Γιατί θα έπρεπε να αγοράζουμε (και να πουλάμε) τη μουσική μας σε flac

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Σημερινό shlashdoted άρθρο με τίτλο ‛Γιατί θα έπρεπε να αγοράζουμε (και να πουλάμε) τη μουσική μας σε flac’
http://entertainment.slashdot.org/story/11/03/13/0343218/Why-We-Should-Buy-Music-In-FLAC
http://musicmadebetter.blogspot.com/2011/02/why-you-should-buy-and-sell-music-in.html

Δυο τρία ενδιαφέροντα στοιχεία από το άρθρο:
the latest Android phones support it by default’ δε το γνώριζα καθώς δεν έχω αντίστοιχο gadget/phone.

Musicians will also make more money using those stores instead of something like iTunes or Amazon. When you pay for an album or song on Indietorrent, the store takes 10% of the money for themselves while Bandcamp takes 15%. By comparison, iTunes and Amazon take 30% of the money. So if you want to support a musician (or get support as a musician) it's not a bad idea to keep this in mind.
Just for your convenience, I'll add links to some other stores that sell music in FLAC, although I haven't tried them yet: Zunior, Bleep, Additech, Boomkat, Mindawn, Linnrecords, Mergerecords. Some of these charge more for FLAC, which is in general against my principles. But I think that if it's a small price difference it's tolerable.’


itunes και amazon κρατάνε το 30% του ποσού που πληρώνετε, ενώ μικρότερες εταιρίες κρατούν μικρότερο ποσοστό. Πέραν του κανόνα της αγοράς ότι ο μεγάλος χρεώνει όσο θέλει και φυσικά μπορεί τελικά οι πολώσεις σου να είναι μεγαλύτερες μέσω amazon… ας μη ξεχνάμε ότι αγοράζοντας το ίδιο τραγούδι από εναλλακτική πηγή τελικά φτάνουν περισσότερα λεφτά στο δημιουργό ή στην εταιρία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα.

Why do these two companies refuse to support it? Well, I think the simplest answer lies in the fact that they sell music in their own stores (iTunes, Zune) and want to keep users locked into their own (eco)system. FLAC is a widespread format for CD backups, for p2p exchange and on some competing online stores, but if you're getting your music that way you're not making any money for Apple or Microsoft. They'd rather see you using their own stores and buy music there in their own formats, which work on the devices they sell.’

Τα προβλήματα που έχουμε παρατηρήσει ως χρήστες κάθε φορά που έρχεται ένα νέο φορμά. Οι εταιρίες προκρίνουν τα δικά τους φορμά και οδηγούμαστε στους γνωστούς πολέμους … format wars…
 
Αρκετοί καλλιτέχνες (πχ Omar Rodriguez-Lopez) έχουν ξεκινήσει να πουλάνε τη μουσική τους σε flac και σε 320kbps mp3 μέσω των δικτυακών τους τόπων. Ο συγκεκριμένος μάλιστα (ρηξικέλευθος prog-rock κιθαρίστας και συνθέτης) δεν κοστολογεί τις δουλειές του. Είναι στην ευχέρεια του ενδιαφερόμενου αγοραστή να δώσει το ποσό που επιθυμεί.
Υπάρχουν βέβαια και ανεξάρτητες εταιρείες που διανέμουν τις δημιουργίες των καλλιτεχνών τους δωρεάν (όπως η Λιθουανική Sutemos), ή με πληρωμή - αναλόγως το άλμπουμ (πχ Thinnergy).
Από μια όψη είναι καλό διότι ο αγοραστής αποκτά το υλικό σε ποιότητα cd και χωρίς τα έξτρα έξοδα της ενδιάμεσης διαδικασίας. Από την άλλη παρακάμπτονται εταιρείες, stores κλπ οι οποίοι έτσι κι αλλιώς, με το ανεξέλεγκτο downloading από τα p2p, μάλλον όδευαν έτσι κι αλλιώς προς "κήδευση".
Δεν πειράζει, αν σκεφτούμε, ότι ειδικά σ' εμάς τους Έλληνες, όλα σχεδόν τα κακά της μοίρας μας σε κάποιους "μεσάζοντες" οφείλονται...
 
