Γιατί θα έπρεπε να αγοράζουμε (και να πουλάμε) τη μουσική μας σε flac

Πέρα από τις απόψεις που έχουν κατατεθεί παραπάνω, ένας ΣΟΒΑΡΟΣ για μένα λόγος που η μουσική μου είναι πλέον σέ άυλη μορφή είναι οι παράγοντες

1) Χώρος που καταλαμβάνουν τα cd.

2) Ανετη επιλογή την ώρα της ακρόασης διαφορετικού άλμπουμ, χωρίς πήγαινε-έλα στα ράφια όποτε (συχνά) κατά τη διαδικασία της ακρόασης θέλουμε να ακούσουμε κάτι άλλο ή να φτιάξουμε ένα playlist. *

Εχω περάσει όλη μου τα cd σε flac/ape, έχω σκανάρει τα εξώφυλλα και τα δισκάκια πήραν το δρόμο για την αποθήκη.

Πρωτίστως όμως ο χώρος που καταλαμβάνουν.
Εχω φτάσει στο σημείο να λέω πως,
ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ πλέον ΑΛΛΟ 'υλικό',
επειδή θα πρέπει να πάρω και άλλο σπίτι!
Και αυτό τελικά, αν συνεχιζόταν, θα μου στερούσε νέα ακούσματα, θα έλεγα ΤΕΛΟΣ η νέα μουσική, τα νέα άλμπουμ.

*Παλιά, μετά από κάθε ακρόαση, είχα και μια ντάνα δισκάκια να μαζέψω να τα βάλω στη θέση τους.. Μακροπρόθεσμα κουράζει (ειδικά τώρα που έχω ..καλομάθει)!

Last edited:
Χαχα μου θύμισες ένα κάποτε ανέκδοτο … όταν οι λεπτές τηλεοράσεις ήταν ακόμα πανάκριβες…

Φυσικά και είναι οικονομική η flat TV, ξέρεις πόσο πάει το τετραγωνικό μέτρο στο Λυκαβηττό ?

Ηταν ανέκδοτο το γεγονός ότι το είχε δημοσιεύσει το hitech προκειμένου να δώσει κίνητρα για αγορά εκεί που λόγω κόστους τότε δεν υπήρχε κανένα.
Διότι είναι γνωστό ότι hitech=Αγοράζετε αβέρτα!

Μόνο που σε μένα, τα κάπου 1500 cd πιάνουν πολύ περισσότερο χώρο από την 29άρα που έχω, και ποσοστιαία, σε ένα μεγέθους τυπικής κρεβατοκάμαρας δωμάτιο που τα έχω είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό του χώρου που καταλαμβάνουν. ;)

Last edited:
Ενώ ο Steve Jobs καλείται να καταθέσει για μια παλιά ιστορία (πιθανα αθέμιτου) ανταγωνισμού με τη realnetworks… http://www.bloomberg.com/news/2011-...er-questions-in-itunes-antitrust-dispute.html

Μια πρόσφατη μελέτη που βασίζεται πολύ στην άτιμη τη στατιστική http://www.techdirt.com/articles/20...not-resulted-decrease-quality-new-music.shtml συμπεράνει ότι η ακόμα και αυτή η κυνηγημένη πειρατεία πιθανά δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα την ποιότητα της νέας μουσικής που σήμερα παράγεται.

Το παραδοσιακό μοντέλο σίγουρα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη ακόμα,
Αλλά ευελπιστώ ότι σταδιακά στο μέλλον οι δημιουργοί θα έχουν πιο άμεσο τρόπο να παρουσιάζουν τα πνευματικά τους παιδία, χωρίς την ανάγκη πολυεθνικών που διαχειρίζονται την παραγωγή αλλά και την πώληση μουσικής. Χωρίς αποκλειστικότητες, κλειδωμένα format και μεσάζοντα.

... συμπεράνει ότι η ακόμα και αυτή η κυνηγημένη πειρατεία πιθανά δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα την ποιότητα της νέας μουσικής που σήμερα παράγεται.

