Για μια χούφτα βινύλια

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,451
Αθήνα
Τη Χίλντα Παπαδημητρίου, την έχω γνωρίσει σαν μεταφράστρια και μάλιστα καλή, στην ελληνική έκδοση του The Sound of the City (Ο ήχος της πόλης, Charlie Gillet, Λιβάνης).

Παραθέτω δικό της βιογραφικό, μια συνέντευξή της καθώς και δύο περιλήψεις από τα 2 πρόσφατα μυθιστορήματά της. Θα ήθελα γνώμες και σχόλια για αυτά καθώς άπτονται και εμπλέκουν πράγματα (μουσικές, βινύλια κ.α) γνώριμα και προσφιλή σε εμάς.

Βιογραφικό
Γεννήθηκα στην Καλλιθέα το 1957, στον αστερισμό του Υδροχόου, της μουσικής, του κινηματογράφου και των βιβλίων. Τα πρώτα μου ινδάλματα ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν και ο Μιχαήλ Στρογκώφ, ο Ταρζάν και ο Ζορρό. Αργότερα τους αντικατέστησα με τον Elvis και τους Beatles. Το 1970, ο πατέρας μου άνοιξε το πρώτο δισκάδικο της Νέας Σμύρνης και τότε μυήθηκα στον Dylan και τη Baez, τον Neil Young, τους Cream και τους Who.

Τυχαία μπήκα στη Νομική, τυχαία την τέλειωσα και μετά τη διέγραψα από το μυαλό μου. Το μόνο που δεν διέγραψα ήταν τα φοιτητικά χρόνια, ο Ρήγας Φερραίος, η Ομάδα Γυναικών Νομικής και οι φιλίες που έκανα τότε.

Από το 1982 ως το 1995, δουλεύαμε το δισκάδικο μαζί με την αδελφή μου. Το 1996 μου δόθηκε η ευκαιρία να αλλάξω ριζικά ζωή και επάγγελμα. Έκτοτε, ασχολούμαι επαγγελματικά με τις μεταφράσεις, και είχα την τύχη να μεταφράσω βιβλία όπως: το Σβήσιμο (Πέρσιβαλ Έβερετ), Η Αγορά των Κλεφτών (Α.Ι. Μπεζερίδης), Η Αυτοβιογραφία μου (Μπομπ Ντύλαν), Το Αγαπημένο Παιχνίδι (Λέοναρντ Κοέν), τα βιβλία του Νικ Χόρνμπι, κ.α. Για μια πενταετία, ήμουν τακτική συνεργάτης των μουσικών περιοδικών ZOO και Pop&Rock.

Το 2004, οι εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφόρησαν δύο μονογραφίες μου για τους Beatles και τους Clash, και τη βιογραφία και δισκογραφία του Bob Marley (οι οποίες συμπλήρωναν το δοκίμιο του Χέντερσον Ντάρλυμπλ). Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1996, συμμετείχα στο συλλογικό έργο Το Φάντασμα μιας Δεκαετίας (εκδ. Δελφίνι), μ’ ένα άρθρο για το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ’60.

Από το 2007, είμαι τακτική συνεργάτης του διαδικτυακού www.mic.gr, κι έχω γράψει κείμενα για τη BookPress, το Sonic, το Index και το Muzine.

Τον Μάρτιο του 2011, κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Για μια Χούφτα Βινύλια».


