Γνώμες για ψ/φ στα 200

Νάσος Αγραφιώτης

AVClub Addicted Member
29 May 2007
1,464
Northwest
Καλημέρα φίλες και φίλοι.

Διακοπές πλησιάζουν και μαζί μ' αυτές πλησιάζει και η αγορά ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής στα 200 περίπου. Θά 'θελα κάποιες δικές σας γνώμες όντας πιο ειδικοί από μένα.

Σας ευχαριστώ.

Ειδικός δεν είμαι αλλά έχω την πανασονικ fx01 (220Ε) και την fuji F40 (215Ε). Έχω ανοίξει thread και για τις δυο, μπορείς να παρεις μια ιδέα.
Βέβαια η fx01 έχει σταματήσει πλεον να παραγεται, οπότε δύσκολα θα την βρεις... ωστόσο κυκλοφορεί η πανασονικ fx07 στα ίδια χρήματα που είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με την 01.

Από την Fuji F40 καλύτερη είναι-νομίζω- η Fuji F31 και λίγο πιο φτηνή. Έχει χειροκίνητες ρυθμίσεις για διάφραγμα και ταχύτητα και καλύτερη αυτονομία από την F40.

Kάθε μια έχει τα συν και τα πλην αλλά αν ήταν να διαλέξω μια από τις δυο μάλλον θα πηγαινα σε πανασονικ λόγω ευρυγωνιου... κάνει διαφορά.

Σ' ευχαριστώ Ηλία για την απάντηση. Κι εγώ την Panasonic FX07 κοιτάζω και επίσης την Kodak V1003. Κάποια από τις δύο μάλλον θα αγοράσω. Ποια όμως είναι το ζητούμενο...

Την λύση μάλλον θα την έχεις όταν τις πιάσεις και στα χέρια σου... ποια θα σου..."κάτσει" καλύτερα.

Από τεχνικά στοιχεία, με μια ματιά που έριξα για την Κοdak, μου φαίνεται λίγο καλύτερη η πανασονικ, εκτός αν χρειάζεσαι τα επιπλέον πιξελ.

Στο τεστ του dpreview της έδινε "παρ' ολίγον" highly recomended αλλά τελικά το έχασε λόγω...θορύβου. Δεν ξέρω η kodak τι επιδόσεις έχει σε αυτόν τον τομέα.

Ένα μειονέκτημα που είδα στην πανασονικ (την 01, δεν ξερω για την 07) είναι ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τη φωτομέτρηση με αποτέλεσμα να σε περιορίζει σε ορισμένες λήψεις.

Έχω την εντύπωση ότι οι σημερινές μηχανές στα 200 ευρώ είναι οι περισσότερες απίστευτα καλές.
Πήρα μια μηχανούλα δώρο για την αδερφή μου, BENQ δεν θυμάμαι κωδικό μοντέλου, με 150 ευρώ στα 5 Μp. Με μεγάλη ευκρινή οθόνη, μπαταρία λιθίου , με φορτιστή, με καλό φακό Pentax κ.λ.π.
Φυσικά την δοκίμασα και εκπλάγηκα ευχάριστα από την ποιότητα των φωτογραφιών που πήρα.
Ένας φίλος πήρε μια CASIO με 6 Mp στα ίδια σχεδόν λεφτά με επίσης εκπληκτικές φωτογραφίες και χαρακτηριστικά.
Νομίζω όποια και να πάρεις θα πάρεις καλή μηχανή.
Απλώς διαλέγεις τα επιμέρους χαρακτηριστικά της καθεμιάς.
Π.χ. μερικές δεν έχουν μπαταρία λιθίου και παίρνουν απλές. Αυτό για μένα είναι μείον.
Άλλες έχουν οθόνη 2 και άλλες 2,5 ιντσών.

αυξησε τα megapixels στην F40 η fuji και ανεβηκε το επιπεδο του θορυβου στις φωτογραφιες. Ο θορυβος σε iso 400 στην f40 ειναι ο αντιστοιχος στα iso800 στην fuji f31.

Και εγώ ψάχνω ακόμα για μηχανή και έχω τελικά καταλήξει στην f31 και στην Canon Powershot A710.
Δεν μπορώ όμως να αποφασίσω...

Re: Απάντηση: Γνώμες για ψ/φ στα 200

αυξησε τα megapixels στην F40 η fuji και ανεβηκε το επιπεδο του θορυβου στις φωτογραφιες.

όχι απαραίτητα, αύξησε παράλληλα, έστω και λίγο, και το μέγεθος του ccd (1/1.6 ίντσες αντί για 1/1.7). Δεν νομίζω η διαφορά τους να είναι ένα ολόκληρο στοπ.

Οι F40/31 βγαζουν καταπληκτικες φωτογραφιες χωρις φλας, με καθολου (η σχεδον) θόρυβο και πολυ καλες και με φως της ημερας. Η ελλειψη καποιου ειδους σταθεροποιητη όμως (αν και υπαρχει ενα σχετικο Mode στην 40) κανει τη φωτογραφηση δυσκολη, τουλαχιστον με το χερι.

Η πανασονικ απο την αλλη μπορει να εχει θορυβο ακομα και στα χαμηλα iso αλλα ο ευρυγωνιος δεν παιζεται... αλλη αισθηση. Και ο σταθεροποιητης άριστος. Να μη πω και για το οτι εχει Mode με καθυστερηση κλειστρου 15, 30 και 60 secs. Επίσης έχει και ξεχωριστη χειροκινητη ρυθμιση ταχυτητας 1/8, 1/4, 1/2 και 1 (το νορμαλ ειναι στο 1/8) η οποια επισης σε συνδυασμο με τον σταθεροποιητη δινει καλα αποτελεσματα.

Εκεινο ομως που με "χαλασε" λιγο στην πανασονικ ( ο θορυβος δεν με ενοχλει) ειναι οτι δεν δινει τοσο sharp αποτελεσματα σε σχεση με τη fuji ή τουλαχιστον ετσι μου φαινεται (6mp η πανασονικ, 8 η fuji) παρ'όλο το φακο leica που έχει.

Βεβαια οι συγκρισεις που εκανα ήταν σε διαφορετικα θεματα, οποτε δεν ειναι και αντιπροσωπευτικα, ίσως με ξεγελαει η μεγαλυτερη αναλυση της fuji.

Απλώς διαλέγεις τα επιμέρους χαρακτηριστικά της καθεμιάς.
Π.χ. μερικές δεν έχουν μπαταρία λιθίου και παίρνουν απλές. Αυτό για μένα είναι μείον.

εγω παλι το βρισκω μεγαλο πλεονεκτημα να παιρνει απλες μπαταριες, καθως μπορεις να παρεις μια τετραδα επαναφορτιζομενες και οταν μεινεις και απο αυτες υπαρχουν και περιπτερα ;-)
ενω αν εισαι μακρια απο δικτυο πολεως ή χωρις τον φορτιστη σου....???

Last edited:
Ορθή η άποψη φίλε μου, μόνο που οι FUJI έχουν μπαταρίες λιθίου που κρατούν για περίπου 500 λήψεις ή για 300 λήψεις με πολύ preview. Έδωσα τη μηχανή στον ανεψιό μου, πήγε 11 μέρες ταξίδι στην Ισπανία, έφερε πίσω 533 φωτογραφίες και 2 βίντεο και την μπαταρία στα όρια. Και δεν την είχε φορτίσει, διότι είχε αφήσει το φορτιστή στο σπίτι του.

και φυσικά με κοινές μπαταρίες δεν μπορεί να σχεδιαστεί μια μηχανή slim enough.