To 3D όπως ακριβώς παρουσιάζεται σήμερα απο τις μεγάλες τηλεορασοεταιρίες έχει παρουσιαστεί 10 χρόνια πριν στον χώρο των παιχνιδιών Η/Υ.
ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο όμως.
Νομίζω δεν είναι έτσι ... αυτό που είχαμε πριν 10 χρόνια ήταν πολύ κουραστικό γιαυτό και απέτυχε , αλλά πλέον με τα 120hz και τις τεχνικές που ενσωμάτωσαν οι τηλεοράσεις για το 3d , τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
Α)Το 3D είναι εικόνες που έχουν τραβηχτεί ταυτόχρονα από 2 κάμερες (αριστερά και δεξιά) , και όταν κάνουμε το ένα μάτι να βλέπει την αριστερή και το άλλο την δεξιά, έχουμε το 3d... ο εγκέφαλός μας αναλαμβάνει τα υπόλοιπα , όπως και στην πραγματικότητα.
Β)Η πιο ώριμη και αποτελεσματική τεχνολογία για να το πετύχουμε αυτό, είναι με τα active γυαλιά ... αυτά δηλαδή που έχουν ένα μηχανισμό και μέσο μια ηλεκτρικής τάσης κλείνουν το αριστερό μας μάτι όταν προβάλετε η δεξιά εικόνα και μετά το ανάποδο.
Όταν αυτό γίνεται πολλές φορές το δευτερόλεπτο δεν είναι κουραστικό και δημιουργείται άριστη 3d εικόνα.
1)Οι πιο παλιές τηλεοράσεις στο PC είχαν ουσιαστικά μόνο 60hz, δηλαδή μπορούσαν να δείξουν 60 εικονες το δευτερόλεπτο, 30 για το αριστερό μάτι και 30 για το δεξί.
Αυτό σημαίνει μόνο ότι τα παιχνίδια τότε θα ήταν περιορισμένα ουσιαστικά στις 30 εικόνες το δευτερόλεπτο για κάθε μάτι , αλλά και η εναλλαγή που απαιτούσε το 3d ήταν κουραστική .
-Το αριστερό μάτι βλέπει το 1ο αριστερό frame το δεξί μάτι μένει τυφλό .
-Το δεξί μάτι βλέπει το 1ο δεξί frame, και το αριστερό μάτι μένει τυφλό .
-Το αριστερό μάτι βλέπει το 2ο αριστερό frame το δεξί μάτι μένει τυφλό .
-Το δεξί μάτι βλέπει το 2ο δεξί frame, και το αριστερό μάτι μένει τυφλό
........ στο τέλος του δευτερόλεπτου
-Το αριστερό μάτι βλέπει το 30ο αριστερό frame το δεξί μάτι μένει τυφλό .
-Το δεξί μάτι βλέπει το 30ο δεξί frame, και το αριστερό μάτι μένει τυφλό
Όπως καταλαβαίνουμε κάθε μάτι βλέπει 30 εικόνες το δευτερόλεπτο που αναβοσβήνουν ... αυτός είναι πάρα πολύ μικρός αριθμός , πολύ μικρότερος από το βασικό stadar των 50 ανανεώσεων το δευτερόλεπτο που έχουν οι παλιές crt , και παρότι καταφέρνει να δημιουργήσει της ψευδαίσθηση του 3d και της ομαλής κίνησης κουράζει.
Αντίθετα οι νέες τηλεοράσεις έχουν 120hz minumum απαιτήσεις για το 3d σήμα... ο λόγος που το απαίτησαν αυτό είναι για αν μην έχουμε τα ίδια προβλήματα με παλιά και απογοητευτεί ο κόσμος.
-Το αριστερό μάτι βλέπει το 1ο αριστερό frame το δεξί μάτι μένει τυφλό .
-Το δεξί μάτι βλέπει το 1ο δεξί frame, και το αριστερό μάτι μένει τυφλό .
-Το αριστερό μάτι βλέπει
ξανά το 1ο αριστερό frame το δεξί μάτι μένει τυφλό .
-Το δεξί μάτι βλέπει το
ξανά 1ο δεξί frame, και το αριστερό μάτι μένει τυφλό .
-Το αριστερό μάτι βλέπει το 2ο αριστερό frame το δεξί μάτι μένει τυφλό .
-Το δεξί μάτι βλέπει το 2ο δεξί frame, και το αριστερό μάτι μένει τυφλό
........
Τώρα θα βλέπουμε 60 εικόνες το δευτερόλεπτο που αναβοσβήνουν από κάθε μάτι ... αυτός είναι ικανοποιητικός αριθμός και συμβατός με ότι έχουμε συνηθήσεις ώστε να μην μας κουράζει περισσότερο.
(ιδανικά θα είναι τα πράγματα με τις τηλεοράσεις 240hz, ενώ για 480 ίσως δεν έχει καν νόημα)
ΥΓ1
-Γιατί να μην βάλουμε μια παλιά 120hz τηλεόραση για να μας δείξει το 3d ?
-Δεν έχουν την δυνατότητα update για να αναβαθμίσουν software τους ώστε να δείχνουν εναλάξ την αριστερή και την δεξιά εικόνα του πρώτου frame από 2 φορές πριν προχωρήσουν στο δεύτερο frame.
-Γιατί να μην στείλει το pc τα 120 frames κατευθείαν στην τηλεόραση ?
Δεν υπάρχει το bandwith στο dvi ... για 120frames 1080p εικόνας px χρειάζονται 10gbps και αυτό φτάνει μέχρι 5 ... ακόμα και για το hdmi 1.3 που το υποστηρίζει είναι οριακός ο όγκος δεδομένων.
ΥΓ2
Πάντως οι νέες τηλεοράσεις θα μπορούν να δεχτούν και 2 1080p σήματα με 60 frames το καθένα για το απόλυτο gaming 3d ... βέβαια θα πρέπει να είναι 240hz τουλάχιστον για να το δείξουν σωστά.
Γενικά όποιος θέλει 3d gaming με 60 frames/sec σε κάθε εικόνα (έστω 720p), πρέπει να έχει 240hz tv.
YΓ3
Να προσθέσω ότι εκτός τα active glasses υπάρχουν και τα passive, αυτά με τα χρω ματάκια ... δεν έχουν πρόβλημα με τα HZ αφού βλέπεις και τις 2 εικόνες ταυτόχρονα, απλά η μισή στο ένα χρόνο και η αλλη μισή στον άλλο ...
υπάρχουν 2 τεχνολογίες, η μιά έχει πρόβλημα με την ποιότητα, η άλλη είναι ακόμα πανάκριβη για να εφαρμοστεί στις τηλεοράσεις... αλλά μπορούμε στο cinema.
A υπάρχει και 3d χωρίς γυαλιά που θα δούμε σε λίγο... βάζουν κάτι μπροστά στην TV που αφήνει το 1 μάτι να δει και το άλλο όχι, και αυτό εναλλάσσετε .... υπάρχουν όλα στα link , απλά δεν το πρόσεξα πολύ.
http://www.best-3dtvs.com/guides/3d-glasses-active-vs-passive/
http://www.tomshardware.com/reviews/3d-vision-stereo,2121-3.html
http://www.best-3dtvs.com/guides/how-3d-tvs-work/
http://www.best-3dtvs.com/guides/how-3d-tvs-work/