Φιλμάτοι φακοί με αντάπτορα σε ψηφιακές

staurosly

Established Member
6 November 2008
200
Καλησπέρα, χρησιμοποιώ συχνά, με αντάπτορα προσαρμογής, παλιους φιλμάτους φακούς βιδωτούς σε ψηφιακή Πένταξ, σε μανουαλ χρήση, όλα καλά, μέχρι που προσάρμοσα έναν ευρυγωνιο, τον Zeεnitar16 mm, με τον οποιο δν μπορούσα να εστιάσω...συμβαινει αυτό επειδή είναι ευρυγώνιος, και τι μπορω να κάνω για να εστιάζει;

Ο φακός εστιάζει κανονικά, αλλά λόγω του εύρους του αλλά και του ότι είναι fisheye, γίνεται δύσκολα αντιληπτό.

Re: Απάντηση: Φιλμάτοι φακοί με αντάπτορα σε ψηφιακές

έχω στεναχωρηθεί, φαίνονται καθαρά πως είναι ανεστίαστα στην ψηφιακή, ενώ όταν τον βιδώνω στην αναλογική μηχανή φαίνονται εστιασμένα, εχει τιμές εστιασης στο δακτυλίδι του : 0,3 ο,4 ο,6 1.2 και μετα αμέσως πηγαίνει στο άπειρο....δεν ξέρω.....

Toν συγκεκριμένο Zenitar 16mm τον έχω πάνω στην Canon 5D και δουλεύει μια χαρά...
Ίσως χρειάζεται λίγη προσπάθεια παραπάνω
Δοκίμασε με διάφραγμα 11, εκεί έχει την καλύτερη απόδοση.

Eδώ υπάρχει και το σχετικό νήμα http://avclub.gr/forum/showthread.php/52742-ZENITAR-M-2-8-16-FISHEYE?highlight=zenitar 16mm

ναι αυτόν έχω, είδα και τις φωτό σου με τον Ζενιταρ, φανταστικές!!!! τον εχω με ανταπτορα σε Πενταξ Κ10, δοκιμασα και στο 11 διάφραγμα, είναι ανεστιαστα! περιμενω να εμφανισω ένα φιλμ σε φιλματη πενταξ για να δω διαφορες, παντως στο οφθαλμοσκοπιο της φιλματης φαινονται εστιασμένα....ευχαριστω για την απάντηση!

όχι γιατι χρησιμοποιω και αλλους βιδωτούς φακους διαφόρων χιλιοστών, χωρις κανενα πρόβλημα, επίσης διαβασα ένα σιτε για τον σχετικο φακο που χρηζει ρυθμιση της εστιασης, αλλα γιατι στην φιλατη μηχανη φαινονται εστιασμένα...

http://cpicture.thecloudsite.net/zenitar/

μπορει κατι τετοιο να θέλει και ο φακός που εχω;

όντως βελτιώνεται η εστίαση στο 11 διάφραγμα και ακομη καλυτερα στο 22 διάφραγμα, ευχαριστώ..!