Η 1η μου DSLR

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,762
Υποθετω οτι το ερωτημα θα ειναι συνηθες.

Κριτηρια:

1. Φορητοτητα (κατα το δυνατον).

2. Ευκολια χρησης (πρωην χρηστης compact ''ολα στο auto''). Ναι ξερω, οι DSLR θελουν ''δουλεια''. Ομως θελω ''βοηθεια'' στην αρχη.

3. Video (οχι ιδιαίτερα σημαντικο αλλα θα το ηθελα).

Απο αυτα που ειδα στα γρηγορα καταληγω στις Pentax Kx, Canon 500 και Nikon 5000.

Οι αποριες / θεματα που εχω ειναι οι εξης:

1. Η ''χειρότερη'' ποιοτητα εικονας που δινει το dpreview στην Canon (στα σκοτεινα πχ) σε σχεση με τις αλλες, ειναι ορατη / σημαντικη για εναν νεο / μεσο χρηστη ή μιλαμε για ''hiend'' καταστασεις;

2. Για την Pentax δεν ξερω τελικα αν αυτη η ιστορια με τα af points στο LV θα μου δημιουργησει προβλημα (ως νεος χρηστης).

3. Τεινω λιγο προς την Canon αλλα με ''αγχωνει'' οτι κυκλοφορει κοντα 1 χρονο τωρα και βλεπω οτι καθε χρονο χοντρικα αλλαζουν τα entry level μοντελα (βασικα αυτο ισχυει για ολες πλην της Pentax που ειναι πιο ''φρεσκια'').

Η Nikon μου φανηκε λιγο βαρια σε σχεση με την Canon (της δοκιμασα διπλα διπλα).

Η ποιότητα της τελικής λήψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν που τραβά (περισσότερο από 50%) και το υπόλοιπο από το φακό που φορά η μηχανή. Οι κιτ φακοί, ειδικά σε CANON/SONY είναι για πέταμα (προσωπική άποψη). Για να το καταλάβεις καλύτερα, μια μηχανή (σώμα) είναι σαν το ηχείο. Αν δεν έχεις καλή πηγή (φακό) θα πάρεις αποτέλεσμα που θα ξεγυμνώνει την πηγή και θα φανερώσεις και τις αδυναμίες του φωτογράφους (το cd/vinul/flac).

Όποια και να πάρεις είναι καλή επιλογή. Αν μπορείς να πάρεις καλύτερο φακό (π.χ. TAMRON 17-50 2.8) τότε θα πάρεις και καλύτερα αποτελέσματα (ορατά από τον οποιονδήποτε). Το AF της CANON στην εισαγωγική κατηγορία είναι καλύτερο από της NIKON/PENTAX αλλά η KX δεν είναι ακριβώς εισαγωγικό μοντέλο. Επιπλέον η PENTAX έχει σταθεροποίηση στο σώμα που θα σε βοηθήσει περισσότερο στην αρχή.

Μην ξεχνάς ότι αν φωτογραφίζεις σε raw και μετά κάνεις τη μετατροπή σε jpg στον ΗΥ σου θα πάρεις αρχεία αρκετά καλύτερα από το straight jpg (να φανταστείς τη διαφορά από ένα τυχαία τοποθετημένο αλλά καλό σύστημα σε ένα σωστά μελετημένο στην τοποθέτησή του σύστημα.

Άρα διαλέγεις όποιο σώμα θέλεις (δεν είναι το σημαντικότερο στην όλη διαδικασία, αντιθετα από ότι ακούς), κοιτάζεις να πάρεις ένα καλύτερο φακό από την αρχή, ακόμη και να τσιγγουνευτείς στο σώμα (π.χ. μτχ.) και τραβάς σε cr2/nef/pef αρχεία και μετά δουλειά στον ΗΥ.

Και φυσικά διαβάζεις αρκετά για το πώς συνθέτουμε μια φωτογραφία, πώς εκμεταλλευόμαστε το φως κλπ.

