εξοπλισμος και ρυθμισεις για γαμο...

paИ-baL

AVClub Addicted Member
2 August 2008
1,507
πηρα πριν λιγο καιρο την Pentax Κ100d Super με τον φακο του kit...

ξεκινησα πριν απο δυο βδομαδες σεμιναρια για φωτογραφια...

διαβασα το manual...:a0210:

λοιπον... στο θεμα μας...

το αλλο Σαββατο παντρευεται ενας πολυ φιλος μου εδω στην Αθηνα και σκεφτηκα να τραβηξω μερικες φωτο απο την τελετη, την προετοιμασια και μερικες απο το κεντρο σαν ενα extra δωρο γι αυτον και σαν ενα bonus μαθημα για μενα...

τι ΑΚΡΙΒΩΣ χρειαζομαι απο εξοπλισμο (φλας, φακο) και με ποιες ρυθμισεις θα ηταν καλυτερα να εχω την μηχανη???

thanx in advance...

(διαβασα ενα δυο θεματα για τον γαμο που υπηρχαν εδω, αλλα δεν εβγαλα τελικα ακρη... μερικα site ηταν οντως πολυ χρησιμα παντως στο θεμα σκηνοθεσιας... αλλα μιλαμε για ερασιτεχνικη καλυψη για κατι επιπλεον απο αυτο που θα τραβηξει το συνεργειο που θα καλυψει το μυστηριο...)

(δεν θα ελεγα οχι αν ηταν να αγορασω εξοπλισμο ο οποιος θα μου μεινει και θα μου φανει οντως χρησιμος στο μελλον...)

Για προετοιμασία και μυστήριο δεν είναι άσχημη ιδέα... αλλά για μυστήριο εφόσον υπάρχει επαγγελματίας δεν συμφωνώ με την ιδέα, χώρια που η όλη δουλειά στηρίζεται αποκλειστικώς στο στήσιμο τεχνητού φωτισμού.

Πριν ενάμιση χρόνο είχα κάνει περίπου την ίδια δουλειά στο γάμο της κουνιάδας μου. Χρησιμοποίησα μόνο την 350D με τον Sigma EX 15-30. Τράβηξα όπου δεν υπήρχε το συνεργείο. Στο σπίτι, ολόσωμα πορτρέτα των μελών της οικογένειας με τη νύφη, μετά στο δρόμο, κατά την αναμονή πριν την εκκλησία (είχε άλλο γάμο πριν και περιμέναμε) με φωτογραφίες μέσα από το νυφικό αυτοκίνητο (εμ, υπερευρυγώνιος), μετά στο τραπέζι του γάμου, στιγμιότυπα που δεν υπήρχε κανείς για να τραβήξει.

Δούλεψα τη μηχανή σε ψηλά iso (στο τραπέζι, μονίμως 1600), εάν το στιγμιότυπο είναι καλό ούτε ο θόρυβος πειράζει ούτε τίποτα. Το φλας το άφησα σπίτι. Για fill in χρησιμοποιούσα το φλασάκι της μηχανής σε χαμηλή ισχύ (για να φωτίζει τα μάτια κυρίως)

Μπορείς να πάρεις και έναν γρήγορο σταθερό για κανένα πορτραίτο ή στιγμιότυπο available light με ρηχό βάθος πεδίου, πχ Sigma 30/1.4

Ένα εξωτερικό φλάς είναι χρήσιμο γενικότερα οπότε θα σε συμβούλευα να πάρεις ένα έτσι κιαλλίως. Να σου πω τι θα έκανα εγώ σε παρόμοια περίπτωση αν ήθελα να τραβήξω φωτογραφίες απο γάμο φίλου πέραν αυτών του επαγγελματία.

Θα άφηνα το μυστήριο απέξω. Αυτές θα τις τραβήξει ο "επίσημος". Καλύτερη θέση θα έχει και τέλος πάντων τέτοιες φωτογραφίες θα υπάρχουν αρκετες.

Θα κοίταγα να πάρω τις λεπτομέρειες που αλλίως θα ξεφευγαν. Τους παπούδες του ζευγαριού, φίλους και φίλες που ξαναβρίσκονται μετά απο καιρό με την ευκαιρία του γάμου, πρώην οπυ κοιτάνε με ζήλεια.... (αυτό μάλλον άσε καλύτερα μην το βγάζεις.... χεχε) και τέτοια. ΚΑι βέβαια όπως είπε και ο Τάσος (send) στιγμές που δεν θα είναι ο φωτογράφος, απο την προετοιμασία, απο το αυτοκίνητο κλπ
τα site στο θέμα με τον γάμο σε νησι (που δεν εγινε σε νησι αλλα δεν εχει σχεση) έχουν πάρα πολλές προτάσεις και ιδέες για τέτοιες φωτογραφίες (ο γαμπρός να δένει την γραβάτα του κλπ...)

Όσον αφορά εξοπλισμό, θα έλεγα μην κουβαλάς πολλά για να περάσεις και εσύ καλα. Για φακό μιας και έχει μόνο του κιτ (που είναι αρκετά καλός για μένα) θα σου πρότεινα και εγώ έναν γρήγορο σταθερό για φωτογραφίες χωρίς φλάς. Έχω την ίδια μηχανή και μέχρι 1600iso πάω χωρίς φόβο. Τράβα σε raw και στην μετατροπή ρυθμίζεις το noise reduction αναλόγως και βγάζεις σχετικά καθαρά αρχεία. Στα 3200 είναι υπερβολικός όμως. Καλύτερα να υποφωτίσεις ένα στόπ (και δυο...) στα 1600 παρά να πας στα 3200.

