Τον ζαλίσατε τον άνθρωπο (καλά ο δε Χρήστος τον ‛σακάτεψε’ τελείως

).
Είναι απλά τα πράγματα:
ΝΑΙ, υπάρχουν προγράμματα αναπαραγωγής BluRay που αποκωδικοποιούν τα HD φορμά ήχου και τα στέλνουν στις (αναλογικές (βλ. 7.1 analog) ή ψηφιακές (βλ. HDMI)) εξόδους της κάρτας ήχου.
ΟΜΩΣ, το πρόβλημα είναι η ‛ποιότητα’ αυτής της αποκωδικοποίησης.
Θα πω για τα 2 πιο δημοφιλή (και γνωστά μου) προγράμματα:
Όπως είχε προκύψει από τις δοκιμές μας, το μεν PowerDVD ΔΕΝ κάνει αποκωδικοποίηση των HD φορμα ήχου αλλά μόνο του core (δλδ του ‛SD’ τμήματος αυτών). Δλδ πχ από σήμα DTS HD Master Audio, παίρνει και αποκωδικοποιεί μόνο το απλό παλιό-καλό DTS που υπάρχει, από “default’’, εντός του DTS HD MA.
Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι στα τελευταία builds του PDVD (αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως όχι).
Το Total Media Theater 3 φαίνεται (και λέω φαίνεται γιατί δεν μπορούμε να είμαστε και 100% σίγουροι) ότι κάνει σωστή αποκωδικοποίηση ΑΛΛΑ κάνει downsampling το τελικό αποτέλεσμα στα 16/48 (το πόσο σημασία έχει αυτό – μάλλον μικρή – βέβαια είναι άλλη ιστορία).
Υπήρχε ένα μόνο build του TMT 2 το οποίο ΔΕΝ έκανε ούτε downsampling. Αυτή η περίπτωση έδινε, θεωρητικά, το μόνο απολύτως σωστό αποτέλεσμα (πάντα σε περίπτωση decoding από το πρόγραμμα).
Από εκεί και πέρα κάνεις και χρήση του ReClock για να πετύχεις ‛bit exact’ αποτέλεσμα.
Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα, στην περίπτωση των αναλογικών εξόδων της κάρτας ήχου, εξαρτάται από την ποιότητα των αντίστοιχων σταδίων. Τα στάδια αυτά στις onboard κάρτες είναι γενικά χαμηλής ποιότητας οπότε και δεν συνίστανται για τέτοια χρήση (δεν πολυαξίζει ο κόπος που λέμε).