Hi-End S-Video cable. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως audio balanced interconnect?

Έχω στην κατοχή μου αρκετά μέτρα επώνυμο καλώδιο S-Video, προδιαγραφής αυστηρά 75Ω, αρκούντως χοντρό, με δύο αγωγούς και θωράκιση, όπως πρέπει να είναι ένα σωστό καλώδιο S-Video.

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι παροπλισμένο λόγω μη ύπαρξης πλέον της ανάγκης για σύνδεση με S-Video σε πολλά μέτρα απόσταση, όπως ήταν στο απώτερο πάρελθόν.

Η ερώτησή μου είναι αυτή που λέει ο τίτλος:

Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως audio balanced interconnect, με αντίστοιχα βύσματα XLR φυσικά, και να συνδέσω έξοδο προενισχυτή balanced σε αντίστοιχη είσοδο τελικού, και μάλιστα σε απόσταση 5-8 μέτρων?

Εκ πρώτης όψεως δεν βλέπω γιατί δεν θα δούλευε. Αλλά θα ήθελα και τη γνώμη κάποιων πιο επαϊόντων.

Ευχαριστώ.
-

Άνετα,ούτως ή άλλως τα καλώδια που προορίζονται για σήματα εικόνας λόγω προδιαγραφων απευθείνονται σέ ένα μεγάλο εύρος θεμελιοδών συχνοτήτων εκτείνονται πολλύ πάνω απο τα 5 Mega Hertz.Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με καποια ομωαξονικά της Van Den Hull τα οποία λόγω σύστασης (ομωαξονικά) αν και χαρακτηρίζονται interconnect χρησιμοποιούνται με επιτυχία απο τους επαγγελματίες για την μεταφορά σημάτων εικόνας ακόμα και σε μεγάλα μήκη.Οπότε προχώρα άφοβα.Μονο τερμάτισε την γείωση (θωράκιση) μόνο απο την μία πλευρά και όχι απο την άλλη,τουλαχιστον δοκιμαστικά ακουσε το και αν ταιριαξει με το συστημα σου κράτατω έτσι,αλλιώς γειωσέ το και στην άλλη πλευρα.Στήν πρώτη περίπτωση είναι true balanced η συνδεσμολογία.

Κατασκευή και γείωση

Ευχαριστώ. Το ίδο φανταζόμουν κι εγώ.

Όσον αφορά στη θωράκιση, νομίζω πως θα πρέπει να συνδεθεί υποχρεωτικά και στις δύο άκρες, διότι τα βύσματα XLR διαθέτουν τέτοιο ακροδέκτη, είτε αρσενικά είτε θηλυκά. Άλλωστε και οι δύο συσκευές έχουν πραγματικές balanced συνδέσεις.

Άρα γιατί να μη συνδεθούν και οι δύο άκρες;

Αυτό που προτείνεις, το ακολουθώ σε συνδέσεις unbalanced με βύσματα RCA, με καλώδιο που έχει βέβαια δύο αγωγούς συν θωράκιση. Την θωράκιση τη συνδέω στο ένα άκρο (συνηθίζω το άκρο της έναρξης του σήματος) ενώ στην άλλη άκρη την αφήνω ασύνδετη (floating). Φυσικά, τη μεταφορά του σήματος (hot-return) την αναλαμβάνουν οι δύο ξεχωριστοί αγωγοί, εκ των οποίων ο ένας είναι βέβαια βραχυκυκλωμένος με τη θωράκιση στο άκρο της έναρξης. Αυτό δεν είναι δικό μου, βέβαια.

Και επειδή συμφωνούμε βασικά περί αυτού, δες εδώ.

Εν κατακλείδει, για να μην ξεφύγουμε από το θέμα μας, είχα ερωτηματικά σε σχέση με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει συνήθως ένα καλώδιο video (εν προκειμένω S-Video) από ένα καλώδιο audio. Και με απασχολούσε και το γεγονός ότι σε καλώδιο video η προδιαγραφή ονομαστικής αντίστασης είναι στάνταρντ 75Ω, ενώ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε καλώδιο audio. Γι αυτό και το αρχικό μου ερώτημα.

Και πάλι ευχαριστώ.
-