Υπόψη ότι οι τιμές σε Εμμ.Μπενάκη, Πατησίων, Στουρνάρη είναι με μετρητά πιο χαμηλές από όσο βλέπεις στο skroutz (π.χ. η NIKON D5000 έχει 450 ενώ στο skroutz τη βλέπεις 520).

Προταση: η μικροτερη NIKON D3000 ο αντικαταστατης της D60 με τον ιδιο αισθητηρα με τη D5000 νομιζω πως ειναι η καλυτερη και οικονομικοτερη λυση http://www.skroutz.gr/c/434/psifiakes-fotografikes-mhxanes.html?keyphrase=NIKON+D3000
Κοιτα την με το φακο Nikon 18-105 VR που ειναι πολυ καλος και θα σε βολεψει πολυ.Δες στο Σταυριδακη http://www.e-photodigital.gr/product_info.php?cPath=21_23_49&products_id=1753 ισως με ενα ελαφρως μεταχειρισμενο 18-105 και θα σου βγει πολυ οικονομικη και καλη επιλογη

Last edited:
τωρα προσεξα οτι θελει βιντεο... οποτε πας στην D5000 με τον ιδιο φακο 18-105VR(αν και προσωπικά ειμαι κατα της ενσωματωσης video σε dslr...)

Ο φακός είναι πολύ σημαντικό κομμάτι των φωτογραφιών σου.Η μάρκα της μηχανής είναι ένα θέμα που είναι για μένα σχεδόν αδιάφορο.

Ένα σώμα καλό σαν αυτά που αναφέρεις και ένας φακός prime 50mm(γύρω στα 140 ευρώ καινούριος και πολλά λέω) κάνουν θαύματα.

Νομίζω ότι οι φακοί zoom πρέπει να είναι αρκετά ακριβοί για να είναι καλοί.Ένας 50mm θα σου δώσει την ευκαιρία να δεις τι ακριβώς προτιμάς.

Μετά υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές.

νομιζω πως η D5000 δεν εχει ενσωματωμενο μοτερ και θελει τον αντιστοιχο φακο. ο νεος 35-1,8 της NIKON ειναι οικονομικος(160ευρω καινουριος) και ειναι εξαιρετικος. δεν ειναι ομως καθολου πρακτικος. Δεν νοειται πλεον μηχανη μονο με βασικο prime φακο. σαν κυριος φακος ο 18-105 VR ειναι παρα πολυ πρακτικος και με πολυ καλη ποιοτητα για τα χρηματα μου. στο κατω κατω δε μιλαμε και για full frame οποτε περισσοτερο μετραει το πρακτικο του θεματος. Βεβαια ο Nikon 17-55 2.8 ειναι ενας εξαιρτικος Ζουμ αλλα και τα 1000 ευρω που κανει ειναι παρα πολλα για μια μηχανη της κλασης D5000. ο 18-105 ειναι λιγο ογκωδης αλλα πολυ καλυτερος απο αλλους στη κατηγορια του και σιγουρα πολυ πρακτικος.και αργοτερα παιρνεις και ενα prime 35mm(ειναι ο αντιστοιχος normal στις DSLR μικρου αιθητηρα).τωρα οσον αφορα τη μαρκα απο προσωπικη εμπειρια μακρυα απο sony.Και γενικα αν σκοπευεις να επενδυσεις για το μελλον πας σε σωμα Nikon η οποια ειναι πλεον πιο μπροστα,σε φακους σιγουρα αλλα και σε αισθητηρες πλεον, απο τις αλλες(οσο κι αν καποιοι υποστηριζουν το αντιθετο)

Last edited:
Μακρυά από μηχανές που δεν έχουν μοτέρ.

Εγώ το καραμετάνοιωσα, αν και όταν την πήρα δεν υπήρχαν πολλά φράγκα για κάτι μεγαλύτερο.

