Φακοί πορτραίτου + manual focus

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
5,321
Τελευταία, με τρώει να πάρω έναν φακό "πορτραίτου". Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πλεονασμός, αλλά αυτό ας το προσπεράσουμε, χάριν της συζητήσεως :smash:.

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, λύσεις τύπου 85 1.4G έχουν καταστεί εξωτικές :HTEHETH63:.
Κατά πάσα πιθανότητα η προφανής επιλογή θα ήταν ο 85 1.8, αλλά σκέφτομαι να πειραματιστώ για πρώτη φορά με manual focus κατ' αποκλειστικότητα.

Σto dpgr και αλλού υπάρχουν μερικές αγγελίες για χειροκίνητους 135άρηδες αρκετά παλαιάς κοπής, οι οποίοι αν και στη νικον μου θα γίνουν 200άρηδες αποτελούν ενδεχομένως ένα εφαλτήριο για την ενασχόλησή μου με την υπόθεση manual focus.

Ποια η γνώμη σας για το θέμα; Υπάρχουν οικονομικοί χειροκίνητοι φακοί για τη συγκεκριμένη χρήση που να μπορούν να ανταπεξέλθουν σ'έναν αισθητήρα 16mp (σίγουρα θα υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι πού κοιτάμε); Αξίζει να ασχοληθεί κανείς; Μία σκέψη που κάνω είναι ότι το πορτραίτο αποτελεί το λιγότερο απαιτητικό πεδίο φωτογράφησης, από πλευράς ανάλυσης εικόνας, οπότε με αυτή την έννοια, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία χρήσης κάποιων άλλοτε θρυλικών φακών. Είναι σωστό αυτό;

180ρης f/2.8, ιδανικώς ο ED (έχω τον απλό).
105/2.5 -εξαιρετικός.
Αμφότεροι κάνουν μια χαρά για πορτραίτο.
85/1.4 Samyang.

Ο καλυτερος φακος πορτρετου που ειχα και εχω ποτε ειναι ο Contax zeiss 135mm f2.8.

Υπεροχος πραγματικα και ειναι και ο μονος φακος που εσπευσα να βρω και δευτερο κομματι (και για τον δευτερο γιο μου οταν ερθει η ωρα)
Τον θεωρω ισως λιγο υπερβολικο μιας και το καταλληλοτερο για πορτρετο εστιακο μηκος ειναι τα 100-105 χιλιοστα αλλα απο 85 εως και 135 ειναι λειτουργικα.
Με τα 180 χιλιοστα για πορτρετο δεν συμφωνω αν και εχω τον Ταμρον 180mm adaptall 2 που ειναι επιπεδου Nikon ED και βαλε πιθανοτατα...
Αν μου επιτραπει να χρησιμοποιησω εναν και μονον φακο σε ενα και μοναδικο πορτρετο αυτος θα ειναι σιγουρα ο zeiss 135 χιλιοστων .

Δε σκέφτεσαι τον Samyang 85άρη; :p
Αμέ, πώς δεν τον σκέφτομαι... Και πολύ μάλιστα.

Όταν λέει 135άρηδες παλαιάς κοπής φαντάζομαι εννοεί στα 70-90 ευρώ....
Ακριβώς!!

νομιζω ο απολυτος ειναι ο 135 dc f2

επισης carl zeiss 100ρης
nikon 85 1.4
nikon 200 f4 macro
Μας έσκισες... Ίσως τους πάρω και τους τέσσερις. :rifle:

Ρε σεις όχι εξωτικά πράματα λέμε. Πρώτη επαφή με manual focus, ψάχνω κάτι "ανώδυνο"... μέχρι τα 350-400, δε θα πω όχι και στα 100 όμως...

αν εχεις κανον/νικον γιατι δεν παιρνεις απλα τον 85/1.8 η 50/1.4 η 50/1.8?

Ας μην ξεχνάμε και τον Carl zeiss Jena Sonnar 180mm, αν και είναι για διαφορετικό format.Μεταχειρισμένο, τον βρίσκεις γύρω στα 150-200
Τις τελευταίες εβδομάδες δουλεύω τον nikon 138mm DC f2 (δανεικός) που λέει και ο Γιάννης. Άριστος, αλλά πανάκριβος, φεύγει πάνω από τα 650-700

Ο nikon 85mm 1.8 είναι πολύ καλός και οξύς, αλλά κομματάκι ακριβός, μεταχειρισμένος γύρω στα 250-300 .

Ο zeiss έχει βγει πολύ καλός και η manual εστίαση αποδείχτηκε πιο εύκολη απ'ότι περίμενα.Για στατικές φωτογραφίες. Για κινούμενα αντικείμενα, άστο.

Last edited:
αν εχεις κανον/νικον γιατι δεν παιρνεις απλα τον 85/1.8 η 50/1.4 η 50/1.8?

Τον 50/1.4 τον έχω, γι'αυτό και μίλησα για πιθανό πλεονασμό στην αρχή...
Από την άλλη, με τρώει ΚΑΙ το παιχνίδι με το manual focus...

δεν ξερω, εγω παντως λιγο επαιξα με το Manual focus , και το παρατησα:))
αλλα εγω με την ολυμπους μου εχω και μικρο σκοπευτρο....
και γιατι ο 50αρης δεν σου κανει?

Εγώ πάντως σε πιο "ευρυγώνιο" με τον 24 τον Sigma πρέπει να πω ότι το απολαμβάνω το mf και είμαι και αρχάριος

και γιατι ο 50αρης δεν σου κανει?
:bigcry: Γιατί με κάνεις έτσι, ε, γιατί;

Είπαμε, πλεονασμός, αλλά ας το προσπεράσουμε για χάριν της συζήτησης...

180ρης f/2.8, ιδανικώς ο ED (έχω τον απλό).
105/2.5 -εξαιρετικός.
Αμφότεροι κάνουν μια χαρά για πορτραίτο.
85/1.4 Samyang.

Συμφωνώ απόλυτα. Τον 105 ais 2.5 τον βρίσκεις πλέον στα 150-200 ευρώ στο ebay.de . Υπάρχουν πολλοί σε καλή κι άριστη κατάσταση. Στο uk είναι 25% πιο ακριβοί άγνωστο γιατί. Δε νομίζω ότι χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από αυτούς τους φακούς.

Αν είσαι Θεσσαλονίκη έλα να σου δώσω τον CZJ 180 2.8 με αντάπτορα για ΝΙΚΟΝ και βάση για τριπόδι. Θα σου αρέσει...

αν εχεις και τον σιγμα 105/2.8 οπως λεει ο ρασερ, τοτε ξεχνα το, μια χαρα εισαι απο φακους για πορτρετα:))))

Τελευταία, με τρώει να πάρω έναν φακό "πορτραίτου". Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, λύσεις τύπου 85 1.4G έχουν καταστεί εξωτικές :HTEHETH63:.
Κατά πάσα πιθανότητα η προφανής επιλογή θα ήταν ο 85 1.8, αλλά σκέφτομαι να πειραματιστώ για πρώτη φορά με manual focus κατ' αποκλειστικότητα.

Samyang 85/1.4
Ξυριστική μηχανή!
Εναλλακτικά, ένας χειροκίνητος σταθερός (100-135mm/f:2.8), υπάρχουν καλές περιπτώσεις σε Ελλάδα και ebay, με τιμές από 80-90 ευρώ μέχρι όσο τραβάει η ψυχή σου. Κοίτα μόνο το θέμα της συμβατότητας με το σώμα σου, γιατί με τις Nikon αυτό είναι ένα θέμα...

Συμφωνώ απόλυτα. Τον 105 ais 2.5 τον βρίσκεις πλέον στα 150-200 ευρώ στο ebay.de . Υπάρχουν πολλοί σε καλή κι άριστη κατάσταση. Στο uk είναι 25% πιο ακριβοί άγνωστο γιατί.

Βρε Βλάση το έχω παρατηρήσει και εγώ αλλά για κάποιον που δε ξέρει γερμανικά είναι δύσκολο...