Φθηνό ικανοποιητικό εξωτερικό μικρόφωνο;

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
τα ξέρω κι εγώ τα rode αλλά φεύγουν πάνω από 100 ευρώ.

Υπάρχουν προτάσεις για αξιοπρεπή εξωτερικά μικρόφωνα σε πιο χαμηή τιμή (π.χ. 5-70 ευρώ) ;

ειχα το rode videomic … 95 ευρω το βρισκεις εδω.
Πιο φτηνα δε νομιζω οτι αξιζει βα δωσεις , γιατι δε θα παρεις καλο αποτελεσμα (για dslr …)

Εδώ έχει κάποια αλλά είναι θέμα αν είναι δοκιμασμένα:
http://www.thomann.de/gr/cat.html?gf=microphones_for_video&oa=pra

Θυμάμαι κάποια καλοκαίρια πριν 10 χρόνια που έκανα τον βοηθό σε βιντεοσκοπήσεις γάμων είχαμε ένα πολύ φτηνό μάρκα tele νομίζω και είχε πολύ καλή απόδοση.

Τα πυκνωτικά δεν έχουν μπάσο, αλλά αν είναι καλά κατασκευσμένα, οι κάψες σε σωστά σημεία και η θήκη που είναι οι κάψες μπροστά στο μικρόφωνο μελετημένη με σωστά ανοίγματα να μην ενισχύει ορισμένες συχνότητες (να μη κάνει κωδωνισμό) μπορεί να έχεις πολύ καλό ήχο γιατί ακόμα και τα πιο φτηνά έχουν μεγάλη απόκριση στις ψηλές συχνότητες.

Βέβαια παίζουν πολλά πράγματα ρόλο έχει ρύθμιση gain η κάμερα; Μπορεί να τύχει να μη ταιριάζουν οι ευαισθησίες και να μην έχεις αποτέλεσμα.

Ένα που είδα τώρα στην τύχη με 50e: http://www.pcmajor.gr/index.php?pag...egory_id=188&option=com_virtuemart&Itemid=318

Βλάσση αν μιλάμε για χρήση σε video χρειάζεσαι μικρόφωνο ιδιαίτερα κατευθυντικό. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι χρειάζεσαι μικρόφωνο που θα μπει κοντά στην ηχητική πηγή. Το καλύτερο μικρόφωνο να έχεις αν το βάλεις κοντά στην κάμερα έχασες. Υπάρχουν μικρόφωνα πυκνωτικά με υπερκαρδιοειδές πολικό διάγραμμα που ξεκινούν από 50 ευρώ. Είναι noname, αλλά για να ηχογραφήσεις φωνές και ήχους περιβάλλοντος είναι μια χαρά. Μάλιστα δουλεύουν τόσο με phantom power (48V) από κάμερες που την παρέχουν, όσο και με μπαταρία 1,5V ΑΑ σαν ελεκτρέτ για χρήση σε handycams και DSLR's με mic in σε jack 1/8".

Για παράδειγμα δες μια λύση της TELE (χωρίς phantom power ομως).

http://www.tele.gr/gr/product/ecm-929

Θέλω να το ταιριάσω με την nikon d5100. Φυσικά δεν έχει ρύθμιση gain. Το θέλω είτε για λήψεις συγκεκριμένων εκδηλώσεων, είτε για συνεντεύξεις. Στην πρώτη περίπτωση το μικρόφωνο θα είναι πάνω στην κάμερα και κοντά σε κάποιο ηχείο, και στη δεύτερη κοντά στον συνεντευξιαζόμενο.

το phantom power δεν δείχνει ότι με ενδιαφέρει σε αυτή την περίπτωση.

καλυτερα να μην παρεις τιποτα, και να κανεις υπομονη να παρεις κατι σωστο.
Ειναι ολα δοκιμασμενα, αλλα μ αυτα τα χρηματα, και πιο φτηνα απ του rode η και καποιων senheisser - audio tecnica..δυσκολο

αντε για καμια συνεντευξη να εχεις καποιο που θα το κρατανε στο χερι..χμμμ...κατι γινεται

για το συγκεκριμένο audiotechnica ... avoid anyway ? Ρωτώ διότι η audiotechnica ποτέ δεν είχε κορυφαίες υλοποιήεις, αλλά πάντα έπαιζε σε φθηνές και καλές εναλλακτικές προτάσεις.

