Φλάς για D60

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,880
Αττική
Παιδιά καλησπέρα

Πριν λιγο καιρό ημουν στο τσακ για να παρω το Nikon SB-600 για την D60 μου. Αστάθμητοι παράγοντες με έκαναν να αναβάλλω την αγορά..

Τωρα το εχω βάλει στα άμεσα σχέδια για αγορά μεχρι τέλος του μήνα αλλά προβληματίζομαι για το εξης

Οι αναγκες μου στο κομμάτι αυτό ειναι αρκετά απλες : μια πηγή φωτος καλύτερη και δυνατότερη από την ενσωματωμένη που να βοηθάει τοσο σε εσωτερικές λήψεις (σε παρτυ και οικογενειακές εκδηλώσεις σε μικρούς χώρους - δωμάτια) με δυνατότητα bouncing της πηγής φωτός αλλά και για χρήση σαν fill in flash σε πορτραίτα (οταν απαιτείται)

Με βάση αυτά λοιπόν και επειδή το ταμειο θα πρέπει να μαζέψει και φράγκα για ενα καλουτσικο τηλεφακό μεχρι τα Χριστούγεννα (που δεν ειναι τοσο μακριά) σκεφτομουν να δω και την εναλλακτική πρόταση του SB-400. Ειδα οτι απο δυνατότητες γενικά ειναι αρκετά υποδεέστερο από το 600άρι αλλά ειναι και 2.5 φορές φτηνοτερο. Οπότε με βαση τις αναγκες μου αναρωτιέμαι τι να πάρω τελικά ..

Επισης από 3rd party υλοποιησεις (Sigma, Metz) υπάρχει τιποτα αξιόλογο σε λογική ή να μην ασχοληθώ ;

Σε νοιάζει το TLL? Άν οχι μπορείς να βρέις τα Sb-25 26 28 σε πολύ καλές τιμές. Είναι δυνατά, μπορείς να τα ρυθμίσεις πλήρως (έχουν full manual ρυθμίσεις) με κεφαλές που γυρνάν και πάνω-κάτω και δεξια-αριστερα και έχουν και καλό Auto πρόγραμμα που δηλώνεις το διάφραγμα και το iso και υπολόγίζει μόνο του την απόσταση και ρυθμίζει την ένταση. Βέβαια σου δίνει την δυνατότητα για fine tune ώστενα πετύχεις αυτό που θές.

Αυτό που δεν θα κάνουν είναι πλήρως αυτόματο TTL. Δηλαδή να το βάλεις στην μηχανή και να μην ασχόληθείς καθόλου με τις ρυθμίσεις του.
Εγώ έχω το SB 25 και το δουλέυω στην pentax χώρις κανένα πρόβλημα πάντως. Συνληθως το δουλέυω στο manual αλλα και στο Auto κάνουν εκπληκτικά την δουλεία τους. Δηλώνεις στην αρχή iso, ένα διάφραγμα που θα σου δώσεις το βάθος πεδίου που θές και τραβάς.
Σίγουρα το ΤTL είναι ευκολία όπως και το High Sync που αυτά προσφέρουν αλλα το ένα κοστίζει γύρω στα 50Ε ενώ το άλλο 5 και 6 φορές αυτα...

Εχω δει να πωλούνται μτχ. SB600 στα 130-160 ευρώ. Για το φλας είναι πολύ βασικό να σπάει το σώμα έτσι ώστε η κεφαλή να φωτίζει στο ταβάνι και δευτερευόντως να σπάει στο πλάι έτσι ώστε να φωτίζει και στους τοίχους (όχι τόσο σημαντικό). Το full power του φλας θα το δεις μόνον με τηλεφακούς και αφού έχεις σηκώσει και το iso της μηχανής αρκετά.

Το SB400 σπάει και φωτίζει ταβάνι;

Δες και τα αντίστοιχα Metz, Cullman.

Re: Απάντηση: Φλάς για D60

Εχω δει να πωλούνται μτχ. SB600 στα 130-160 ευρώ. Για το φλας είναι πολύ βασικό να σπάει το σώμα έτσι ώστε η κεφαλή να φωτίζει στο ταβάνι και δευτερευόντως να σπάει στο πλάι έτσι ώστε να φωτίζει και στους τοίχους (όχι τόσο σημαντικό). Το full power του φλας θα το δεις μόνον με τηλεφακούς και αφού έχεις σηκώσει και το iso της μηχανής αρκετά.

Το SB400 σπάει και φωτίζει ταβάνι;

Δες και τα αντίστοιχα Metz, Cullman.

Ναι το κανει αυτό απλά δεν σπάει πλάι..

Θα δώ και Metz..

Υπάρχει και η περίπτωση master και slave flash, που με το μικρό της μηχανής ενεργοποιείς αυτόματα τα slave. Φτηνή λύση πια, αλλά για ρυθμίσεις και αυτοματισμούς δες τι λέει η μαμά Nikon για ποιά μοντέλα συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους κλπ. Αρκετά πιο ευέλικτη και παραμετροποιήσιμη μια τέτοια λύση πάντως...

Εχω το SB 400 το οποιο αγόρασα πρόσφατα.
Ειναι κορυφή απο θέμα φορητότητας και απλότητας, σπάει προς ταβάνι με μοιρες προκαθορισμένες και αποτελεί μια καλή και φθηνή λύση για ερασιτεχνική χρήση μόνο.
Απο πλευρας κατασκευής ειναι καραsolid, δέχεται 2 στοιχεία ΑΑ με καλή αυτονομία (ειδικα με χρήση NiMh 2700 mAh)

Άν είναι να δώσεις τα λεφτά για να πάρεις καινούργιο φλας φρόντισε να είναι συμβατό με το CLS σύστημα της Nikon. Νομίζω οτι η D60 το υποστηρίζει.
Είναι ασύρματη επικοινωνία του φλας και της μηχανής για να μπορείς να το χρησιμοποιείς εκτός κάμερα χωρίς καλώδια. Το θεωρώ πιό σημαντικό απο το TTL το οποίο έτσι κιαλλίως δέν λειτουργεί σε bounce η swivel mode. Εκεί και πάλι μόνος σου πρέπει να το ρυθμίσεις αν θές σωστά αποτελέσματα.
Άν είναι να τα δώσεις δώστα γιαυτό, αλλίως πήγαινε σε ενα απο τα παλαιότερα που όπως σου είπα είναι εξαιρετικά.

Τελικά χτες βρήκα λίγο χρόνο και αγόρασα το SB-400 (75 Ευρώ). Για τις τρέχουσες ανάγκες μου είναι ΟΚ
Το δοκίμασα λιγο στο σπιτι και εμεινα αρκετά ευχαριστημένος, πιστεύω οτι για λογικου μεγάθους εσωτερικούς χώρους είναι επαρκές. Πολύ καλή κατασκευή, μικρό μέγεθος (ιδανικό να το κουβαλάς μαζι σου) και πολύ γρήγορη επαναφόρτιση (~ 1,5 sec) με τις Sanyo Eneloop που του έβαλα.

Περα απο το φλάς θα ήθελα να τονισω πάλι μιας και βλεπω πολλους που ψάχνονται για νεο σώμα ή νεα μηχανή οτι καλα ειναι τα πολυκαταστήματα αλλά οι τιμές που μπορείς να βρείς στο κέντρο στα γνωστά φωτογραφικά καταστήματα (με λιγο παζάρι) ειναι πραγματικά πολύ καλές.. (ειδικά εαν υπάρχει το χρήμα στο χέρι)

Οση ώρα ημουν στο κατάστημα (~ 20 λεπτά) έφυγαν μια D70 και μια Canon 400D (μτχ και οι 2 με περιπου 3000-4000 κλικς) σε τιμές που πραγματικά αν δεν τις έβλεπα με τα μάτια μου δεν θα πιστευα οτι παιζουν

Οπόπε ψάξτε με προσοχή και σίγουρα κάτι καλό θα βρεθεί

Οχι βεβαια, το φλας ειναι καινουργιο

Η αναφορά μου για μεταχειρισμένα ήταν για σώματα φωτογραφικών μηχανών, δες προσεκτικά το μύνημά μου..

