Φωτογραφια και .... αστυνομια...

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,417
Bratislava
Ειχε συζητηθει και παλιοτερα το θεμα που επιτρεπεται και που οχι η φωτογραφιση αλλα το θεμα εχει.... παραξεχειλωσει τον τελευταιο καιρο.:violent-smiley-030:

Δευτερη φορα σε δυο μηνες που με πανε για... εξακριβωση στοιχειων. Τη μια γιατι φωτογραφιζα (εν αγνοια μου) τροχονομο εν ωρα υπηρεσιας και σημερα επειδη φωτογραφιζα (παλι εν αγνοια μου) τις κεραιες ενος αστυνομικου τμηματος.

Στην πραγματικοτητα, την πρωτη φορα φωτογραφιζα μια.... "τυπισσα" που περνουσε διπλα απο ενα σταθμευμενο τροχονομο (ουτε τον ειχα δει) και σημερα φωτογραφιζα τον ουρανο, πανω απο το αστυνομικο τμημα Κρηνης (ουτε που ηξερα οτι υπαρχει τετοιο εκει) για να δω αν καθαρισαν οι σκονες στον αισθητηρα.:AFADF0:

Και τη μια και την αλλη φορα, για ποτε μαζευτηκαν 4-5 αστυνομικοι και με πολιτικα και με στολη γυρω μου ουτε που το καταλαβα...:violent-smiley-030:

Εχουν παθει οι ενστολοι μια φοβια με τις καμερες και την πληρωνει οποιος τυχει... οποτε προσοχη...:grandpa:

Αν εξαιρεσουμε οτι εχασα περιπου μια ωρα μεχρι την ταυτοποιηση κατα τα αλλα ηταν ενταξει... ευγενικα τα παιδια, πιασαμε και κουβεντουλα, περασε η ωρα ευχαριστα...

Επεσα σε κανονικους αστυνομικους ευτυχως, εεε.. δεν δειχνω και για κουκουλοφορος οποτε.... απλα ειχα την ατυχια να με παρατηρησει ο διοικητης απο το παραθυρο και ηταν ολοι αναγκασμενοι να τηρησουν τη σχετικη διαδικασια μεχρι τελους... κατι σαν κυριακατικο ξεσκουριασμα....

Με έχουν "πιάσει" και εμένα μια φορά έτσι αλλα εγώ όντως τους έβγαζα... Βασικά έβγαζα μεθυσμένο φίλο μου που πόζαρε με υπερηφάνεια μπροστά απο περιπολικό την ώρα που διαλάγαν πάρτυ μας και "διαφωνούσαν" με άλλους μεθυσμένους φίλους μας... Και έναν που παραπατώντας και με ένα μπουκάλι johny στο χέρι ζήταγε τα κλειδιά του αυτοκινήτου του για να φύγει, που του τα είχα πάρει! Μεγάλες στιγμες... Ακόμα την έχω την φωτογραφία και την βλέπουμε με την παρέα και γελάμε...
Την εξακρίβωση εγώ την γλίτωσα βέβαια και ευτυχώς γιατί είχαν θολώσει με τον πανζουρλισμό της καταστάσεως τότε...

Αυτόν τον νόμο που πατάνε και το απαγορεύουν όμως πρέπει να τον καταργήσουν...
Πάντως φαντάζεστε να με βλέπαν να τους φωτογραφίζω έτσι... Ακόμα μέσα θα ήμουν...

3108662437_f56aaba2aa.jpg

Εγώ εγώ. Ήταν για μία συνεργασία με μιά κοπέλα στο flickr με θέμα τα πρόσφατα επεισόδια. Ένας κουκολοφόρος που απλά ανάβει κεράκι και ένας καλοντυμένος φλώρος που πετάει μολότοφ. Κριτικάρουμε τα στερεότυπα των δελτίων ειδήσεων. Τελικά απο μένα βάλαμε τον φλώρο και η κοπέλα έκανε τον κουκουλοφόρο που δείνει ένα λουλούδι.
Ιδού το αποτέλεσμα
3122614554_5c15f61efe_b.jpg

Ο νόμος λέει ότι για να φωτογραφήσεις οποιονδήποτε, χρειάζεσαι την άδειά του! από κεί και πέρα ή τον ακολουθείς ή τον παραβαίνεις, το ρίσκο δικό σου! και εγώ όταν παίρνω κάποια ρίσκα και με πιάσουν, προσπαθώ να την σκαπουλάρω ήσυχα και με πολύ υπομονή!!! δεν τους βρίζω γιατί με έπιασαν!

Ο νόμος λέει οτι οποιοσδήποτε στέκεται σε δημόσιο χώρο μπορεί να φωτογραφηθεί. Άδεια χρειάζεται για την εμπορική εκμετάλευση της φωτογραφίας και μόνο αν αυτός αποτελεί θέμα της φωτογραφίας (δεν στέκεται απλά σε μία ακρη και περιμένει το φανάρι ας πούμε).

