Hellas με Hotbird

elcostis

Established Member
14 July 2006
208
Παιδιά είναι εφικτό να έχουμε κέντρο τον Hellas Sat και με παράκεντρο να βρούμε τον Hotbird? Μπορεί να γίνει τέτοιος συνδιασμός?

Παιδιά είναι εφικτό να έχουμε κέντρο τον Hellas Sat και με παράκεντρο να βρούμε τον Hotbird? Μπορεί να γίνει τέτοιος συνδιασμός?
Αν έχεις κάτοπτρο ελάχιστης διαμέτρου 1,2 μ., μπορείς κεντράροντας στις 26E να κάνεις λήψη και των δύο δορυφόρων. Η λύση που σου προτείνω είναι δοκιμασμένη από εμένα τον ίδιο.

Το κάτοπτρο είναι 1 μέτρο. Δηλαδή με 1,20 μπορούμε να κετράρουμε τον αραβικό στις 26 μοίρες ανατολικά και μετά με δύο βέργες αριστερά και δεξιά να πάμε για Hotbird και Hellas? Αν είναι δοκιμασμένο γιατί όχι.
Ευχαριστώ παιδιά!

Απάντηση: Re: Hellas με Hotbird

Το κάτοπτρο είναι 1 μέτρο.
Δοκίμασε και με το κάτοπτρο που έχεις. Θα είναι πολύ σημαντική αναφορά!
Δηλαδή με 1,20 μπορούμε να κετράρουμε τον αραβικό στις 26 μοίρες ανατολικά και μετά με δύο βέργες αριστερά και δεξιά να πάμε για Hotbird και Hellas?
Ακριβώς.

Το εγχείρημα δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Απαιτεί σχετική εμπειρία. Επειδή η τροχιακή απόσταση είναι μεγάλη πρέπει να δοθεί στις βέργες σχετική κλίση σε μορφή τόξου.

Εγώ θα τολμούσα μια παράκεντρη λήψη του HellasSat με κέντρο τον Astra στις 19.2
Βέβαια με τις κλασικές μεθόδους επέκτασης (βέργες) είναι δύσκολο να γίνει η σκόπευση. Θέλει ιδιοκατασκευή.
Εχω κάνει παράκεντρη λήψη τους Sirius (5 Ε) με κεντρική σκόπευση στις 19.2
Το αποτέλεσμα ήταν καλό αλλά και το κάτοπτρο ήταν 1.85

Για δες και τη δικη μου ιδιοκατασκευη με 1,10:

Εδω οπως ηταν παλαιοτερα με ενα το ενα απο τα τεσσερα LNB στον Hellasat:

Εδω οπως τα εχω τωρα:

Και μια γενικη αποψη:

Με τις ξεχωριστες λαμες για καθε δορυφορο δημιουργεις το απαραιτητο τοξο χωρις προβλημα.
Τα υλικα ειναι απλοι γαλαβανιζε σφιγκτηρες απο τα σιδηρικα και λαμα αλουμινιου απο το πρακτικερ.

Last edited:
Συνεπώς λύθηκε το ..μυστήριο.
Είναι λοιπόν σχετικά εύκολα εφικτή η παράκεντρη λήψη του HellasSat, με κεντρική σκόπευση στις 19.2 μοίρες.

Αν οι ακριτικες θεσεις ειναι ισχυρες τοτε μπορουμε να καλυψουμε σε 1μ μεχρι και +/-20°. Το αποδεικνυουν τουλαχιστον 2 για μενα γνωστα παραδειγματα:
Στη Bremen με κεντρο 19.2Ε και ληψη απο 1W-39E οπως και στο Zagreb με κεντρο 5Ε και ληψη απο 12.5W-28.5E. Και οι δυο εγκαταστασεις πραγματοποιηθηκανε σε κατοπτρα της Gibertini. Καποια ισως πιο ποιοτικα να μην δουλευουν τοσο πολυ διοτι ο κυριος κονος ληψης ειναι πιο στενος, δυνατος και οι παρακεντροι πεφτουν στην ιδια γωνιακη αποσταση πιο αμεσα. Ετσι ακουσα τουλαχιστον για τις 90εκ Kathrein.

Για δες και τη δικη μου ιδιοκατασκευη με 1,10:

Εδω οπως ηταν παλαιοτερα με ενα το ενα απο τα τεσσερα LNB στον Hellasat:

Εδω οπως τα εχω τωρα:

Και μια γενικη αποψη:

Με τις ξεχωριστες λαμες για καθε δορυφορο δημιουργεις το απαραιτητο τοξο χωρις προβλημα.
Τα υλικα ειναι απλοι γαλαβανιζε σφιγκτηρες απο τα σιδηρικα και λαμα αλουμινιου απο το πρακτικερ.

Μηπως θυμασαι απο 28.2Ε/28.5Ε τι εχανες πλην τον 2D εννοειται ?

Tα μονα καναλια που δεν εχω σβησει απο αυτην την τροχιακη θεση ειναι τα 6 καναλια του ΒΒC που μεταδιδουν απο το φθινοπωρο μεχρι την ανοιξη live αγωνες μπιλιαρδου snooker, του οποιου ειμαι λατρης.
Παντως σε ενα προχειρο channel search που μολις εκανα, βλεπω οτι κατεβαινουν (εκτος απο δυο-τρεις) ολες οι συχνοτητες απο 11223 μεχρι 12480 στους 28,2 και ολες ανεξαιρετως οι συχνοτητες απο 11426 μεχρι 11680 στους 28,5.

Καταλαβα. Δηλαδη για τα γουστα σου αξιζει η παρακεντρη ληψη των Εγγλεζων. Ρωταω διοτι σε αρκετες αναφορες απο τη κεντρικη Μακεδονια μεχρι τωρα ακουγα πως ειναι απαραιτητη μια 1.20μ (κεντρο εκει φυσικα) για πληρης ληψη ολων των συχνοτητων πλην του παρα πολυ ασθεση 2D. Εχω δει ομως και εγκατασταση Τ90 με κεντρο 28.2/28.5Ε στη Θεσ/κη με ικανοποιητικα αποτελεσματα και αυτη αποδιδει περιπου ιδια με την 110ρα σου 9° παρακεντρα.

Ευχαριστω για την αναφορα σου.