HydraBerry RPi2 – όλα τα audio λειτουργικά σε μια multiboot κάρτα

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
HydraBerry RPi2 – όλα τα audio λειτουργικά σε μια multiboot κάρτα


Όλα τα δημοφιλή audio λειτουργικά για το Raspberry Pi2 έτοιμα για εγκατάσταση στην ίδια SDCard.
Εύκολη εγκατάσταση όλων μαζί στην ίδια κάρτα.
Εύκολη εναλλαγή λειτουργικού συστήματος με boot manager

Περιλαμβάνονται οι πιο πρόσφατες εκδώσεις archphile moode runeaudio volumio
Και παράλληλη εγκατάσταση με τα κύρια υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα όπως OpenELEC κ Raspbian

Boot manager η πιο πρόσφατη έκδοση του NOOBS

Με βάση το NOOBS, δύνονται advanced δυνατότητες για recovery, επανεγκατάσταση αλλά ακόμα και headless install/recovery για όσους έχουν το raspberry Pi κλεισμένο στο κουτί στο σαλόνι, μακριά από TV, και δεν θέλουν να μπάζουν βγάζουν αλλάζουν sdcards όλη την ώρα.

Η εγκατάσταση γίνεται ως συνήθως κατεβάζετε το image και το βάζετε σε μια sdcard. Τίποτα το πιο παράξενο, ενώ όσοι έχετε κάνει εγκατάσταση με το NOOBS (αυτό που δίνουν by default στην SDcard που οι περισσότεροι αγοράζουμε μαζί με το RPi) θα νοιώσετε σα στο σπίτι σας.

download: http://avclub.gr/dls/HydraBerry_RPi2_0_1a.zip
 
Για όσους έχετε κλεισμένα τα Pi σε κουτάκι και δεν μπορείτε εύκολα να αλλάζετε κάρτες υπάρχουν διάφορα κόλπα από το NOOBS
Γενικά μιας και καθένας έχει τις δικές του ανάγκες ρωτάτε ελεύθερα, αλλά θα δώσω μερικά παραδείγματα

Λ.χ. το PI δεν είναι κοντά σε TV , και θέλετε να κάνετε εγκατάσταση. αλλά είναι εύκολο να βάλετε πληκτρολόγιο σε μια usb, και έχετε διαθέσημο ένα άλλο pc/laptop σπιτι:
Γράφετε το image για την αρχική εγκατάση
Έχω βάλει στο root της sdcard ένα αρχείο που λέγετε recovery.cmdline.vncinstall
Αντικαθιστάτε overwrite το αρχείο recovery.cmdline με το recovery.cmdline.vncinstall
Στην συνέχεια, από το PC συνδέεστε με tightVNC στην δυναμική IP του Pi
Μe το VMC θα βλέπετε την οθόνη του bootmanager / installer
Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κάνετε την εγκατάσταση απομακρυσμένα, βλέποντας από την οθόνη του PC/laptop σας την διαδικασία και πρόοδο της εγκατάστασης
Αρχική εγκατάσταση τέρμα

Ας πούμε ότι μετά από καιρό θέλετε να κάνετε recovery, υπάρχουν πολλοί τρόποι πάλι χωρίς TV, και χωρίς να αλλάξουμε sdcard
1. Πατώντας shift σε συνδεδεμένο πληκτρολόγιο
2. Βάζοντας jumper στα πιν 5&6 του GPIO , φυσικά κάποιος αντί για jumper μπορεί να βάλει και διακόπτη για να το έχει εύκολο έξω από το σασί – κατι σαν το factory reset που δίνουν άλλοι κατασκευαστές σε STBs
3. Αλλάζοντας πάλι το recovery.cmdline , αυτό μπορεί να γίνει μέσα από εγκατεστημένο λειτουργικό σα το archphile (
#mkdir /tmp/bootpart
#mount /dev/mmcblk0p1 /tmp/bootpart
#mv /tmp/bootpart/recovery.cmdline /tmp/bootpart/recovery.cmdline.default
#mv /tmp/bootpart/recovery.cmdline.vncinstall /tmp/bootpart/recovery.cmdline

Γενικότερα δηλαδή υπάρχουν αρκετές επιλογές, για να μην χρειάζεται να αλλάζετε συνέχεια sdcards κάθε φορά που θέλετε κάτι να αλλάξετε στο λειτουργικό σας.


Κάνοντας mount το boot partition όπως παραπάνω μπορούμε να τον ελέγξουμε εξ ολοκλήρου και να κάνουμε silent installs / recovery / change boot options κ.ο.κ.
Το boot partition είναι πάντα το /dev/mmcblk0p1 , κάθε λειτουργικό έχει δύο δικά του partions ως εξής
Το πρώτο εγκατεστημένο λειτουργικό βρίσκετε στα /dev/mmcblk0p5 και /dev/mmcblk0p6
Το δεύτερο στα /dev/mmcblk0p7 και /dev/mmcblk0p8
Το τρίτο στα /dev/mmcblk0p9 και /dev/mmcblk0p10
Κ.ο.κ.

Το να μπορούμε να κάνουμε Mount τα άλλα λειτουργικά μας δίνει μεγάλη ευελιξία. Λ.χ. πείτε ότι κάνατε πατάτα και καταστρέψατε κάποιο config του δεύτερου λειτουργικού σας και θέλετε απλά να το φοτιαξετε (που κατω από windows δεν μπορείτε να δείτε τα αρχεία)
#mkdir /tmp/p8
#mount /dev/mmcblk0p1 /tmp/p8
#nano /tmp/p8/etc/_the_file_i_messed_up_with

Θέλετε και άλλα τρελά, μήπως να μεταφέρετε αρχεία ή databases μεταξύ των λειτουργικών, είναι πια εύκολο με τις λίγες παραπάνω εντολές.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα μας ανοίγουν νέες δυνατότητες για να παίζουμε λίγο πιο άφοβα με τα Pi και να έχουμε recovery options σε μια σειρά από προβλήματα.
 
Ευχαριστούμε για την προσφορά.
Μια ερώτηση: για να περαστουν το Raspbian και το Openelec μαζι με τα audio λειτουργικά, ποιο θα πρεπει να ειναι το μέγεθος της καρτας?
 
Ευχαριστούμε για την προσφορά.
Μια ερώτηση: για να περαστουν το Raspbian και το Openelec μαζι με τα audio λειτουργικά, ποιο θα πρεπει να ειναι το μέγεθος της καρτας?

Σε αυτή την περίπτωση 16αρα

Γενικότερα τα λειτουργικά θέλουν 1 με 2 GB το κάθε ένα
Για λογούς recovery τα installation-images για τα audio παραμένουν στην κάρτα στο πρώτο Partition και πιάνουν και αυτά πάνω από 1GB (σύνολικά)

Κατά την εγκατάσταση όσος χώρος περισσεύει στην sdcard , μοιράζεται εξίσου σε όλα τα λειτουργικά, άρα με μια 16αρα κάρτα κάθε λειτουργικό θα έχει και άπλετο χώρο (πέραν του 1 ή 2 που απαιτεί).
 
Last edited:
Γνωρίζει κανείς εάν είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί μία διανομή στη νέα της έκδοση, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιπες διανομές που εμπεριέχονται στο ίδιο SD card ;
Με τη διανομή OpenElec δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί αναβαθμίζεται στην πιο πρόσφατη έκδοση πολύ εύκολα, εκτελώντας μία εντολή από το αντίστοιχο menu επιλογών.

Το πρόβλημα είναι ότι στο παραπάνω hydraberry image το moodes (tcmods) που εμπεριέχεται είναι στην έκδοση 1.9 ενώ η πιο πρόσφατη έκδοση είναι σήμερα η 2.4 !
 
Την 2.4 την χρησιμοποιώ σε ξεχωριστό SD card και είναι όντως πολύ καλή.
Ολα ρυθμίζονται από το menu εντολών και επίσης περιλαμβάνεται μια πολύ μεγάλη ποικιλία από DACs.
Το ευχάριστο είναι οτι η 2.4 περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και το MAMBO DAC του Βασίλη-Τ, το οποίο DAC χρησιμοποιώ για το RPi2 με σύνδεση I2S.
 
Με εύκολα κλικ δεν γίνεται

Αν θες να μπλέξεις να σου εξηγήσω τα βασικά
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε Overwrite τα partitionw που σε ενδιαφέρουν μόνο – εφόσον αυτό θες και όχι να ‛σκίσεις’ όλα τα λειτουργικά.

Προετοιμάζουμε –όπως πρέπει - ένα νέο OS σε άλλη κάρτα κρατώντας το ίδιο partition size

The command prompt way:
Στην συνέχεια κάτω από Linux ή mac θα χρησιμοποιήσουμε το dd, από τη μια για να πάρουμε το νέο Image από την άλλη για το κάνουμε Overwrite το άλλο partition.
Η dd είναι εύκολη στη χρήση θες απλά να προσέξεις πολύ με το Input και Output


ΙΚ Από την άλλη μιας και φαντάζομαι ψάχνεις κάτι πιο εύχρηστο
Δεν το έχω δοκιμάσει σε pi sdcards, αλλά μαλών θα κάνεις δουλειά
http://sourceforge.net/projects/clonezilla/
ocs-08-restoredisk.png

Πάλι θες σωστά προετοιμασμένο Image και προσοχή στα partitions
 
Τάσο ευχαριστώ για τις προτάσεις. Θα ξεκινήσω με το clonezilla.

Παράλληλα θα ήταν χρήσιμο να προετοιμάσεις μια νέα έκδοση Hydraberry, η οποία προφανώς θα περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις διανομών.
Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει, ιδιαίτερα όσους αποφασίσουν σύντομα να υλοποιήσουν τη λύση της multiboot κάρτας SD.
 
θα δοκιμάσω και την άλλη παρόμοια λύση , Archpile - Multiboot & Recovery, όπου κάθε διανομή λαμβάνεται (online) τη στιγμή που τη ζητάς, οπότε φαντάζονται ότι κάθε φορά κατεβαίνει η τελευταία διαθέσιμη έκδοση της εκάστοτε διανομής. Απαιτείται φυσικά να υπάρχει πρόσβαση στο internet

http://avclub.gr/forum/showthread.php/143182-Archpile-Multiboot-Recovery

Δεν γνωρίζω αν οι υποθέσεις που κάνω είναι σωστές.
 
Last edited:
θα δοκιμάσω και την άλλη παρόμοια λύση , Archpile - Multiboot & Recovery, όπου κάθε διανομή λαμβάνεται (online) τη στιγμή που τη ζητάς, οπότε φαντάζονται ότι κάθε φορά κατεβαίνει η τελευταία διαθέσιμη έκδοση της εκάστοτε διανομής. Απαιτείται φυσικά να υπάρχει πρόσβαση στο internet

http://avclub.gr/forum/showthread.php/143182-Archpile-Multiboot-Recovery

Δεν γνωρίζω αν οι υποθέσεις που κάνω είναι σωστές.

IK όχι δεν θα κατεβάσει το τελευταίο

Θα συνεννοηθώ με τον tuxx αν θέλει να το βάλουμε Online και αυτόματο

Θα προσπαθήσω να βρω χρόνο να προετοιμάσω και νέο Hydra, γιατί η αλήθεια είναι ότι θέλει και κάποιες geek εντολές για τη σωστή προετοιμασία.
 
Πράγματι, δεν κατεβάζει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις της εκάστοτε διανομής.

Ακόμα και το Openelec εγκαθίσταται αρχικά στην έκδοση 5.3. Μου πήρε κάποιο χρόνο να αναβαθμίσω το Οpenelec στην τρεχουσα έκδοση 6.0 (isengard) και ταυτόχρονα να διατηρήσω το configuration όπως το είχα διαμορφώσει στην single boot έκδοση.

Προτείνω το νέο HydraBerry να περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Archphile, OpenELEC (6.0) , Moode (2.4).
 
Πράγματι, δεν κατεβάζει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις της εκάστοτε διανομής.

Ακόμα και το Openelec εγκαθίσταται αρχικά στην έκδοση 5.3. Μου πήρε κάποιο χρόνο να αναβαθμίσω το Οpenelec στην τρεχουσα έκδοση 6.0 (isengard) και ταυτόχρονα να διατηρήσω το configuration όπως το είχα διαμορφώσει στην single boot έκδοση.

Προτείνω το νέο HydraBerry να περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Archphile, OpenELEC (6.0) , Moode (2.4).
ναι θα πρέπει να βρω κάνα 8ωρο για καινούριο remix
(εκτός και εάν έχεις διάθεση να ασχοληθείς , οπότε να τηλεφωνηθούμε να σου εξηγήσω τα βασικά για το πώς προετοιμάζονται τα images)
Γενικά, εάν βρω χρόνο και επιθυμούν οι κατασκευαστές θα μπορούσα σε συνεργασία μαζί τους να το κάνω αυτόματο, αλλά θέλει και οι κατασκευαστές να κάνουν τον κόπο να ανεβάσουν συγκεκριμένα αρχεία στα website τους.
 
Τάσο, δεν νομίζω ότι τελικά αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς παραπάνω στην παρούσα φάση.
Πάντως, κατάφερα να δημιουργήσω ένα dual boot SD card, το οποίο πελαμβάνει το OpenELEC 6.0 και το Αrchphile.
Το ευχάριστο είναι ότι το OpenELEC θα αναβαθμιστεί αυτόματα μόλις βγει η επόμενη έκδοση.

Καλές ακροάσεις !