Επίσης όσο στέκεσαι σε πεζοδρόμια μπορείς να φωτογραφισεις δημόσια κτήρια. Απαγορέυεται να φωτογραφήσεις αρρώστους σε νοσοκομεία χωρίς την άδεια τους.

Για λόγους εθνικής ασφάλειας μπορεί να απαγορευτεί η φωτογράφηση ορισμένων χώρων.

Δεν χρειάζεσαι την άδεια κανενός για να τον φωτογραφήσεις λοιπόν αν δεν ανήκει σε κατηγορία με ειδική μεταχείριση. Άσχετα με το άν πρέπει η όχι να σεβαστείς την επιθύμια κάποιου επ'αυτου.

Μία κοπέλα μπορεί να μην θέλει να την φωτογραφήσεις γιατί δεν θέλει να εκτεθει, ντρέπεταί. Και ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να μην θέλει να τον φωτογραφήσεις όταν διασκεδάζει με μεγαλοεργολάβο. Εδώ έρχεται η κοινή λογική και κρίση του καθενος.

Σε μενα παντως ειπαν "φωτογραφιζατε τις κεραιες που απαγορευεται και μερες που 'ναι, καταλαβαινετε..."

Σε ερωτηση μου αν ισχυει για τα αστυνομικα τμηματα οτι και για τα στρατοπεδα ειπε "φυσικα" και οταν ρωτησα γιατι δεν υπαρχει προειδοποιητικη πινακιδα σαν τα στρατοπεδα δεν μου ειπε τιποτα....

Απάντηση: Re: Φωτογραφια και .... αστυνομια...

Σε μενα παντως ειπαν "φωτογραφιζατε τις κεραιες που απαγορευεται και μερες που 'ναι, καταλαβαινετε..."

Σε ερωτηση μου αν ισχυει για τα αστυνομικα τμηματα οτι και για τα στρατοπεδα ειπε "φυσικα" και οταν ρωτησα γιατι δεν υπαρχει προειδοποιητικη πινακιδα σαν τα στρατοπεδα δεν μου ειπε τιποτα....

Άν υπήρχε ρητή απαγόρευση, δέν θα γινόταν απλή προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων αλλά σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Κάνε τον κόπο να τους ζητήσεις αντίγραφο του ημερολογίου συμβάντων σχετικά με την προσαγωγή σου και... δέν θα δείς πουθενά αναφορά σχετική με τη φωτογράφηση των κεραιών του τμήματος.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει αυτόφωρο αδίκημα για να γίνει εξακρίβωση στοιχείων, σίγουρα το να φωτογραφίζει κανείς ένα τμήμα είναι λιγάκι ύποπτο. Ίσως όχι τόσο εάν γίνεται ανοικτά σε κοινή θέα και μέρα μεσημέρι βέβαια...

Απάντηση: Re: Φωτογραφια και .... αστυνομια...

Δεν χρειάζεται να υπάρχει αυτόφωρο αδίκημα για να γίνει εξακρίβωση στοιχείων, σίγουρα το να φωτογραφίζει κανείς ένα τμήμα είναι λιγάκι ύποπτο. Ίσως όχι τόσο εάν γίνεται ανοικτά σε κοινή θέα και μέρα μεσημέρι βέβαια...

Δέν σε κατάλαβα, ή μάλλον... δέν καταλαβαίνω τί εννοείς.
Όσον αφορά στο μεγεθυμένο μέρος της απάντησής σου: Ύποπτο μέν, μή απαγορευμένο δέ. Και στην περίπτωση αυτή, θα γινόταν προσαγωγή ως υπόπτου γιά κάτι συγκεκριμένο, κι όχι απλά για... εξακρίβωση στοιχείων.

Πάντως, μου άρεσε η πρότερη εμμονή σου περί ύπαρξης νομικού πλαισίου απαγόρευσης, γι'αυτό κι αποφάσισα να γράψω τη γνώμη μου, έστω και λιτά.
Όποιος ξεκινήσει (ξανα)διαβάζοντας όλο το νήμα απ' την αρχή, θα καταλάβει πολύ καλά τί εννοώ...

Last edited:
Μα δεν είπα ότι είναι παράνομο. Το απλώς ύποπτο αρκεί για να δικαιολογήσει μία διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων. Όχι απαραίτητα προσαγωγές κλπ φυσικά.

Ως προς το νομικό πλαίσιο απαγόρευσης, πέραν ειδικών απαγορεύσεων (πχ στρατόπεδα, μουσεία κλπ) κυρίαρχο είναι το ζήτημα της μη προσβολής της προσωπικότητας του απεικονιζόμενου. Απλώς με εκπλήσσει η περιπτωσιολογία που διάβασα παραπάνω γι' αυτό ρωτώ πού την είδαν γραμμένη. Γραμμένη, όχι να τα άκουσαν.