Το φλάς άν πάρεις μη φοβηθείς να το χρησιμοποιήσεις. Εγω έχω ένα κόλπο που κάνω για να έχω καλύτερα αποτελέσματα με το φλάς. Έχω μία λευκή χάρτινη σακούλα σαν αυτή που δίνουν στα αεροπλάνα (η που βάζουν τα σπόρια στο γήπεδο) και την φοράω στο φλάς σαν σκουφάκι. Λειτουργεί σαν softbox και δίνει μαλακό φως.

Το φλάς άν πάρεις μη φοβηθείς να το χρησιμοποιήσεις. Εγω έχω ένα κόλπο που κάνω για να έχω καλύτερα αποτελέσματα με το φλάς. Έχω μία λευκή χάρτινη σακούλα σαν αυτή που δίνουν στα αεροπλάνα (η που βάζουν τα σπόρια στο γήπεδο) και την φοράω στο φλάς σαν σκουφάκι. Λειτουργεί σαν softbox και δίνει μαλακό φως.

Πολύ καλό!:a0210:

-θα χρειαστω κατι σε εξοπλισμο περα του φακου του kit??? (εχετε καποια συγκεκριμενη προταση???)

-αυτο που λες για φλας εχεις καποιο συγκεκριμενο στο μυαλο σου για τετοιες περιστασεις???

-στα 1600iso εχεις δωσει προτεραιοτητα διαφραγματος???

-οταν τραβαω με φλας εχει σχεση η αποσταση με το διαφραγμα???

-white balance στο tungsten???

-focus στο auto???

thanx in advance...

1.Για φακό προσωπικα θεωρώ ότι ένας 50αρης απο το ebay σαν και αυτόν
είναι απο τα must-have. Αλλα για το γάμο ίσως ο Sigma 30mm/1.4 που πρότεινε ο send ή κάποιος γύρω στα 20-24mm να είναι πιο χρήσιμος.

2.Φλας δύο προτάσεις έχω. Πρώτα το κατεξοχην συμβατό με την μηχανή που σε συνδιασμό κάνουν ένα ισχυρό σύνολο με δυνατότητα πλήρως αυτόματης λειτουργίας (απλά το φοράς στην μηχανή και δεν το ξανασκέφτεσαι), δυνατότητα high speed δηλαδη να τραβάς με ταχύτητες κλείστρου πάμω απο 1/180 και ένα σωρό άλλα... το AF360Z και το AF540Z. Τιμές άνω των 250Ε για το "μικρό" αρκετά πάνω για το "μεγάλο"
Επιλογή 2η: Παίρνεις ένα παλαιότερο φλας όπως αυτό το SB-28 της Nikon η κάπιο άλλο όπως το SB25 (που έχω εγώ) η κάποιο Vivitar παλαιότερο. Αυτά είναι φλας που στην Pentax δεν θα δουλέυουν αυτόματα αλλά θα πρέπει εσύ να ρυθμίζεις την δύναμη τους (σε στεπ 1/1 1/2 1/4 1/8 κλπ). Δεν είναι δύσκολο, έχουν και ενδείξεις για την απόσταση, τι διάφραγμα βάζεις κλπ. Δοκιμάζεις και το κυριότερο μαθαίνεις πάρα πολλα έτσι. Τιμή απο 30-80Ε

3.Το iso το ρυθμίζεις απο το κουμπάκι Fn και δεξιά. Έχει τις επιλογές και βάζεις όποιο θές. Εγώ τραβάω συνήθως στο Μ αλλά γιατί μου αρέσει να βάζω τους χειροκίνητους. Δεν κατάλαβα ακριβώς τί ρωτάς αλλα νομίζω οτι iso μόνο στα Av, Tv, και Μ μπορείς να ρυθμίσεις εσύ. Γενικά τράβα στο Αv. Έχεις μεγαλύτερο έλεγχο απο ότι στα αυτόματα. Στο αυτόματο δεν θα μάθεις ποτε.

4.White Balance ανάλογα με το πού είσαι. Άν βάλεις φλας στο φλας. Άν είσαι σε μέρος με λάμπες πυρακτώσεως (οι κλασικοι γλόμποι) tungsten, κλπ. Γενικά πάντως το χάνει λίγο η μηχανή στο AWB (Auto) είδικά στα σκοτεινά. Το καλύτερο τράβα σε raw που μπορείς μετά να το ρυθμίσεις μετά στον υπολογιστή.

5.Focus ανάλογα. Με τον φακό του κιτ εστιάζει καλά. Κολπάκι: αν το δείς ψάχνεται, μην σκοπέυεις σε μονόχρωμες επιφάνειες. Σε μία πόρτα ας πούμε σκόπευε εκει που το κούφωμα συναντάει τον τοίχο ή το χερούλι, όχι στην επιφάνεια της πόρτας. Εστιάζει πολύ καλά στην αντίθεση. Όλα αυτά σε χαμηλό φως, την μέρα δεν έχει πρόβλημα. Βέβαια ακόμα καλύτερο είναι τη χειροκίνητη μιάς και εστιάζεις εκεί που θές. Αλλά θέλει εξάσκηση λίγο γιατί δεν είναι και πολύ φωτεινό το σκόπευτρο. Επίσης άν εστιάσεις μόνος να αλλάζεις και τον διακόπτη μπροστά.

Ότι δεν καταλαβαίνεις ρώτα.

(υπαρχει περιπτωση να "δω" τι ακριβως "βλεπω" απο τον καθε φακο???)

θα επανελθω για το θεμα γαμου-φιλου...

σας ευχαριστω για τις απαντησεις...

να ειστε καλα...