HD videocamera με Dolby 5.1

kosdion

Established Member
16 April 2008
117
Καλησπέρα.
Θέλω να πάρω (όχι άμεσα) μια HD videocamera, η οποία οπωσδήποτε να διαθέτει εγγραφή ήχου σε 5.1.

Έχω δει στο ιντερνετ ότι υπάρχουν αρκετές (Sony & Panasonic) με ενσωματωμένο μικρόφωνο 5.1.
Η Canon, δυστυχώς, δεν διαθέτει καμία με ενσωματωμένο 6κάναλο μικρόφωνο.

Όμως, 6 συγκεκριμένα μοντέλα της Canon, μεταξύ αυτών και η HF S20 & HF S21, δέχονται αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο της Canon.
CASMV1.jpg

Αντίθετα, Sony & Panasonic δεν διαθέτουν εξωτερικό 6κάναλο ή έστω 4κάναλο μικρόφωνο....

Αν καταλήξω σε Canon, πως θα ξέρω αν το 6κάναλο μικρόφωνό της πράγματι έχει καλό ήχο και κάνει καλό διαχωρισμό των καναλιών;
Και βέβαια μην τυχόν έχω χρεώσεις επιπλέον αν το παραγγείλω από χώρα εκτός Ε.Ε.;

Αν πάλι καταλήξω σε Sony (CX550) ή σε Panasonic (TM700), θα είμαι υποχρεωμένος να έχω όλα τα γνωστά προβλήματα των ενσωματωμένων μικροφώνων.

Τι θα προτείνατε;
- Να ρισκάρω με μια Canon (HF S21) αγοράζοντας το SM-V1 5.1 μικρόφωνό της; (αν δεν έχω βέβαια έξτρα χρεώσεις)
ή
- Να καταλήξω σε κάποια από τις 2 (Sony CX550 / Panasonic TM700);

Ευχαριστώ.

Εχω την εντύπωση ότι το θέμα DolbyDigital 5.1 από αυτές τις κάμερες είναι 90% marketing κόλπο και 10% ουσίας.

Εχεις την εντύπωση ότι θα ακούς 5.1 όπως ακούμε στις ταινίες; Για να κάνεις πραγματική εγγραφή 5.1 πρέπει να έχεις τοποθετήσει και τα αντίστοιχα μικρόφωνα (μικρόφωνα όχι δείγμα μικροφώνου) στις αντίστοιχες θέσεις στον χώρο και τα οποία θα μιξαριστούν σε κάτι κονσόλες εκατομυρίων...

Εγώ αυτό πιστεύω. Μια ιδέα μπορεί να στην δίνει αν π.χ. ακουστεί κάποιος ήχος από πίσω να ακούγεται από τα πίσω ηχεία, αλλά μου φαίνεται αστείο να περιμένουμε να ακούσουμε τον ήχο που ξέρουμε από τις ταινίες.

Για consumer κάμερα προσωπικά θα ήταν το τελευταίο κριτήριο μου ο DD5.1 ήχος που θα κοίταζα.

Σίγουρα δεν θα είναι όπως στις ταινίες, αλλά, από δείγματα που έχω κατεβάσει από αυτές τις κάμερες από το ιντερνέτ, είναι σαφής η διαφορά σε σχέση με το στερεοφωνικό ήχο που παίρνω από τη δικιά μου (Canon HV20).
Έχεις δηλαδή σαφή αίσθηση για το ποιος μιλάει από που και σε πιο σημείο στο χώρο γίνεται κάτι.Νομίζω ότι αυτός ο ήχος ολοκληρώνει την HD αίσθηση που έχεις με αυτές τις κάμερες και είναι κρίμα που δεν τον έβαλαν και στις HDV (με κασέτα).

Όσο για το εξωτερικό μικρόφωνο στις Canon, αν τους δίνει δυνατότητα να γράφουν σε 5.1, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην αποδίδει (τουλάχιστον όπως στις άλλες, που το έχουν ενσωματωμένο).

Εγώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο στράφηκα στην CX-550 και μέχρι στιγμής είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και από τον 5.1 ήχο και από την εικόνα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Συμφωνώ ότι ο 6κάναλος ήχος μιας κάμερας δεν μπορεί ποτέ να είναι όπως αυτός που ακούμε στις ταινίες (εφόσον σε αυτές είναι πραγματικός και όχι enhanced), αλλά προσωπικά με ενοχλεί το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν δίνουν σημασία στον εξακάναλο ήχο από βιντεοκάμερα με αποτέλεσμα η εδώ αντιπροσωπεία της Canon να μην το εισάγει έστω και με παραγγελία και από την άλλη η Sony και η Panasonic να μην διαθέτουν εξωτερικό μικρόφωνο, έστω και 4κάναλο !.
Και για την ιστορία, να πω ότι εδώ και 5 περίπου χρόνια έχω μια HC90 Sony (miniDV) η οποία με το εξωτερικό μικρόφωνο ECM-HQP1 γράφει τετρακάναλο ήχο.
Από το αποτέλεσμα και μόνο που ακούω, δεν ξαναγυρνάω σε stereo.
Και θα μου επιτρέψετε να προτρέψω να κάνουν το ίδιο και όλοι όσοι διαθέτουν επιλογή 5.1 στην κάμερά τους.
Το αποτέλεσμα θα τους ικανοποιήσει απόλυτα.

και εγω ετσι πιστυεα οτι οι 5.1 καμερες θα δεν εχουν καλο διαχωρισμο καναλιων.

και ομως πηγα σε ενα γαμο ημουν μπροστα και πισω μου ηταν ο κοσμος.οταν ο κοσμος χειροκροτουσε στην ειδοσο της νυφης και το ειδα μετα στο 5.1 ακουγα δυνατα και καθαρα απο τα πισω ηχεια το χειροκροτημα και απο τα μπροστινα καναλια την μουσικη που επαιζε μια μπαντα που ηταν πιο μπροστα μου.

πολυ καλο αποτελεσμα για ερασιτεχνικη καμερα του 500αρικου.μια Panasonic hdc-sd9 εχω.και θελω να κανω και αλλα πειραματα με περιφερειακο ηχο.πιστευω οτι το εξωτερικο μικροφωνο της canon θα εχει καλητερη ποιοτητα.και σιγουρα και διαχωρισμο λογω οτι ειναι εξωτερικο και εχει μεγαλυτερες γωνιες.σε μενα ειναι flat στο πανω μερος της καμερας.

επισης στο ραλλυ ακροπολις που την πηρα στα πλανα που κρατουσα την καμερα σταθερη ερχοταν το θηριο περναγε και αφοτου εβγαινε απο το πλανο ο ηχος μεταφεροταν στα πισω ηχεια.πολυ καλος διαχωρισμος.

και το αναποδο.εβαζα την καμερα να κοιταει οχι το αυτοκινητο αλλα αναποδα.πρωτα ακουγεται να ερχεται απο τα περιφερειακα και μετα αφου πεταχτει στην εικονα ερχεται στα μπροστινα ηχεια.

Για όποιον ενδιαφέρεται να πάρει κάμερα Canon, έχει έρθει και στην Ελλάδα (σε μια μόνο ιστοσελίδα το βρήκα) το ανωτέρω μικρόφωνο Canon SM-V1 (5.1), με τιμή στα 249 .
Προσοχή όμως γιατί είναι συμβατό μόνο με τις HF S20, HF S21, HF S200 & αυτές της σειράς HF M.
Την ιστοσελίδα δεν ξέρω αν μπορώ να την αναφέρω, για να μην θεωρηθεί διαφήμιση.