HD format ήχου από αναλογικά outs

geoaspro

New member
19 June 2006
60
Καλημέρα παιδιά,

Θα ήθελα να ρωτήσω, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχω HDMI ενισχυτή, αν μπορώ να πάρω DTS HD και DD HD από τις αναλογικές εξόδους της κάρτας ήχου, δηλαδή να κάνει το decoding το PC και να τα στέλνει στον ενισχυτή. Χρησιμοποιώ την κάρτα ήχου που βρίσκεται ενσωματωμένη στην M/B Intel DG45ID.

Ευχαριστώ πολύ

Γιατι δεν μπορει βρε? Απλα δεν θα εχει το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα αν η καρτα ηχου δεν ειναι καλη!

Αν ο ενισχυτής σου δεν έχει HDMI, μάλλον δεν έχει και διαχείριση πολυκάναλου σήματος. Δηλαδή, μπορεί να έχει εισόδους 5.1 (RCA), αλλά περιμένει να λάβει αποδικοποιημένο 5.1 σήμα σ' αυτές (πχ από ένα DVD player ή PC), για να το στείλει στα 5 ηχεία + Subwoofer.
Ετσι όπως το καταλαβαίνω, μέχρι εκεί μπορείς να φτάσεις, λόγω ενισχυτή.
Αλλάζοντας ενισχυτή με κάποιον νέο, που υποστηρίζει HD formats και έχει HDMI 1.3 Input, σε συνδιασμό με μιά απ' τις νέες κάρτες της ATI (5xxx) με bitstream out, θα μπορέσεις να πάρεις HD.

Σωστα. Εφοσον ομως κανει διαχειριση σηματος απο το pc (και η καρτα ηχου εχει δυνατοτητες και ποιοτητα) το αποτελεσμα μπορει να ειναι εξισου καλο.

Εάν πάρουμε κυριολεκτικά την ερώτηση, τότε δεν μπορεί να πάρει HD Forma με αναλογικό τρόπο.....

Αν όμως θέλουμε το καλύτερο δυνατο με αναλογικό τρόπο, εφάμιλλο(όσο γίνεται τεσπα) των HD Forma, τότε απο το pc μπορούμε να πάρουμε 5.1 ή 7.1 LPCM ήχο.

Δηλαδή θα γίνει μια μετατροπή των HD Forma σε LPCM...

Αν δεν έχεις τα super dupper ηχεία και τον super dupper ενισχυτή, τότε δεν θα καταλάβεις και μεγάλες διαφορές....

Y.Γ Τάκης rules!!!!

Λοιπόν... παίζω με το POWERDVD Blu Ray μια ταινία με DOLBY HD ή DTS HD και του δίνω output 5.1 speakers τα οποία είναι analog out 5.1 από το PC σε analog in στον ενισχυτή. Το powerdvd θα αποκωδικοποιήσει το HD format για να το στείλει στον ενισχυτή?

Λοιπόν... παίζω με το POWERDVD Blu Ray μια ταινία με DOLBY HD ή DTS HD και του δίνω output 5.1 speakers τα οποία είναι analog out 5.1 από το PC σε analog in στον ενισχυτή. Το powerdvd θα αποκωδικοποιήσει το HD format για να το στείλει στον ενισχυτή?

Αν οι ρυθμίσεις σου είναι σωστές στο PC (και στα codecs που χρησιμοποιείς), το PDVD θα σου στείλει Dolby Digital 5.1 ή DTS, μέσω του ενισχυτή στα ηχεία.

Τον ζαλίσατε τον άνθρωπο (καλά ο δε Χρήστος τον ‛σακάτεψε’ τελείως :p).

Είναι απλά τα πράγματα:

ΝΑΙ, υπάρχουν προγράμματα αναπαραγωγής BluRay που αποκωδικοποιούν τα HD φορμά ήχου και τα στέλνουν στις (αναλογικές (βλ. 7.1 analog) ή ψηφιακές (βλ. HDMI)) εξόδους της κάρτας ήχου.