<Devil's advocate>
Κατά βάση οι δισκογραφικές είναι εκείνες που κάνουν ένα συγκρότημα γνωστό στον κόσμο.
Σιγά μην ήξερε κάποιος τους U2 (τυχαίο όνομα, δεν υπονοώ κάτι) την εποχή που βγήκαν αν δεν είχαν από πίσω τους μία δισκογραφική να τους λανσάρει στην αγορά!
Όταν λοιπόν μία δισκογραφική εταιρία επενδύει σε κάποιον καλλιτέχνη περιμένει να έχει κέρδος. Και δεν έχει από όλους τους καλλιτέχνες που θα κάνει promote.
Αν λοιπόν κλείσουν αυτές, ξεχάστε τα νέα συγκροτήματα.
</Devil's advocate>
 
χεχε Tzimisce, θα σταματήσει και ο κόσμος να τραγουδάει :D

wahrheit242 ναι αρκετοί ξεκινούν να προσφέρουν τη μουσική τους μέσω Internet με διαφορετικούς καινοτόμους τρόπους.
 
Όχι, αλλά τα νέα συγκροτήματα θα γίνονται γνωστά πολύ δύσκολα. :p
Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξης μίας δισκογραφικής.
Αφού κάνει ένα συγκρότημα γνωστό, αποκομίζει τα οφέλη...
 
Aυτό που γράφεις φίλε Tzimisce είναι πολύ σωστό και κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με το "νεο" στην μουσική να έχει γίνει τελείως underground χωρίς απαραίτητα το μουσικό περιεχόμενο να είναι δύσκολο εμπορικά.

Επίσης να προσθέσω, και με τους καλλιτέχνες που είτε το έργο τους έχει βγάλει τα λεφτά του 100 φορές είτε δεν είναι πιά εν ζωή εκεί τι γίνεται;

Δυστυχώς ο τρόπος αντιμετώπισης των μουσικόφιλων ως αγελάδα προς άρμεγμα δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε στις νέες και μικρές ετραιρίες που πουλάνε flac όπως για παράδειγμα η απαράδεκτη σε αστείο βαθμό τιμολόγηση της δισκογραφίας των Rolling Stones απο την HDtracks.

To πρόβλημα δεν είναι η ευκολία της πρόσβασης του κοινού στην μουσική, αυτό είχει επιτευχθεί απο την δεκαετία του 50.
Το πρόβλημα είναι οτι όλος αυτός ο πλούτος γίνεται προσιτός στο ευρύ κοινό μόνο όταν το φορμάτ και η μέθοδος διανομής του αρχίζει να παρακμάζει όπως για παράδειγμα η διάθεση της δισκογραφίας των Rolling Stones σε τιμή χώμα σε SACD.
Δυστυχώς η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται, μακάρι να βγώ ψεύτης..
 
Last edited:
Μια άλλη παράμετρος που μας ξεφεύγει είναι τί θα απογίνουν οι καλλιτέχνες που φτιάχνουν τα εξόφυλλα των δίσκων, οι φωτογράφοι που βγάζουν τις φωτογραφίες στα booklets και τα υπόλοιπα συναφή επαγγέλματα.... Με την πρόοδο των flac πόσοι θα μείνουν άνεργοι? Το κύριο ζήτημα είναι η ορθότερη τιμολόγηση από τις δισκογραφικές ΙΜΗΟ και σαν ένας τρόπος πίεσης πρέπει να αντιμετωπιστούν τα άυλα formats και όχι σαν υποκατάστατο
 
Έχεις απόλυτο δίκιο για το album art, αν και το budget για ελληνικά μικρά συγκροτήματα ήταν ήδη πολύ μικρό. Και δε συζητώ για εξώφυλλα με μια φωτογραφία του καλλιτέχνη με το κλαρίνο του, αλλά για καλή πρωτότυπη γραφιστική δουλειά.
Ανεξάρτητα από το forma ήχου, πάντα θα εκτιμώ και εγώ ένα καλό έντυπο – έστω pdf – όχι μόνο για το cover art, αλλά και για όλες τις απαραίτητες ή έξτρα πληροφορίες που πρέπει να συνοδεύουν τις παραγωγές.
Κρίμα θα είναι στην ψηφιακή εποχή να μη φτάνει στα χέρια μας ούτε καν ένα text file με τα ονόματα των τραγουδιών.
 