Προφανέστατα και όχι φίλε μου, και όχι μόνο για τη ποιότητα αλλά ΚΑΙ για τις πωλήσεις!

Διότι, ναι μεν τα άτομα που κατεβάζουν 'παράνομα', ακούν παράνομα χωρίς να πληρώνουν θεωρούνται 'κοινοί κακοποιοί!, όμως
μέσω αυτών,
έμαθα κάποιους καλλιτέχνες και άλμπουμ που διαφορετικά δεν θα μάθαινα ποτέ, και δεν θα αγόραζα ποτέ.
Και με 15 το δισκάκι δεν διακινδυνεύεις να αγοράσεις κάτι που θα καταλήξει να μείνει στο ράφι..

Εχω αρκετά παραδείγματα που έπεσε στα χέρια μου δισκάκι 'μαύρο' κάποιου καλλιτέχνη για να ΑΓΟΡΑΣΩ έπειτα όλη του τη δισκογραφία..

Μια πρόσφατη μελέτη που βασίζεται πολύ στην άτιμη τη στατιστική http://www.techdirt.com/articles/20...not-resulted-decrease-quality-new-music.shtml συμπεράνει ότι η ακόμα και αυτή η κυνηγημένη πειρατεία πιθανά δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα την ποιότητα της νέας μουσικής που σήμερα παράγεται.
.
Τασο εμενα η γνωμη μου ειναι οτι εχει ελαχιστη επιπτωση και στην ποσοτητα.
Και εξηγουμε....
Αυτοι καθονται και υπολογιζουν οτι τα κομματια που κατεβαζει ο κοσμος,αν δεν τα κατεβαζε θα τα αγοραζε!!!!

Και εδω ακριβως ειναι το μεγαλο:flipout::flipout::flipout::flipout::flipout:
Μα το κατεβαζω ρε αχρηστοι γιατι ειναι ΤΖΑΜΠΑ....σιγα μην εδινα τα λεφτακια μου να το αγορασω !!!!!!!
Επιπροσθετα αυτοι που ασχολουντε με το κατεβασμα ειναι στην συντριπτικη πλειοψηφια "τουριστες" ....ο πραγματικος μουσικοφιλος αυτο που θελει θα το αγορασει.
Απλα το κατεβασμα μας εχει γλυτωσει απο καποια περιττα εξοδα που καναμε, αγοραζοντας "γουρουνι στο σακι" και το πλεονασμα αυτο το δινουμε για συμπληρωμα της δισκοθηκης μας με παλιες κυκλοφοριες που δεν ειχαμε στην κατοχη μας .
Α...και αγοαζουμε και καινουργιες κυκλοφοριες που αν δεν τις ακουγαμε πρωτα ,ουδεποτε θα ηταν στο ραφι μας!!-bye-

Απλα το κατεβασμα μας εχει γλυτωσει απο καποια περιττα εξοδα που καναμε, αγοραζοντας "γουρουνι στο σακι" και το πλεονασμα αυτο το δινουμε για συμπληρωμα της δισκοθηκης μας με παλιες κυκλοφοριες που δεν ειχαμε στην κατοχη μας .
Α...και αγοαζουμε και καινουργιες κυκλοφοριες που αν δεν τις ακουγαμε πρωτα ,ουδεποτε θα ηταν στο ραφι μας!!-bye-

Τουλάχιστον με εμένα αυτό ισχύει 100%
Κάποτε πηγαίναμε στα δισκοπωλεία, μας γυάλιζε ένας δίσκος και τον αγοράζαμε.
Το αν ήταν φόλα ή καλός το μαθαίναμε μετά.
Αργότερα άρχισε το download.
Ακούγαμε, μας άρεσε, το αγοράζαμε!
Ε, εδώ και κάτι χρόνια, από τότε που υπάρχει το Youtube σταμάτησα να κατεβάζω.
Συμπέρασμα: Η πειρατεία σκότωνε τις φόλες. Τώρα τις σκοτώνει το Youtube.

Σωστά αλλά...
Η μόδα ήρθε μετά το youtube και ούτως η άλλος πολλοί από εμάς δεν θα έβαζαν στα αυτιά τους ακουστικά αμφιβόλου υγιεινής.

Μάλιστα, και χωρίς youtube ή παράνομο κατέβασμα μπορεί να γίνει άνετα δουλειά. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα παρέχουν samples από τα κομμάτια που περιέχονται στα CDs.

Σωστά αλλά...
Η μόδα ήρθε μετά το youtube και ούτως η άλλος πολλοί από εμάς δεν θα έβαζαν στα αυτιά τους ακουστικά αμφιβόλου υγιεινής.

Ηλεκτρονικά καταστήματα βρέ… όχι τα ακουστικά στα πολυσύχναστα μαγαζιά.

Αυτό το δείγμα-‛sample’ σε mp3 που βάζουν αρκετοί.

Ρε σεις μην κανετε τετοιες συζητησεις δημοσια και δεν μας ξαναμιλησει ο Λυμπε:flipout::flipout:
Οχι τιποτα αλλο ,αλλα θα εχει και απολυτο δικιο
ΔΕΝ μπορουν 30-40 δευτερολεπτα να μεταφερουν ουτε καν μυρωδια.
Εγω αυτο το χρησιμοποιω μονο σε τραγουδια που ξερω,για να δω αν ειναι αυτη η εκτελεση που ψαχνω

Ποσες φορες εχω φαει φολα απο τα samples των 30 δευτερολεπτων ειδικα την προηγουμενη δεκαετια και μου ρχονταν τα σιντι απο το αμερικα και το αυστραλια και ηταν σουπες.
Το download και το utube ειναι επανασταση ποσα cd ταχω κατεβασει mp3 και τα εχω αγορασει μετα,ενω αντιθετως ακομα και προσφατα την τελευταια φολα την αγορασα σε δισκαδικο με σφραγισμενο σιντι που παρακαλαγα μια ωρα τον πωλητη μπας και το ακουσω πριν το παρω.
Παντως ας μην εχουν ανησυχια οι οπαδοι του φυσικου μεσου κατι νεο θα βγαλουν σε hi rez,οι consumeradikes εταιρειες δεν θα το αφησουν ετσι.

Παντως ας μην εχουν ανησυχια οι οπαδοι του φυσικου μεσου κατι νεο θα βγαλουν σε hi rez,οι consumeradikes εταιρειες δεν θα το αφησουν ετσι.

Γνωρίζεις κάτι; κάποιες φήμες; η απλά υποθέτεις;

Γνωρίζεις κάτι; κάποιες φήμες; η απλά υποθέτεις;

υποθετω αλλα η ιστορια κυκλους κανει,εσυ νομιζεις θα σταματησουν να βγαζουν player και θα κλεισουν και οι δισκογραφικες?
Απλα ακομα πουλαει το απλο σιντι πιο πολυ απο οτι πουλαν τα hi rez flac wav που θα ελεγα οτι ειναι μηδενικη αγορα μπροστα στις πωλησεις σιντι, μιας και δεν υπαρχουν και τιτλοι ας μην κρυβομαστε.

Last edited:
Δεν θα διαφωνήσω, εξάλου αυτή η ρευστή κατάσταση, η έλειψη τίτλων και η σαλατοειδής κατάσταση με έχουν κρατήσει προς το παρόν απο το να επενδύσω σε κάποια σοβαρή αύλη λύση.

υποθετω αλλα η ιστορια κυκλους κανει,εσυ νομιζεις θα σταματησουν να βγαζουν player και θα κλεισουν και οι δισκογραφικες?
Ίσα ισα πλέον ακόμα και παραδοσιακοί κατασκευαστές Linn Naim φτιάχνουν player για αρχεία και όπως βλέπεις η apple ετοιμάζεται να αρχίσει να πουλάει σε HIREZ Format αυτά φυσικά είναι μια αλλαγή αλλα και μία ελπίδα για αναζωογόνηση και σίγουρα δεν θα χάσουν οι εταιρίες παντός είδους απο αυτό.

Πάντως αν είμαστε ρεαλιστές με το μαζικό καταναλωτικό κοινό να είναι πλέον εντελώς εξοικειωμένο με την αύλη μορφή αναπαραγωγής και τις εταιρίες σίγουρα ενετλώς απρόθυμες να κάνουν την τεράστια επένδυση που χρειάζεται για την δημιουργία και προώθηση ενός νέου χειροπιαστου format ειδικά μετα το πικρό μάθημα των Sacd-DVD Audio η κατάσταση είναι μάλλον μή αναστρέψιμη.

Last edited:
ειδικά μετα το πικρό μάθημα των Sacd-DVD Audio η κατάσταση είναι μάλλον μή αναστρέψιμη.

δεν ξερω οταν ειχαν βγει ta sacd παλι δεν υπηρχαν τιτλοι και ηταν και πανακριβοι αυτοι που κυκλοφορουσαν, μου θυμιζει το hirez flac εδω, βλεπω ομοιοτητες και την ιστορια να επαναλαμβανεται και μαλλον θα μεινουμε στο απλο 44 οπως παει εκτος και αν παξει τιποτε με τα BR

Δυστυχώς και εγώ βλέπω παρόλη την κρίση και δυσκολία στην αγορά να γίνονται τα ίδια λάθη με πρίν 10 χρόνια που να μην ξεχνιόμαστε απο τότε η Hirez επανάστση είχε απο τότε εκπληρωθεί ποιοτικά και με την υποστήριξη των μεγάλων δισκογραφικών σε πολύ πιο ευοίωνους οικονομικά καιρούς παρόλα αυτά, με τα γνωστα αποτελέσματα...

Βέβαια το internet επέτρεψε σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει μια τεράστια δωρεάν δισκοθήκη στην ίδια ανάλυση με το Redbook στον υπολογιατή του "Δωρεάν" γεγονός που παρέσυρε τους κατασκευαστές στην δημιουργία ανάλογων λύσεων και ξεκίνησε η χιονοσιβάδα που βιώνουμε σήμερα.

Απο την μία έχουμε αυτό το γεγονός, απο την άλλη τις εταιρίες να προσπαθoύν να μπούν στο κόλπο με τις γνωστές μεθόδους και νοοτροπίες απευθυνόμενοι απο την μία σε ένα δύσπιστο κοινό βετεράνων μουσικόφιλων και απο την άλλη σε μια νέα γενιά ανεκπαίδευτη ποιοτικά (αν καιαυτό είναι συζητήσιμο) και "κακομαθημένη" στο τσάμπα, βάλε στην συνταγή και την παγκόσμια κρίση που θα μας ταλαιπωρήσει για την επόμενη δεκαετία και έχουμε την ψηφιακή σαλάτα που βιώνουμε σήμερα χωρίς
προοπτική αλλαγής των δεδομένων.

Μόνο μια κίνηση ματ απο τον γίγαντα που λέγεται itunes θα μπορούσε να σπρώξει τα πράγματα προς την σωστή ποιοτικά κατεύθυνση (που ενδιαφέρει και εμάς τους κολλημένους ) την οποία σε κάποιο βαθμό θα αποδεχτεί και το μαζικό κοινό και σίγουρα θα έχει να κάνει με το άυλο μέσον....

Ειδαλιώς το ίδιο χάος βλέπω στα ψηφιακά για χρόνια ακόμα με το βινύλιο (που λατρεύω) να στέκετει αγέρωχο στην τιμητική και όλο και πιο δημιφιλή θέση του στην αγορά.

Χαχα!.. Ποιός να το έλεγε πως η απόφασή μου στην εφηβεία (πρίν 20 χρόνια) να μαζεύω βινύλια στην εποχή της έκρηξης του CD θα έβγαινε η πιό σοφή και ανθεκτική στον χρόνο!..

Last edited: