τα ξέρω κι εγώ τα rode αλλά φεύγουν πάνω από 100 ευρώ.
Υπάρχουν προτάσεις για αξιοπρεπή εξωτερικά μικρόφωνα σε πιο χαμηή τιμή (π.χ. 5-70 ευρώ) ;
Υπάρχουν προτάσεις για αξιοπρεπή εξωτερικά μικρόφωνα σε πιο χαμηή τιμή (π.χ. 5-70 ευρώ) ;
Μια εναλλακτική λύση είναι να πας για recorder με ενσωματωμένες κάψες. Σαν τα φτηνά της zoom. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς:
α) Να πάρεις στερεοφωνικό ήχο σε line in από μια έξοδο κονσόλας όταν καλύπτεις εκδηλώσεις.
β) Να τοποθετήσεις το recorder κοντά σε ομιλητές ή σκηνές όταν δεν υπάρχει μικροφωνική εγκατάσταση
γ) Να έχεις άψογο ήχο στις συνεντεύξεις σου τοποθετώντας το recorder κοντά στον ομιλητή.
δ) Να ηχογραφείς ambience όπου θες όποτε θες χωρίς να έχεις κάμερα.
ε) Να τοποθετήσεις το ίδιο το recorder πάνω σε boom pole και να έχεις καλό ήχο σε γύρισμα διαλόγου.
στ) Να συνδέσεις εξωτερικό μικρόφωνο αν θες κάτι πιο εξηζητημένο.
ζ) Να συνδέσεις την έξοδο του recorder με την mic in της κάμερας για να γράψεις stereo ήχο με καλή ρύθμιση στάθμης (πάνω στο recorder).
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα γράφεις τον ήχο παράλληλα στην κάμερα με το μικροφωνάκι της και θα συγχρονίζεις στο μοντάζ τους δύο ήχους (κάμερας και recorder). Έχω καταλήξει ότι είναι από τις πιο βολικές λύσεις. Δυστυχώς όταν κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα είχα ήδη δύο καλά μικρόφωνα (senheiser πέτου και RODE NTG-2 shotgun).
Γιάννη μου νομίζω πως ο Βλάσσης θεωρεί δουλειά στο ποστ τον συγχρονισμό του καλού ήχου με την εικόνα σε κάποιο πρόγραμμα μοντάζ. Αυτό όντως είναι δουλειά αλλά πολύ εύκολη αν έχεις τραβήξει και στην κάμερα ήχο, και μάλιστα γίνεται αυτοματοποιημένα. Βλάσση, ο Γιάννη σωστά σου λέει ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο post εννοώντας ότι δεν θα χρειαστεί να "πειράξεις" τον ήχο που θα έχεις γράψει στον καταγραφέα. Αντίθετα θεωρώ κι εγώ ότι αν γράψεις τον ήχο στην κάμερα τότε θα θες δουλειά αρκετή ώστε να φέρεις τον ήχο αυτό σε ικανοποιητικό επίπεδο.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.