HTPC - Ήρθε η ώρα - Θέλω γνώμες

salig

New member
6 September 2006
45
Πεύκη, Αθήνα
Καλησπέρα σε όλη την παρέα,

Ετοιμάζομαι για τη συναρμολόγηση του HTPC που θα ταϊζει την LCD μου, και θέλω τα φώτα σας ώστε να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το μηχάνημα προορίζεται αποκλειστικά για θέαση HD υλικού και δεν θα ασχοληθώ με games (για αυτά υπάρχει το PS3).

Ξεκινάω από έναν βασικό περιορισμό: δεν παίζει το σενάριο του κλασικού desktop case λόγω ιδιαίτερων ιδιομορφιών του επίπλου (θα είναι στριμωγμένο και δεν θα αερίζεται, οπότε το ξεχνάω). Οπότε, μη βρίσκοντας κάποιο mini tower του γούστου μου (βασικά του γούστου της γυναίκας μου...) κατέληξα σε κουτί cube, από αυτά που είναι γνωστά ως SFF (Small Form Factor) που μπορεί να μπει δίπλα στο έπιπλο.

Πάμε λοιπόν ένα προς ένα τα components για να δούμε τι γίνεται (επιλογή components από e-shop):

Κουτί: Superpower Cube Venus
Τροφοδοτικό: SEASONIC S12-550 ENERGY+ 80 PLUS 550W
Μητρική: ASUS P5KPL-VM
Επεξεργαστής: Intel Core2Duo E8200
Μνήμη: 2x1GB GEIL 800MHz
Κάρτα γραφικών: SAPPHIRE RADEON HD3850 256MB
Σκληρός δίσκος: WD WD5000AAKS 500GB SATA2
Οπτικό μέσο: NEC AD-7191S
VFD Panel: SILVERSTONE SST-MFP51B MEDIA FRONTPANEL BLACK

Όλο το πακέτο έρχεται στα 827.24 τελική τιμή με ΦΠΑ.

Η επιλογή των εξαρτημάτων έγινε με τα εξής κριτήρια: αθόρυβο, ικανό για απροβλημάτιστη αναπαραγωγή υλικού HD, επεκτάσιμο για τα μέτρα της κατηγορίας του κουτιού, τηλεχειριζόμενο, και γενικά ισορροπημένο...

Δεν έχω συμπεριλάβει κάποιο ασύρματο πληκτρολόγιο, ήσυχο ανεμιστήρα 120mm για πίσω (δεν παρέχεται στο κουτί) και κάρτα TV/Radio.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για την παραπάνω σύνθεση και φυσικά τις παρατηρήσεις σας. Με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της κάρτας γραφικών (μήπως με μια 2600 θα είμαι ΟΚ ή μήπως να πάω σε nVidia). Επίσης, θα ήθελα και προτάσεις για μια πολύ καλή κάρτα TV/Radio καθώς και ασύρματο πληκτρολόγιο. Επίσης, τι λειτουργικό θα προτείνατε: XP Media Center ή Vista MCE?

Γενικά κάθε παρατήρηση και συμβουλή είναι καλοδεχούμενη. Αν και τα χρήματα δεν είναι απόλυτος περιορισμός, δεν θα ήθελα να πληρώσω κάτι ακριβό αν μπορώ να έχω το ίδιο αποτέλεσμα με κάτι φθηνότερο. Περιμένω με αγωνία...

Φιλικά,
Σωτήρης

τη γνώμη σας για την παραπάνω σύνθεση και φυσικά τις παρατηρήσεις σας. Με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της κάρτας γραφικών (μήπως με μια 2600 θα είμαι ΟΚ ή μήπως να πάω σε nVidia).

nVidia. Κατοχυρώνεις το καλύτερο. Αν είναι ν δώσεις κάτι παραπάνω, εκεί θα επενδύσεις, στην κάρτα γραφικών

nVidia. Κατοχυρώνεις το καλύτερο. Αν είναι ν δώσεις κάτι παραπάνω, εκεί θα επενδύσεις, στην κάρτα γραφικών

Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Ομολογώ ότι είμαι ιδιαίτερα μπερδεμένος στον τομέα αυτό, οπότε να θέσω την ερώτηση λίγο διαφορετικά:

Θέλω μία κάρτα γραφικών που να είναι ήσυχη, ενδεχομένως με παθητική ψύξη, να τα βγάζει πέρα άνετα με υλικό HD 1080p ματρόσκες και να δίνει την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας σε τηλεόραση full HD 40".

