Φωτογραφια και .... αστυνομια...

Απάντηση: Re: Φωτογραφια και .... αστυνομια...

Δεν είναι κακό να ξέρουμε τι λέει ο νόμος για αυτές τις περιπτώσεις.

Τόσο η ελληνική νομοθεσία, όσο και η υπάρχουσα ελληνική νομολογία το προσδιορίζουν σαφέστατα: Απαγορεύεται η φωτογράφηση σέ μέρη που υπάρχει ρητή επισημασμένη (δια πινακίδων, επιγραφών κλπ) απαγόρευση.
Η απαγόρευση αυτή δυνατόν ν' αφορά είτε σε χώρους εθνικού ενδιαφέροντος (στρδα, οχυρωματικά - αμυντικά έργα, τοποθεσίες περιορισμένης πρόσβασης κλπ) είτε ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους (γκαλερύ, εκθέσεις επίπλων κι αντικειμένων κλπ).
Απαγόρευση φωτογράφησης σε Δημόσιο Χώρο δέν υπάρχει. Ως Δημόσιος Χώρος νοούνται ακόμη και οι χώροι διασκέδασης - αναψυχής, στην αίτηση αδειοδότησης των οποίων δέν κατατέθηκε αίτημα απαγόρευσης φωτογράφησης, οπότε δέν ισχύει καμμιά τέτοια (εγκεκριμένη απο την αρμόδια αρχή αδειοδότησης λειτουργίας για το συγκεκριμένο δημόσιο χώρο) απαγόρευση.

Όσον αφορά τέλος στη φωτογράφηση προσώπων... περιμένω να μάθω απο τους ειδήμονες. Προς το παρόν, δέν φωτογραφίζω άτομα εκτός κι άν αποτελούν -αναπόφευκτα- μέρος του πλάνου μου σέ κάποια δημόσια τοποθεσία. (Έχει κανείς πρωτότυπο λήψης στο Σύνταγμα ή στην Αριστοτέλους με μηδέν κόσμο; )

Last edited:
Και εγώ αυτά που γράφει ο Γρηγόρης ξέρω, απο όσα έχω διαβάσει δλδ σε σχετικές συζητήσεις και δηλώσεις νομικών.
Αυτό για τα νοσοκομεία μου έχει ειπωθεί απο συνάδελφο γιατρό, και το έχω διαβάσει και σε σχετικά νήματα του photo.net για το εξωτερικό όμως.
Για το πεζοδρόμιο επίσης προέρχεται απο το Αμερικάνικο δίκαιο. Νόμιζα οτι το δήλωσα όταν έκανα την δήλωση αλλα απλά το σκεφτόμουν μάλλον. Γίνεται ειδική μνεία απο επαγελματίες και μου είχε κάνει εντύπωση.
Βέβαια το θέμα στην Αμερική είναι σίγουρα σαφέστερα διατυπωμένο απο ότι στην Ελλάδα. Θα το ξέρεις καλύτερα απο μένα οτι σε αρκετά θέματα υπάρχει μεγάλη ασάφεια με νόμους, άρθρα του συντάγματος, προεδρικά και βασιλικά διατάγματα κλπ. Πρόσφατο το παράδειγμα με τον φίλο και τον ΟΣΕ στο φόρουμ.
Αυτό με την απαγόρευση φωτογράφησης αστυνομικού την ώρα της υπηρεσίας του είχα διαβάσει σε παρόμοια συζήτηση (δεν θυμάμαι που δυστηχώς) οτι βασίζεται σε ένα βασιλικό διάταγμα η ισχύς του οποίου είναι υπο αμφισβήτηση.

Δεν ξέρω αν εννοούσες εμένα νωρίτερα για την περιπτωσιολογία αλλα καλού κακού εξηγούμαι.

Όσον αφορά τα αμερικάνικα κυκλοφορεί το σχετικό pdf στο ιντερνετ αρκετά.