HD Sat-tv στο PC

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,458
Θεσσαλονίκη
Η αγορά HDTV δορυφορικής κάρτας μας προβλημάτισε αρκετές φορές.
Το γερμανικό περιοδικό Sat+Kabel δοκίμασε τρεις λύσεις και παρουσιάζει τα αποτελέσματα στο τρέχον τεύχος.
Στο συγκριτικό αναμετρήθηκαν οι
1. Hauppauge WinTV Nova-S2 HD, PCI στα 90 (σε e-shops απο 72 )
2. Technisat Skystar HD, PCI στα 110 (σε e-shops απο 80 )
3. Technotrend connect S2-3650 CI, USB στα 180 (σε e-shops απο 117,50 )

Οι δύο πρώτες είναι λύσεις PCI με πανομοιότυπο hardware και παραπλήσιο software. Σύμφωνα με το περιοδικό που αναφέρεται σε τιμές καταλόγου η επέκταση CI στην Hauppauge κοστίζει 90 ενώ στην Skystar 40 !! Η πρώτη είναι σε μορφή USB και κοστίζει στα e-hops της Γερμανίας απο 79,50 ενώ η δεύτερη είναι PCI και μπορεί να την βρει κανείς απο 35 .
Η εξωτερική πρόταση της Technotrend έχει ενσωματωμένο CI.

Απο πλευράς επιδόσεων σε σήμα SDTV βαθμολογούνται και οι τρεις με 4,75/5.
Σε σήμα HDTV η πρώτη έλαβε 4,25/5 και οι άλλες δύο 4,75/5, με την Hauppauge να εμφανίζει κάποια "σκαλώματα" στην κίνηση ενώ και οι ανταγωνιστές είχαν τα προβληματάκια τους. (κολλήματα)
Και οι τρεις φέρουν τ/χ.

Κοινή συνισταμένη και των τριών, η υψηλή επιβάρυνση του επεξεργαστή. Καμία απο τις τρεις δεν προσφέρει εισόδους/εξόδους εικόνας.

Σε ζάπινγκ στα HD κανάλια η πρώτη είχε χρόνους αλλαγής καναλιών 1,5 sec. ενώ οι άλλες δύο χρειάστηκαν έως 5 sec.!!

Σύμφωνα με το τεστ η κάθε κάρτα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Καμία δεν χαρακτηρίζεται ως η ιδανική λύση.
Στη συνολική βαθμολογία έλαβαν
1. Hauppauge WinTV Nova-S2 HD, PCI: 69,75/100
2. Technisat Skystar HD, PCI: 68,1/100
3. Technotrend connect S2-3650 CI, USB: 67,70/100

H αγορά μιας τέτοιας κάρτας παρόλη την ευχρηστεία που σου δίνει για να πειραματιστείς μαζί της (συγκεκριμένα έχω την Technisat Skystar HD), δυστυχώς υστερεί σε ποιότητα εικόνας σε σχέση με έναν κανονικό δέκτη ειδικά σε σήματα hd.
Η ανάγκη για μεγάλη επεξεργαστική ισχύ έχει πλέον παρέλθει, αφού μπορείς με κάποιους νέους codecs να ρίξεις πολύ τις απαιτήσεις.
Από την άλλη βέβαια ,όσο ζω ελπίζω .:Banane0:

Εχω κι εγω την Skystar HD και τα συναισθηματα αναμεικτα.
Εχω πολυ γρηγορο επεξεργαστη οποτε δεν εχω προβλημα ισχυος αλλα η καρτα ειναι αρκετα ασταθης.
Δεν υποστηριζονται ολα τα προγραμματα καλα (πχ Progdvb) και η εικονα που παιρνω σε HD ειναι πολυ καλη.
Θα ηταν χρησιμο παντως να υπηρχε εκδοση με hardware accellaration για να ειναι πιο ομαλη η εικονα και να αφηνει τον επεξεργαστη να αναλαβει τις χακιεριες πιο ευκολα.

Γιάννη σου παραθέτω μία φώτο από το δικό μου htpc και τις επιδόσεις του.
Κι όλα αυτά σε ένα 2ετίας athlon xp 4400+ με κάρτα ati2600pro.
Πρόσεξε την κατανάλωση του επεξεργαστή σε υλικό Η264 AVC με hardware acceleration από τους codecs του Powerdvd7.

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    93.6 KB · Views: 60
Τι παίζει στο τομέα του cardsharing , εκεί που είναι νόμιμο φυσικά ( εντός κατοικίας; ) ένας dreambox δεν συνεργάζεται με software του pc και το αντίθετο ...
Οσον αφορά τα κολλήματα θα ήθελα να δοκιμάσω το εξής
OS linux 64bit
CPU κάποια δυνατή
RAM 4G
HDD SDD

πιστεύω πως έτσι θα εξαλειφθούν τα κολλήματα ... Ειδικά ο σκληρός είναι το χειρότερο bottleneck που συναντάς σήμερα σε ένα pc ...

Επαναλαμβανω οτι η ισχυς δεν ειναι το προβλημα, το software ειναι και κυριως το ποια plugin δουλευουν.
Οταν μιλαμε για ελευθερα καναλια SD kai HD τοτε τα πραγματα ειναι ευκολα... αλλα οταν μποαινουν στη μεση διαφορα plugin (vplug, gbox, klp) για κωδικοποιημενα καναλια , τοτε γινεται μπαχαλο (ιδιως στα HD).