Τελικά παρέλαβα το SB400 από το e-shop 4-5 μέρες πριν. Οι πρώτες όμως εντυπώσεις δεν είναι οι αναμενόμενες.

Το φλάς το πήρα για ένα βασικό λόγο. Με το ενσωματωμένο της D60 το 90% των φωτογραφιών που έβγαζα στην κόρη μου είναι με κλειστά μάτια (όπως έχω αναφέρει και στο topic της D60) ειδικά σε πιο κοντινές λήψεις με τον 18-55 VR.

Δυστυχώς συνεχίζω να φωτογραφίζω eyes wide shut ενώ σε πολλές φωτογραφίες ειδικά στο Auto και στο P «πήρα» υπερβολικό ψηφιακό θόρυβο ενώ το bounce δεν είναι και πολύ αποδοτικό. Οι περισσότερες φωτογραφίες με bounce (ανεξαρτήτου γωνίας) μάλιστα βγαίνουν έντονα υποφωτισμένες και πραγματικά αναρωτιέμαι που είναι η δύναμή του…

Δεν ξέρω αν κάνω λάθος αλλά οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.

Και μια ερώτηση. Το φλάς το αναγνωρίζει αυτόματα η D60 (κάτι πήρε το μάτι μου στις οδηγίες ότι η D40 το αναγνωρίζει) ή όχι? Πρέπει να αλλάξω κάποια ρύθμιση στην μηχανή για καλύτερο αποτέλεσμα?

Μετά από τα τόσα καλά λόγια που άκουσα άρχισα να φοβάμαι ότι το φλάς μου έχει πρόβλημα…

Τελικά παρέλαβα το SB400 από το e-shop 4-5 μέρες πριν. Οι πρώτες όμως εντυπώσεις δεν είναι οι αναμενόμενες.

Το φλάς το πήρα για ένα βασικό λόγο. Με το ενσωματωμένο της D60 το 90% των φωτογραφιών που έβγαζα στην κόρη μου είναι με κλειστά μάτια (όπως έχω αναφέρει και στο topic της D60) ειδικά σε πιο κοντινές λήψεις με τον 18-55 VR.

Δυστυχώς συνεχίζω να φωτογραφίζω eyes wide shut ενώ σε πολλές φωτογραφίες ειδικά στο Auto και στο P «πήρα» υπερβολικό ψηφιακό θόρυβο ενώ το bounce δεν είναι και πολύ αποδοτικό. Οι περισσότερες φωτογραφίες με bounce (ανεξαρτήτου γωνίας) μάλιστα βγαίνουν έντονα υποφωτισμένες και πραγματικά αναρωτιέμαι που είναι η δύναμή του…

Δεν ξέρω αν κάνω λάθος αλλά οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.

Και μια ερώτηση. Το φλάς το αναγνωρίζει αυτόματα η D60 (κάτι πήρε το μάτι μου στις οδηγίες ότι η D40 το αναγνωρίζει) ή όχι? Πρέπει να αλλάξω κάποια ρύθμιση στην μηχανή για καλύτερο αποτέλεσμα?

Μετά από τα τόσα καλά λόγια που άκουσα άρχισα να φοβάμαι ότι το φλάς μου έχει πρόβλημα…

Πού μένεις φίλε μου; Αν είσαι Αθήνα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, να σου δώσουμε ένα άλλο φλας της ΝΙΚΟΝ για να συγκρίνεις.

Βλάση καλημέρα και χρόνια σου πολλά!!!

Δυστυχώς μένω Λάρισα και κάποιες συνθήκες δεν μου επιτρέπουν μετακίνηση ούτε για αστείο.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να ποστάρω μερικές φωτογραφίες για σχολιασμό. Θα δοκιμάσω τις ίδιες ακριβώς με το ενσωματωμένο φλάς αλλά και με το SB400.

Με τρώει και κάτι άλλο. Παρατήρησα ότι το φλάς πριν καλά καλά το περάσω στη μηχανή είχε τις κλασσικές 2 χαρακιές από το hot shoe αλλά και δακτυλικό αποτύπωμα στο εσωτερικό από το τη θύρα για τις μπαταρίες (στο μέταλλο επάνω).

Αυτά πιθανόν να προέρχονται από δοκιμή του φλάς πριν την αποστολή του ή από?????

Ευχαριστώ για την απάντηση...

Να το πάρουμε από την αρχή. Το πιο απλό που έχεις να κάνεις. Στη μηχανή ISO 200 και στο πρόγραμμα. Λογικά θα σου βγάλει 1/60 και 5.6 διάφραγμα (όπως θα δεις στο exif της φωτο που θα τραβήξεις). Στο φλας μπαταρίες καλοφορτισμένες (όχι αλκαλικές). Τραβάς με το φακό στο 40-55, όχι πιο ευρυγώνιο. Μετά βάζεις τον τηλεφακό. Ξανατραβάς σε εστιακή απόσταση 80-125. Μας λές τί πήρες στο exif των φωτογραφιών, ίσως να σηκώσεις και τις φωτογραφίες.

Να προτείνω και εγώ 1-2 πραγματάκια

α) Προσπάθησε να μιλήσεις με τα παιδια και δες πως αντιδρουν στο φλάς ή αν υπάρχει κάτι που τα εχοχλει κατι. Αυτο σε σχέση με τις φωτογραφίες που παίρνεις με "κλειστά" μάτια. Καποια ματια ειναι πιο ευαισθητα στο φως και αντιδρουν αρνητικά στο εντονο και σκληρο φως των φλας. Αν μπορεις δοκιμασε και με καποιο άλλο γνωστό παιδάκι 2-3 ποζες (π. χ κανενα ανηψάκι σου ή φιλο/φιλη των παιδιών) αρκει να τα γνωριζεις καλά και να είναι ΟΚ οι γονεις τους - ειναι λιγο λεπτό το θεμα..

β) Μπαταριες οπωσδήποτε επαναφορτιζομενες NiMH (2000+ Μah). Δινουν σταθερό ρεύμα επαναφόρτισης και θα σε βοηθήσουν να παρεις 3-4 φλασιες συνεχομενες για burst mode (αυτό θα βοηθησει να παρεις φωτος με ανοιχτά ματια)

γ) Πες μας ρυθμισεις που χρησιμοποιείς, Προγραμμα, φακοί, τυπος εστιασης/φωτομέτρησης, ISO, και τις αποστάσεις απο το πορτραίτο.

δ) Το bounce (πειραματίσου με τις διαφορες γωνιες) μπορεί να βοηθήσει αρκετα με προυπόθεση οτι η επιφάνεια που ανακλάται το φως του φλάς είναι λευκή και δεν απέχει περισσότερο από 1,5-2μ maximum (ειδικά για το SB-400 που δεν ειναι ιδιαιτερα δυνατό φλας). Επισης ενας diffuser για το SB-400 (θα βρεις στο ebay) μπορει να απαλύνει λιγο το φως και να βοηθησει την ιριδα του ματιου να αντιδράσει καλύτερα.

ε) ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟ στο χώρο που τραβας τις φωτογραφιες με ευκολο και οικονομικό τρόπο καντο. Πολλές φορες ενας ορθοστάτης με μια λάμπα 80-100 W στο κατάλληλο σημειο μπορει να φανεί χρησιμοτατος στον περιορισμο του φαινομένου.

Μια σειρά από φωτογραφίες για σχολιασμό.

Με το φλάς της μηχανής (ISO 200, S 1/60, F4.5):

Με το SB400 απευθείας στο θέμα (ISO 200, S 1/60, F5):

Με γωνία 60ο (ISO 200, S 1/60, F5)

Με γωνία 75ο (ISO 200, S 1/60, F5)

Για πές μας και τί δεν σου αρέσει σε αυτές γιατί εγώ μιά χαρά τις βλέπω...

Τα highlights πάνω στο κουτί δεν υπάρχουν πια, το φώς έχει μαλακώσει. Έχει πέσει περισσότερο φώς και στον υπολογιστή και στην καρέκλα πίσω. Δεν είναι πολύ έντονο λόγω του backlight απο το παράθυρο.