Γνώμη-κριτική για τα ηχεία και τη θέση τους

tasos3147

Established Member
11 February 2011
186
Φίλοι μου,
Στις φωτό που κατάφερα επί τέλους να μάθω να τις "κολλάω" στο μήνυμα, βλέπετε το κέντρο και τη δεξιά πλευρά του συστήματός μου. Είναι:
-TV Philips
-Yamaha RX-V467 (φαίνεται πάνω-πάνω, γιαυτό δεν ζεσταίνεται ποτέ)
-Blu ray Philips (από κάτω ακριβώς, μέσα στο ράφι, πάνω σε αρχαία μηχανήματα και ζεσταίνεται πολύ..)
-Το κεντρικό ηχείο (κάτω ακριβώς από την τηλεόραση, ELTAX symphony)
-To μπροστά δεξί (ΕLTAX S-31, επάνω σε Kenwood 30 ετών)
Η αριστερή πλευρά είναι στα ίδια, μόνο που απέχει πιό πολύ το kenwood.
H πίσω όψη έχει πάνω σε βάσεις δύο όμοια με τα μπροστινά.
Ο προβληματισμός μου είναι άν πρέπει να ενεργοποιήσω τα αρχαία kenwood, που όπως βλέπεται έχουν τεράστιο woofer, midrange, 2 twiters και bass reflex + ρυθμιστή clear/normal/soft, και για την ώρα τα έχω ουσιαστικά ανενεργά, δηλ. συνδεδεμένα στον επίσης αρχαίο ενισχυτή που βλέπετε κάτω-κάτω, μαζι με το αδελφάκι του το tuner.
Δηλαδή να αντικαταστήσω τα καινούρια Eltax, που μπορείτε να τα συγκρίνετε -οπτικά τουλάχιστον.
Με βάση όλα αυτά, μήπως μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας για καλύτερη αξιοποίηση του χώρου και των μηχανημάτων? Μήπως πχ θα μπορούσε να συνδεθεί και ο αρχαίος kenwood στον yamaha και να μετατρέψω το 5.1 σε 7.1? Ο χώρος είναι μάλλον μεγάλος, 40 τμ.ΓŽΒ¦Γβ€°Γβ€žΓŽΒΏΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ―ΓŽΒ±0084.jpg

ΓŽΒ¦Γβ€°Γβ€žΓŽΒΏΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ―ΓŽΒ±0083.jpg

ΓŽΒ¦Γβ€°Γβ€žΓŽΒΏΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ―ΓŽΒ±0082.jpg

Η πίσω όψη με τα 2 surround πάνω στις βάσεις τους. Είναι ακριβώς απέναντι από την τηλεόραση (Δεν κατάφερα να βάλω κι αυτή τη φωτο στο αρχικό μήνυμα και δεν κατάλαβα γιατί)
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας,
Τάσος

Attachments

• ΓŽΒ¦Γβ€°Γβ€žΓŽΒΏΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ―ΓŽΒ±0085.jpg
    ΓŽΒ¦Γβ€°Γβ€žΓŽΒΏΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ―ΓŽΒ±0085.jpg
    72.8 KB · Views: 94
Τα ηχεία σου επίσης δεν τα ξέρω για να σου προτείνω να κάνεις αντικατάσταση των καινούργιων με τα παλιά και να πας σε 7.1 (εγώ πάντως δεν θα το έκανα). Αυτό που θα έκανα στην θέση σου (και πιθανότατα ήδη κάνεις), με την προυπόθεση βέβαια ότι το παλιο συστημα παίζει καλύτερα από το νέο, είναι να έχω 2 ξεχωριστά συστήματα (Yamaha + ΕLTAX για home cinema & αντίκες + kenwood για μουσική).

Σ' ευχαριστώ, Βασίλη για την ιδέα. Είναι ένας τρόπος να αξιοποιηθούν τα παλιά ηχεία και ο ενισχυτής - παίζοντας όμως μόνο το ραδιόφωνό του... Όλα τα άλλα τα "κόλλησα" στον Yamaha, εκείνο που θα άξιζε είναι το πικάπ, όμως βλέπεις ποιός πήγε στη θέση του και δεν βρίσκω πουθενά άλλη.

Αλλωστε, παρά την εμφάνισή τους και τούς πολλούς δρόμους, τα παλιά ηχεία δεν νομίζω ότι τα ακούω καλύτερα από τα Eltax. Iσως να συντελεί σ'αυτό και ο ενισχυτής, αφού ο 467 έχει δυνατότητες που δεν τις υποψιαζόταν οι κατασκευαστές πριν 30 χρόνια.

Απλά λυπάμαι να τα βλέπω άχρηστα και έκανα τη σκέψη να τα "ενώσω" όλα μαζί.
Ευχαριστώ και πάλι,
Τάσος.

Συμφωνώ με το Βασίλη.

Η θέση ακρόασης είναι στο τοίχο και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει νόημα το 7.1.

Φτιάξε ένα δεύτερο σύστημα για δικάναλο με τα vintage για να αλλάζεις και παραστάσεις ακρόασης!

Ετσι έκανα τελικά. Μόνο που άλλαξα τα frond eltax με τα μεγάλα kenwood.
To 5.1.σύστημα λοιπόν είναι 2 kenwood τριών δρόμων, κεντρικό το eltax symphony και surround τα 2 eltax όπως είναι στη φωτογραφία.
Πιστεύω ότι έκανα καλά που έβαλα τα frond μεγαλύτερα από τα surround. Ελπίζω ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα που είναι τριών δρόμων, ενώ τα άλλα (και το κεντρικό) είναι δύο δρόμων. Πάντως είναι όλα 8 Ω 110w.
Tη θέλω οπωσδήποτε τη γνώμη σας, μήπως έκανα καμιά ανοησία.

Οσο για τις αντίκες kenwood (ενισχ+ραδ) παίζουν με τα πρώην frond eltax που είναι ακριβώς όμοια με τα surround. Aυτό το 2κάναλο πρέκυψε.

Και τώρα το αστείο: Μετα την αλλαγή, έβαλα να κάνω μιά ρύθμιση με το YPAO, μια που το αριστερό frond είναι τώρα αισθητά πιο μακριά απ' ότι ήταν το προηγούμενο ζευγάρι. Λοιπόν, δηλώθηκαν τα 2 frond ως small (έχουν woofer 26cm!!!), το κεντρικο και τα surround ως large και το sub στα 90Ηz (αυτό είναι το μόνο που άφησα, τα άλλα τα άλλαξα.
Τί λέτε?
Πολύ φιλικά,
Τάσος.

Ολα τα συστηματα αυτοματης ρυθμισης βαση της ακουστικης (με χρηση μικροφωνου στην θεση ακροασης) υποτιθεται πως κανουν αυτο που λεει το ονομα τους.
Αυτοματη ρυθμιση βαση της ακουστικης.

Το οτι σου βρηκε τα "μεγαλα" ηχεια σου ως "μικρα" εχει να κανει με το οτι δεν αναπαραγουν σε ικανη ενταση τις χαμηλες συχνοτητες σε σχεση με το υπολοιπο φασμα.
Εχουν δηλαδη μεγαλη αποκοπη στις χαμηλες.
Ανεξαρτητως αν η καμπινα ειναι μεγαλη ή/και το μεγαφωνο μεγαλο το αποτελεσμα εχει να κανει με τον σχεδιασμο (υλοποιηση) αλλά και την χρηση του ρυθμιστη μεσσαιων ή πριμων (ενα απο τα δυο ρυθμιζει αυτο clear/normal/soft που βλεπεις στα ηχεια σου) στην περιπτωση σου.

Το οτι σου βρηκε το ενα ηχειο στους 50 ποντους ενω ειναι στους 65, και το αλλο στους 70 ενω ειναι στους 58 εχει να κανει με το εξης: ακουστικη δωματιου.
Αλλες αντανακλασεις ή εμποδια βλεπει το ενα και αλλες το αλλο. Κατι που μεταφραζεται σε αναλογη καθυστερηση στο αυτι (μικροφωνο για το αυτοματο συστημα).

Το οτι η αυτοματη ρυθμιση βαση της ακουστικης δεν ειναι παντα η ιδανικη εχει να κανει με δυο πραγματα:
α) εχεις συνηθισει να ακους χωρις την ιδανικη ρυθμιση και σου φανεται μαπα η σωστη ρυθμιση.
β) εχει μεγαλη αποκλιση το συστημα λογω κακης υλοποιησης ή μεγαλου προβληματος στην ακουστικη που εχει ο χωρος σου.

Το σωστοτερο ειναι τα ηχεια να δηλωνονται small και ας ειναι οντως μεγαλα. Αρκει να υπαρχει ικανο subwoofer που να μην μπουκωνει/μπουμαρει.
Ετσι ακους πραγματικα κρυσταλινο ηχο αφου τα ηχεια σου πλεον δεν εχουν το δυσκολο εργο των χαμηλων συχνοτητων.
Ειναι σαν σε ενα συστημα stereo να ειχες 4 δρομων ηχεια (με σωστο κροσαρισμα).
Το σωστο κροσαρισμα μεταξυ χαμηλων και υπολοιπων συχνοτητων επιταγχανεται μεσω του ενεργου κροσοβερ που υπαρχει. ;)

Ελπιζω να σου λυθηκαν μερικες αποριες.

Ευχαριστώ πολύ, audiov, πραγματικά με βοήθησες.
Και παίρνω το θάρρος για λίγη βοήθεια ακόμα:
Σήμερα έπιασα και ακύρωσα όλες τις αυτόματες ρυθμίσεις και τις έβαλα - όσες καταλάβαινα - manually. Και τις αποστάσεις των ηχείων, με τη μεζούρα.
Μετά απ'όσα μου είπες, θα δηλώσω ΟΛΑ τα ηχεία σαν small. To sub μου είναι το pioneer S-21W. Θέλω λοιπόν τη γνώμη σου, αν θα είναι ικανό να ανταπεξέλθει, ή αν θα πρέπει να αφήσω τα frond σαν large. Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις το συγκεκριμένο sub -´μια που δεν είναι και κάτι σπουδαίο- σου γράφω τα χαρακτηριστικά του, απο το φυλλάδιο:
-Power amplifier (peak)..........................160W
-Power amplifier output(RMS)..................100W(100Hz, 4Ω, THD10%)
-Power amplifier output(FTC)...................80W(35Hz to 500Hz, 4Ω, THD 1%)
-Input (sensitivity at 100Hz) LINE LEVEL(RCA jack)..........300mV
-Cabinet.............Bass-reflex, floor type
-Speaker............16cm cone type
-Speaker frequency range................33Hz to 700Hz

Θα με βοηθούσε πάρα πολύ η γνώμη σου.
Ευχαριστώ και πάλι,
Τάσος

Υ.Γ. Ζητώ από τώρα συγνώμη που θα ξαναγράψω σε 5 μέρες. Θα λείψω μέχρι την Παρασκευή.

Δεν το ξερω για το σαμπ που εχεις.
Απο τα τεχνικα χαρακτηριστικα παντως φαινεται πως δεν προοριζεται για απαιτητικες καταστασεις.

Βεβαια εχει να κανει με την προσωπικη σου απαιτηση. Εσυ μονο ξερεις αν σε ικανοποιει και αν δεν ακουγεται μια βαβουρα απο το σαμπ.

Κανε δοκιμες στην ιδια ταινια (δρασης κυριως).

Ευχαριστώ, audiov.
Λοιπόν, πιστεύοντας ότι η Yamaha δεν βάζει την υπογραφή της σε κατασκευές μη αξιόπιστες -μη ξεχνάμε ότι εκτός από τα RX-V, υπογράφει και σε κάτι TDM, FJ, κλπ, για τους φανατικούς του άλλου χώρου, όπως είμαι εγώ- πιστεύοντας, λέω, ότι το μαγαζί τους είναι εντελώς σοβαρό, θα βάλω πάλι - για τελευταία φορά - το YPAO και θα αφήσω τις ρυθμισεις του όπως ακριβώς έκρινε ο κοντούλης τύπος από την μακρυνή Ιαπωνία.
Αν κάνω λάθος, εδώ είμαστε πάλι. (ισως γι αυτό ο εν λόγω κοντούλης μας έβαλε και τα διάφορα set up στο τηλεχειριστήρο).
Τι να πώ?
Την TDM τη βάζεις απλά μπρος και γυρνάς όλη την Ελλάδα. Τον RX-V τον βάζεις στη μπρίζα και μετά παιδεύεσαι μήνες - και πρήζεις και καλούς φίλους με ερωτήσεις ...
Πολύ φιλικά, Τάσος.

Ευχαριστώ, audiov.
Λοιπόν, πιστεύοντας ότι η Yamaha δεν βάζει την υπογραφή της σε κατασκευές μη αξιόπιστες -μη ξεχνάμε ότι εκτός από τα RX-V, υπογράφει και σε κάτι TDM, FJ, κλπ, για τους φανατικούς του άλλου χώρου, όπως είμαι εγώ- πιστεύοντας, λέω, ότι το μαγαζί τους είναι εντελώς σοβαρό, θα βάλω πάλι - για τελευταία φορά - το YPAO και θα αφήσω τις ρυθμισεις του όπως ακριβώς έκρινε ο κοντούλης τύπος από την μακρυνή Ιαπωνία.
Αν κάνω λάθος, εδώ είμαστε πάλι. (ισως γι αυτό ο εν λόγω κοντούλης μας έβαλε και τα διάφορα set up στο τηλεχειριστήρο).
Τι να πώ?
Την TDM τη βάζεις απλά μπρος και γυρνάς όλη την Ελλάδα. Τον RX-V τον βάζεις στη μπρίζα και μετά παιδεύεσαι μήνες - και πρήζεις και καλούς φίλους με ερωτήσεις ...
Πολύ φιλικά, Τάσος.

Φίλε Τάσο οπως και στο TDM δεν αρκεί μόνο το manual πρέπει να βγείς στο δρόμο και να ζήσεις το μηχανάκι έτσι και ο RX-v θελει και αυτός τις δοκιμές και τους πειραματισμούς του για να αποδωσει τα μέγιστα.
Οσο για τον αλλο χώρο που λεμε εχω και εκει ενα nickname ειναι το jimaras o busas. Ξέρεις απο την αλλη αγάπη τη ΗΑΥΑ-BUSA

Jimara, φίλε μου
Τί ευχάριστο ήταν αυτό που διάβασα..!
Βέβαια, εσύ μιλάς για τόν γίγαντα της παρέας. Σου εύχομαι να απολαμβάνεις τα 1300 του και να προσέχεις ιδιάιτερα κάτι περίεργα όντα με Καγιέν και άλλα τέρατα που δεν μας βλέπουν σχεδόν ποτέ. Εγώ λόγω ηλικίας, θα είμαι σε λίγο μόνο για Harley και στην κόρη μου έχω διδάξει ότι στη μηχανή ΔΕΝ έχουμε ΠΟΤΕ προτεραιότητα (τι να το κάνω το δίκιο μου σκοτωμένος?)

Οσο για το κυρίως θέμα μας (YPAO, κλπ.) ασφαλώς έχεις δίκιο κι εγώ ασφαλώς αστειεύομαι σχετικά με τον κοντό κατασκευαστή. Απλώς αγανάκτησα λίγο με τις καθημερινές ρυθμίσεις. Ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το θέμα μου.
Πολύ φιλικά, Τάσος.

Jimara, φίλε μου
Τί ευχάριστο ήταν αυτό που διάβασα..!
Βέβαια, εσύ μιλάς για τόν γίγαντα της παρέας. Σου εύχομαι να απολαμβάνεις τα 1300 του και να προσέχεις ιδιάιτερα κάτι περίεργα όντα με Καγιέν και άλλα τέρατα που δεν μας βλέπουν σχεδόν ποτέ. Εγώ λόγω ηλικίας, θα είμαι σε λίγο μόνο για Harley και στην κόρη μου έχω διδάξει ότι στη μηχανή ΔΕΝ έχουμε ΠΟΤΕ προτεραιότητα (τι να το κάνω το δίκιο μου σκοτωμένος?)

Οσο για το κυρίως θέμα μας (YPAO, κλπ.) ασφαλώς έχεις δίκιο κι εγώ ασφαλώς αστειεύομαι σχετικά με τον κοντό κατασκευαστή. Απλώς αγανάκτησα λίγο με τις καθημερινές ρυθμίσεις. Ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το θέμα μου.
Πολύ φιλικά, Τάσος.

Φιλε Τάσο τα ίδια λεω και εγω στη δική μου κόρη αλλα για το ποδήλατο ακόμα.
Δοκίμασε να στρίβεις τα ηχεία λιγο λιγο, ειδικά τα πίσω, προς τη θέση ακρόασης και δοκιμαζε με το test tone του ενισχυτη σου πως ακούγετε απο τη θέση ακρόασης κάθε 5-10 μοιρες που γυρίζεις μετά ταινία και πάλι τα ίδια.
Με αυτό το σύστημα η που θα βαρεθείς και θα τα παρατήσεις η που θα καταφέρεις καλύτερο στήσιμο απο το μικρόφωνο.
Λιγο μερακλίδικος τρόπος αλλα η υπομονή αποδίδει

Ευχαριστώ, Jimara.
Το μόνο που δεν δοκίμασα ακόμα είναι το test tone -και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το έκανα. Θα το κάνω λοιπόν.
Εχω όμως κι ένα προβληματάκι μάλλον άλυτο: Στη φωτογραφία που έχω βάλλει στο αρχικό μου μήνυμα φαίνονται τα δύο surround ηχεία και στη μέση η θέση ακρόασης. Μέχρι εδώ όλα καλά και οι ρυθμίσεις έχουν πολύ ικανοποιητική επιτυχία. Ομως, αυτή η πολυθρόνα από κάποια ώρα και μετά παύει να είναι η θέση ακρόασης διότι μετακομίζω για ξάπλα στον καναπέ που είναι μπροστά στο αριστερό πίσω ηχείο. Τί να κάνω, απολαμβάνω την ταινία οριζοντιωμένος..!
Σκέφτομαι όμως οτι με αυτό που προτείνεις μπορω να "κλειδώσω" δύο θέσεις. Οταν δηλαδή αλλάζω θέση θα στρέφω τα surround σε προσημειωμένες θέσεις που ήδη θα έχουν τσεκαριστεί από πριν. Γιατί όχι?
Με την ευκαιρία, πες μου και κάτι άλλο: Το δάπεδό μου είναι μάρμαρο και το καλοκαίρι δεν υπάρχει χαλί. Το subwoofer μου έχει το μεγάφωνο προς τα κάτω. Θα ήταν καλύτερα αν έβαζα ένα κομάτι μοκέττα κάτω από το sub ωστε να μειωθούν οι αντανακλάσεις του ήχου? Η δεν πειράζει καθόλου και σκέφτομαι υπερβολές?
Ευχαριστώ και πάλι,
Τάσος.

Ακυρη η τελευταία ερώτηση, Jimara. μόλις τώρα είδα ότι μου έχεις ήδη απαντήσει στο άλλο νήμα που ρώτησα το ίδιο. (Αρχισα να τα χάνω..?)

Ακυρη η τελευταία ερώτηση, Jimara. μόλις τώρα είδα ότι μου έχεις ήδη απαντήσει στο άλλο νήμα που ρώτησα το ίδιο. (Αρχισα να τα χάνω..?)

Ξαπλα και suround δέν γίνεται αλλίως θα είχαν και οι σινεμάδες κρεβάτια.
:BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55:
Οταν κολλάω με ενα θέμα παω μια γρήγορη βόλτα και μετά ηρεμώ
-bye-

"Γρήγορη βόλτα" με τη Haya Busa? Ωχ, κατάλαβα...
Εγώ πάντως θα επιμείνω να κάνω δύο θέσεις ακρόασης -η μία σε οριζόντια κατάσταση. Πραγματικά θα το προσπαθήσω και θα σου πω τα αποτελέσματα.
Τάσος.