Νέα αναστάτωση στους ασφαλισμένους φέρνει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να επεκτείνει τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία σε όλα τα φάρμακα. Η επέκταση του μέτρου, η οποία έγινε απροειδοποίητα χθες, έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων τους ασφαλισμένους οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων κλήθηκαν να πληρώσουν ακριβότερα τη συμμετοχή στη δαπάνη: εκτός από το ποσοστό συμμετοχής πληρώνουν πλέον και τη διαφορά της τιμής του σκευάσματος που τους έχει γράψει ο γιατρός με την τιμή του φθηνότερου φαρμάκου της ίδιας κατηγορίας. Ο μόνος τρόπος να αποφύγουν τη νέα επιβάρυνση είναι εάν ο γιατρός «γράψει» το φθηνό σκεύασμα.
«Η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ της φθηνότερης δραστικής ουσίας είναι ένα μέτρο που εξοικονομεί περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τον οργανισμό χωρίς να θίγει την παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, η κάλυψη της φαρμακευτικής αγωγής του ασφαλισμένου θα γίνεται πλέον με βάση την τιμή αναφοράς των φαρμάκων της κάθε κατηγορίας. Η τιμή αναφοράς είναι η τιμή του φθηνότερου σκευάσματος της κατηγορίας (γενόσημο ή φάρμακο εκτός πατέντας). Ενδεχόμενη διαφορά της τιμής του φαρμάκου που συνταγογράφησε ο γιατρός από την τιμή αναφοράς επιβαρύνει τον ασφαλισμένο. Ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει σχετικά τον ασφαλισμένο. Η διαφορά, ανάλογα με τα σκευάσματα, ξεκινάει από ένα λεπτό του ευρώ και σε περίπου 15 ουσίες ξεπερνάει τα 100 ευρώ.
Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία προβλέπεται σε νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο 2012 και έως χθες εφαρμοζόταν για 10 ουσίες. Το υπ. Υγείας, έπειτα από πιέσεις της τρόικας, προχώρησε στην επέκτασή του (σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να έχει γίνει από 1/6). Οπως ανέφερε χθες ο κ. Σαλμάς, προωθούνται το αμέσως επόμενο διάστημα δράσεις (νέο δελτίο τιμών, νέος κανονισμός παροχών ΕΟΠΥΥ κ.ά.) που θα μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη κατά ένα δισ. ευρώ.
Χθες, στα περισσότερα φαρμακεία έκπληκτοι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονταν στους φαρμακοποιούς. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν ευθύνη και δηλώνει αντίθεση στο μέτρο. Οπως αναφέρεται, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι, πάσχοντες από κατάθλιψη, καρκίνο, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και άλλοι, αναγκάζονται να πληρώσουν -και μάλιστα τεράστια ποσά- ενώ μέχρι σήμερα η συμμετοχή τους ήταν μηδενική». Για διαχωρισμό των ασθενών σε δύο κατηγορίες κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά συστήνει στα μέλη του να γράφουν το φάρμακο που κρίνουν απαραίτητο για τον ασθενή.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100040_02/10/2012_497308