The Vinyl Conspiracy #22: Χίλντα Παπαδημητρίου

1) Ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες. Πότε και πού (είχες πολλά σπυράκια, που βρήκες τα λεφτά κλπ);
Το πρώτο 45άρι που αγόρασα ήταν το To sir with love, με τη Lulu, από την ομώνυμη ταινία με τον Σίντνεϊ Πουατιέ. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια να βρω το I’m black and I’m proud, αλλά στο μικρό δισκάδικο της Σοφοκλέους, στην Καλλιθέα, δεν το ήξεραν, εγώ δεν ήξερα τραγουδιστή… Τα 45άρια έκαναν για πάαααααρα πολλά χρόνια 25 δραχμές. Έβγαλα μ’ ένα μαχαίρι από τον κουμπαρά μου ένα 30άρικο – επί χούντας ήταν, αναμνηστικό, με τη φάτσα του βασιλέα και της ΆνναΜαρίας, ω ναι! ρωτήστε να το επιβεβαιώσετε – και πήρα κι ένα τάλιρο ρέστα. Δεν είχα σπυράκια, διότι τότε ήμουν 7-8 χρόνων, αλλά κι επειδή ποτέ δεν είχα σπυράκια (honestly). The rest it’s her-story, όπως λένε. Την άνοιξη του 1970, άνοιξε ο πατέρας μου το δισκάδικο της πλατείας Νέας Σμύρνης.

2) Πόσο μεγάλη την έχεις ... τη δισκοθήκη σου;
Στην ερώτηση αυτή, η απάντηση είναι γνωστή: δεν παίζει ρόλο το μέγεθος, αλλά το τι μπορείς να κάνεις με τη... δισκοθήκη σου.

3) Τι είδους μουσική σ’ ενδιαφέρει περισσότερο (υπάρχει κάποια παθολογική ή μη εξήγηση για το γούστο σου);
Η μαύρη μουσική κάθε λογής, από blues μέχρι rhythm’n’blues και dowop, από soul μέχρι funk και hip-hop, από ska και reggae μέχρι afrobeat... Μάλλον επειδή όπως έχει πει ο-δεν-θυμάμαι-ποιος, πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι ζώον χορευτικό και η μαύρη μουσική είναι ιδανική για χορό.

4) Ποιος δίσκος σου έχει τη μεγαλύτερη αξία και ποια είναι η πιο επιτυχημένη αγορά που έχεις κάνει, έχοντας παραπλανήσει τον dealer, φορώντας ευρύχωρη καπαρντίνα ή έχοντας σταθεί απλά τυχερός;
Στους παλιούς πελάτες μου θα πρέπει να κάνεις αυτή την ερώτηση, δεν συμφωνείς; Από τότε που έκλεισα το δισκάδικο, ψωνίζω από δισκάδικα φίλων, οπότε κανείς δεν παραπλανά τον άλλο. (Ξέρω ότι ακούγεται πολύ politically correct αυτό, αλλά είναι η αλήθεια).

5) Για ποιον δίσκο ξυπνάς κάθιδρος τα βράδια;
Για τον επόμενο του Neil Young ή του Bob Dylan. Για όσους δίσκους δεν βγήκαν ποτέ. Οι υπόλοιποι – πίστεψέ με – αργά ή γρήγορα θα βρεθούν.

6) Κάνεις κάποια άλλη συλλογή (σορτς, καπάκια, φιλοτελισμός, υπερατού, πανίνι);
Δεν θέλω να συλλέγω αντικείμενα, όσο περνούν τα χρόνια θέλω να νιώθω λιγότερο φορτωμένη από πράγματα. Έχω πολλά βιβλία, φυσικά, τα οποία χαρίζω σε κάθε ευκαιρία, καμπόσα dvd που δεν έχω χρόνο να δω, και τη δισκοθήκη μου (στην οποία εντάσσονται και πολλές κασέτες…)

7) Έχεις κάποια μουσική φαντασίωση (σεξουαλική, ακαδημαϊκή, πάσης φύσεως άπιαστο όνειρο);
Να βρεθώ σε μια συναυλία σε μικρό χώρο του Neil Young, κάτι σαν unplugged… Και να δω τον Jeff Bridges να τραγουδάει οτιδήποτε, ακόμα και το happy birthday to you.

8) Ποιος δίσκος αποτελεί το απόλυτο, ντροπιαστικό guilty pleasure στη δισκοθήκη σου;
Δεν ντρέπομαι για τίποτα απ’ όσα έχω συλλέξει. Για μερικά μάλιστα καμαρώνω, όπως τα 45άρια του Al Bano. Μου θυμίζουν πόσο αλλάζει ο άνθρωπος.