Ο φακός 50mm είναι ένας μύθος παιδιά.Μπορεί να είναι οξύς και σωστός γεωμετρικά, αλλά περιορίζει αφάνταστα τη δημιουργία, την φαντασία και την έκφραση. Ο 35άρης είναι πολύ πιο χρήσιμος ως στάνταρντ,μην απογοητεύουμε όμως τον φίλο μας, ας ξεκινήσει με ένα καλό ζούμ στο βασικό εστιακό εύρος απο 17,18 έως 50 ή και 105 για να του ανοίξει η όρεξη :D και για να μην βαρεθεί αμέσως με την μονοτονία και τη στείρα προοπτική του σκέτου 50άρη.

Re: Απάντηση: Η 1η μου DSLR

ν Βεβαια ο Nikon 17-55 2.8 ειναι ενας εξαιρτικος Ζουμ αλλα και τα 1000 ευρω που κανει ειναι παρα πολλα για μια μηχανη της κλασης D5000.

ο ΤΑΜΡΟΝ 17-50 στα 340 ευρώ είναι καλύτερος οπτικά από τον 17-55 2.8 της ΝΙΚΟΝ. Ο 18-105 είναι πολύ καλύτερη allround επιλογή, αλλά δεν μπορεί να εξαντλήσει ποιοτικά ένα σώμα σαν την D5000. Και έχει ένα σοβαρό θέμα με τις παραμορφώσεις στο 18-22 που είναι πολύ εμφανείς.

πλεον η Nikon βγαζει ολους τους νεους φακους με ενσωματωμενο AF,αλλα και αλλε εταιριες Sigma(HSM) αλλα και tokina, οποτε δε θα αντιμετωπίσεις προβλημα με το μη AF στο σωμα.Eγω τουλαχιστον με τη D60 2χρονια τωρα και με τοσους φακους δεν αντιμετωπισα προβλημα.και πλεον κρατωντας τους πολυ καλους φακους θα ανεβω κατηγορια στη D300. Διαβασε και εδω καποιες αποψεις http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=38013.0

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η 1η μου DSLR

ο ΤΑΜΡΟΝ 17-50 στα 340 ευρώ είναι καλύτερος οπτικά από τον 17-55 2.8 της ΝΙΚΟΝ.

εδω θα διαφωνησω. Eιxα τον τamron και τον πουλησα. καλουτσικος ηταν αλλα δε νομιζω οτι συγκρινεται με τον Nikon.
τωρα για να παρω καλη οξυτητα χωρις παραμορφωσεις στα 18-22 πρεπει να ανεβει πολυ το κοστος

Last edited:
ενταξει, ειναι πολυ καλος ο Tamron για τα χρηματα του αλλα και παλι δε συγρινεται με τον Nikon(που μαζευω χρηματα για να τον παρω).
Παντως η D5000 δεν ειναι και για τους πιο ακριβους φακους της nikon.Ομως για πρωτη DSLR μαζι με τον 18-105VR και αργοτερα ενα 35mm και κανα 55-200mm, ειναι εξαιρετικη επιλογη

Last edited:
ΟΚ. Δεν ήξερα ότι υπάρχει τόση πολλή "απέχθεια" απέναντι στον 50mm. Η γνώμη σας είναι πάντα σεβαστή, ειδικά του billy και του Βλάση.

Μια ερώτηση:Τι ακριβώς σημαίνει "πρακτικότητα" σε έναν φακό;

Δεν μίλησα για έναν και μαοναδικό φακό ποτέ.Είπα ότι από κει και πέρα υπάρχουν πολλές επιλογές.

ενταξει, ειναι πολυ καλος ο Tamron για τα χρηματα του αλλα και παλι δε συγρινεται με τον Nikon(που μαζευω χρηματα για να τον παρω).
Παντως η D5000 δεν ειναι και για τους πιο ακριβους φακους της nikon.Ομως για πρωτη DSLR μαζι με τον 18-105VR και αργοτερα ενα 35mm και κανα 55-200mm, ειναι εξαιρετικη επιλογη

μη μαζεύεις χρήματα για τον συγκεκριμένο φακό, θα χάσεις.... ο τάμρον είναι πραγματικά καλύτερος. Τον σύγκρινα πάνω σε μια NIKON D200 πριν δυο χρόνια και με έκπληξη είδα ότι μόνο στο 2.8 στα άκρα και μόνο ο 17-55 ήταν πιο οξύς. Είχε και καλύτερο AF βέβαια. Αλλά για τριπλάσια λεφτά ούτε να το συζητάς. Και μη φανταστείς ότι οπτικά συγκρίνεται με τον 17-35 2.8 που έχει περίπου τα ίδια χρήματα. Καμιά σχέση. Μπορείς να ρωτήσεις και τον Βασίλη (Billy the kid) που επίσης τους μέτρησε και δεν βρήκε το λόγο να πάρει τον ΝΙΚΟΝ. Κι ο Billy είναι επαγγελματίας.

και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ζητά ο spcav να του προτείνουμε.

η d5000 έχει εξαιρετική ποιότητα σε επίπεδο αισθητήρα. Μπορεί να το κρίνεις υπερβολικό, αλλά και οι 14-24, 24-70, 70-200 απογειώνουν τη συγκεκριμένη μηχανή. Δεν βάζει το όριο η μηχανή (όπως σε άλλες μηχανές, π.χ. 330 κλπ. της SONY ή κάποιες της Olympus) αλλά έχει τις δυνατότητες με άριστο φακό να δώσει αποτελέσματα αναφοράς.

Αντίθετα η D3000 δεν είναι με κανένα τρόπο στο ίδιο επίπεδο. Δεν έχει καν τον ίδιο αισθητήρα, αλλά τον πολύ πιο παλιό (πεντετίας) CCD.

αν δεν εχεις full frame μηχανη τα 50 mm ειναι πολυ αβολα(εγω τον εδωσα και πηρα 35mm) γιατι ειναι μικρος τηλεφακος ισως κυριως για πορτραιτα. με κυριο φακο τον 35mm θα μπορουσα να συμβιβαστω, αλλα με τον 50mm θα δυσκολευομουν. τον κατατασσω πολυ πισω σε προταιραιτητα αγορας φακων( προσωπικη εκτιμιση: .18-55 η 18-85 η 18-105 η ακομα καλυτερα 18-200. μετα 55-200 και 35mm prime και τελος κανας ευρυγωνιος 10-20mm). αυτο για τον παλιοτερο αισθητηρα της D3000 δεν το ειχα προσεξει. Τωρα για τον tamron δεν ενθουσιαστηκα.λιγο που δοκιμασα τον nikon μου φανηκε πολυ καλυτερος γι αυτο και πουλησα τον tamron

Last edited:
Στο αρχικό ερώτημα του spcav θα απέκλεια την Nikon κυρίως για την έλλειψη μοτερ και την μειωμένη συμβατότητα με παλαιότερους φακούς. Το κόστος των φακών είναι για μένα σημαντικός παράγοντας και τα παραπάνω περιορίζουν αρκετά τις επιλογές σου. Δεν θεωρώ οτι έχει τόσα περισσότερα να προσφέρει σε σχέση με τις αλλες δυο ώστε να αναπληρώσει για αυτά.

Μεταξύ της 500D και της K-x μάλλον θα πήγαινα προς της K-x γιατί είναι πιό φρέσκο μοντέλο, η σταθεροποίηση στο σώμα και οι μέχρι τώρα κριτικές μιλάνε για εξαιρετική μηχανή. Αλλά και η Canon είναι πολύ καλή, αν την έβρισκα σημαντικά φθηνότερα της Pentax ίσως να έπαιρνα αυτή τελικά. Στην ίδια τιμή όμως θα έπαιρνα την K-x. O φακός του κιτ της Pentax είναι αξιοπρεπέστατος και σε καλύπτει μέχρι να ανακαλύψεις τι είδους φακούς προτιμάς.