Χρειάζεσαι οπωσδήποτε μικρόφωνο ελεκτρέτ. Δηλαδή πυκνωτικό μικρόφωνο με μπαταρία 1,5V. Τώρα η λύση που λες για τις εκδηλώσεις με το μικρόφωνο κοντά στο ηχείο δεν θα αποδώσει. Θα έχεις πολύ κακό ήχο αν πας να ηχογραφήσεις το ηχείο. Καλύτερα να γράψεις μια έξοδο τις κονσόλας ήχου πριν τους ενισυτές. Για συνεντεύξεις αν μπορείς βρες ένα μικρόφωνο πέτου ενσύρματο με μπαταρία. Εγώ έχω ένα senheiser και είμαι υπερ ευχαριστημένος.

Συμφωνω με τον Γιαννη. Καλυτερα να περιμενεις λιγο μεχρι να μπορεις να αγορασεις το καταλληλοτερο με το ελαχιστο κοστος παρα να παρεις κατι που τελικα θα το ξαναπληρωσεις.

Εγω ειμαι του videomic με κατω τα χερια.....

Μια εναλλακτική λύση είναι να πας για recorder με ενσωματωμένες κάψες. Σαν τα φτηνά της zoom. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς:

α) Να πάρεις στερεοφωνικό ήχο σε line in από μια έξοδο κονσόλας όταν καλύπτεις εκδηλώσεις.
β) Να τοποθετήσεις το recorder κοντά σε ομιλητές ή σκηνές όταν δεν υπάρχει μικροφωνική εγκατάσταση
γ) Να έχεις άψογο ήχο στις συνεντεύξεις σου τοποθετώντας το recorder κοντά στον ομιλητή.
δ) Να ηχογραφείς ambience όπου θες όποτε θες χωρίς να έχεις κάμερα.
ε) Να τοποθετήσεις το ίδιο το recorder πάνω σε boom pole και να έχεις καλό ήχο σε γύρισμα διαλόγου.
στ) Να συνδέσεις εξωτερικό μικρόφωνο αν θες κάτι πιο εξηζητημένο.
ζ) Να συνδέσεις την έξοδο του recorder με την mic in της κάμερας για να γράψεις stereo ήχο με καλή ρύθμιση στάθμης (πάνω στο recorder).

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα γράφεις τον ήχο παράλληλα στην κάμερα με το μικροφωνάκι της και θα συγχρονίζεις στο μοντάζ τους δύο ήχους (κάμερας και recorder). Έχω καταλήξει ότι είναι από τις πιο βολικές λύσεις. Δυστυχώς όταν κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα είχα ήδη δύο καλά μικρόφωνα (senheiser πέτου και RODE NTG-2 shotgun).

Μια εναλλακτική λύση είναι να πας για recorder με ενσωματωμένες κάψες. Σαν τα φτηνά της zoom. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς:

α) Να πάρεις στερεοφωνικό ήχο σε line in από μια έξοδο κονσόλας όταν καλύπτεις εκδηλώσεις.
β) Να τοποθετήσεις το recorder κοντά σε ομιλητές ή σκηνές όταν δεν υπάρχει μικροφωνική εγκατάσταση
γ) Να έχεις άψογο ήχο στις συνεντεύξεις σου τοποθετώντας το recorder κοντά στον ομιλητή.
δ) Να ηχογραφείς ambience όπου θες όποτε θες χωρίς να έχεις κάμερα.
ε) Να τοποθετήσεις το ίδιο το recorder πάνω σε boom pole και να έχεις καλό ήχο σε γύρισμα διαλόγου.
στ) Να συνδέσεις εξωτερικό μικρόφωνο αν θες κάτι πιο εξηζητημένο.
ζ) Να συνδέσεις την έξοδο του recorder με την mic in της κάμερας για να γράψεις stereo ήχο με καλή ρύθμιση στάθμης (πάνω στο recorder).

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα γράφεις τον ήχο παράλληλα στην κάμερα με το μικροφωνάκι της και θα συγχρονίζεις στο μοντάζ τους δύο ήχους (κάμερας και recorder). Έχω καταλήξει ότι είναι από τις πιο βολικές λύσεις. Δυστυχώς όταν κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα είχα ήδη δύο καλά μικρόφωνα (senheiser πέτου και RODE NTG-2 shotgun).

Πολύ καλά τα λες Φώτη. Όμως υπολόγιζα να γλυτώσω το post processing στο βίντεο. Ήδη η υπόθεση φωτογραφία μου πέφτει βαριά...