9) All time Top-5 /Top-5 αυτήν την εποχή;
Επειδή έγραψα πρόσφατα μια μικρή μονογραφία για τη Billie Holiday, το Top-5 μου είναι:
1 The blues are brewing
2 Strange Fruit
3 Fine and Mellow
4 Don’t Explain
5 Billy’s Blues

10) Γιατί πετάς τα λεφτά σου αγοράζοντας δίσκους;
Γιατί δεν ξέρω πώς αλλιώς να επενδύσω τα εκατομμύρια που βγάζω από τις μεταφράσεις.

11) Όταν έρθει «εκείνη η ώρα» τι θα απογίνει η μάταιη συλλογή σου;
Δεν έχω ιδέα. Και δεν θέλω να το σκέφτομαι. Φοβάμαι ότι μέχρι να έρθει «εκείνη η ώρα» – επειδή πιστεύω ότι θα είμαι κορακοζώητη, σαν τις γιαγιάδες μου – η λέξη «δισκοθήκη» θα έχει καταργηθεί από το λεξικό του τότε Μπαμπινιώτη.

Βιβλία
Για μια χούφτα βινύλια (Μεταίχμιο, 2011)
Ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος πλησιάζει τα σαράντα, αλλά ζει ακόμη με τη μητέρα του και απασχολείται σε δουλειές ρουτίνας στη ΓΑΔΑ. Και τώρα, για πρώτη φορά του αναθέτουν τη διαλεύκανση μιας ανθρωποκτονίας. Πρέπει να βάλει τα δυνατά του να βρει τον δολοφόνο, αφού λαχταράει να κάνει καριέρα ντετέκτιβ, σαν τους ήρωες των αστυνομικών βιβλίων που διαβάζει. Εντούτοις, η δολοφονία του συλλέκτη δίσκων βινυλίου Σταμάτη Παυλίδη αποδεικνύεται πιο περίπλοκη απ’ όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια παρέα ανθρώπων που όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Και ο Χάρης θα αναρωτηθεί: «Μα είναι δυνατόν να σκοτώσει κανείς για μια χούφτα βινύλια;». Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πάμπολλες μουσικές ροκ αναφορές που θα συγκινήσει εκτός από τους λάτρεις του αστυνομικού και τους μουσικόφιλους.


Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς (Μεταίχμιο, 2013)
Καλοκαίρι του 2007. Ύστερα από απανωτές αναποδιές, ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος ξεκινάει επιτέλους τις διακοπές του στα Χανιά. Πριν προλάβει όμως να πιει την πρώτη ρακή, τον ειδοποιούν από την Αθήνα ότι η άδειά του αναστέλλεται. Ο τραγουδιστής Απόστολος Μελισσηνός έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς μετά την τελευταία του συναυλία, στο Κάστρο του Ρεθύμνου. Πού βρίσκεται ο Απόστολος; Κρυμμένος σε κάποια έρημη παραλία; Έχει πέσει θύμα απαγωγής ή μήπως…
 
Πώς έγραψα το πρώτο μου βιβλίο: Σήμερα η Χίλντα Παπαδημητρίου

Η συγγραφέας μας αφηγείται πώς η πίκρα για τη σταδιακή εξαφάνιση των μικρών δισκάδικων, την οδήγησε στην πρώτη της λογοτεχνική περιπέτεια

hilda.jpg

Ποτέ δεν είχα φανταστεί τον εαυτό μου συγγραφέα. Δεν ήμουν από τα παιδιά που διακρίνονταν την έκθεση, στην εφηβεία μου δεν έγραφα ποιήματα, ούτε στις ερωτικές επιστολές είχα κλίση. Απολάμβανα τα βιβλία των άλλων, θαύμαζα τους συγγραφείς κι όσους τα καταφέρνουν στη γραπτή έκφραση των σκέψεών τους, αλλά ως εκεί. – Μια μικρή ανάμνηση: όταν ήμουν δέκα χρόνων, δήλωσα στον εαυτό μου ότι ήθελα να γίνω συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, επηρεασμένη από τα pulp fiction περιοδικά που διάβαζα, τη Μάσκα και το Μυστήριο. Στη συνέχεια, έθαψα την ιδέα κάπου βαθιά και την ξέχασα για 40 χρόνια.

Όταν έκλεισα το δισκάδικο, αποφάσισα ότι ήθελα μια δουλειά σιωπηλή και μοναχική – χωρίς να το συνειδητοποιήσω σχεδόν, βρέθηκα στη μετάφραση. Όπλα μου τα αμέτρητα βιβλία που διάβαζα από τα 4 μου χρόνια: τόνοι από καλά και κακά βιβλία που με δίδαξαν να πιάνω ενστικτωδώς σχεδόν το ύφος του κάθε συγγραφέα, τις κρυμμένες υφές πίσω από την επιφάνεια των λέξεων. Βρέθηκα στη μετάφραση από τύχη, εκ πρώτης όψεως – ή επειδή ο μαγνήτης θα συναντήσει το μέταλλο, αργά ή γρήγορα. Κυρίως όμως επειδή λάτρευα το διάβασμα, και ο πιο παθιασμένος αναγνώστης ενός βιβλίου είναι πάντοτε ο μεταφραστής του.

Στο επόμενο βήμα, τη γραφή, οδηγήθηκα μέσω της μετάφρασης. Για χρόνια, θεωρούσα αδιανόητο να πιάσω μολύβι ή πληκτρολόγιο για να διηγηθώ μια ιστορία - μετά τη Βιρτζίνια Γουλφ; τη Μάργκαρετ Άτγουντ; την Τζιν Ρυς; Ωστόσο, όταν μετέφρασα τις «13 συνταγές της απιστίας» της Νόρα Έφρον, διαπίστωσα ότι τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα: εξίσου συναρπαστικό και καθαρτικό για την ψυχή μπορεί να είναι το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός, η περιγραφή της ασήμαντης καθημερινότητας των κάθε άλλο παρά ηρωικών ανθρώπων. Όλες αυτές οι σκέψεις δούλευαν υποδόρια μέσα μου και μορφοποιήθηκαν σε σαφή επιθυμία όταν έμαθα για το σεμινάριο δημιουργικής γραφής της Αργυρώς Μαντόγλου, την οποία θαύμαζα ως συγγραφέα και κριτικό βιβλίου.

Εντωμεταξύ, ποτέ δεν είχε σταματήσει να με τρώει η πίκρα για τη σταδιακή εξαφάνιση των μικρών δισκάδικων. Ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 2008, και μια επίσκεψη στο ιστορικό δισκάδικο Rollin Under του Μπάμπη Αργυρίου στάθηκαν η αφορμή να γράψω μια μικρή ιστορία, ούτε καν διήγημα. Μιλούσε για την Τατιάνα, ένα κοριτσάκι που πάει να γράψει μια κασέτα στο δισκάδικο της γειτονιάς του, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Η ιστορία άρχισε να διακλαδίζεται, εξαπλώθηκε χρονικά και τοπικά, απέκτησε κι άλλους ήρωες. Και τότε άναψε το λαμπάκι του Κύρου Γρανάζη στο μυαλό μου. Ένιωσα ότι είχε έρθει η ώρα να γράψω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Και ότι ήθελα το μυθιστόρημα αυτό να διαδραματίζεται γύρω από ένα μικρό δισκάδικο.

Με πυρήνα την ιστορία της Τατιάνας που θέλει να γράψει μια κασέτα, ξεκίνησα το πρώτο μου μυθιστόρημα «Για μια Χούφτα Βινύλια», την άνοιξη του 2008. Οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις δεν μου επέτρεπαν το γράψιμο στη διάρκεια της μέρας. Αν και δυσκολεύομαι πολύ με τα αυστηρά προγράμματα, άρχισα να γράφω κάθε βράδυ, 12-2. Ή σχεδόν κάθε βράδυ. Όταν έβρισκα δυσκολίες, όταν έπεφτα σε τοίχο, τα έκλεινα για λίγες μέρες. Καθώς είμαι άνθρωπος ιδιαίτερα εγκεφαλικός και προσπαθώ να εκτονώνομαι μέσω της σωματικής άσκησης, πήγαινα στην πισίνα του Πανιώνιου και κολυμπούσα 3-4 φορές τη βδομάδα. Μέσα στο νερό, καθώς το σώμα μου δούλευε μηχανικά και το μυαλό μου ταξίδευε, έβρισκα τις λύσεις στα αδιέξοδα της πλοκής.

Ξεκινώντας την ιστορία των Βινυλίων, είχα στο μυαλό μου ότι ο Χάρης Νικολόπουλος, ο αστυνόμος, θα ήταν ένας δευτερεύων χαρακτήρας, κάτι σαν τον δόκτορα Γουότσον ή τον Άρθουρ Χάστινγκς. Αυτός όμως άρχισε να με ακολουθεί νυχθημερόν, να μου κάνει παρέα στο σπίτι και στο δρόμο, να μου διηγείται τα παιδικά του χρόνια και να απαριθμεί τα αγαπημένα του αστυνομικά μυθιστορήματα και τις ταινίες νουάρ. Μου έκανε παρέα στις θάλασσες της Άνδρου, της Ηλείας και της Κορινθίας, στο Λουτράκι και τον Ωροπό, και έμεινε ικανοποιημένος μόνο όταν τέλειωσα το βιβλίο στον Άγιο Λαυρέντη, τον Αύγουστο του 2010, όπου ήμουν καλεσμένη στο Μουσικό Χωριό.

Όσο τα κεφάλαια πολλαπλασιάζονταν, αυτό που ξεκίνησε σαν παιχνίδι απέκτησε μια διάσταση αγωνίας. Οι ήρωες μού συστήνονταν ο ένας μετά τον άλλο, με παρακολουθούσαν διακριτικά και μου υπαγόρευαν τις εμμονές και τις μουσικές τους προτιμήσεις. Δεν έπρεπε να τους προδώσω. Στο λεωφορείο και το μετρό, άκουγα συνεχώς το σάουντρακ του βιβλίου μέσα στο κεφάλι μου. Εκτός από τον Χάρη, με συνόδευε παντού η παρουσία του πατέρα μου, ο οποίος έχει πεθάνει από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αλλά ήταν αυτός που μ’ έμαθε να διαβάζω και με μπόλιασε με τη λατρεία του τυπωμένου χαρτιού. Όπως επίσης ένιωθα δίπλα μου την παρουσία της αδελφής μου, της Γιωργίας, η οποία έχει φύγει από το 1996 και στην οποία αφιέρωσα το βιβλίο. Σ’ αυτούς ήθελα να αρέσει το βιβλίο, κυρίως στην αδελφή μου με το ιδιαίτερο χιούμορ και το πάθος της για κάθε μορφή τέχνης.

Στον Άγιο Λαυρέντη, τις μέρες που τέλειωνα το βιβλίο, συνάντησα τον Νώντα και τη Βάσω Παπαγεωργίου, τους οποίους γνώριζα ήδη πάνω από μία δεκαετία, ως μεταφράστρια των εκδόσεων Μεταίχμιο. Το θεώρησα σημάδι της τύχης, και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς παρέδωσα στο Μεταίχμιο μια εκτύπωση του βιβλίου. Η απάντηση ήταν θετική, κι από τότε κυκλοφορώ μ’ ένα μπαλόνι στο χέρι και πετάω ψηλά στον ουρανό. Στα διαδικαστικά με βοήθησε η Ελένη Μπούρα, την επιμέλεια έκανε η φίλη/συνάδελφος/rock aficionada Αλεξάνδρα Κονταξάκη, και το εξώφυλλο πέτυχε με την πρώτη: η πρόταση του Γιάννη Κουρούδη έδεσε απόλυτα με το περιεχόμενο. Το άχαρο διάστημα από την ανακοίνωση της έκδοσης ως τη στιγμή που έπιασα το τυπωμένο βιβλίο στα χέρια μου, το μοιράστηκα με τους bookarazzi, τα μέλη της ομάδας του facebook «Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο λεωφορείο και το μετρό; Ε;», την οποία ίδρυσε ο συνάδελφος Γιώργος Τσακνιάς. Οι πρώτοι που διάβασαν τα Βινύλια κι έγραψαν γι’ αυτά, ήταν οι συν-bookarazzi Σωτήρης Κανελλόπουλος, Χρήστος Αγγελάκος και Γιώργος Θεοχάρης.

Στο πάρτι που διοργανώσαμε στο Floral για την κυκλοφορία του βιβλίου, τον Ιούνιο του 2011, ήταν όλοι τους εκεί μαζί με πολλούς παλιούς φίλους και φίλες, από την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη, τη Νομική και τον Ρήγα, τις γυναικείες ομάδες και τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ήταν εκεί οι φίλες μου από την ομάδα δημιουργικής γραφής και οι «συναγωνιστές» από το www.mic.gr, ενώ το σάουντρακ της βραδιάς φρόντισαν ο Αλέξης Καλοφωλιάς, ο Ξενοφώντας Ραράκος, ο Θάνος Σιόντορος και ο Κώστας Αδαμόπουλος. Για τα δισκάδικα που είναι ο πυρήνας των Βινυλίων μίλησε ο παιδικός μου φίλος Νίκος Πορτοκάλογλου, και για την περιπέτεια της γραφής και του βιβλίου η Αργυρώ Μαντόγλου.

Η ερώτηση που μου έκαναν όλοι παραμένει αναπάντητη: Μπορεί να σκοτώσει κανείς για μια χούφτα βινύλια;
Πηγή: www.lifo.gr
 
παρουσίαση έπος!!!!!!!

απόσπσμα απο την χούφτα...
"την εποχή που οι Sex Pistols διακήρυτταν "Νο Future" και οι Clash προσπαθούσαν να διατυπώσουν την ιδεολογική τους τοποθέτηση, οι Gang of four ήταν οι πιο διάσημοι μαρξιστες της ρικ σκηνής"
...
με θεμα την βροχή τώρα
...."Ολοι λένε οτι τετοιο βροχερό χειμώνα ειχαν χρονια να ζήσουν.Είναι όπως το λένε και οι Travis Why does it always rain on me?"..."από το στερεοφωνικό οι Creedence αναρωτιόντουσαν τώρα ποιός θα σταματησει την βροχή!"......"Οποιος έκλεινε το μαγαζι το Σάββατο άφηνε ένα cd μέσα στο στερεοφωνικό, ένα cd το οποίο υπέθετε ότι θα ταίριαζε στην διάθεση εκείνου που είχε σειρα να ανοίξει την Δευτέρα το πρωί.Αχ βρε Φώντα (?)διάνα έκανες συλλογιστηκε η Τατιάνα ακουγοντας το In the rain των Dramatics"

και είμαστε μόνο στην 16 σελίδα.....μέχρι το τελος (382) δεν μενει τιποτα όρθιο!:Banane0::Banane0::Banane0:

οι ηρωες ακούν και απολαμβανουν τα πάντα ..ισως ακόμα και Τζιμη Μακουλη!

υγ! εννοείται πως εχω αγοράσει το βιβλίο......
 
υγ! εννοείται πως εχω αγοράσει το βιβλίο......



344 points ποινής.
Μου επιστρέφεις πάραυτα ό τι ροκ δίσκο σου έχω χαρίσει (μπορείς να κρατήσεις τα 'μαύρα'...).
Στην επόμενη σαιζον του Lab -Αν και εφ'όσον και όποτε- εξορίζεσαι στη μεταμεσονύχτια ζώνη να παίζεις για τις κουκουβάγιες.
Ανεπρόκοπε!

:motz:
 
Το βινύλια ήταν αρκετά καλο.
Ετσι αγόρασα και το νέο.
Καλή αστυνομική ιστορία, αρκετή διείσδυση στους χαρακτήρες, γενικά με κράτησε.
Συστεινονται ανεπιφύλακτα για χαλαρές αναγνώσεις.
οι αναφορές σε συγκροτήματα και ακουςματα ανάλογα με την στιγμή και τον ήρωα, όλα τα ¨λεφτα¨
 
Απάντηση: Re: Για μια χούφτα βινύλια

παρουσίαση έπος!!!!!!!

απόσπσμα απο την χούφτα...
"την εποχή που οι Sex Pistols διακήρυτταν "Νο Future" και οι Clash προσπαθούσαν να διατυπώσουν την ιδεολογική τους τοποθέτηση, οι Gang of four ήταν οι πιο διάσημοι μαρξιστες της ρικ σκηνής"

ε... δεν ηταν ακριβως ετσι


υγ! εννοείται πως εχω αγοράσει το βιβλίο......

καλα σου τα ειπε ο Κωστας

:flowers:
 
Αγόρασα το "βινύλιο" από το εξώφυλλο, χωρίς να το σκεφτώ και πολύ. Η ιστορία πολύ καλή, με ανάγκασε να το διαβάσω χωρίς διακοπή.
 
Το βιβλιο ως ιστορια και αφηγηση το βρηκα μετριοτατο εως αδιαφορο.Προβλεψιμο,χωρις ροη και ανεμπνευστο.
Οι χαρακτηρες ηταν τοσο βαρετοι που θα μπορουσαν να ειναι ανετα ψηφοφοροι του Κουβελη.Και περιμενα να τονισει περισσοτερο στην "αρρωστια" των μουσικοφιλων-βινυλιοφιλων....
Τα θετικα του ηταν αυτα που αναφερθηκαν απο τα παιδια παραπανω.Οταν μιλουσε για τραγουδια το πραγμα ηταν σαφως καλυτερο.Αν εμενε σε αυτο το υφος το βιβλιο θα ηταν πολυ καλυτερο...

Η καλυτερη ατακα του βιβλιου,για μενα,παντως ειναι στις πρωτες σελιδες:

- Ο Ταδε - δεν θυμαμαι το ονομα- βρεθηκε νεκρος στο σπιτι του..
- Zωη σε μας.Ασε με ρε φιλε,εδω πεθανε ο Καπαλντι ο Θεος,τι να μου πει ο Ταδε τωρα...

Η Χιλντα παντως εχει κανει καλες μεταφρασεις στα βιβλια του Νικ Χορνμπυ...
 
Last edited:
Εγω παντως γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1957 στον αστερισμό των διδύμων και παντρεύτηκα Υδροχόο. ..
 
γεννηθηκα στην Αθηνα ο Πατερας ο αδελφος και εγω στον αστερισμο του Υδροχοου
τελευταια προστεθηκε και η συζυγος
 
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1971, είμαι Ταύρος και με το Κρόνο στο σκορπιό από το 2012 τον έχω πιει

Επίσης δεν ξέρω αν οι Gang of four ήταν οι διασημότεροι μαρξιστές των 80ς! Πιο αριστεροί μου ακούγονταν οι simple minds και πιο καλλιτέχνες οι Cabaret Voltaire
…από το καινούργιο μου βιβλίο “15 μισθοί για μια χούφτα ρύζι”
 
φυσικά δεν το συζητάω, άμα σκεφτώ να γράψω τι έκανα και τι έπαιζε σε κάθε αγορά δίσκου και τι είχε προηγηθεί....
Από μόνα τους είναι μια συναρπαστική περιπέτεια και δεν χρειάζεται να βάλω και τον υπαστυνόμο Μπέκα στο παιχνίδι

(όταν βγω στη σύνταξη ....)
 
Re: Απάντηση: Για μια χούφτα βινύλια

Και περιμενα να τονισει περισσοτερο στην "αρρωστια" των μουσικοφιλων-βινυλιοφιλων....
.

Κάποτε σε ένα άλλο νήμα, που δεν το θυμάμαι είχες βάλει αυτό::2thumb22sup:

http://www.youtube.com/watch?v=z5ziBCarxEk
 
Επειδή βέβαια υπάρχει και η σοβαρή πλευρά των πραγμάτων…
Οι μουσικές αναφορές στο βιβλίο τείνουν προς την επίδειξη γνώσεων, την ίδια ακριβώς στιγμή που οι ήρωες εμφανίζονται ασχημάτιστοι κάπως ρηχοί και μεταξύ μας ασύμβατοι και με τις μουσικές τους επιλογές! Ο μπάτσος τείνει να γίνει ο πιο συμπαθής κάτι που φυσικά μόνο καλό δεν το λες! Ως αστυνομικό κάπου μπερδεύει την πλοκή και στο τέλος ενώ θα χρειαζόταν ένα εντυπωσιακό φινάλε καταλήγει αδύναμο λόγω έλλειψης διαχείρισης του χάους που έχει προηγηθεί και που μάλλον προέκυψε τυχαία και όχι λόγω σύνθετης σκέψης!
Παρόλα αυτά ( να πάμε πάλι στην πλάκα) θα αγοράσω λυσσασμένα το καινούργιο της γιατί μου είναι αδυνατο να χάσω βιβλίο που ο κεντρικός ήρωας ονομάζεται Απόστολος Μελισσηνός!!!!! ( άντε με το καλό και στο τρίτο με Ματθαίο Καρνέζη):Banane0::Banane0::Banane0:
 
Απάντηση: Re: Για μια χούφτα βινύλια

Κάποτε σε ένα άλλο νήμα, που δεν το θυμάμαι είχες βάλει αυτό::2thumb22sup:

http://www.youtube.com/watch?v=z5ziBCarxEk

Στις Κωμωδιες αν θυμαμαι καλα...
Αναθεμα με και αν καταλαβα γιατι αφαιρεσαν αυτη τη σκηνη απο το εργο.Μιλαμε για σκηνη ανθολογιας...

Ως αστυνομικό κάπου μπερδεύει την πλοκή και στο τέλος ενώ θα χρειαζόταν ένα εντυπωσιακό φινάλε καταλήγει αδύναμο λόγω έλλειψης διαχείρισης του χάους που έχει προηγηθεί και που μάλλον προέκυψε τυχαία και όχι λόγω σύνθετης σκέψης!

Αυτη την αισθηση μου αφησε και μενα.Τελειως αρπα-κολλα.

Η Χιλντα επηρεασμενη ως μεταφραστρια του Νικ Χορμπυ προσπαθησε να κανει ενα "ελληνικο" High Fidelity με ολιγον απο "Η Τζουλιετ Γυμνη" επι...το αστυνομικοτερον.

Δυστυχως δεν εχει στο ελαχιστο το ταλεντο του Χορμπυ στο να περιγραψει το πως η μουσικη "μιλαει" στην ψυχη του καθενος (ο Χορμπυ ειναι μοναδικος σ'αυτο) και οσον αφορα την αστυνομικη πλοκη αστα να πανε...
 
το θεμα είναι ότι όταν κάνεις βιβλίο ή σενάριο με κώδικες που απευθύνεται σε πολύ κλειστό κοινό είσαι αντιμέτωπος αφ ενός με την επιδοκιμασία της ομάδας που επικοινωνεί με τον ίδιο κώδικα και αφ ετέρου με το ολιγομελές της ομάδας αυτής. Συνεπώς αν θέλεις να βρεις σπόνσορα (ή να βγάλεις λεφτά) πρέπει να του βάλεις σάλτσα.