(Για δισκάκια Blu-Ray υπάρχει το PS3 οπότε δεν εξετάζω την αναπαραγωγή τους από το HTPC).

Για πάμε γερά... :aktion033::aktion033::aktion033: Άντε να το φτιάξω να ευχαριστηθώ θεάσεις...

Αν θέλεις τη γνώμη μου μείνε όπως είσαι με την κάρτα γραφικών.Οι ati κάρτες αυτή τη στιγμή δεν πάσχουν από τα προβλήματα των nvidia καρτών στο θέμα του Hd.Αν την ήθελες για Games τότε ναι,πάω πάσο.Γενικά το σύστημά σου είναι πολύ προσεγμένο.Για ασύρματο πληκτρολόγιο έχω το Microsoft 7000 http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.575630 το οποίο είναι πολύ καλό αλλά ακριβό.

με ενδιαφερει και μενα το ολο θεμα ....

λενε οτι οι καρτες της ΑΤΙ ειναι καλυτερες για χαι δεφ υλικο .......
αλλα δεν ξερω ποσο καλα τα καταφερνουν σε ματροσκες ....

και εγω παμπολες απο αυτες........

Ρε παιδια εφοσον μιλαμε για mkv θα επρεπε να μιλαμε για επεξεργαστη και οχι για καρτα γραφικων καθως ο επεξεργαστης αναλαμβανει σε αυτην την περιπτωση την αποκωδικοποιηση (απο επεξεργαστη εισαι σιγουρα καλα) ! Εαν μιλατε βεβαια για αναπαραγωγη απο δισκακι BR η HD τοτε οκ, αλλα ειτε την 3850 παρεις ειτε καποια της προηγουμενης σειρας το ιδιο καλα θα τα καταφερει σε ΔΙΣΚΑΚΙΑ {το τονιζω} ΒR or HD.

καλο βραδυ

Αν θέλεις τη γνώμη μου μείνε όπως είσαι με την κάρτα γραφικών.Οι ati κάρτες αυτή τη στιγμή δεν πάσχουν από τα προβλήματα των nvidia καρτών στο θέμα του Hd.Αν την ήθελες για Games τότε ναι,πάω πάσο.Γενικά το σύστημά σου είναι πολύ προσεγμένο.Για ασύρματο πληκτρολόγιο έχω το Microsoft 7000 http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.575630 το οποίο είναι πολύ καλό αλλά ακριβό.

Αν θες και τη δικη μου γνωμη, μεινε προς το παρον με την ενσωματωμένη καρτα γραφικων που εχει πανω το mobo! Υποστηριζει λεει αναλυση μεχρι 2048*1536 !!! (έτσι κι αλλιως παιχνιδια ΔΕΝ θα παιζεις, αφου εχεις το PS3 οπως λες...)

Για τα αρχεια mkv, η καρτα ΔΕΝ κανει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τιποτα.... ΟΛΗ τη δουλεια την αναλαμβανει ο επεξεργαστής!

Η συγκεκριμενη συνθεση θα με ενδιεφερε κι εμενα, αλλα θελω να μαθω και πως τα παει απο αποψη καταναλωσης, μιας και την προοριζω και για κατεβαστήρι! :ernaehrung004:

Επίσης, μνήμες προτίμησε αυτές εδώ! Ειναι καλύτερες και αρκετα φτηνες γι αυτο που προσφερουν! http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.554810

Καλά πάμε έως εδώ.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η ΑΤΙ είναι μάλλον πιο σωστή επιλογή και μάλιστα δεν απαιτείται και κάποια δυνατή για τη χρήση που το θέλω (ο φίλος Διονύσης μάλιστα προτείνει να μείνω με την onboard). Οπότε εγώ καταλήγω να κοιτάξω κάτι σε ΑΤΙ 2600 ή 3450, και αν και εφόσον αργότερα θελήσω το κάτι παραπάνω το βάζω.

Εάν το HD υλικό σου προσωρινά θα είναι μόνο MKV αρχεία μπορείς να μείνεις και με την on-board. Η 3450 θα σε "βοηθήσει" μόνο σε BR - HD-DVD, απαλλάσσοντας τον επεξεργαστή από το φόρτο της αποκωδικοποίησης.

Με αλλα λογια, μεινε με την onboard και προσθετεις αλλη καρτα πιο ακριβη αργοτερα... Αν παρεις τωρα την 3450 ειναι ουσιαστικα άχρηστη, και αν θες να την πουλησει αργοτερα δε θα την παιρνει κανενας γιατι θα υπαρχουν καλυτερες και πιο φτηνες....

Το κουτι ειναι πολυ καλό (σκεφτομαι να το πάρω κι εγώ). Επειδη ομως ειναι μικρούλι, αν το φτιαξεις εσυ κοιταξε να τακτοποιησεις καλα τα καλωδια, για να εχεις καλη κυκλοφορια του αερα, και να μην υπαρχουν ψηλες θερμοκρασιες και θόρυβος! :ernaehrung004:

Mια χαρά σύνθεση είναι, ωστόσο θα πρότεινα ένα μεγαλύτερο τροφοδοτικό ας πούμε ένα 600αρι ή 700αρι δεν θα ήταν άσχημο και ίσως μια καλύτερη ΑΤΙ θα σε βοηθούσε, κοίτα καλύτερα και την ΗD 3870.

Αγαπητέ Eki, θα διαφωνήσω για το τροφοδοτικό. Με βάση τις ανάγκες του συστήματος, και με 300W θα είναι καλυμμένος μια χαρά. Τα 550W είναι ήδη υπερβολικά.

Όσο για την κάρτα γραφικών, η 3850/3450 με την 3870 δεν έχουν καμία διαφορά σε χρήση HTPC. Οπότε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επωμιστεί το επιπλέον θερμικό αλλά και οικονομικό βάρος.

Πολύ σωστά αναφέρει ο Δη-Δη και μην ξεχνάμε τον παράγοντα του μεγέθους του τροφοδοτικού το οποίο έχει πολλές πιθανότητες να μην χωράει όσο ανεβαίνουν τα Watt.

Επίσης ο Ε8200 έχει τόση ισχύ που οτιδήποτε άλλο θα ήταν περιττό.

Re: Απάντηση: HTPC - Ήρθε η ώρα - Θέλω γνώμες

με ενδιαφερει και μενα το ολο θεμα ....

λενε οτι οι καρτες της ΑΤΙ ειναι καλυτερες για χαι δεφ υλικο .......
αλλα δεν ξερω ποσο καλα τα καταφερνουν σε ματροσκες ....

και εγω παμπολες απο αυτες........

Σε ματρόσκες (Mkv) η CPU κάνει κουμάντο...

Αγαπητέ Eki, θα διαφωνήσω για το τροφοδοτικό. Με βάση τις ανάγκες του συστήματος, και με 300W θα είναι καλυμμένος μια χαρά. Τα 550W είναι ήδη υπερβολικά.

Όσο για την κάρτα γραφικών, η 3850/3450 με την 3870 δεν έχουν καμία διαφορά σε χρήση HTPC. Οπότε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επωμιστεί το επιπλέον θερμικό αλλά και οικονομικό βάρος.

+100

Επέστρεψα και πάλι. Λοιπόν, η βοήθεια όλων ήταν πολύτιμη και θα επιλέξω καλύτερα και σοφότερα. Θα περιοριστώ σε μικρότερο τροφοδοτικό, θα βάλω μάλλον μια ΑΤΙ 2600 και θα έχω ένα πολύ καλό HTPC για τη χρήση που το προορίζω (και ελαφρώς επεκτάσιμο όποτε χρειαστεί).

By the way, έπεσε το μάτι μου και σε ένα όμορφο κουτάκι της Shuttle, το SG33G5M, με ενσωματωμένο το VFD (μαζί και τηλεκοντρολ). Στην Ελλάδα το βρίσκω εδώ. Τι θα λέγατε για αυτό;