δε χρειαζεται post, σχεδον καθολου αν εχεις εξωτερικο εγγραφεα.
Αυτη ειναι αλλωστε ξη λογικη του… πολυ καλυτερος ηχος , για να μην εχεις επιπλεον δουλεια στο post.
Aντιθετα, οταν γραφεις με το εσωτερικο μικροφωνο ή με εξωτερικο στη μηχανη, σιγουρα θα χρειαστει να κανεις αρκετο ποστ….

Γιάννη μου νομίζω πως ο Βλάσσης θεωρεί δουλειά στο ποστ τον συγχρονισμό του καλού ήχου με την εικόνα σε κάποιο πρόγραμμα μοντάζ. Αυτό όντως είναι δουλειά αλλά πολύ εύκολη αν έχεις τραβήξει και στην κάμερα ήχο, και μάλιστα γίνεται αυτοματοποιημένα. Βλάσση, ο Γιάννη σωστά σου λέει ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο post εννοώντας ότι δεν θα χρειαστεί να "πειράξεις" τον ήχο που θα έχεις γράψει στον καταγραφέα. Αντίθετα θεωρώ κι εγώ ότι αν γράψεις τον ήχο στην κάμερα τότε θα θες δουλειά αρκετή ώστε να φέρεις τον ήχο αυτό σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Γιάννη μου νομίζω πως ο Βλάσσης θεωρεί δουλειά στο ποστ τον συγχρονισμό του καλού ήχου με την εικόνα σε κάποιο πρόγραμμα μοντάζ. Αυτό όντως είναι δουλειά αλλά πολύ εύκολη αν έχεις τραβήξει και στην κάμερα ήχο, και μάλιστα γίνεται αυτοματοποιημένα. Βλάσση, ο Γιάννη σωστά σου λέει ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο post εννοώντας ότι δεν θα χρειαστεί να "πειράξεις" τον ήχο που θα έχεις γράψει στον καταγραφέα. Αντίθετα θεωρώ κι εγώ ότι αν γράψεις τον ήχο στην κάμερα τότε θα θες δουλειά αρκετή ώστε να φέρεις τον ήχο αυτό σε ικανοποιητικό επίπεδο.

οκ για να το λέτε εσείς, έτσι θα είναι...

στο FCPX που δουλευω κυριως , ειναι υποθεση ενος κλικ ο συγχρονισμος.
Αλλα ειναι πολυ απλο , αν δεν υποστηριζεται στο προγραμμα που θελει να δουλεψει ,ενα απλο "κλαπ" με τη παλαμη μας (αντι κλακετας) ειναι αρκετο!

ναι, ειναι το πιο οικονομικο.
Εχει τη δυνατοτητα να συνδεσεις και καλυτερο μικροφωνο εξωτερικο, πολλες ρυθμισεις και δυνατοτητες.
Ειναι πολυ πλαστικουρα, και θα χρειαστεις και "γατα" για εξωτερικες εγγραφες .
http://www.ebay.com/itm/11079450053...eName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Ο ηχος παντως, ειναι πιο δυσκολος απο την εικονα!

Last edited:
Επιβεβαιώνω αυτό που λέει ο Γιάννης για τον ήχο! Ειδικά στην τηλεόραση είναι 3 φορές πιο δύσκολος από την εικόνα.

Τώρα για το zoom, και εγώ αυτό θα σου πρότεινα. Και μάλιστα να το χρησιμοποιείς όπως θα χρησιμοποιούσες ένα μικρόφωνο. Είτε σε boom pole, είτε σε stand. εχει και Line input οπότε μπορείς να πάρεις εκεί την είσοδο που θα σου φέρουν από κονσόλα αν γραφεις καποια εκδήλωση με μικροφωνική εγκατάσταση. Θα έχεις τον καλύτερο ήχο έτσι. Απλά δεν έχει έξοδο ήχου προς την κάμερα από ότι θυμάμαι...

Last edited:
ο μονος περιορισμος που εχω μ αυτο, ειναι οτι ειναι πολυ ευαισθητο και αν το βαλεις πανω στη μηχανη (στο hot shoe) "πιανει" ολους τους μικρο-θορυβους της μηχανης.
Κνονικα θελει να βρισκεται σε boom pole , μακρια απο τη μηχανη (αυτο ισχυει με ολες τις εξωτερικες συσκευες) .