Φθηνο HTPC

m3fisto

Senior Member
30 September 2007
360
Patra
Καλημέρα.Νέοπας εδώ στο φόρουμ σας.Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό
Λέω να φτιάξω ένα htpc να το κάνω δώρο στον πατέρα μου για να συνδεθεί με μια TFT 40" και το ηχοσύστημα στο σαλόνι.
Θέλω κατι που να μπορει να παιξει ταινίες, να μπορει να κανει εγγραφες απο τηλεόραση,να παίζει φωτογραφίες, μουσική και βίντεο(προφανώς και high definition Μεχρι 720p που υποστηρίζει και η οθόνη) απο σκληρό.Επίσης χρειάζομαι Ευχρηστο και απλό Interface και όσο το δυνατόν απεξάρτηση του χειρισμού απο το πληκτρολόγιο.Αν μάλιστα βρω λύση με τηλεχειριστήριο ακόμα καλύτερα
Απο παλιές αναβαθμίσεις μου έχει ξεμείνει ένας Α64 3500, μια standard ATX μητρική MSI για τον επεξεργαστή αυτόν(η μητρική παίρνει AGP) ένας σκληρος 320 και μνημη(1γίγα),Δυστυχώς το budget είναι περιορισμένο άρα θα προσπαθήσω όσο γίνεται περισσότερο να εκμεταλλευτώ τα κομμάτια που έχω ήδη.
Αυτά που χρειάζομαι είναι

1) κουτί και τροφοδοτικό
2)κάρτα γραφικών
3)dvd recorder(δεν ασχολούμαστε καθόλου μαζί του λόγω της ευκολίας επιλογής)
4)κάρτα τηλεόρασης
5)software που να πληροί τις προυποθέσεις

Το σκεπτικό είναι να τα βάλω σε ένα οριζόντιο κουτί όπως αυτό ή αυτό
Το πρώτο έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ήδη τροφοδοτικό αλλα το μειονέκτημα ότι το τροφοδοτικό αυτό είναι και μικρό και δεν είναι ATX κανονικό και σε περιπτωση προβλήματος θα έχω προβλημα αντικαταστασης.Το thermaltake κοστιζει τα ίδια λεφτά και δεν έχει τροφοδοτικό.

Για κάρτα γραφικών σκέφτομαι πως προκειμένου να παιξει high def θα χρειαστώ μια μικρή ATI AVIVO Κάρτα, (πχ Χ1650, Χ2400) αν και αμα δε βγαίνουν τα λεφτά υπαρχει η λύση να βάλω μια παλιά ΜΧ440 και να λυθει ανεξοδα το πρόβλημα.

Το 4 και το 5 είναι αλληλένδετα.Δλδ η αγορά της κάρτας τηλεόρασης θα κριθεί απο το πρόγραμμα.Μέχρι στιγμής έχω δει το media portal.Δείχνει να κάνει αυτό που θέλω αλλά και πάλι δε λύνω το πρόβλημα του τηλεχειρισμόυ.(οκ μπορεί να γίνεί με ασύρματο ποντίκι αλλά θα προτιμούσα τηλεκοντρολ)Τα windows media center απορριπτονται επειδη δεν υπαρχουν στα ελληνικα.Μάλλον θα γίνει εγκατάσταση Win xp pro gr χωρίς να αποκλείω την πιθανότητα κάποιας διανομής Linux που θα με καλύψει.

Αυτά που ζητάω με το τεράστιο ποστ μου είναι:
1)παρατηρήσεις πάνω στις επιλογές κουτιού και κάρτας γραφικών
2)προτάσεις για sw
3)προτάσεις για τηλεχειρισμό με τηλεκοντρολ

Από κάρτα η 2400 ειναι μονόδρομος για την περίπτωσή σου.

Για τα υπόλοιπα θα ακούσεις ένα κάρο γνώμες και θα αποφασίσεις.

εισαι σιγουρος οτι ο πατερας σου θα μπορει να το χειριστει??,οπως και ναναι κομπιουτερ θαναι....μηπως θασαι καλυτερα με κονσιουμεραδικα πραγματα???
Στο μονο που μπορω να σου πω ειναι το κουτι, καθως εχω το coolermaster το οποιο ειναι πολυ ομορφο -οσοι το βλεπουν νομιζουν οτι ειναι πανακριβο,αναβει και μπλε φωτακια στην προσοψη-αλλα οπως επισημαινεις εχει μικρο τροφοδοτικο και μαλλον δεν σου κανει εσενα,εγω εχω καρτα δυο ετων.

