Γατοσυμβουλές

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Πρόσφατα γέννησε η γάτα μου (πριν 4-5 εβδομάδες).Εκανε 4 γατάκια απο τα οποία έζησαν μόνο τα δυο. Εχουνε μαγαλώσει αρκετά και πλέον μπορούν και περπατάνε σχεδόν κανονικά (τα χάνω μέσα στο σπίτι και αναγκάστηκα και τα περιόρισα σε μια κούτα).

Το θέμα είναι ότι δεν έχω ανάλογη εμπειρία απο γέννα γάτας και θα χρειαζόμουν μερικές συμβουλές.Αυτο που έχω παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες είναι ότι η γάτα ενώ περνούσε σχεδόν όλη της την ημέρα κοντά στα μωρά της τώρα έχει αρχίσει να τα γράφει λίγο. Μήπως χρειάζονται extra γάλα.Εχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία?Πότε αρχίζει ο απογαλακτισμός?Πρέπει να κάνω κάτι?

Μήπως χρειάζονται extra γάλα.Εχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία?Πότε αρχίζει ο απογαλακτισμός?Πρέπει να κάνω κάτι?

Να εμπιστευτεις την φυση. Οταν αυτα πεινουν κανουν οτι πρεπει.

Τετοιες ειναι οι γατες μην τις παρεξηγεις μονο να τις σεβεσαι.

Να ταϊζεις καλά την γάτα σου. Ο θηλασμός την εξουθενώνει. Χρειάζεται περισσότερη τροφή απ'ότι κανονικά. Μόλις τα μικρά θα είναι σε θέση να φάνε τροφή, κατά πάσα πιθανότητα θα το καταλάβεις. Πάντως, στα pet shop υπάρχουν τρόφιμα ειδικά για μωρά γατάκια (γάλα, ξηρά τροφή και κονσέρβες). Γαλατάκι μπορείς μάλλον να τους δώσεις και από τώρα.

Όσο για την συμπεριφορά της γάτας, είναι απόλυτα φυσιολογική. Όσο την είχαν ανάγκη 24ώρες/24ωρο ήταν μαζί τους. Τώρα, σιγά-σιγά θα πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους δυνάμεις.

Προσοχή μη τους δίνεις (εσύ) πολύ γάλα, γιατί θα τα πιάσει κόψιμο.
Να εμπιστευτείς τη φύση (αν μπορείς ρώτα και έναν κτηνίατρο).

Leave it be...
Άρχισε να τους δίνεις κανένα καθαρισμένο ψαράκι... Ήδη έχουν αρχίσει να απογαλακτίζονται, για αυτό τα "γράφει" η μάνα τους.
Εκτός και αν την έχεις στην πείνα... :p

Απάντηση: Re: Γατοσυμβουλές

Και το γάλα που θα αγοράσεις, μόνο σε σκόνη...

Υπάρχει και μπουκαλάκι, σε υγρή μορφή. Γράφει απάνω για ποιές ηλικίες κάνει. Της Whiskas αν θυμάμαι καλά.

Οχι βρε σείς γάλα και χεστούν τα μωρά !

Κατ αρχήν δεν μας είπε οτι σταμάτησε ο θηλασμός, απλά οτι μειώθηκε.
Είναι φυσιολογικό αυτό.
Οπως είπε και κάποιος φίλος παραπάνω,τάιζε καλά την μάνα γιατί το έχει ανάγκη.

Και πάρε και καμμιά ξηρά τροφή για μικρά γατιά καλού κακού.
Τα δικά μας θηλάζαν πάνω από εξάμηνο !(εντάξει στο τέλος αραιά και πού) αλλά ταυτόχρονα τσακίζαν και την ξηρά τροφή..:smash:

Οχι βρε σείς γάλα και χεστούν τα μωρά !

...

:flipout::flipout:

Όχι βρε Δημήτρη... Δεν λέμε για Νουνου, πουλάνε ειδικό γαλατάκι για μωρά γατάκια. Βέβαια είναι περισσότερο χρήσιμο σαν υποκατάστατο όταν πχ βρούμε κάποιο χαμένο γατάκι χωρίς τη μαμά του και θέλουμε να το περιποιηθούμε, αλλά κάνει για όλες τις περιπτώσεις, ώστε να ξεκουράζεται λίγο η μανούλα από τον θηλασμό. :ernaehrung004:

:flipout::flipout:

Όχι βρε Δημήτρη... Δεν λέμε για Νουνου, πουλάνε ειδικό γαλατάκι για μωρά γατάκια. Βέβαια είναι περισσότερο χρήσιμο σαν υποκατάστατο όταν πχ βρούμε κάποιο χαμένο γατάκι χωρίς τη μαμά του και θέλουμε να το περιποιηθούμε, αλλά κάνει για όλες τις περιπτώσεις, ώστε να ξεκουράζεται λίγο η μανούλα από τον θηλασμό. :ernaehrung004:

:grinning-smiley-043

Το κατάλαβα Μάριε !:ernaehrung004:

Ο φίλος είπε οτι η μάνα τους είναι εκεί αλλά όχι τόσο συχνά όσο τις πρώτες εβδομάδες και είναι φυσιολογικό αυτό.

Απλά απ την δική μου (πάντα) εμπειρία δεν χρειάστηκε extra γάλα.
Αλλωστε, όπως είπα,τα λυσσιάρικα μέχρι έξη μήνες θήλαζαν και έτρωγαν.
Το αποτέλεσμα?
Σχεδόν 7 χρόνια μετά,τρία χοντρά αδέλφια !
Αλλά πανέμορφα..:worshippy:

Παιδιά ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Το ότι η γάτα μου τρώει παραπάνω το έχω ήδη πάρει χαμπάρι και τις δίνω σχεδόν τη διπλάσια τροφή ,την οποία τσακίζει αναλόγως..επίσης πίνει και περισσότερο νερό.Απλα μου κάνει εντύπωση που σιγά σιγά 'την κάνει' απο τα γατάκια ενώ πρίν δεν ξεκόλαγε απο πάνω τους.
Καλά η φάση όλη ήταν όταν έβαλα μια μεγάλη κούτα (τα πιτσιρίκια άρχισαν να την κάνουν και δεν τα έβρισκα μέσα στο σπίτι)στην θέση που ήταν πριν μια κουρελού και έβαλα τα γατάκια μέσα.Οταν γύρισε απο την βόλτα της κοίταζε με μιά απορία:nounder:...έλιωσα στο γέλιο.Μετά βέβαια όλα μέλι γάλα, μπήκε μέσα και άραξε με τα παιδία της.

Και κάτι ακόμη.Ρε γαμώτο τόσο καιρό τα γατάκια την ανάγκη τους πού την κάνουν???δεν βρίσκω το παραμικρό στον χώρο τους απο την ημέρα που γεννήθηκαν μέχρι και σήμερα..αποτελεί μυστήριο...

Απάντηση: Re: Γατοσυμβουλές

...
Και κάτι ακόμη.Ρε γαμώτο τόσο καιρό τα γατάκια την ανάγκη τους πού την κάνουν???δεν βρίσκω το παραμικρό στον χώρο τους απο την ημέρα που γεννήθηκαν μέχρι και σήμερα..αποτελεί μυστήριο...

Φροντίζει η μανούλα τους για αυτό. Με κάθε τρόπο τα κρατάει καθαρά. Και επειδή δεν έχει σφουγγαρίστρες και ζιφ με αμονιαζόλ, τα καθαρίζει με το στόμα της. Ναι, τα καταπίνει προκειμένου να είναι τα μωρά στα καθαρά.

Re: Απάντηση: Re: Γατοσυμβουλές

Ναι, τα καταπίνει προκειμένου να είναι τα μωρά στα καθαρά.
Τα ακούτε κορίτσια?Σας βάζουν τα γυαλιά οι γάτες στο τομέα...της περιποίησης :smash:

Πάντως σε λίγο καιρό πάρε καλού κακού μια λεκάνη με άμμο γιατί θα την χρειαστείς.

Βάλε τα μικρά μέσα στην άμμο και κούνα τους τα χεράκια σαν να σκαλίζουν,σαν να σκάβουν.Αστα να μυρίσουν λίγο την άμμο και ξανακάντο.
Αυτό ήταν.
Το ένστικτο θα συνεχίσει την πορεία τους (ως προς την ανάγκη τους).

λογικα γυρω στους 1.5-2 μηνες ή και νωριτερα μπορουν να τρωνε στερεη τροφη για γατακια αν εχουν βγαλει δοντια.
επισης παρε μια λεκανη με αμμο και βαλτα μεσα, απο μονα τους θα αρχισουν να σκαβουν, ή θα τους δειξει η μανα τους.
btw αυτες ειναι οι καλυτερες βδομαδες, να τα χαρεις οσο πιο πολυ μπορεις! μετα θα μεγαλωσουν και θα σε γραφουν :flipout:

Last edited: