφαιρικες συνθηκες.
Εαν εχεις δυο πιατα δεν ξερω αν μπορει να λειτουργησει η πολυπλεξια διοτι θα εχουμε τρια καλωδια συνολικα (δυο δορυφορικΑ + 1 κεραιας) εκτος κι αν τα πιατα ειναι σταθερα οποτε συνδεουμε τα καλωδια απο τα lnb με switch οποτε θα εχουμε 1 καλωδιο δορυφορικο + 1 κεραιας οποτε ο πολυπλεκτης θα δουλεψει οπως σου εχω πει παραπανω.
Οχι δεν με κουραζεις ουτε να το σκεπτεσαι. Μ αρεσει παρα πολυ να ασχολουμαι με ηλεκτρονια μεχρι παρεξηγησεως χεχε οποτε χαρη μου κανεις ....
Νικος

Σας ευχαριστώ όλους και δεν σας ξέχασα!Απλά αναλύω τα όσα μου έχετε πει ως τώρα και διαβάζω ώστε να μπω σε ακόμα πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις!Έχω ήδη κάποια ερωτήματα ακόμα και αύριο ναμίζω θα είμαι έτοιμος να σας τα θέσω!

Ευχαριστώ όλους θερμά!
Επανέρχομαι αύριο με το καλό!
Φιλικά,
Μάνος.

Σας ευχαριστώ όλους και δεν σας ξέχασα!Απλά αναλύω τα όσα μου έχετε πει ως τώρα και διαβάζω ώστε να μπω σε ακόμα πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις!Έχω ήδη κάποια ερωτήματα ακόμα και αύριο ναμίζω θα είμαι έτοιμος να σας τα θέσω!

Ευχαριστώ όλους θερμά!
Επανέρχομαι αύριο με το καλό!
Φιλικά,
Μάνος.

Μανο καλημερα, Μου πηρε τηλεφωνο χτες ο φιλος τεχνικος και μου ειπε οτι το 1,80 πιατο εχει 300ευρω με ΦΠΑ. Τα περαστικα εξερτωνται απο τον τεχνικο αλλα φανταζομαι οτι μαζι με την τοποθετηση μοτερ και το σχετικο alignment δεν θα πρεπει να ειναι πανω απο 100 ευρω.
Νικος

Αγαπητέ φίλε Νίκο,
Συγνώμη για την καθυστέρηση,αλλά και λόγω καλοκαιριού και προετοιμασίας ολιγοήμερων διακοπών δεν μπόρεσα να μπω!
Μου φαίνεται πως μάλλον εμάς εδώ στην επαρχία μας ληστεύουνε από παντού...
Σου παραθέτω μια προσφορά για το πίατο που μου έδωσε πριν λίγο καιρό ένα μαγαζί (γνωστό από όσο έχω μέθει εδώ στο Ηράκλειο στα δορυφορικά) για το πιάτο:
(Να σημειώσω πως όταν ρώτησα για το πιάτο είχα στο νου μου το sky digital ,οπότε δεν έκανα σχετική κουβέντα για κινητό πιάτο (για μοτέρ δηλαδή)

1.85m Δορυφορικό κάτοπτρο αλουμινιου OFFS 385.00 euro
Βάση για κάτοπτρο Φ76/100 58.00 euro
Εργασία 150.00 euro
LNB 0,2DB INVERTO SINGLE 6.50 euro
--------------------------------------------------------------
Σύνολο 599.50 euro

Αν τώρα βάλουμε και μοτέρ και βάλουμε και 400-500 euro για τον Humax iCord ξεπεράσουμε και τα 1200 euro?
Θα ρωτήσω και αλλού φυσικά απλά πες μου φίλε Νίκο αν αυτές οι τιμές είναι εντός ή εκτός πραγματικότητας ώστε να ξέρω που περίπου κυμαίνονται!

Στο θέμα αν έχω μόνο αυτό το μεγάλο πιάτο για τα διάφρα HD και 3d κανάλια και για τη Nova HD μαζί ή να βάλω ακόμα έναι πιάτο μικρότερο σταθερό και αποκλειστικά για τη Nova HD ποια είναι η γνώμη σου Νίκο?
Επίσης στα δορυφορικά νέα του Ιουλίου διάβαζα για το μοτέρ της Ιταλικής εταιρείας Stab το οποίο όπως έλεγε είναι το μόνο που ανταποκρίνεταιο πλήρως στο σύστημα εντολών USALS,αφού η μαγκιά του είναι ότι κινεί το πιάτο με μικρότερη ταχύτητα (άρα αναλυτικότερα) σε σχέση με τα άλλα.

Τέλος όσον αφορά τα διάφορα είδη κίνησης για πιάτα,αν κατάλαβα καλά αυτά είναι δύο :
1.Το μοτέρ τύπου Diseqc για μικρά πιάτο μέχρι κάπου 1.20 m
2.To μοτέρ τύπου actuator με σύστημα εντολών USALS για μεγαλύτερα πιάτα.
Το To positioner που μου αναφέρεις εσύ φίλε Νίκο είναι το ίδιο με το actuator που διάβασα εγώ στα δορυφορικά νέα Ιουλίου?

Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθω πάλι!
Ευχαριστώ και πάλι!

Φιλικά,
Μάνος.

Υ.Γ.:Προβλέπω με αυτές τις τιμές να μην καταφέρω να πάρω την Samsung ue55c8000 που τόσο έχω βάλει στο μάτι...:bigcry: (Θα τα σπάσω όλα!!!)
Ας ελπίσουμε να μας έρθει κάνα χρήμα που είχαμε ξεγραμμένο!!

Παραθέτω ένα σχετικό post μου που έθεσα στο thread για τη Nova HD και δείχνει ένα από τα κυριότερα ζητήματα που με απασχολούν.Με μια λέξη αυτό είναι:

"Να βάλω 1 μεγάλο πιάτο (1.85m) για HD, 3d κανάλια και Nova HD
ή
να βάλω 2 πιάτα: το ένα περίπου 1m για Nova HD και το άλλο 1.85m για όλα τα υπόλοιπα??"

Φυσικά πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα σχετικά με την πολυπλεξία ειδικά στην περίπτωση που βάλω 2 συνολικά πιάτα όπου και δεν έχω καταλάβει πως ακριβώς θα έρθουν τα 3 καλώδια από την ταράτσα( 2 απά τα πιάτα + 1 για αναλογικό σήμα κλασσικής κεραίας)

Επίσης απορία που είναι και το θέμα του multiroom: Αν θέλω να έχω Nova HD σε περισσότερες από μια τηλεοράσεις τι χρειάζομαι?

Στη συνέχεια παραθέτω αυτούσια το post μου στο thread της nova HD όπου εκθέτω τις απορίες μου αναλυτικότερα:

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση!Θα ρωτήσω και σε κατάστημα Forthnet και μπορεί να πάρω και τηλ. ή να στείλω e-mail.

Να ρωτήσω ακόμα 2-3 πράγματα αν έχετε την καλοσύνη!

1.Αν θέλω να έχω nova HD σε περισσότερες από μια τηλεοράσεις στο σπίτι,τι λύσεις υπάρχουν?Πρέπει να περιμένω τον Novabox HD pvr ή ο pvr πλέον δεν θα κάνει αυτή τη δουλειά όπως διάβασα λίγο πιο πριν?Αν ας πούμε τώρα παρω τον απλό HD και αργότερα ίσως πάρω και τον HD PVR της nova θα είμαι καλυμμένος για θέαση σε δυο διαφορετικές τηλεοράσεις?

2.Επίσης επειδή σκέφτομαι να προβώ και στην αγορά κάποιου άλλου δέκτη HD για να βλέπω διάφορα HD κανάλια πέρα από nova,και το πιάτο που σκέφτομαι να πάρω θα είναι μάλλον μεγάλο (πιθανόν 1.85m) και πολύ πιθανόν κινητό,θα ήθελα να ρωτήσω: ο HD δέκτης της nova μπορεί να συναργαστεί με κινητό πιάτο (ώστε να γυρίζει το πιάτο μέσω του δέκτη της nova)? ή μήπως θα πρέπει μέσω loop να συνδέσω τον HD δέκτη της nova με τον άλλο HD δέκτη που θα έχω και όταν αποφασίζω να δω nova,να γυρίζω πρώτα το πιάτο στον Hotbird μέσω του άλλου HD δέκτη,στη συνέχεια να τον βάζω σε stand by και μετά να βλέπω nova HD με τον HD δέκτη της nova!?

Μήπως είναι προτιμότερο να έχω δυο πιάτα? Ένα αποκλειστικά για τη nova και άλλο ένα για όλα τα υπόλοιπα?

3.Τέλος για να εξασφαλίσω καλή λήψη για τη nova ακόμα και σε βροχερό καιρό κλπ. τι μέγεθος πιάτο θα ήταν καλό να βάλω?Βρίσκομαι Ηράκλειο Κρήτης.Γύρω στο 1.20 είναι πολύ καλό;Το ρωτάω αυτό γιατί έχω ακούσει ότι το πολύ μικρό πιατάκι που δίνει η nova δεν έχει και την καλύτερη απόδοση ειδικά σε βροχερό καιρό.

Θα ήμουν ευγνώμων αν είχα κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα γιατί σχεδιάζω τις εγκαταστάσεις που θα πρέπει να γίνουν!

Ευχαριστώ και πάλι για τις άμεσες και κατατοπιστικές σας απαντήσεις!
Αναμένω απαντήσεις - γνώμες!

Κάθε σχετική γνώση η γνώμη είναι ευπρόσδεκτη και πολύτιμη!!
Ευχαριστώ και πάλι!

Φιλικά,
Μάνος.

Ο Humax ή ο Dreambox 8000 έχουν καλύτερη εικόνα? Επίσης, σε αυτό που αναφέρεται πάντρεμα δέκτη και κάρτας στην Νόβα-sky digital, γίνεται να το ξεγελάσεις με κάποιο τρόπο και να πέζει η υπηρεσία?

Ο δέκτης της Nova δε συνεργάζεται με κινητό πιάτο. Επίσης, αν θες να βλέπεις σε 2 ή περισσότερα σημεία του σπιτιού, θα πρέπει να θυμάσαι πως ένα κινητό πιάτο μπορεί να είναι σε μία θέση.

Γνώμη μου είναι να βάλεις ένα χωριστό πιάτο για Hotbird με quad lnb και ένα κινητό πιάτο με quad lnb. Όπου έχεις δέκτες της Nova θα βάλεις απ' ευθείας καλώδιο από το σταθερό lnb ενώ όπου έχεις άλλους δέκτες μπορείς να συνδυάσεις τα δύο πιάτα με διακόπτη diseqc.

multiroom δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Όταν θα διατίθεται η υπηρεσία, θα πρέπει να συνδυάσεις δύο ή περισσότερους (;) novabox δέκτες, είτε αυτοί είναι PVR είτε όχι. Κάθε απλός δέκτης θέλει 1 κάθοδο από το lnb και κάθε pvr θέλει 2. Συνεπώς με ένα quad lnb μπορείς να τροφοδοτήσεις δύο δέκτες pvr ή ένα pvr και δύο απλούς ή τέσσερις απλούς.

Εναλλακτικά γνωρίζω πως υπάρχουν τεχνικοί που αναλαμβάνουν να κάνουν την κάρτα σου από novabox hd να παίζει και σε μη εξουσιοδοτημένο εξοπλισμό, κάτι που όμως παραβιάζει την άδεια χρήσης της υπηρεσίας και κανείς δεν εγγυάται ότι θα δουλεύει για πάντα. Συνεπώς για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο προτίμησε τα novabox.

Τέλος όσον αφορά τα διάφορα είδη κίνησης για πιάτα,αν κατάλαβα καλά αυτά είναι δύο :
1.Το μοτέρ τύπου Diseqc για μικρά πιάτο μέχρι κάπου 1.20 m
2.To μοτέρ τύπου actuator με σύστημα εντολών USALS για μεγαλύτερα πιάτα.

Λάθος. Μοτέρ Diseqc/USALS είναι για μικρά πιάτα.
actuator+polar mount+positioner για μεγάλα πιάτα. Δεν υπάρχει USALS στα μεγάλα πιάτα.

USALS είναι μία επέκταση του πρωτόκολλου diseqc (συχνά αναφέρεται και ως diseqc 1.3), πατέντα της Stab που έχουν αντιγράψει και άλλοι κατασκευαστές diseqc moter, και αναλαμβάνει να υπολογίσει αυτόματα τα βήματα κίνησης του μοτέρ για να πάει στον Χ δορυφόρο, δωσμένων των γεωγραφικών συντεταγμένων εγκατάστασης της κεραίας. Το USALS υποστηρίζεται μόνο σε diseqc moter. Θεωρητικά θα μπορούσε να υποστηρίζεται και σε συστήματα actuator/polarmount , αν κατασκευάζονταν και ρυθμίζονταν και τα δύο από τον ίδιο τον κατασκευαστή του πιάτου. Στην πράξη (απ' όσο γνωρίζω) αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

όπου έχεις άλλους δέκτες μπορείς να συνδυάσεις τα δύο πιάτα με διακόπτη diseqc.

multiroom δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Όταν θα διατίθεται η υπηρεσία, θα πρέπει να συνδυάσεις δύο ή περισσότερους (;) novabox δέκτες, είτε αυτοί είναι PVR είτε όχι. Κάθε απλός δέκτης θέλει 1 κάθοδο από το lnb και κάθε pvr θέλει 2. Συνεπώς με ένα quad lnb μπορείς να τροφοδοτήσεις δύο δέκτες pvr ή ένα pvr και δύο απλούς ή τέσσερις απλούς.
Έστω ότι χρησιμοποιώ ένα κινητό πιάτο με 4πλο Lnb, το οποίο ανά δύο καλώδια καταλήγουν σε δύο ξεχωριστούς δέκτες με pvr ο καθείς. Ποιος δέκτης θα δίνει εντολή για την κίνηση του πιάτου? Επίσης, δεν μπορείς να καταγράφεις μέσω pvr και να βλέπεις διαφορετικό δορυφόρο... άρα νομίζω ότι αναγκαστικά μόνο ένας δέκτης -και συγκεκριμένα ένα tuner θα δίνει τις εντολές για την κίνηση του πιάτου???

Μόνο ένας δέκτης μπορεί να κουνάει το πιάτο. Ο άλλος ακολουθεί τις επιλογές του πρώτου.