HTPC: απο GTX260 σε HD5850 για κίνηση νεράκι σε 1080p. Αξίζει?

tarantino2009

Senior Member
3 November 2009
337
Καλημέρα σε όλους, εδώ και 2-3 εβδομάδες έχω στήσει ένα PC για αποκλειστική χρήση HTPC (άντε και για κανένα κατέβασμα) και με την ελπίδα να βλέπω mkv αρχεία σε ανάλυση 1080p χωρίς κολλήματα και συμβιβασμούς.

Χρησιμοποίησα κάποιες επιλογές σε players και codecs και κατέληξα στον συνδιασμό Media Player Classic HC (x64) + Haali Matroska Splitter (x64) + ffdshow + AC3filter (x64). Όλα στις τελευταίες, πιό πρόσφατες εκδόσεις τους. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δέν είναι τα αναμενόμενα και ενώ οφείλω να ομολογήσω πως ποτέ στο παρελθόν δέν είδα τόσο καθαρή εικόνα και ζωντανά χρώματα, αντιθέτως, στην κίνηση συνεχίζω και έχω ενοχλητικά σπασίματα.

Ακόμα και αφαιρώντας όλα τα φίλτρα στην TV μου (HD Natural Motion, Αναβαθμισμένη Ευκρίνια, Mpeg Μείωση Τεχνουργήματος κτλ) άλλα και στον MPC (Shaders: Disabled, συμβιβασμούς στον Renderer), δέν βλέπω σημαντικές βελτιώσεις. Παίζω με DXVA, έχω περάσει όλες τις αναβαθμίσεις του DirectX και έχω βάλει και τους τελευταίους drivers για την κάρτα γραφικών κατεβασμένους μέσα απο την ίδια την NVIDIA. Επίσης, έχω μπλοκάρει τον ffdshow video decoder, ffdshow DXVA video decoder για να παίζω με τα εσωτερικά φίλτρα του MPC στο decoding.

Το PC το έχω συνδέσει μέσω καλωδίου HDMI στον ενισχυτή και τον ενισχυτή πάλι με HDMI στην TV. Έχω δοκιμάσει, απο το NVIDIA Control Panel να βγάλω στην έξοδο 24, 25, 30, 50, 60hz αλλά σημαντική διαφορά δέν είδα. Έχω δοκιμάσει να συνδέσω το PC κατευθείαν με την TV (υποστηρίζει 24hz) μέσω HDMI με τα ίδια αποτελέσματα.

Εντωμεταξύ θέλω να αποφύγω τρύκ όπως Frame Interpolation κα, απλά, θέλω άν είναι δυνατόν να παίζει το αρχείο με κίνηση νεράκι και εικόνα κρύσταλλο χωρίς συμβιβασμούς.

Αρχίζω και σκέφτομαι μήπως φταίει η κάρτα γραφικών και δέν μπορεί να σηκώσει τόσο βαρύ φορτίο πώς το 1080p...Έβγαλα αυτό το συμπέρασμα μιάς και όλη ή έστω, την περισσότερη δουλειά, την κάνει η GPU λόγω DXVA.

Σκέφτομαι ακόμα και να βάλω αγγελία την GTX 260 και να πάω σε Radeon HD 5850. Μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω με βάση τα οικονομικά μου αυτή την στιγμή. Αξίζει άραγε τον κόπο και τα έξοδα? Θα πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω ή θα έρθω στα ίδια?

Άν τελικά αντικαταστήσω την κάρτα γραφικών μου, τί πρέπει να προσέξω απο χαρακτηριστικά στην καινούργια που θα πάρω? Άν δεν κάνω λάθος, στα HTPC προτιμώνται ATI (AMD) κάρτες έναντι των NVIDIA? Τί είναι αυτό που κάνει μιά κάρτα γραφικών να παίζει όσο το δυνατόν καλύτερα ένα αρχείο mkv? Να σημειώσω πως δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για games.

Την βοήθεια σας, παρακαλώ...

Το σύστημά μου:

processor: Intel Core i5 760 2.80 GHz
motherboard: P55-US3L
RAM: 4GB Corsair XMS 1600 (CMX4GXM2A1600C9)
HDDs: 500 Sata II 3.5" (Windows 7 Ultimate 64bit), 200 IDE 3.5", 250 Sata 2.5"
GPU: Nvidia GTX 260 OC 896MB
ενισχυτής: DENON AVR-2809
TV: PHILIPS 32PFL9603D

Last edited:
Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο η κάρτα σου να μην μπορεί να σηκώσει το εν λόγω υλικό. Τα 1080 τα παίζει για πλάκα. Σκέφθηκες ότι μπορεί να μην είναι πρόβλημα της κάρτας η κακή κίνηση, αλλά, θέμα διαχείρισης των 24ρων καρέ από την τηλεόραση? Για ποιά συσκευή μιλάμε? Το ίδιο ισχύει και για τον ενισχυτή. Δοκίμασες να τρέξεις το υλικό μόνο μέσω CPU και χωρίς H.A. από την κάρτα? Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο? Δοκίμασες με κάποιον άλλο player και διαφορετικούς codecs?

EDIT:

Sorry, τώρα είδα το σύστημά σου...

Καταρχήν ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Οι δοκιμές μου έχουν γίνει με H.A και όχι με τον επεξεργαστή. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος ή κάνω λάθος? Codecs έχω δοκιμάσει CoreAVC και ffdshow. Αυτό που λές για την κακή διαχείρηση των 24ων καρέ, πώς μπορώ να το λύσω (χωρίς reclock γίνεται?).

Απάντηση: Re: HTPC: απο GTX260 σε HD5850 για κίνηση νεράκι σε 1080p. Αξίζει?

Καταρχήν ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Οι δοκιμές μου έχουν γίνει με H.A και όχι με τον επεξεργαστή. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος ή κάνω λάθος? Codecs έχω δοκιμάσει CoreAVC και ffdshow. Αυτό που λές για την κακή διαχείρηση των 24ων καρέ, πώς μπορώ να το λύσω (χωρίς reclock γίνεται?).

Κάνε και μια δοκιμή μόνο με τη CPU (έτσι και αλλιώς δεν έχεις πρόβλημα ισχύος), αν και η κάρτα σου είναι πολύ δυνατή. Με το τελευταίο που έγραψες με μπέρδεψες....το reclock που κολλάει? Το reclock το βάζαμε για να μετατρέψουμε τα 24 σε 25 και να κλειδώσουμε το μέσο μας στα 50Hz σε περίπτωση που δεν κλείδωνε στα 24. Η τηλεόρασή σου, αν δεν κάνω λάθος, δέχεται σήμα 1080p 24, οπότε δεν χρειάζεται το τρυκάκι με το ρικλόκ. Αν όντως είναι θέμα της Φίλιπς στη διαχείριση των 24ρων, δύο λύσεις σκέφτομαι. Ή κάνεις το κόλπο με το ρικλόκ και κλειδώνεις στα 50Hz ή πας σε μια λύση F.I. μέσω του FFDshow.

Πάντως, αν μπορείς, προσπάθησε να επιβεβαιώσεις ποια συσκευή έχει το ''θέμα'' (Nvidia, ενισχυτής, Φίλιπς) ώστε να μην προχωράς στα τυφλά και σε μια ενδεχόμενη περιττή αγορά. Θα σου πρότεινα, αν έχεις τη δυνατότητα, να συνδέσεις τη Φίλιπς και με κάποιο media player ή κάποιο BD player, για να δεις αν συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα...

Last edited: