Front-focusing, back-focusing...

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

nmastro

Senior Member
20 December 2006
383
Έχω αρχίσει και σκέφτομαι λίγο το θέμα του front/back focusing (FF,BF) μετά από μια συζήτηση που είχα με ένα φίλο.

Θα πώ ορισμένες προτάσεις/ερωτήσεις για να αρχίσουμε να συζητάμε.

- FF/BF μπορεί να εμφανίζει το σώμα της μηχανής. Σωστά?

- FF/BF μπορεί να εμφανίζει και ένας φακός. Σωστά?

- Πιστεύω, και είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι ένας φακός ΑΠΟΚΛΕΙΤΑΙ να εμφανίζει FF/ BF αν γίνεται focus manually. Σωστά?

Αν είναι έτσι, τότε το FF/BF είναι καθαρά θέμα του Auto focus. Ποιού auto focus, όμως.... της μηχανής πάντα? Τα στοιχεία του φακού (τα κρύσταλλα δηλαδή) παίζουν ρόλο ή απλά όταν κάνουμε manual focus δεν βλέπουμε το "πρόβλημα" που εμφανίζεται με το auto focus.

Όταν πηγαίνουμε έναν φακό για alignment επειδή έχει FF/BF, τί είναι αυτό που ουσιαστικά αλλάζουν στα service για να διορθωθεί το πρόβλημα? Πειράζουν τα κρύσταλλα ή με software το auto focus του φακού?.....

Επίσης αν είναι έτσι, και έχουμε έναν φακο με πρόβλημα FF/BF (ουσιαστικά στο auto focus, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ...), γιατί ζητάνε το σώμα ΚΑΙ τον φακό μαζί? Για να δούνε που πραγματικά οφείλεται το πρόβλημα, ή κάνουν τα δύο αυτά να δουλεύουν σωστά μαζί? Και αν είναι το τελευταίο, γιατί όταν διορθώνεται ένας φακός δεν διορθώνεται για όλα τα σώματα (ή έχει πρόβλημα στο auto focus ή όχι...)

Σε περίπτωση που έχει η κάμερα πρόβλημα FF/BF, γιατί πάλι ζητάνε και φακό? Στην κάμερα διορθώνεται καθαρά με software φαντάζομαι? Μια τυπική τιμή για Canon/Nikon για μια τέτοιου είδους διόρθωση, είτε σε σώμα είτε σε φακό, πόσο μπορεί να κοστίζει?

Μάλλον πολλά ζητήματα έθεσα..... αλλά θα τα πιάσουμε λίγο-λίγο.....

Σας ευχαριστώ για τις γνώμες σας.......