Απάντηση: Re: Γειωμένο σασσί και υποδοχές RCA/BNC
Αμέ!
Πολλά CD/DVD players, και η συντριπτική πλειοψηφία των AV ενισχυτών!
Καλό απόγευμα. Εδώ είμαι πάλι.
Λοιπόν, μετά από λεπτομερή έλεγχο, ανακάλυψα ότι ΟΛΕΣ μου οι συσκευές έχουν το αρνητικό των αναλογικών ((in και out) υποδοχών RCA γειωμένο στο σασσί. Και λέγοντας "αρνητικό" εννοώ βέβαια το εξωτερικό μέρος της υποδοχής RCA. Φυσικά ο όρος "αρνητικό" δεν ανταποκρίνεται πλήρως, αν μιλάμε για ψηφιακή υποδοχή RCA (SPDIF), είτε είναι έξοδος είτε είσοδος, όπως λ.χ. σε ένα CD Recorder ή έναν προενισχυτή/ενισχυτή AV. Παρατήρησα ότι οι περισσότερες από αυτές (τις ψηφιακές, εννοώ), ενώ έχουν επαφή με το σασσί, δεν είναι όλες 100% "σώμα", αλλά παρουσιάζουν μιαν αντίσταση της τάξεως κάποιων Ωμ (από 18 έως 30). Φυσικά αυτό λίγο ενδιαφέρει, απλά το αναφέρω ως πληροφορία.
Κάποιες από τις συσκευές μου, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν γείωση. Έχω ως κανόνα από παλιά να γειώνω όποιες δεν έχουν, είτε αλλάζοντας την υποδοχή IEC από διπολική σε τριπολική είτε παρέχοντας ένα επί πλέον καλώδιο γείωσης στο διπολικό καλώδιο ισχύος, που τις συνοδεύει. Είναι μια πρακτική που δεν με έχει απογοητεύσει ως τώρα.
Εν τούτοις παρατήρησα ένα περίεργο φαινόμενο. Μια από τις συσκευές μου είναι το
Sony SCD-XA777ES, ένα Super Audio CD/CD player αρκούντως υψηλού επιπέδου, με επιδόσεις ασφαλώς χαϊεντάδικες. Λοιπόν, ενώ η υποδοχή ισχύος IEC είναι τριπολική, δηλ. έχει μεσαίο pin γείωσης, αυτό (το μεσαίο pin)
δεν είναι συνδεδεμένο στο σασσί, ήτοι η συσκευή
δεν γειώνεται. Παράλληλα, το αρνητικό (-) όλων των υποδοχών RCA είναι σώμα (γειωμένο) στο σασσί, αλλά, αφού η συσκευή δεν είναι γειωμένη, στην πραγματικότητα κανένα RCA δεν είναι γειωμένο. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα κάτι εικόνες, και μία από αυτές, που απεικονίζει τα σωθικά του, δείχνει ότι το μεσαίο pin είναι όντως συνδεδεμένο με το σασσί, δηλαδή η συσκευή γειώνεται. Στην εικόνα αυτή, που βάζω παρακάτω, η υποδοχή IEC εμφανίζεται στο πάνω αριστερό μέρος της, και το καλώδιο γείωσης - ένα κοντό πράσινο -φαίνεται καθαρά, συνδεδεμένο δίπλα στο σασσί.
Το player αποτελεί, όπως είπα παραπάνω, μέρος του συστήματος AV, και συνδέεται στον προενισχυτή AV, στην είσοδο Multi-Ch IN, μέσω ενός πολυκάναλου διακλαδωτή (svitcher), στον οποίο επίσης συνδέεται άλλη μια πολυκάναλη αναλογική πηγή (ένα DVD-Audio player). Όλα τα παραπάνω είναι γειωμένα κανονικά, ενώ όλων οι υποδοχές RCA είναι γειωμένες στο σασσί τους.
Το ερώτημα μου είναι:
Τί κάνω; Γειώνω ΚΑΙ το σασσί του Sony, αφού έτσι κι αλλιώς ο κατασκευαστής έχει βάλει τριπολική υποδοχή (και το καλώδιο τροφοδοσίας της "μαμάς" είναι επίσης τριπολικό), ή το αφήνω ως έχει; Και τί θα συμβεί (από άποψη συμπεριφοράς, βέβαια) στη μια και στην άλλη περίπτωση;
(Αναρωτιέμαι, βέβαια, μήπως είναι κατασκευαστικό λάθος ή μήπως ακολουθήθηκε αυτή η πρακτική σε κάποια κομμάτια, που είχαν προορισμό κάποιες περιοχές του κόσμου, ενώ άλλα, με διαφορετικό προορισμό, είχαν κανονικά γειωθεί. Βλέπεις το δικό μου δεν είναι ευρωπαϊκό, αγοράστηκε στο Dubai, δηλ. ήταν μοντέλο Μέσης Ανατολής).
-