ΟΜΩΣ, το πρόβλημα είναι η ‛ποιότητα’ αυτής της αποκωδικοποίησης.

Θα πω για τα 2 πιο δημοφιλή (και γνωστά μου) προγράμματα:

Όπως είχε προκύψει από τις δοκιμές μας, το μεν PowerDVD ΔΕΝ κάνει αποκωδικοποίηση των HD φορμα ήχου αλλά μόνο του core (δλδ του ‛SD’ τμήματος αυτών). Δλδ πχ από σήμα DTS HD Master Audio, παίρνει και αποκωδικοποιεί μόνο το απλό παλιό-καλό DTS που υπάρχει, από “default’’, εντός του DTS HD MA.

Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι στα τελευταία builds του PDVD (αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως όχι).

Το Total Media Theater 3 φαίνεται (και λέω φαίνεται γιατί δεν μπορούμε να είμαστε και 100% σίγουροι) ότι κάνει σωστή αποκωδικοποίηση ΑΛΛΑ κάνει downsampling το τελικό αποτέλεσμα στα 16/48 (το πόσο σημασία έχει αυτό – μάλλον μικρή – βέβαια είναι άλλη ιστορία).

Υπήρχε ένα μόνο build του TMT 2 το οποίο ΔΕΝ έκανε ούτε downsampling. Αυτή η περίπτωση έδινε, θεωρητικά, το μόνο απολύτως σωστό αποτέλεσμα (πάντα σε περίπτωση decoding από το πρόγραμμα).

Από εκεί και πέρα κάνεις και χρήση του ReClock για να πετύχεις ‛bit exact’ αποτέλεσμα.

Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα, στην περίπτωση των αναλογικών εξόδων της κάρτας ήχου, εξαρτάται από την ποιότητα των αντίστοιχων σταδίων. Τα στάδια αυτά στις onboard κάρτες είναι γενικά χαμηλής ποιότητας οπότε και δεν συνίστανται για τέτοια χρήση (δεν πολυαξίζει ο κόπος που λέμε).

Αν οι ρυθμίσεις σου είναι σωστές στο PC (και στα codecs που χρησιμοποιείς), το PDVD θα σου στείλει Dolby Digital 5.1 ή DTS, μέσω του ενισχυτή στα ηχεία.

Όχι, αν επιλέξεις SPDIF θα στείλει DTS ή AC3, αλλιώς(αναλογικά) θα του στείλει LPCM στις εισόδους του ενισχυτή.

Last edited:
Τον ζαλίσατε τον άνθρωπο (καλά ο δε Χρήστος τον ‛σακάτεψε’ τελείως :p).

Είναι απλά τα πράγματα:

ΝΑΙ, υπάρχουν προγράμματα αναπαραγωγής BluRay που αποκωδικοποιούν τα HD φορμά ήχου και τα στέλνουν στις (αναλογικές (βλ. 7.1 analog) ή ψηφιακές (βλ. HDMI)) εξόδους της κάρτας ήχου.

ΟΜΩΣ, το πρόβλημα είναι η ‛ποιότητα’ αυτής της αποκωδικοποίησης.

Θα πω για τα 2 πιο δημοφιλή (και γνωστά μου) προγράμματα:

Όπως είχε προκύψει από τις δοκιμές μας, το μεν PowerDVD ΔΕΝ κάνει αποκωδικοποίηση των HD φορμα ήχου αλλά μόνο του core (δλδ του ‛SD’ τμήματος αυτών). Δλδ πχ από σήμα DTS HD Master Audio, παίρνει και αποκωδικοποιεί μόνο το απλό παλιό-καλό DTS που υπάρχει, από “default’’, εντός του DTS HD MA.

Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι στα τελευταία builds του PDVD (αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως όχι).

Το Total Media Theater 3 φαίνεται (και λέω φαίνεται γιατί δεν μπορούμε να είμαστε και 100% σίγουροι) ότι κάνει σωστή αποκωδικοποίηση ΑΛΛΑ κάνει downsampling το τελικό αποτέλεσμα στα 16/48 (το πόσο σημασία έχει αυτό – μάλλον μικρή – βέβαια είναι άλλη ιστορία).

