Φωτογραφία απο PC

konnos

Senior Member
19 June 2006
469
Λάρισα
Γεια σας παιδια, εχω καιρο να γραψω αλλα σας διαβαζω συχνα για να κρατιεμαι σε φορμα :)

Εχω δημιουργησει καποια rendering για την δουλεια μου και θελω να τα χρησιμοποιησω για εκτυπωση πινακιδας διστασεων γυρω στα 2m x 1.80m ακομη δεν ειμαι σιγουρος. Εψαχνα στο internet για να βρω τι διαστασεις πρεπει να δωσω στο προγραμμα για να βγει ικανοποιητικη η αποδοση στις πραγματικες διαστασεις. Αυτο που με μπερδεψε ειναι η σχεση του dpi με την αναλυση της εικονας. Υπαρχει καποιος κανονας που πρεπει να ακολουθησω; Πως υπολογιζω ποσο pixel χρειαζομαι για μια πινακιδα τετοιας διαστασης;

Ευχαριστω, Κωνσταντινος

Y.Γ. Δεν ημουν σιγουρος σε ποια κατηγορια να βαλω αυτο το thread αλλα αυτη μου φανηκε η ποιο σχετικη με το θεμα μου.

απο οσο ξερω 150 dpi ανα ιντσα ζητανε οι γραφιστες για εκτυπωση εικονας.
η ιντσα ειναι 2,54 εκατοστα
οποτε 2 χ 1,8 μετρα = 200 χ 180 σε εκατοστα = 78,7 χ 70,8 σε ιντσες = 11805 χ 10620 σε dpi.
μιλα με αυτον που θα σου τυπωσει μηπως εχει αλλες απαιτησεις για την εκτυπωση. αν ειναι κειμενο πχ ισως χρειαζεται λιγοτερα dpi.

Δεν διευκρινίζεις άν στην πινακίδα υπάρχει φωτογραφία ή μόνο γραφικά.
Στην περίπτωση της φωτογραφίας τα 150dpi είναι μια χαρά, θα χρειαστεί όμως να μετατρέψεις το αρχείο RGB σε CMYK (συννενοήσου πρώτα με το εργαστήριο)
Στην δεύτερη περίπτωση πρόκειται για vector graphics (διανυσματικά γραφικά) τα οποία δημιουργείς με το ανάλογο πρόγραμμα -Αdobe Illustrator, Corel Draw - οπότε η ανάλυση δεν παίζει απολύτως καμμία σημασία.

Ναι δε διευκρινισα, νομιζα οτι ηταν προφανες μιας και το thread το εβαλα στο θεμα περι φωτογραφιας. Η πινακιδα περιεχει (προς το παρον) μια μεγαλη φωτογραφικα με γραφικα σχεδιασμενα στο ArchiCAD και μετα rendering με Artlantis. Εχω μια δοκιμαστικη εκδοση 1280x1100 για να βλεπω πως θα γινει στα γρηγορα. Τα rendering τα τοποθετω στο Photoshop και κανω την συν8εση με λιγο κειμενο το οποιο υποθετω πως δε θελει καποια ιδιαιτερη αναλυση. Ακομη με μαγαζια δε μιλησα, απλως ηθελα να εχω και μια αποψη απο εσας για να μη ξεκινησω αδιαβαστος.

Confessoras ευχαριστω δεν ειχα καταλαβει οτι πολλαπλασιαζω το dpi με τα pixel για να βρω το τελικο μεγεθος. Τωρα μου φαινεται λογικο αλλα δε μου ειχε περασει απ το μυαλο :)

Billy κατι ειχα στο ιντερνετ που ελεγε για 300dpi αλλα δε ξερω μηπως αναφερονταν σε πραγματικη φωτογραφια με πληρη λεπτομερεια και οχι σε οχι και τοσο λεπτομερη σαν την δικη μου

Αυτη ειναι η κυρια φωτο που θα καλυπτει ολο το πλατος της πινακιδας. Θα κανω crop πανω κατω για να χωρεσω και καποια αλλα πραγματα που θελω. Αλλα ο ολος κοπος ειναι αυτην η οψη. Εχω κι αλλα βεβαια αλλα αποφασισαμε να μην τα χρησιμοποιησουμε προς το παρον

Attachments

• Pinakida1.jpg
    Pinakida1.jpg
    127.9 KB · Views: 28
Απάντηση: Re: Φωτογραφία απο PC

Billy κατι ειχα στο ιντερνετ που ελεγε για 300dpi αλλα δε ξερω μηπως αναφερονταν σε πραγματικη φωτογραφια με πληρη λεπτομερεια και οχι σε οχι και τοσο λεπτομερη σαν την δικη μου

Ναι τα 300dpi αφορούν την εκτύπωση φωτογραφίας σε φωτογραφικό χαρτί ή σε έντυπο.
Στο photoshop δίνεις τις διαστάσεις που θέλεις απο Image>Image size σε 200χ180 εκατοστά και ανάλυση 150 pixels/inch.
Σώζεις το αρχείο σε TIFF και μετατρέπεις το χρωματικό προφίλ σε CMYK. Το αρχείο που δημιουργείται είναι αρκετά μεγάλο (360mb) και με την μετατροπή μεγαλώνει περισσότερο.
Πρέπει να έρθεις όμως σε επαφή με το εργαστήριο για λεπτομέρειες που αφορούν τον δικό τους τρόπο επεξεργασίας.

Ναι προφανως το αρχειο θα ειναι τεραστιο. Και στην πρωτη ευκαιρια θα μιλησω με το εργαστηριο που ειχα στο μυαλο μου να χρησιμοποιησω. Αλλα λειπουν σε εξωτερικες δουλειες απο την προηγουμενη βδομαδα οποτε εμεινα με την φαγουρα χεχεχε. Ευχαριστω για τις ταχυτατες απαντησεις