φρεσκαρισμα σε crossover

nickvas19

AVClub Addicted Member
11 August 2011
2,008
Καλησπέρα παιδια :)
.....εχω τα ηχεια hpm 60(http://theartofsound.net/forum/showthread.php?20511-Pioneer-HPM-60-loudspeakers)

σε αλλο θεμα που ειχα ανοιξει λεγαμε διαφορα και καποιοι συναδελφοι μου ειπαν για αλλαγη καποιων επι μερους κομματιων των crossover.Το crossover ειναι αυτο:
http://www.ebay.com/itm/PAIR-PIONEE...41b581c&pid=100011&rk=4&rkt=7&sd=321678854912

το θεμα ειναι απο κει και περα....θα υπαρξει ηχητικη διαφορα;αξιζει τον κοπο; και τελος τι θα χρειαστει να αλλαχτει και που θα βρω καλα υλικα;υπαρχουν μαρκες-ποιοτητες ή τα πουλανε με το κιλο; :)

τελος πισω οι υποδοχες για τα καλωδια δεν με βολευουν ειναι πολυ στενες...αλλαζουν ; καπου ειδα οτι γινεται αλλα πιστευω οτι δεν χρειαζεται να το αλλαξεις ολο...απλα να βρω αυτα που βιδωνουν με μεγαλυτερη τρυπα γιατι το καλωδιο μου ειναι στις ακρες διπλο :)

ευχαριστω

Όπως βλεπω το κροσοβερ, αυτό που μπορεις ευκολα και σχετικα οικονομικα να κανεις είναι η αλλαγη των 3 πυκνωτων με καλυτερους. Μπορεις να παρεις πυκνωτή από 5 εως 50 ευρω ο ενας περιπου.
Το καλυτερους σηκώνει πολύ κουβεντα, αναλογα την τσεπη. Το ποσο καλυτερο/διαφορετικο θα ακουστει είναι θεμα αυτιων/γουστου/συστηματος κ.λ.π.
Για μαγαζια εκτος από τον Χαιτα θα σου πουν τα παιδια από Αθηνα.

Οι μπορνες των ηχειων όπως βλεπω, πρεπει να φτανουν μεχρι την πλακετα του κρος και βιδώνωνται εκει. Δεν νομιζω ευκολα να μπορεις να τις αλλαξεις.
Μπορεις όμως να βαλεις πιο κοντες και καλωδιο που θα φτασει στην πλακετα (ιδιας διατομης) και κατοπιν να το κολλήσεις πανω στην πλακετα.

θα αλλαξει δλδ ο ηχος; θα παιζει πιο 'σωστα' ή υπαρχει και η περιπτωση να ακουστει χειροτερα;

αυτό με τις μπορνες δεν το επιασα....ρωταω απλα εάν υπαρχει κατι άλλο για τις ιδιες μπορνες.... :)

Ο ηχος θα αλλαξει, θεωρητικά προς το καλύτερο. Αν οι υπάρχοντες πυκνωτές εχουν "γεράσει", ναι πρεπει να αλλαχθουν.

Τα καλωδια σου είναι πιο χοντρα και διπλοκαλωδιωση?
Για την διπλοκαλωδιωση το ξεχνας, πρεπει να κανεις άλλο κροσοβερ.
Αν δεν θελεις να αλλξεις μπορνες, παρε αυτά (speakers pins) για χωρεσουν στις μικρότερες τρυπες των ηχειων.
https://www.audiovisualonline.co.uk/product/5603/fisual-easy-fix-speaker-pins-4-pack/

αυτα τα καπακια να το πω ετσι που βιδωνουν πανω στο κροσοβερ εχουν μικρες τρυπες....δεν γινεται να βρω αλλα τετοια που να βιδωνουν πανω στο κροσοβερ;

Δεν είναι τίποτα να τις αλλάξεις και να βάλεις ότι μπόρνες θέλεις.
Πρέπει να δουλέψεις κολλητήρι όμως,δεν είναι μόνο ξεβίδωσε-βίδωσε από ότι βλέπω κι επιπλέον πρέπει να βγει το κρος για να βιδωθούν,δηλαδή να φύγει και η ρητίνη που έχουν οι βίδες,κλπ.

Αν δεν ξέρεις ακριβώς τι να κάνεις,μη το πειράξεις.
Καλή λύση θα ήταν να στο φτιάξει ο τεχνικός που θα πας για την αλλαγή των ηλεκτρολυτικών,να καθαρίσεις μια και καλή.

πριν κάνεις οτιδήποτε στα ηλεκτρικά, τα μηχανικά είναι ΟΚ?
πως είναι οι κώνοι?

προσωπικά δεν θα περίμενα βελτίωση από αλλαγή σε ηλεκτρονικά με τέτοια σχεδίαση ηχείου και χρόνια που έχει στην πλάτη του.

Δημήτρη,αν έχει φίλο να του τα φτιάξει μιλάμε για 10 ευρώ και πολλά λέω για τους πυκνωτές.
Έτσι κι αλλιώς μετά από τόσα χρόνια καλό θα του κάνει,κι ας μην είναι και ακουστό που λέει ο λόγος.

Το θέμα είναι όμως αν δεν έχει κάποιον να τους κολλήσει,εκεί θα πάει αρκετά παραπάνω.
Κι αν μηχανικά όπως λες έχει τυχόν θέματα,δεν ξέρω αν θα πιάσει τόπο η δαπάνη...

καποιος ειχε κανει λογο για πυκνωτες απο 5-50ευρο ...εαν πω να παρω κατι αξιολογο;ουτε τοτε αξιζει;

Re: Απάντηση: φρεσκαρισμα σε crossover

Δημήτρη,αν έχει φίλο να του τα φτιάξει μιλάμε για 10 ευρώ και πολλά λέω για τους πυκνωτές.
Έτσι κι αλλιώς μετά από τόσα χρόνια καλό θα του κάνει,κι ας μην είναι και ακουστό που λέει ο λόγος.

Το θέμα είναι όμως αν δεν έχει κάποιον να τους κολλήσει,εκεί θα πάει αρκετά παραπάνω.
Κι αν μηχανικά όπως λες έχει τυχόν θέματα,δεν ξέρω αν θα πιάσει τόπο η δαπάνη...

σκέψεις:
το ηχείο κατασκευάστηκε στα τέλη δεκαετίας 70. Αρα είναι 40 ετών. Ανάλογα με την χρήση αποθήκευση δεν είμαι καθόλου σίγουρος σε τί κατάσταση είναι μηχανικά.
Και εκεί πάει αν αξίζει το όποιο ηχητικό όφελος από αλλαγή πυκνωτών. Ότι δηλαδή η όποια διαφορά δεν θα ακούγεται με γηρασμένα μηχανικά χαρακτηριστικά.
Επίσης τέτοιες σχεδιάσεις με άπειρα μεγάφωνα έχουν θέματα τόσα που δεν ξέρω αν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος.
Επίσης οι ηλεκτρολυτικοί γιατί να αλλαχτούν ? Επειδή τους ψήσανε τα ρεύματα? Εκτός αν αλλαχτούν για πλαστικούς, πολυπρεπ κλπ....
Στο λινκ το ηχείο πωλείται προς 100.
Πόσα χρήματα να ρίξεις επάνω του.

100λιρες....αλλα ειναι χτυπημενα τα ηχεια :)
τα δικα μου ειναι αψογα και πωλουνται απο 200 ευρο και πανω...εχω δει και 400.αλλα δεν εχει σημαγια το ποσο κανει...αλλα εαν θα παρω αποτελεσμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: φρεσκαρισμα σε crossover

σκέψεις:
το ηχείο κατασκευάστηκε στα τέλη δεκαετίας 70. Αρα είναι 40 ετών. Ανάλογα με την χρήση αποθήκευση δεν είμαι καθόλου σίγουρος σε τί κατάσταση είναι μηχανικά.
Και εκεί πάει αν αξίζει το όποιο ηχητικό όφελος από αλλαγή πυκνωτών. Ότι δηλαδή η όποια διαφορά δεν θα ακούγεται με γηρασμένα μηχανικά χαρακτηριστικά.
Επίσης τέτοιες σχεδιάσεις με άπειρα μεγάφωνα έχουν θέματα τόσα που δεν ξέρω αν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος.
Επίσης οι ηλεκτρολυτικοί γιατί να αλλαχτούν ? Επειδή τους ψήσανε τα ρεύματα? Εκτός αν αλλαχτούν για πλαστικούς, πολυπρεπ κλπ....
Στο λινκ το ηχείο πωλείται προς 100.
Πόσα χρήματα να ρίξεις επάνω του.

Οι ηλεκτρολυτικοί είναι κλινικά νεκροί μετά από τόσα χρόνια. Αν μη τι άλλο δεν θα έχουν την αρχική τους χωρητικότητα. Εγώ θα τους άλλαζα πάλι με ηλεκτρολυτικούς "φρέσκους" σε πρώτη φάση. Κόστος ελάχιστο. Ας βάλει π.χ. nichicon (Φανός).

Αν ξερεις να δουλευεις κολητηρι αλλαξε πυκνωτες με παμφτηνους MKP.
Εινα πιθανον να ακουσεις καποια πολυ μικρη διαφορα, αλλα θα ειναι τοσο μικρη,
που στην κατηγορια των ηχειων δεν αξιζει να το πας στο μαστορα
και να δωσεις πανω απο 10-20 ευρω.
Τουλαχιστον στα δικα μου τα BW602 αυτα διαπιστωσα.

Last edited:
Αν δεν ξέρει να δουλεύει κολλητήρι είναι σε λάθος φόρουμ. Καλή ιδέα οι ΜΚΡ. Αν όμως δεν χωράνε στην πλακέτα (που δεν θα χωράνε) πρέπει να κάνει πατέντα να τους στηρίξει.