εισαι σιγουρος οτι ο πατερας σου θα μπορει να το χειριστει??,οπως και ναναι κομπιουτερ θαναι....μηπως θασαι καλυτερα με κονσιουμεραδικα πραγματα???
Μπράβο, αυτό ήθελα να το πω κι εγώ αλλα ξεχάστηκα.

Σκέψου το καλά.

Ο daddy δε θα έχει κανένα πρόβλημα(τυπικός 50άρης gadgetάκιας) στο χειρισμό είτε με ποντίκι είτε με τηλεκοντρολ.Απλά θέλω να είναι κάτι που θα το χειρίζεται άνετα απο τον καναπε χωρίς να χρειάζεται να πλησιάσει στο 1 μέτρο για να βάλει με το ποντίκι πχ να κάνει εγγραφή στο τάδε κανάλι κάποια ορισμένη ώρα.
Dima για πες λίγο τι έχεις βάλει μέσα στο κουτί και τα σηκώνει.Η 2400 δεν είναι και καμια ενεργοβόρα κάρτα

Dima για πες λίγο τι έχεις βάλει μέσα στο κουτί και τα σηκώνει.Η 2400 δεν είναι και καμια ενεργοβόρα κάρτα

το δικο μου ειναι απο υπολοιπα που ειχα 3ετων ,το μονο που κανω ειναι να παιζει απλα DVD,αγορασα το κουτι γιατι το βρηκα μιση τιμη στο Πλαισιο ηταν το τελευταιο απο το ραφι.Εχω την εντυπωση οτι εσενα μαλλον δεν σε φτανει το τροφοδοτικο με αυτα που θελεις να βαλεις μεσα αλλα αν καταληξεις οτι σου κανει ,οπως ειπα ειναι ομορφο κουτι,εχει μια ιδιορυθμια,θελει ενα συρμα σαν τζαμπερ πισω για να δουλεψει το ντεσιμπελομετρο.

Για software προτείνω το SageTV. Τρομερή ευελιξία, παραμετροποίηση και σταθερότητα. Το μόνο μείων στη δική σου περίπτωση είναι ότι κοστίζει $80.

Το 4 και το 5 είναι αλληλένδετα.Δλδ η αγορά της κάρτας τηλεόρασης θα κριθεί απο το πρόγραμμα.Μέχρι στιγμής έχω δει το media portal.Δείχνει να κάνει αυτό που θέλω αλλά και πάλι δε λύνω το πρόβλημα του τηλεχειρισμόυ.(οκ μπορεί να γίνεί με ασύρματο ποντίκι αλλά θα προτιμούσα τηλεκοντρολ)

To Mediaportal υποστηρίζει πάρα πολλά remotes, πολλά εκ των οποίων δίνονται μαζί με TV tuner cards.

Για περισσότερες πληροφορίες δες

http://forum.team-mediaportal.com/remotes-f116.html

Μπορείς όμως να κοιτάξεις (εφόσον βλέπεις τα Thermaltake κουτιά) να επιλέξεις και κάποιο που έχει ήδη το MediaLab το οποίο απαρτίζεται από Imon VFD και Imon Pad Remote. Και τα δυο συνεργάζονται άψογα με το Mediaportal.

Ευχαριστώ πολύ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας.Οι εξελίξεις μέχρι στιγμής είναι πως πούλησα τη μητρική που ήταν standard ΑΤΧ και κρατάω ήδη στα χέρια μου μια ASUS που είναι Micro ATX , έχει Onboard Κάρτα γραφικών και παίρνει και PCI express.
άρα ο προσανατολισμός κουτιού αλλάζει και πάω για κάτι πιο μικρό
Οσον αφορά την κάρτα γραφικών συμβαίνουν τα εξής:
επειδή δεν πρόκειται να βάλω blue ray/HD DVD drive στο πισι δεν εχει κανένα νόημα να πάρω κάρτα με AVIVO ή PUREvideo. Οι τεχνολογίες αυτές παίζουν μόνο μέσα απο Powerdvd και Windvd.Οι high definition ταινίες που έχω είναι όλες mkv και δεν επωφελούνται καθόλου απο την ύπαρξη κάρτας.Συνεπώς ξεκινάω χωρίς κάρτα γραφικών και αργότερα βάζω μία.

Στο θέμα software και τηλεχειρισμός.Κατέληξα πως το σύστημα θα στηθεί με media portal.Το υπέροχο αυτό shell υποστηρίζει όπως βλέπω τα χειριστήρια των Hauppauge Καρτών τηλεόρασης.Άρα παίρνοντας αυτή την κάρτα είμαι εξασφαλισμένος.

Το μόνο που μου μένει δηλαδή είναι το κουτί/τροφοδοτικό.Αυτό είναι αρκετά δελεαστικό αφού έχει και τροφοδοτικό μαζί.Αλλιώς πάω για κατι τέτοιο + κάποιο τροφοδοτικό 400 περιπου Βατ

Αν έχετε κανα άλλο micro κουτί να προτείνετε... πολυ´ευχαρίστως να το ακούσω:smile:

αν θελεις να γραφεις απο τηλεοραση εγω σου συστηνω ενα επιτραπεζιο μηχανακι.Ειχα καποτε την happauge 350,ηταν πολυ πισω απο ενα επιτραπεζιο που εχω.

ναι,και ο δεκτης και η εγγραφη ηταν αρκετα χειροτερα απο το recorder που εχω και η happauge ειναι απο τις καλυτερες καρτες.Νομιζω οτι ελαχιστοι εδω μεσα πρεπει να γαφουν απο tv με HTPC,εμενα παντως αυτη ειναι η εμπειρια μου ισως παρε και αλλη γνωμη.

Γράφω με 2 Hauppauge κάρτες, μία PVR-250 και μια PVR-USB2 εδώ και 3 χρόνια τουλάχιστον 30-40 ώρες κάθε βδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όταν υπάρχει καλό σήμα. To μεγάλο + της λύσης αυτής είναι ο οδηγός προγράμματος(EPG) και οι αυτόματες εγγραφές των αγαπημένων εκπομπών. Tα επιτραπέζια recorders μονο προγραμματισμένες εγγραφές κάνουν και οι δίσκοι τους είναι σχετικά μικροί.

Το πρόβλημα(και είχα αρκετά στην αρχή, θολή εικόνα κλπ) δεν είναι στην εγγραφή αλλά στο πως ρυθμίζεις decoders και κάρτα γραφικών.

Κατ' αρχήν για decoder θα χρειαστεί PowerDVD 7 η Nvidia Purevideo,
η ανάλυση οθόνης να μπεί στα 1366χ768 @ 50Hz.
Με αυτά θα έχεις μια εικόνα που θα είναι κατά 99% κοντά στη ζωντανή ανάλογα με το bit rate που κάνεις encode. Βάλε ενα μεγάλο δίσκο και κάνε encode στα 12Mbit. Αυτό δίνει γύρω στα 5Gb ανα ώρα.

Σε TFT οθονη μάλλον καλύτερη εικόνα θα έχεις για TV αφού την όλη μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό την κάνει το PC. Ουτε οι πιο ακριβές TFT δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν τόση καλή δουλιά όσο το PC.

Για κουτί κοίταξε και αυτό εδώ

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806174

Last edited:
Το θέμα είναι όταν λέμε φθηνό, μέχρι πόσα χρήματα ( ως ταβάνι ) διαθέτουμε να πώ ενδεικτικά ότι και με 800 ευρώ έχουμε μια αξιόπιστη λύση.
Κουτί, μητρική, επεξεργαστής, μνήμη, τροφοδοτικό, και δίσκος.

για κουτί κατέληξα σε αυτό.
Μου βγαίνει οικονομικά και έχει και μεγάλο τροφοδοτικό(αμφιβόλου βέβαια ποιότητας)
τωρα για την κάρτα τηλεόρασης θα παρω την 150 και βλέπουμε.έτσι κι αλλιώς σειρές θα γράφουνε.Πόση ποιοτητα να θέλουν τα 'Friends" και η "Χουάνα η Παρθένα" ...
Στις απαιτήσεις της κάρτας τηλεόρασης λέει πως θέλει καρτα γραφικών AGP/Pci express.Λετε να παιξει κανένα πρόβλημα με την Onboard της Μητρικής?

μου έχει μείνει μόνο η αγορά κάρτας τηλεόρασης.Είμαι ανάμεσα σε αυτες
haupauge
avermedia

έχει κανείς να προτείνει κάτι καλυτερο στα ίδια περιπου λεφτά?

Τελικά πήρα την hapauge.Δουλέύει τέλεια με το Media Portal.Το προτείνω ανεπιφύλακτα σαν φοβερή λύση για HTPC