Υπήρχε ένα μόνο build του TMT 2 το οποίο ΔΕΝ έκανε ούτε downsampling. Αυτή η περίπτωση έδινε, θεωρητικά, το μόνο απολύτως σωστό αποτέλεσμα (πάντα σε περίπτωση decoding από το πρόγραμμα).

Από εκεί και πέρα κάνεις και χρήση του ReClock για να πετύχεις ‛bit exact’ αποτέλεσμα.

Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα, στην περίπτωση των αναλογικών εξόδων της κάρτας ήχου, εξαρτάται από την ποιότητα των αντίστοιχων σταδίων. Τα στάδια αυτά στις onboard κάρτες είναι γενικά χαμηλής ποιότητας οπότε και δεν συνίστανται για τέτοια χρήση (δεν πολυαξίζει ο κόπος που λέμε).

Ενω εσύ ρε του τα κάνεις απλά....:flipout::flipout::flipout:

Οχι μονο DD 5.1 και DTS! Αφου τα τελευταια pdvd και ΤΜΤ 3 αποκωδικοποιουν κανονικα τα νεα formats με τον μονο περιορισμο το downsampling στα 48 οσων BR ειναι πανω απο αυτα (πχ μουσικα BRays).
Κατα τα αλλα οπως τα ειπε ο Αιμιλιος! :2thumb22sup:

Re: Απάντηση: HD format ήχου από αναλογικά outs

Οχι μονο DD 5.1 και DTS! Αφου τα τελευταια pdvd και ΤΜΤ 3 αποκωδικοποιουν κανονικα τα νεα formats με τον μονο περιορισμο το downsampling στα 48 οσων BR ειναι πανω απο αυτα (πχ μουσικα BRays).
Κατα τα αλλα οπως τα ειπε ο Αιμιλιος! :2thumb22sup:

Bασικά όπως τα είπε ο Σύριος!!!:flipout::flipout:

Μια μονο διορθωση: Το Pdvd (παλαιοτερα τουλαχιστον) δεν εκανε αποκωδικοποιηση του DTS HD (επαιζε μονο core), αλλα το Dolby TruHD to αποκωδικοποιουσε μια χαρα αν θυμαμαι καλα. Εχω ομως πολυ καιρο να ασχοληθω με αυτο το κ&λ%προγραμμα... ΤΜΤ3 και βρηκαμε την υγεια μας!

To build .125 του ΤΜΤ 2...

Re: Απάντηση: HD format ήχου από αναλογικά outs

Μια μονο διορθωση: Το Pdvd (παλαιοτερα τουλαχιστον) δεν εκανε αποκωδικοποιηση του DTS HD (επαιζε μονο core), αλλα το Dolby TruHD to αποκωδικοποιουσε μια χαρα αν θυμαμαι καλα.
Σωστός (μάλλον δλδ)!

Και αυτό γιατί η κωδικοποίηση του TrueHD βαζίζεται στο MLP ήτοι DVD-Audio (παλιός γνωστός).

. Εχω ομως πολυ καιρο να ασχοληθω με αυτο το κ&λ%προγραμμα...
Ελα τωρα, αφού είδα πως σου γυάλισε το μάτι χθες που είδες τη γνωστή-άγνωστη αλλήθωρη κοπελίτσα στο κόκκινο / ροζ φόντο :p

Ενω εσύ ρε του τα κάνεις απλά....:flipout::flipout::flipout:
Τα παραπονά σου στην τεχνολογία :p

Σοβαρά πάντως, αποσπασματικά σχόλια τον μπλέκουν πάντα τον άλλον. Πρέπει να εχει την συνολική εικόνα για να καταλάβει.

Εχω φτιάξει και έναν mini οδηγό τον οποίο έχουμε πει με τον Δημήτρη να ανεβεί κάποια στιγμή.

Graphic AllKnower tm :p

Last edited: