Φιλτρο ή όχι στο φακό;

BABLAN

Established Member
14 January 2008
295
Έχετε ψάξει κατά πόσο και αν αλλοιώνει το γράψιμο του φακού, η χρήση φίλτρου UV για παράδειγμα, κάτι που πολλοί χρησιμοποιούμε μόνιμα και για λόγους προστασίας του ίδιου του φακού;
Παρατήρησα τελευταία μεγάλη διαφορά στην ευκρίνεια του nikor 50mm 1.8, όταν έβαλα μπροστά ένα παλιότερό μου φίλτρο UV.
:chinscratch:

Έχετε ψάξει κατά πόσο και αν αλλοιώνει το γράψιμο του φακού, η χρήση φίλτρου UV για παράδειγμα, κάτι που πολλοί χρησιμοποιούμε μόνιμα και για λόγους προστασίας του ίδιου του φακού;
Παρατήρησα τελευταία μεγάλη διαφορά στην ευκρίνεια του nikor 50mm 1.8, όταν έβαλα μπροστά ένα παλιότερό μου φίλτρο UV.
:chinscratch:

Το φίλτρο πρέπει να είναι τουλάχιστον εφάμιλλο του φακού σε ποιότητα. Πραγματικά αξιόλογα είναι τα Hoya HSM UV(0).

Αν και θεωρητικά ότι μπεί μπροστά από τον φακό επηρρεάζει, το Hoya Pro1 HSM που αναφέρει και ο astanapane, με το λεπτό πάχος και τις πολλές αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις, δεν προκαλεί πρόβλημα.
Προσωπικά όμως δεν χρησιμοποιώ UV παρά μόνο σε βιντεοκάμερες (που το service εκεί είναι τσουχτερό) αλλά βέβαια προσέχω...
Άλλωστε θα πρέπει να έχεις και ένα UV για κάθε φακό...

Εκεί που δοκιμάζεται ένα φίλτρο είναι όταν εκτίθεται στο απ'ευθείας φως μια ισχυρής φωτεινής πηγής (πχ του ήλιου κατά την ανατολή με καθαρή ατμόσφαιρα, ή ισχυρού προβολέα κλπ). Εκεί με Schneider φίλτρα ND gradient 4x4" χωρίς επίστρωση, έβλεπα κάποιες στιγμές πολλαπλές ανακλάσεις μεταξύ φίλτρου και φακού...

Last edited:
Κάνε ένα απλό τεστ, τράβα μια σειρά διπλών φωτογραφιών, μια με φιλτρο μία χωρίς αλλά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και με διαφορετικά θέματα για να είναι ευκολότερο να καταλάβεις τη διαφορά. Σύγκρινε το αποτέλεσμα και βλέπεις.
Αν και ένα έμμεσο τεστ το έκανες ήδη και μας λες το αποτέλεσμα, το φίλτρο επηρεάζει την απόδοση του φακού.

Το ίδιο είχα διαπιστώσει και εγώ παλιά όταν τραβούσα φιλμ. Για αυτό και δε χρησιμοποιώ φίλτρα προστασίας στους φακούς μου. Προσέχω όμως όσο γίνεται και τους καθαρίζω συχνά με ένα βουρτσάκι. Δεν εχω πρόβλημα με βρωμιές, το μυστικό είναι να τους καθαρίζεις συχνά γιατί με την υγρασία οι σκόνες κολλάνε και μετά από καιρό φεύγουν δύσκολα.