Energy point 2ο τεύχος Ιουλίου , αναλυτική παρουσίαση στα φωτοβολταϊκά ... Επίσης σύγκριση με Ανεμογεννήτριες ... Οι ανεμογεννήτριες φαίνονται καλύτερες και πιο αποδοτικές και πιο οικονομικές ...
Δεν είναι μανία, είναι πολύ έξυπνη επένδυση ,επιδοτούμενη με πρωτοφανή ποσοστά για πρώτη φορά στην Ε.Ε ( σε άλλες χώρες η επιδοτηση ήταν πολύ λιγότερη ) . Όποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά σε αυτό το site, είναι εταιρεία συγγενή μου απο τη Γερμανία. Energy Direct.
Επειδη ολοι τωρα αρχιζουν να ασχολουνται υπάρχουν πολλα λαμογια στην αγορα. Η εγκατασταση και η μελετη δεν ειναι τοσο απλες οσο φαινονται...
Ασχολούμαι επαγγελματικά με το αντικείμενο από ερευνητικής άποψης όμως και όχι εμπορικής. Έχω βοηθήσει στο σχεδιασμό και το στήσιμο ενός πειραματικού συστήματος 15 kWp στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μερικά σημαντικά στοιχεία που πρέπει να θυμόμαστε:
1. Η επένδυση σε διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό σύστημα αποφέρει κέρδη άνω των τραπεζικών καταθετικών επιτοκίων για μια περίοδο 20 ετών με πρακτικά μηδενικό ρίσκο. Σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι ΔΕΝ είναι χρηματιστήριο, ΔΕΝ διπλασιάζουμε τα χρήματά μας σε 3 χρόνια κλπ. Είναι μακροχρόνια επένδυση.
2. Έχω φτάσει να ακούω τιμές που πάνε με το στρέμμα λες και μιλάμε για στρεμματική απόδοση καλλιέργειας. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει μια έρευνα αγοράς και να ΜΗΝ προτιμά κατανάγκη το φθηνότερο, αλλά να σημειώνει την τεχνολογία του κάθε κομματικού και την εταιρία που το κατασκευάζει. Πχ ένας αναστροφέας (inverter, η συσκευή που κάνει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα πάνελ εναλλασσόμενο) μιας πολύ καλής εταιρίας μπορεί να έχει απόδοση 94% και για την αρχιτεκτονική του να είναι κορυφαίος, ενώ ένας άλλος, άλλης εταιρίας μπορεί λόγω χρήσης διαφορετικής αρχιτεκτονικής να φτάνει το 98%. Αυτό το 4% μεταφράζεται σε χρήματα και δεν είναι αμελητέο. Πρέπει βέβαια να μπορεί να δουλέψει ο Inverter με τα πάνελ που έχουμε επιλέξει (πχ. transformerless inverter που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να δουλέψουν με πάνελ τεχνολογίας λεπτού υμενίου).
3. Να επιλέγονται εταιρίες που να έχουν εμπειρία στο αντικείμενο και να είναι αξιόπιστες.
4. Μην ξεχνάμε ότι το κεφάλαιο που επενδύουμε στην αρχή δεν το παίρνουμε πίσω στο τέλος της 20ετίας. Μας μένουν τα πάνελ. Αν επιλέξουμε σωστά την τεχνολογία τα πάνελ αυτά μπορούν να συνεχίσουν να αποδίδουν για 35 ή και παραπάνω χρόνια (με αλλαγή των Inverter και συντήρηση των καλωδιώσεων).
5. Συμφέρει ακόμα και για μονοκατοικίες και χωρίς την επιδότηση, ειδικά αν αυτές βρίσκονται στην φάση της κατασκευής τους. Βάζοντας πάνελ που χοντρικά αποδίδουν το 1/4 της ενέργειας που καταναλώνουμε δεν θα πληρώσει η οικεία ΔΕΗ για τα επόμενα 20 χρόνια. Επίσης με λίγο ψάξιμο μπορεί να στηθεί σύστημα που όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος να λειτουργεί και ως αυτόνομο (μαζική παραγωγή ηλεκτρονικών διατάξεων για τέτοια συστήματα είναι μικρή και πολλοί θα σας πουν ότι δεν γίνεται).
Θα κάνω μια ανοικτή πρόσκληση εδώ όποιος θέλει να έρθει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, να τον ενημερώσουμε για την τεχνολογία και να δει πως στήνεται ένα τέτοιο σύστημα. Με την μικρή μόνο παρατήρηση ότι μπορούμε να λύσουμε οποιαδήποτε απορία τεχνικής φύσεως, αλλά όχι και οικονομικής.
![]()
Φωτοβολταϊκά σε κατοικία έχει νόημα να σκεφτόμαστε; Προσφέρουν κάτι (ουσιαστικό); Πού μπορούμε να βρούμε περισσότερες λεπτομέρειες;
Μπαταρία σε διασυνδεδεμένο σύστημα απλώς δεν υπάρχει, ούτε μικρή, ούτε μεγάλη.
Μπαταρία θα χρειαστείς αν θέλεις το σύστημά σου να δουλεύει και όταν έχει διακοπή ρεύματος η ΔΕΗ. Εκεί το κόστος της μπαταρίας θα είναι μικρό μιας και θα χρησιμοποιείται 2-3 φορές το χρόνο.
Τον Χρήστο Παπαδά τον ξέρω, αυτόν παίρνουμε όποτε θέλουμε κάτι από τα δίκτυα.
Όσο για την συνάντηση ακόμα και μέσα στον Αύγουστο μπορούμε να την κανονίσουμε γιατί θα φύγω προς τα μέσα με τέλη.
Όσο για τα οικονομικά, από όσο ξέρω η τράπεζα Πειραιώς έχει πακέτο ειδικό για φωτοβολταϊκά. Αν πάτε σε κάποιο κατάστημά της λογικά θα έχετε καλή ενημέρωση σε σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο κλπ.
Μαλλον ο φίλος μας εννοούσε για οικιακή χρήση συσσωρευτών. όντως δεν συμφέρει, μιάς και χρειάζονται μεγάλες δαπάνες για μπαταριές και φωτοβολταικά οπου πρακτικά δεν κάνεις ποτέ απόσβεση.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.