HDMI και Dolby Digital 5.1

shatzi

New member
10 October 2007
99
Καλησπέρα

Αγόρασα ενα Laptop με έξοδο HDMI οπου θα θελα να παρακολουθώ στην τηλεόραση video DVD & HD Video. Το θέμα μου ειναι με τον ηχο και αυτο επειδή δεν εχει το laptop SPDIF έξοδο, αλλα ουτε και μπορεί να πάρει κάποια καρτα ηχου σε PCMCIA μορφή η οποια να εχει SPDIF out. Το ερώτημα ειναι μεσα απο το HDMI εκτός απο εικόνα μπορεί να περάσει και ψηφιακός ηχος??? δηλαδή αν συνδέσω το Laptop με την τηλεόραση μεσα απο το HDMI και στην συνέχεια απο την οπτική εξοδο της τηλεόρασης συνδέσω με εναν ενισχυτή θα μου βγάλει dolby digital και γενικά 5.1 ηχο???

PS: Υπάρχει Κάρτα ηχου εξωτερική που να συνδέεται στο Laptop με usb και να βγάζει SPDIF out???

τι κάρτα γραφικών έχει;
προς το παρόν μόνο η ATI έχει HDMI και με ήχο ...

το laptop κάπου έχει είσοδο για ακουστικά , δεν μπορεί ... έστω για μικρόφωνο ( εκεί το ρυθμίζεις στο win )

Έχει την Nvidia 8600GS και από τα ακουστικά που λες βγάζει ήχο αλλά δεν μπορεί να βγάλει ψηφιακό ήχο 5.1 όπως είναι το Dolby Digital & DTS.

Η TV δεν θα σου παίξει 5.1. Μόνο ο ενισχυτής. Δοκίμασε να δεις αν μπορεί να παίξει ήχο η κάρτα σου. Η ATI (HD XXXX) μπορεί να παίξει 5.1 DD (όχι DTS).

Last edited:
Η εξοδος ακουστικων θα γινεται μεσω καποιου config ή spdif coaxial ή optical out... (το δευτερο θα φαινεται αν βγαινει ενα κοκκινο φωτακι ηδη απο την τρυπα)...

Γενικα ολα τα νεα laptop εχουν ψηφιακη εξοδο, αρκει να μπορεσεις να βρεις πως ενεργοποιειται! Φυσικα 5.1, 6.1, 7.1 θα παρεις μονο απο ενισχυτη οπως ειπες... (και να βαλεις το αναλογο προγραμμα πχ. powerdvd να δουλευει σε κατασταση spdif out)

Εχω την εντύπωση οτι απο την εξοδο τον ακουστικών δεν μπορεί να περάσει ψηφιακός ηχος οπος ειναι το Dolby digital παρα μονο αναλογικο ήχο. Παντα μιλάω για σύνδεση με ενισχυτή για τον ηχο απλα μου κανει εντύπωση ενα laptop σαν και αυτο που εχω να θεωρείτε Multimedia PC μιας και ειναι το HP Pavilion Dv6600 και να μιν έχει SPDIF out αλλα και το σημαντικότερο να μην εχει PCMCIA υποδοχή μιας και εχω καρτα ηχου σε pcmcia της Creative που εχει εξοδο SPDIF.
Το θεμα στο πρόβλημα μου ειναι υπάρχει λύση? μπορώ με καποιον τροπο να παίζω με ψηφιακό ηχο?

Συνηθως το mini jack των ακουστικων στα λαπτοπ ειναι και οπτικη εξοδος toshlink που απλα θέλει εναν ανταπτορα.

εχεις καποιον ανταπτορα να μου πεις? καποιο link? Γιατι μου φενετε δισκολο δεν ξερω βεβαια αλλα δισκολο απο το jack των ακουστικων να συνδεσεις τον Home Cinema ενισχιτη και να εμφανισει στο display του ενισχιτη την λεξη Dolby Digital or DTS.