Έχεις απόλυτο δίκιο για το album art, αν και το budget για ελληνικά μικρά συγκροτήματα ήταν ήδη πολύ μικρό. Και δε συζητώ για εξώφυλλα με μια φωτογραφία του καλλιτέχνη με το κλαρίνο του, αλλά για καλή πρωτότυπη γραφιστική δουλειά.
Ανεξάρτητα από το forma ήχου, πάντα θα εκτιμώ και εγώ ένα καλό έντυπο – έστω pdf – όχι μόνο για το cover art, αλλά και για όλες τις απαραίτητες ή έξτρα πληροφορίες που πρέπει να συνοδεύουν τις παραγωγές.
Κρίμα θα είναι στην ψηφιακή εποχή να μη φτάνει στα χέρια μας ούτε καν ένα text file με τα ονόματα των τραγουδιών.

:a0210:
 
Δυστυχώς όταν κάποιο προιόν αλλάζει εκ βάθρων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο όπως στην παρούσα περίπτωση έρχονται τα πάνω κάτω και στα επαγγέλματα που το χρησιμοποιούν, αυτό είναι νόμος και συνήθως εν καιρώ η πληγή στην αγορά εργασίας αναπληρώνεται απο νέες ανάγκες που προκύπτουν.





Ας κάνουμε όμως μια ανακεφαλαίωση (δική μου).

Η έκρηξη του διαδυκτίου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την ληστρική νοοτροπία των δισκογραφικών προκάλεσε στο φαινόμενο της πειρατείας επισήμως, δωρεάν μοιρασμα της μουσικής με τους συνανθρώπους μας ουσιαστικα μια ανευπροηγουμένου έκρηξη.

Ας μην ξεχνάμε οτι το φαινόμενο αυτό ήδη προυπήρχε απο την εποχή της κασέτας και φούντωσε με την έλευση του cdr στα τέλη της δεκαετίας του 90 φέροντας κάριο πλήγμα στην μουσική βιομηχανία η οποία με την έλευση του internet πια σχεδόν καταστράφηκε ενώ δημιούργησε μία νέα κουλτούρα και αγορά βλέπε ipodmania Itunes κλπ δημιουργώντας αναπάντεχα πλούτο στην θέση της καμμένης γής που είχε δημιουργηθεί στις δισκογραφικές.

Αρχικά οι δισκογραφικές αφου βέβαια πρώτα ανασυντάχθηκαν συρρικνώνοντας τις δραστηριότητες τους και έκαναν αλλοτε αδιανόητους συμβιβασμους συναπτοντας συμφωνίες με την apple για να έχουν εισαπράξεις.

Έπειτα το κενο που δημιουργήθηκε άρχισε να γεμμίζει με την απευθείας διανομή απο τους ίδιους τους δημιουργούς με τιμιότατους όρους συνήθως αλλα και με νέες εταιρίες που έρχισαν να προσφέρουν μουσική για κατεβασμα υψηλής ανάλυσης σε μια προσπάθεια να ελκύσουν τους μουσικόφιλους να πληρώσουν για αυτο που στην στάνταρ ανάλυση της βιομηχανίας μπορούν να αποκτή σουν δωρεάν παράνομα βέβαια...

Μέχρι εδώ όλα καλά, μια νέα αρχή με την υπόσχεση καλύτερης ποιότητας για τουν καταναλωτή και μάλιστα με την ελπίδα του λογικού κόστους επιτέλους αφού το κόστος του παρεχόμενου προιόντος πιά ελαχιστοποιείται.
Δεν πρόλαβαίνουν να φτάσουν τα καλά νέα στα αυτιά μας και τσούπ! αρχίζουν οι πρώτες απόπειρες για άρμεγμα όπως αυτή που προανέφερα σε προηγούμενο post.

Το λάθος αυτό αν συνεχιστεί θα είναι καταστροφικό αφού οι καταναλωτές εξακολουθούν να μπορουν να βρούν δωρεάν υλικό έστω ποικιλοτρόπως και μάλιστα σε ποιότητα που υπερκαλύπτει την συντριπτική τους πλειοψηφία!

