Fiio Taishan D03k: The budget king!

artheo

Senior Member
7 October 2013
471
Αθήνα
Προχτές παρέλαβα το εν λόγω DAC για σύνδεση με TV / PS3 σε ένα παλιό δικάναλο.

Εχτές το άκουσα για 1-2 ώρες από τα ηχεία με τροφοδοσία από Schiit Wyrd. Στο συγκεκριμένο DAC, επιβάλλεται μια καλή τροφοδοσία!
Οι εντυπώσεις ήταν πάρα πολύ καλές, πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου σε όλους τους τομείς εκτός από soundstage/imaging.
Σε μια σύγκριση με το mojo που κατείχα προηγούμενα, το D03k κέρδισε άνετα το mojo σε φυσικότητα στις φωνές, έχοντας γενικότερα πιο λείο και ομαλό ήχο. Το mojo ακούγεται συγκριτικά σαν "DSP processed sound".
Στους υπόλοιπους τομείς βέβαια το mojo είναι καλύτερο.

Από την πρώτη ακρόαση, τα δυνατά στοιχεία του D03k είναι:
- Ουδέτερη, επίπεδη απόκριση συχνοτήτων, δεν τονίζει καμία περιοχή. Άριστο σε αυτόν τον τομέα!
- Λείος, ομαλός ήχος που δεν κουράζει σε πολύωρη ακρόαση. Πολύ φυσικές φωνές!
- Καθαρότητα, διαύγεια: Ο ήχος είναι αρκετά καθαρός, δε βγάζει μουντίλα ή παραμόρφωση.
- Διαχωρισμός οργάνων: Είναι σε αρκετά καλά επίπεδα. Παρολο που η soundstage είναι μικρή τα όργανα και οι φωνές διαχωρίζονται καλά μεταξύ τους.

Τα αρνητικά στοιχεία του D03k είναι:
- Μικρή στερεοφωνική εικόνα, αρκετά κεντραρισμένη.
- Καθόλου καλό imaging: οι θέσεις των οργάνων είναι ασαφείς.
- Του λείπει μικρολεπτομέρεια σε μπάσα και πρίμα. Στις μεσαίες δε μου φαίνεται να λείπει.

Όλα αυτά στις πρώτες 2 ώρες παιξίματος δηλαδή όντας άστρωτο! Δεν ξέρω αν θα βελτιωθεί η στερεοφωνική εικόνα/imaging μετά από αρκετές ώρες, προσωπικά αμφιβάλλω λίγο.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το προϊόν απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν έναν πολύ καλό consumer grade ήχο. Αν το έβαζα να το ακούσει κάποιος που δεν ασχολείται με ήχο, ούτε που θα πρόσεχε αρνητικά στοιχεία σε soundstage/imaging/microdetail γιατί δεν ξέρει καν τί είναι αυτά. Θα έλεγε ότι είναι ένα DAC που κάνει εκπληκτικά καλά τη δουλειά του. Και έτσι είναι...

Βασιλιάς του VFM. Μπράβο Fiio!