Διάβασε το manual του laptop.

Παιδια εχω και εγω ενα παρομοιο προβλημα.
Εστησα ενα htpc ,που περιλαμβανει τη μητρικη http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.523580 και καρτα γραφικων http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.514231.
Το προβλημα που εχω ειναι το εξης:Αυτα θα συνδεθουν μελλοντικα με τα http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.501597 και θελω να συνδεθουν με ψηφιακη μορφη SPDIF,ομως η μητρικη δεν εχει κατευθειαν εξοδο S/PDIF OPTICAL αλλα εχει μεσα στη μητρικη με ενα τριπινο S/PDIF .
Ξερω οτι υπαρχει s/pdif optical bracket γιατι το δειχνει στο manual της μητρικης.Μηπως γνωριζεται που μπορω να προμηθευτω κατι τετοιο?
Μηπως ομως μπορω να παρω ψηφιακο ηχο απο την καρτα γραφικων?
Ηκαρτα ξερω οτι βγαζει και ηχο,αλλα στο site της msi δειχνει εναν ανταπτορα απο dvi σε hdmi που φυσικα δεν υπηρχε μεσα στη συσκευασια.
Υπαρχουν ομως καλωδια dvi σε hdmi (θα συνδεθει με τη Samsung LE32R8) και απο εκει εαν δωσω απο optical ηχο στα Logitech θα παρω 5.1 σε ψηφιακη μορφη?
Με λιγα λογια τα εκανα σαλατα.Εαν ειχε optical out η μητρικη τωρα δεν θα παιδευομουνα!!!Βρηκα κατι τετοιο αλλα ειναι USA για δειτε:http://www.vidabox.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=9
Οποιος μπορει ας βοηθησει.

Last edited:
Εχω την εντύπωση οτι απο την εξοδο τον ακουστικών δεν μπορεί να περάσει ψηφιακός ηχος οπος ειναι το Dolby digital παρα μονο αναλογικο ήχο. Παντα μιλάω για σύνδεση με ενισχυτή για τον ηχο απλα μου κανει εντύπωση ενα laptop σαν και αυτο που εχω να θεωρείτε Multimedia PC μιας και ειναι το HP Pavilion Dv6600 και να μιν έχει SPDIF out αλλα και το σημαντικότερο να μην εχει PCMCIA υποδοχή μιας και εχω καρτα ηχου σε pcmcia της Creative που εχει εξοδο SPDIF.
Το θεμα στο πρόβλημα μου ειναι υπάρχει λύση? μπορώ με καποιον τροπο να παίζω με ψηφιακό ηχο?

Το δικό μου Pavillion dv6144 έχει στο μπροστινό του μέρος δυο εξόδους ακουστικών, από τις οποίες η δεύτερη βγάζει και s/pdif. Το γράφει μάλιστα, με μικρά γράμματα δίπλα στην υποδοχή.

Απλά βάζεις έναν αντάπτορα σαν αυτόν:

PTLA-05.jpg

και μετά μία κλασική ίνα TOSLINK.

Εννοείτε ότι το έχω δοκιμάσει και βγάζει μια χαρά DD και DTS στον ενισχυτή μου.

Το δικό μου Pavillion dv6144 έχει στο μπροστινό του μέρος δυο εξόδους ακουστικών, από τις οποίες η δεύτερη βγάζει και s/pdif. Το γράφει μάλιστα, με μικρά γράμματα δίπλα στην υποδοχή.

Απλά βάζεις έναν αντάπτορα σαν αυτόν:

PTLA-05.jpg

και μετά μία κλασική ίνα TOSLINK.

Εννοείτε ότι το έχω δοκιμάσει και βγάζει μια χαρά DD και DTS στον ενισχυτή μου.

Το κοιταξα και δεν εχει ρε γμτ!!Τωρα τι γινεται?Καποια ιδεα?Πουλανε εδω τετοιο bracket?Please helppp!!!!