Ας μην το ξεχνάνε αυτό οι νέοι παράγοντες και κυρίως η apple η οποία ετοιμάζεται και αυτή να μπεί στον χορό της υψηλής ανάλυσης,αλλαζοντας πιθανόν για πάντα τον χάρτη της μουσικής βιομηχανίας και φέρνοντας μια άνοιξη η οποία μόνο με μια μαζική επίθεση ποιότητας σε πολύ χαμηλή τιμή κάτι απόλυτα εφικτό με την σημερινή τεχνολογία που θα βάλει σε πειρασμό τον "πειρατή" να πληρώσει για το καλύτερο θα έρθει.

Το μεγάλο βήμα είναι έτοιμο να γίνει και εύχομαι και εγώ όπως και όλοι εδώ να γίνει με τον σωστό τρόπο και λογική αφού ειδάλως θα πέσει στο κενό.
Είναι πολύ κρίσιμες οι αποφάσεις που θα ληφθουν στο άμεσο μέλλον και θα κρίνουν την έκβαση η οποία έχει την μορφή του όλα η τίποτα.

Ας ευχηθούμες να πάμε στο "όλα"..
 
Last edited:
Θα ζήσω πολύ εύκολα (όπως και έζησα) χωρίς τους μετα-87 U2 (μια που αναφέρθηκαν).
Δεν χρειάζεται να μου τρίβει κανείς στα μούτρα κάτι για να το ακούσω!
Συνήθως όταν φτάνει κάτι σε αυτό το σημείο, δεν αξίζει κιόλας.
Ευτυχώς υπάρχει πάντα περισσή διάθεση για αναζήτηση καλής μουσικής,
όπως φυσικά και οι φίλοι με παρόμοιες αναζητήσεις.

Οι καλοί δεν χάνονται... ;)
 
Νομίζω οτι η εύκολη η μή πρόσβαση σε νέα ακούσματα και καλλιτέχνες δεν είναι το μόνο διακύβευμα που διαπραγματεύεται το νήμα εδώ παίζονται πολλά περισότερα και σημαντικότερα!.
 
4788891305_c9eecd1fdd.jpg


Η φωτογραφια αυτη ειναι η επισημη εκδοχη των δισκογραφικών εταιριών, μυστικο μεχρι πριν μερικα χρονια που αναγκαστηκαν να βγαλουν στην επιφανεια μετα απο πολλες και επιμονες εκλησεις απο πολλες καταναλωτικες οργανωσεις και ιδρυματα.

ενα ενδιαφερων αρθρο που ισχυει 100% συμφωνα και με εναν μουσικοπαραγωγο που το διαβασε.
http://www.mercenary.com/probwitmusby.html

Ο συγγραφεας
http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Albini
 
Last edited:
Παιδιά με την νέα μέθοδο διανομής μέσω του downloading οι εταιρίες δισκογραφικές πληροφορικής κλπ μάλλον βγάζουν ακόμα περισσότερα και δεν νομίζω να τους πιάσει ξαφνικά η κάψα για τους δημιουργούς, μάλλον μεγάλη ευφορία για την εξάλειψη μέρους της παραγωγικής διαδικασίας και μεσαζόντων (λιανεμπόριο) που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για κέρδη τους έχει πιάσει..
 
Και μια δήλωση του Bon Jovi … όχι ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί του… αλλά υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες.


Popular beat combo artist Jon Bon Jovi claims that Steve Jobs is responsible for killing off the music industry. The crooner claims that the head of Apple’s cargo cult has taken away the infatuation with music his generation was privy to.

Kids of today have missed putting the headphones on, cranking it up to 11, holding the jacket, closing their eyes and getting lost in an album, Mr Jovi claimed. They have missed the beauty of blowing your allowance money and making a decision based on the jacket, not knowing what the record sounded like, and looking at a couple of still pictures and imagining it, he said.

While he is less concerned with the problems of digital piracy, Bon Jovi thinks that the processed music environment fostered by iTunes has killed discovering music and the effect that has on a person. It was a magical time in the days before iTunes. And while Mr Jovi said that he hates to sound like an old bloke in a generation from now people are going to say: ‛What happened?’

As a result Steve Jobs is personally responsible for killing the music business. To be fair to Steve Jobs it was the whole MP3 thing. I realised that it is nearly three months since I stuck a CD into my stereo. And Jovi is right the childhood magic of album covers is long gone.

http://www.fudzilla.com/home/item/22134-steve-jobs-killed-the-music-industry
 
Ωραία τα ρομαντικά του Bon Jovi, αλλά πριν σταυρωθεί η online διανομή μουσικής, νόμιμη ή παράνομη και το CD-R, ας αναλογιστούν οι θιασώτες των δισκογραφικών και το εξής:

Ο μέσος 16χρονος, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '90, μπορούσε να ξοδέψει το χαρτζιλίκι του σε καφέδες, εισιτήρια κινηματογράφου και δίσκους μουσικής (άντε και τσιγάρα). Ο σημερινός μέσος 16χρονος, έχει επιπλέον να επιλέξει να το ξοδέψει σε ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, χρόνο ομιλίας για το κινητό του, apps για το κινητό του, ψηφοφορίες σε reality, κτλ.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα αγοράσει λιγότερους δίσκους μουσικής και μιας και το συντριπτικό ποσοστό πωλήσεων των δισκογραφικών προέρχονταν από τους εφήβους, ίσως θα έπρεπε να σταματήσουν πια να στοχοποιούν κατά φαντασίαν μπαμπούλες και να αναπωλούν εποχές που δεν επιστρέφουν...
 
Mα οι ίδιες οι δισκογραφικές το έχουν ρίξει στα ringtones και στην διοργάνωση events καθώς και στην προώθηση εφήμερων ταλέντων μέσω reality shows με δημόσιες επι πληρωμή ψηφοφορίες.
Οι καλλιτέχνες που νιώθουν την εγκατάλειψη λιγότερο η περισσότερο μπορεί να αναπολούν, οι δισκογραφικές όχι, το έχουν ήδη πιάσει το νόημα.

Όσον αφορά το ρομαντικό κομμάτι και την αίσθηση του αυτό είναι που διατηρεί στην ζωή το βινύλιο μέσω των παλαιότερων (30 και άνω) αλλα και αρκετών νέων μουσικόφιλων που σαν μουσικόφιλοι εκτιμούν αυτήν την αίσθηση.

Είναι αλήθεια οτι ο κόσμος μου μεγαλώσαμε εμείς οι τριανταβάλε και άνω αλλάζει ραγδαία και στα μάτια μας ασχημαίνει αλλα πάντα έτσι δεν συνέβαινε;
Tέλος πάντων αν και ρομαντικός και εγώ δεν παύω να προσπαθώ να δώ με αισιοδοξία τις αλλαγές και είναι αισιόδοξο το να σκεύτομαι οτι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα μέσω της μαζικής διάθεσης αρχείων υψηλής ανάλυσης (24bit) μέσω ενός γίγαντα όπως η apple με σωστό marketing και λογικές τιμές υπάρχει η περίπτωση η ψηφιακή αναπαραγωγή να έρθει επιτέλους όπως της αξίζει στα σπίτια μας μέσω ενός οργανωμένου και απλού τρόπου διανομής και αναπαραγωγής.

Κάτι τέτοιο θα αναζωπύρωνε το ενδιαφέρον του κόσμου και κυρίως φυσικά των νέων για την ποιότητα αλλα μέσω της ποιότητας και για την ίδια την μουσική δίνοντας μια νέα σπίθα στην μάυρη τρύπα που ζούμε αυτήν την στιγμή και σε μία πολύ απίθανη περίπτωση και τις δισκογραφικές να τολμήσουν να επενδύσουν πάλι στην πραγματική μουσική.
Απο την άλλη επιτέλους εμείς (οι λίγοι άρα ασήμαντοι) audiophiles θα έχουμε επιτέλους έναν εύκολο και απλό τρόπο μαζική πρόσβαση στην μουσική που μάς αρέσει σε όλη της την δόξα ψηφιακά, έστω και με ξένο σε εμάς τρόπο, αλλα και την χαρά να καλοσωρίσουμε και νεότερους στον κόσμο HI-FI και τις χαρές του.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω αλλα τουλάχιστον υπάρχει μία ελπίδα να γεμμίσει πάλι ζωή κάτι που ενδεχμένως να δώσει πάλι την αίσθηση χαράς που ζήσαμε σε εμάς και στην νέα γενιά ετσι ωστε να μην αρχίσουμε να παπουδίζουμε πριν την ώρα μας αναπολώντας τον παλιό καλό καιρό απο τα 30/40.

Προσδοκώ ανάσταση νεκρών έστω και με επιφυλάξεις.Έτσι κι'αλλιώς η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
 
Last edited: