Γνωρίζετε αυτούς τους τύπους ;;

Δηλαδή κάθε μουσική που φανερώνει (στο περίπου έστω) πότε δημιουργήθηκε, είναι αυτομάτως απορριπτέα, μη ουσα μεγάλη μουσική;

Οχι .
Ο Παναγιωτίδης λέει ότι αμα δεν έχεις ζήσει μιά εποχή , δεν μπορείς να καταλάβεις τη μουσική της γιατί δεν σου μιλάει πλέον , ενώ εγώ λέω , ότι αν χρειάζεται δεκανίκια δεν ήταν μεγάλη μουσική .

Οχι .
Ο Παναγιωτίδης λέει ότι αμα δεν έχεις ζήσει μιά εποχή , δεν μπορείς να καταλάβεις τη μουσική της γιατί δεν σου μιλάει πλέον , ενώ εγώ λέω , ότι αν χρειάζεται δεκανίκια δεν ήταν μεγάλη μουσική .

Μιλώντας για "λαϊκή" μουσική έχει δίκιο ο Τσιφ. Και τι έγινε που δεν μπορεί να είναι διαχρονική; Δεν είναι αυτός ο σκοπός της λαϊκής μουσικής.

Και είμαι σίγουρος ότι μεγάλο μέρος από την δισκοθήκη μας θα πεταχτεί σαν άχρηστο όταν εμείς φύγουμε από αυτή την ζωή.

Τους πρωτάκουσα το 1977 (το πρώτο τους LP "Hot Tuna") κι είχα κολλήσει με το "Hesitation Blues". Εκείνη την εποχή η ακουστική κιθάρα ακουγόταν αλλιώς..... ήταν και ζωντανό το LP...
Εχω (σε βινύλιο πάντα) τα "Hot Tuna" , "First Pull up Then Pull Down" και "Ηοppkorv".

Μιλώντας για "λαϊκή" μουσική έχει δίκιο ο Τσιφ. Και τι έγινε που δεν μπορεί να είναι διαχρονική; Δεν είναι αυτός ο σκοπός της λαϊκής μουσικής.

Και είμαι σίγουρος ότι μεγάλο μέρος από την δισκοθήκη μας θα πεταχτεί σαν άχρηστο όταν εμείς φύγουμε από αυτή την ζωή.

και ποιά είναι η "λαϊκή" μουσική ; και με ποιάν αντιπαρατίθεται ; είναι η τζαζ "λαϊκή" μουσική ; Ο Craig Tanborn , ο Vladislav Delay τι είναι ; Και γιατί δεν θα ακούογνται μετά από 50 χρόνια ; Γιατί ακούμε σήμερα Art Blakey πχ ενώ στην εποχή του είμασταν αγέννητοι ;

Re: Απάντηση: Γνωρίζετε αυτούς τους τύπους ;;

και ποιά είναι η "λαϊκή" μουσική ; και με ποιάν αντιπαρατίθεται ; είναι η τζαζ "λαϊκή" μουσική ; Ο Craig Tanborn , ο Vladislav Delay τι είναι ; Και γιατί δεν θα ακούογνται μετά από 50 χρόνια ; Γιατί ακούμε σήμερα Art Blakey πχ ενώ στην εποχή του είμασταν αγέννητοι ;

περί λαϊκής δεν ξέρω, αν και είναι ενδιαφέρουσα άποψη.

Πάντως δοκιμάστε το τεστ των 5 κομματιών.
Ρωτήστε τα παιδιά σας οι περισσότεροι.

Εδώ θυμάμαι είχα ρωτήσει το γιό του Λύμπε γιά τους Mars Volta και μου είπε ότι δεν λένε και τίποτα.
Πού και να ρωτούσα γιά Who....

Η λαϊκή... δεν έχω πρόχειρο ορισμό. Μήπως αυτή που μαζί της γλεντάμε; αυτή που σιγοτραγουδιέται από πλατιά λαϊκά στρώματα; Αυτή που εκφράζει και περιγράφει την καθημερινή ζωή αυτών των στρωμάτων;

Και η τζαζ σαν λαϊκή ξεκίνησε. Έχω μάλιστα την υποψία ότι είχε πιο πλατιά απήχηση στην εποχή της από ότι το ροκ αργότερα. Στην συνέχεια πήρε ένα όλο και πιο έντεχνο δρόμο και σιγά σιγά απευθύνεται σε ένα όλο και πιο "περιορισμένο" κοινό. Ίσως τελικά αυτή να είναι και η ιστορία όλης της μουσικής με λίγα λόγια.

Ότι δηλαδή όλα τα είδη σαν λαϊκά ξεκίνησαν κάποτε και με τον καιρό απέκτησαν πιο έντεχνα χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν μεν την εποχή τους αλλά ταυτόχρονα να γίνονται αποδεκτά-κατανοητά από ένα όλο και πιο περιορισμένο κοινό ....

Και γιατί ακούμε ρεμπέτικο (μπρρρ αηδία! :p) σήμερα ενώ κανείς μας δεν είχε γεννηθεί την εποχή του; Σίγουρα ήταν λαϊκή μουσική! Φαίνεται λοιπόν ότι και το ρεμπέτικο ξεπέρασε την εποχή του.

Γιατί;

Ίσως γιατί έχει μεγαλύτερη καλλιτεχνική αξία από ότι νομίστηκε αρχικά.

Ίσως γιατί συνδέθηκε με το κοινωνικό πολιτικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην μεταπολίτευση.

Και το ροκ συνδέθηκε με κάποιο αντίστοιχο κίνημα και από εκεί πηγάζει μέχρι σήμερα η όποια δύναμή του. Θα καταφέρει το "λαϊκό" ροκ να γίνει τόσο "έντεχνο" κάποτε ώστε να ξεπεράσει την εποχή του; Μήπως κάτι τέτοιο θα σήμαινε και το θάνατο του ή την μετατροπή του απλά σε κάτι άλλο άσχετο με αυτό που ξεκίνησε;

Το τι από όλα αυτά θα μείνει "κλασικό" και τι θα σβήσει από την μνήμη της ανθρωπότητας δυστυχώς εμείς δε θα το μάθουμε.

Κάποιες σκέψεις χύμα βραδιάτικα.....

Εύχομαι Fuse οι πιστιρικάδες μου να μην τα πετάξουν.
Ας τα κρατήσουν και ας τα ακούν (άμα τους αρέσουν).

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις σου Βαγγέλη.

Μια άλλη εκδοχή για το θέμα που συζητάμε, θα μπορούσε να είναι είναι και η εξής:
Όταν λέμε "μουσική" που κάνει μπάμ οτι είναι κάποιας συγκεκριμένης εποχής, μιλάμε και για κάποιους παράγοντες (που σε πρώτη φάση ίσως να παραβλέπουμε) όπως:

Πρώτος απ´όλους η παραγωγή.
Η κατα κόρον χρήση (ή κατάχρηση) διαφόρων τεχνικών κλισέ στην ηχογράφηση (χρήση reverb ή echo), στην ενορχήστρωση (χρήση moog ή mellotron), στην φωνητική εκτέλεση (χρήση πολλαπλών layers στα φωνητικά), κάποια ενδεικτικά στοιχεία που μούρχονται πρόχειρα, μπορούν να σταμπάρουν ανεξίτηλα ένα μουσικό έργο, ανάλογα με μόδες και εποχές.

Δεύτερος η στιχουργική θεματολογία
αρκετά διαφορετική η των 50's , 60's, 70's κλπ (δεν επεκτείνομαι)

Τρίτος η εκτέλεση: (studio take#, alternative take#, live, διασκευή)

Και μόλις τέταρτον (θα κατέτασσα) την Σύνθεση αυτήν καθεαυτή.

Το "πείραγμα" του πρώτου με τη συνδρομή του τρίτου κυριολεκτικά μεταμορφώνει ριζικά ή απελευθερώνει πολλές φορές τον τέταρτο, με σχετική άμβλυνση και του δεύτερου (που ειναι και ο πιο ανελαστικός)

Τα παραδείγματα πολλά, που ασχημόπαπα έχουν μετατραπεί σε κύκνους.

Τι λέτε;

Ναι, είναι πιθανόν Γιώργο, κάποιος να πάρει την Φραγκοσυριανή και να την μετατρέψει σε ...κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα. Ή να την κάνει τζαζ κλπ

Πόσο όμως θα παραμείνει "Φραγκοσυριανή" μετά από κάτι τέτοιο; Νομίζω ότι θα χάσει την λαϊκή της αυθεντικότητα και δεν θα παραπέμπει πια σε μια συγκεκριμένη εποχή-κουλτούρα. Θα γίνει πιο διαχρονική; ....;

Πολλές λαϊκές μελωδίες διασώθηκαν έτσι ενσωματωμένες μέσα σε έργα "κλασικής" μουσικής. Εκεί φυσικά παύουν να λειτουργούν σαν λαϊκές μελωδίες και περνάνε σε άλλη σφαίρα.

Μπορεί να συμβεί και το ανάποδο: Κλασικά έργα δηλαδή να διασκευαστούν επί το λαϊκότερον. Δεν νομίζω όμως ότι μπορούν τελικά να γίνουν γνήσια εμπνευσμένα λαικά. Μάλλον κιτς περισσότερο. Από τα ελάχιστα δηλαδή που μου έρχονται στο μυαλό....