hxeia απο aiwa hi-fi σε rxv361

adok13

AVClub Addicted Member
16 July 2008
1,307
θελω μια βοηθεια σαν ασχετος και εγω.
εχω εναν rx v361 ενισχυτη.θελω να συνδεσω πανω του 2 ηχεια 8Ω μπροστα ενα κεντρικο 4Ω και πισω να βαλω 2 ηχεια που εχω απο ενα συστημα hi-fi tis AIWA.Αυτα τα 2 ηχεια εχουν το καθενα τα εξης χαρακτηριστικα:μια εισοδο για το woofer 8Ω kai μια εισοδο για 2 midrange 16Ω τις οποιες 2 εισοδους θα τις ενωσω παραλληλα για να περνει το ηχειο ενα σημα απτον ενισχυτη.Οι εξοδοι του ενισχυτη μου ειναι 8Ω,πιστευετε οτι θα τον καψω με 2τετοια ηχεια;η αντισταση του καθενος θα ειναι 8Ω+16Ω Ή 8Ω+16Ω ΔΙΑ 2 οταν ειναι συνδεδεμενα παραληλα;please help....:FSGSFGS4:

Για να κάνεις σωστή δουλειά με τα πίσω,επειδή τα aiwa είχαν σύστημα σύνδεσης bi-amp,πρέπει να μπλέξεις με crossover,επειδή τα woofer δεν θα παίζουν καθόλου σωστά,και το midrange θα παίζει ότι συχνότητα του ρθει.

Ήθελα και εγώ κάτι ηχεία από NSX-555 να τα έβαζα σε άλλον ενισχυτή να τα έπαιζα επειδή το hifi τα χε παίξει πριν πολλά χρόνια,και τα παράτησα.

Όσο για το αν θα κάψεις τον ενισχυτή με αυτά τα ηχεία,μάλλον το αντίθετο θα γίνει αν δεν προσέξεις την ένταση.-bye-

να σε ρωτησω κατι,το croosover χωριζει τις συχνοτητες που θα πανε στο καθε ηχειο;
1)πως το συνδεω,στην εισοδο του περνω την μια κοινη εισοδο και εξοδο
εχει μια κοινη ή μια εξοδο για καθε ηχειο;
2)παθητικo crossover θελω,ε;

Last edited:
μπορεις να μου προτεινεις 2 σχετικα οικονιμικα;θελω να τα χρισιμοποιησω σαν δορυφορους σε home cinema,τι συχνοτητες ειναι καλητερα να παιζουν τα tweeter kai ti τα midrange;
συγνωμη για τις χαζες ερωτησεις αλλα ειμαι ασχετος.

Last edited:
Το crossover ναι,χωρίζει τις συχνότητες.

Παθητικό χρειάζεσαι,και μπορείς και έξω να το βάλεις αν δεν θες να κάνεις κάποια επέμβαση στα ηχεία,αλλά μέσα πάει κανονικά σε τέτοιου είδους ηχεία.Έξω θα είναι πολύ "χύμα",αλλά απ'την άλλη μέσα θέλει κοψίματα και κόλπα.

Τότε που είχα ασχοληθεί να φτιάξω ένα-δύο να τα έβαζα,στο PCB (πλακέτα) του crossover θα δεις συνδέσεις που συνδέεις τον ενισχυτή (δηλαδή είσοδο),και έχει συνδέσεις (τρύπες για κόλληση καλωδίων προφανώς) που φεύγουν απ'την άλλη μεριά για τα μεγάφωνα (μπορεί να είναι και όλα μαζί τα καλώδια,αναλόγως την κατασκεύη).

Δηλαδή πάει=Ενισχυτής->crossover->μεγάφωνα

Σε μπέρδεψα μου φαίνεται έτσι όπως τα είπα γιατί δεν το έχω κάνει ποτέ γιατί δεν έβαλα τελικά στα δικά μου,αλλά απλό ηλεκτρονικό σύστημα είναι.

Το μόνο θέμα είναι ότι μάλλον θα πρέπει να φτιάξεις μόνος σου που μπορεί να σου είναι λίγο δύσκολο αν δεν "πιάνει" το χέρι σου,γιατί είχα ψάξει για έτοιμο αλλά δεν είχα βρει τίποτα τουλάχιστον ελλάδα,εκτός από κάτι επαγγελματικά και πράγματα δηλαδή που δεν έκαναν.

Επίσης για να φτιάξεις crossover θα πρέπει να ξέρεις πάνω κάτω σε ποιά συχνότητα πρέπει να κοπεί το σήμα για να πάει στα μεγάφωνα,και στα Aiwa ούτε watt δεν βρίσκεις εύκολα.Θέλει λίγο ψάξιμο αλλά εγώ μιας και για δοκιμή θα έβαζα crossover,θα έβαζα ότι έβρισκα,ένα τέτοιο πχ μόνο για τεστ http://www.mavin.com/index.php/products/boston-acoustics-2-way-crossover-pair

Άλλο ένα πρόβλημα που είχα συναντίσει (αμάν επιτέλους:flipout:) είναι ότι το midrange σε εμένα το είχε 15w,και το woofer 55w,και μου φαίνεται ότι εκεί που θα πάει να καεί το midrange απ'την ένταση,το woofer δεν θα παίζει δυνατά. (εδώ πρέπει να μας διαφωτίσει κάποιος που έχει ασχοληθεί με το θέμα γιατί από crossover δεν είμαι guru)

Αν αποφασίσεις να φτιάξεις,αυτό θα σε βοηθήσει
http://www.electusdistribution.com.au/images_uploaded/crossovr.pdf

σευχαριστω παρα πολυ.θα δοκιμασω μια φτηνη λυση σαν κιαυτη που μου προτηνες και αν δεν δουλεψει θα προσπαθησω να φτιαξω μονος μου.εχω ξαναφτιαξει πλακετες.τωρα για την ισχυ δεν φοβαμαι γιατι ετσι οπος το σκεφτομαι η ισχυς θα μοιραζεται ως εξης:
η εξοδος του ενισχυτη μου φτανει 100w,εχω μεγαφωνα μεστο ηχειο.το woofer ειναι 55w τα 2 midrange 15 ara μπορω να δωσω ισχυ εως 80W στο ηχειο,και ο λογος ειναι οτι το woofer ειναι 8Ω και τα midrange 16Ω αρα απτο woofer θα περναει diplasio ρευμα λογω μισης αντιστασης.
Ειμαι σωστος;

Το έψαξα λιγάκι το θέμα,και απ'ότι κατάλαβα,σε μικρά μεγάφωνα,βάζεις resistor για να μειώσει την υσχή που πάει,και πχ το woofer το αφήνεις ως έχει επειδή είναι μεγαλύτερης υσχίος και αντέχει,ενώ στο midrange,αν έχεις ενισχυτή 30w,και το μεγάφωνο είναι 10,βάζεις 20w αντίστασεις στα τάδε ohms,για να μην καεί.

Αν και δεν είμαι σίγουρος,αυτό πρέπει να είναι απολύτως σωστό,επειδή το ήξερα για led και λοιπά ηλεκτρονικά συστήματα,αλλά με κύκλωμα ηχείου δεν είχα ασχοληθεί να δω τι παίζει.

Τώρα το τι αντίσταση,τι crossover κτλ,θα σε γελάσω,καλύτερα να απαντήσει κάποιος που ξέρει καλύτερα.

ενταξει τα ηχεια τα εχω συνδεσει σαν δορυφορους και τσακιζουνε.εβαλε και 1 8αρι ηχειο παραλληλα και συνολο Ω ειμαι στα 10ω.ειμαι οκ,τωρα θα παρω 2 καλα ηχεια δαπεδου και θαμαι κομπλε.-bye-