Φιλμ 40 ετών μέσα σε φωτογραφική μηχανή

tolisspi

Supreme Member
3 May 2009
3,757
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Η μητερα μου εχει μια φωτογραφική μηχανή Kodak Tourist απο ενα θειο της.Ψαχουλευονυας την μηχανη βρηκα οτι "μεσα" εχει περασμενο φιλμ. Υπαρχει περιπτωση το φιλμ να μπορει να εμφανιστει...ή θα εχει καει;
Η φωτογραφικη ειναι αυτη...
http://www.f6point3studio.com/kodak_tourist_f63/

το δίνεις για εμφάνιση.
Αν πήρε λίγο φως και παλιοκαιρίστηκε...ΟΚ έγινε.
Μπορεί όμως οι φωτό να αξίζουν το 10άρι της εμφάνισης.

Απάντηση: Re: Φιλμ 40 ετών μέσα σε φωτογραφική μηχανή

Το γράφω με το σκεπτικό ότι ο φίλος tolisspi είναι από Κόρινθο σύμφωνα με το άβαταρ. Οπότε δύσκολα..... Άσε που πρέπει να είναι μερακλής ο υπάλληλος. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω..

πάντως αν υπάρχει καψούρα να το εμφανίσεις εμφανίζεται και diy.
Πανεύκολα.
Ενα τάνκ χρειάζεσαι και δυό υγρά. Ούτε 50 ευρώ. Ακόμα και κανένα εμφανιστήριο να μην υπάρχει στη χώρα.

Σίγουρα λύσεις υπάρχουν.

Πολύ σωστά λες πόσο καψούρα υπάρχει για εμφάνιση. Από τη μια 40 χρόνων φωτος θα έχουν πολλά να πούνε...

Εγώ το φοβάμαι πάντως πως δεν....... Θα παρακολουθήσω το νήμα, έχει αρκετό ενδιαφέρων το αποτέλεσμα, αν το κυνηγήσει βέβαια. Είναι κάτι πέραν τον γνώσεων μου, και θα ήθελα να μάθω.

χρειάζεσαι ένα τέτοιο
Loading-Film-Into-A-Developing-Tank-2_.jpg

Κάνοντας μια δοκιμή με ένα εμφανισμένο φίλμ (στο απόλυτο σκοτάδι και συνήθως κάτω από μια κουβέρτα) τοποθετείς το φιλμ μέσα στο τανκ. Εκεί είναι η μόνη δυσκολία.
Μετά βάζεις εμφανιστή τον κρατάς γύρω στα 5 λεπτά.
Τον αφαιρείς.
Ξεπλένεις με νερό.
Βάζεις στο τανκ τον στερεωτή και τον κρατάς γύρω στα 10 λεπτά.
Ξεπλένεις και πάλι.
Οι χρόνοι που αναφέρω είναι ενδεικτικοί αλλά εφαρμόζεις συνήθως τους χρόνους για τον εμφανιστή που έχεις για φιλμ 100 asa.

Μετά κοιτάζεις να δεις αν άξιζε τον κόπο η διαδικασία.

Εγώ παιδιά όποτε χρειάστηκε να εμφανίσω ξεχασμένα φιλμ ετών δεν βγήκε σχεδόν τίποτα...Σε τόσο παλιό φιλμ, μακάρι να βγουν παραπάνω, αλλά πολύ χλωμό. Σίγουρα πάντως αξίζει η προσπάθεια.

άμα είναι τραβηγμένο, είτε θα είναι τερματισμένο ή θα έχει μαζευτεί πίσω στο βαρέλι.

Θα δοκιμασω να ρωτησω σε ενα απο τα παλαιοτερα φωτογραφεια της Κορινθου..Αρκει να πετυχω τον γερο...
Μονος να εμφανισω φιλμ δεν εχω δοκιμασει ποτε..καλο ειναι να μην πρωτοδοκιμασω στο συγκεκριμενο φιλμ...

Εκεί ήθελα να καταλήξω. Μήπως δεν είναι τραβηγμένο. Διαφορετικά αν τραβήχτηκε και τερμάτισε, θα έπρεπε να είχε γυριστεί στο κέλυφος.

Θα δοκιμασω να ρωτησω σε ενα απο τα παλαιοτερα φωτογραφεια της Κορινθου..Αρκει να πετυχω τον γερο...
Μονος να εμφανισω φιλμ δεν εχω δοκιμασει ποτε..καλο ειναι να μην πρωτοδοκιμασω στο συγκεκριμενο φιλμ...

Για πες, για πες....

Re: Απάντηση: Φιλμ 40 ετών μέσα σε φωτογραφική μηχανή

Πολύ σημαντικό είναι να μάθεις τί φιλμ έχει μέσα. Είναι ασπρόμαυρο, Slide ή εγχρωμο αρνητικό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αν είναι Α/Μ και χαμηλής ταχύτητας κάτι μπορεί να γίνει. Έχω δει σωσμένα ρολάκια απο 20-30 χρόνια στα διάφορα φόρα για φιλμ να κυκλοφορούν. Αλλά είναι και θέμα τύχης. Α/Μ δεν ξέρω αν θα το έδινα σε κάποιο φωτογραφία. Μόνο αν είναι κάποιος μερακλής που ξέρει απο αυτά. Και αυτό διότι λόγω της παλαιότητας θα πρέπει να εμφανιστεί όχι με τους στάνταρ χρόνους αλλά με "πειραγμένους".

Στην Κόρινθο είναι ο φίλος Nίκος (ncups) που ασχολείτε και με εμφανίσεις, στείλτου ενα pm, θα ξέρει σίγουρα να σε καθοδηγήσει καλύτερα.

Βασικα τυχαια ανακαλυψα οτι υπαρχει μεσα φιλμ. Ψαχνοντας το πως ανοιγει το πισω μερος ειδα οτι ειχε φιλμ. Δεν το εβγαλα...Δεν εχω την μηχανη μπροστα μου για να δω τα νουμερα που εχει απανω...
Ο θειος της μητερας μου ηταν φωτογραφος στην πλατεια της Κορινθου και ο οποιος απεβιωσε το 1974...Η μηχανη πρεπει να ηρθε στα χερια της μητερας μου στα μεσα του '80. Υπαρχει περιπτωση το φιλμ να ειναι μεσα και πριν το 1974, μιας και η μηχανη αυτη ειναι του '50...(δεν ξερω εαν ο θειος ειχε αλλη μηχανη για την δουλεια του).
Μακαρι να εμφανιστει το φιλμ...θα εχει ιστορικες φωτο...(εαν και εφοσον ειναι τραβηγμενο)

Eκείνη την εποχή η μέθοδος εμφάνισης έγχρωμων αρνητικών ήταν η C-22 η οποία αντικαταστάθηκε απο την C-41 και παραμένει μέxρι σήμερα.
Οπότε εάν το φίλμ είναι έγχρωμο αρνητικό του ~'74, σκούρα τα πράγματα....

Εάν ήταν slide, η μέθοδος ήταν η Ε-3 που αντικαταστάθηκε αργότερα απο την Ε-4 και με τη σειρά της με την Ε-6.......

Last edited:
Εκείνα τα χρόνια προτεραιότητα είχαν τα 120άρια και πάνω καθως τα 35 παραήταν "ερασιτεχνικά"
Μάρκες όπως ΑNSCO και GAF σε C-22 κυκλοφορούσαν σε 120-220 και πλάκες

Εγω πάντως ασχοληθηκα το 76 με ασπρόμαυρο 135.
Με 120αρι γυρω στα 10 χρόνια αργότερα και έγχρωμο πλέον. Αλλά θεωρώ απίθανο νσ μπηκε έγχρωμο σ αυτην ποτέ