Η φωνή του Bruce Dickinson σήμερα και τότε

Sonic

Supreme Member
25 November 2012
6,370
Γουκόγιαφκα εν Kashyyyk
Σας φαίνεται ότι η φωνή του Dickinson έχει φθαρεί, σε ενοχλητικό σημείο; Από το Somewhere in Time μέχρι σήμερα, έχουν φανεί τα σημάδια του χρόνου. Μάλιστα τον είχαν ρωτήσει σχετικξά σε συνέντευξη και είχε πει και ο ίδιος, περίπου: "τα χρόνια περνάνε, η φωνή ανοίγει και πλαταίνει, αλλά, τουλάχιστον, δεν κοροϊδεύω τον κόσμο στα live με πειραγμένο ήχο, όπως η Judas Priest..."
Πιστεύω ότι όντως ζορίζεται κάπως στις κορώνες πια (και γενικώς στους τελευταίους δίσκους είναι πολύ προσεκτικοί στο πού, πόσο και πόσο ψηλά θα είναι οι κορώνες), αλλά όχι και σε σημείο να σε ενοχλεί.

Πάντως, και άσχετα από αυτό, το παραπάνω (περίπου) σχόλιό του είναι "εκρηκτικό" έτσι;
 
Απάντηση: Re: Η φωνή του Bruce Dickinson σήμερα και τότε

Ξέρεις πιο είναι το περίεργο; Όταν πήγα στη συναυλία στην Αθήνα των Priest ο ήχος ήταν ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ο-ς σε όλα τα επίπεδα. Ο πιο απαιτητικός high-endίστας θα έβγαζε το καπέλο στους τεχνικούς. Αλλά και η φωνή του Halford πρωήν ήχου; Αναρωτιέμαι. Εντελώς άσχετη κατηγορία, αλλά καλό για σύγκριση, είναι η φωνή του Παπακωνσταντίνου, που έχει αρκετά χρόνια στο χώρο. Πολύ καλά διατηρημένη. Αναρωτιέμαι αν υπερβάλει λιγάκι ο Bruce και μήπως ο Halford κάνει ό,τι μπορεί για να τη διατηρεί τη φωνή του.

Ή μήπως έτσι θα ´θελα να πιστεύω και ο Brucάκος μας έχει δίκιο;
 
Και οι τρεις που αναφέρθηκαν έχουν φθορά από το χρόνο (άλλωστε οτιδήποτε άλλο θα ήταν αφύσικο). Ο Halford είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, μόνο σε studio κάτι γίνεται. Ο Bruce είναι σε καλύτερη κατάσταση και σε studio είναι αρκετά καλός, με μια αρκετά αισθητή πτώση σε live, αλλά υπόψιν ότι είναι και υπερκινητικός οπότε ξοδεύει δυνάμεις σε αυτό. Ο Παπακωνσταντίνου είναι εμφανώς πεσμένος σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο ακόμα κρατάει καλά, έχοντας λεπτύνει αρκετά τη φωνή του σε ψηλές νότες και χάσει αρκετή από την τρομερή της ένταση. Ωστόσο είναι στιγμές που και τώρα είναι ανατριχιαστικός! Υπόψιν όμως, ότι ο Βασίλης ηλικιακά συγκρίνεται με το Halford. Ο Bruce πρέπει να ναι γύρω στα 53 ενώ ο Παπακωνσταντίνου 64 κι ο Halford πάνω κάτω εκεί.
 
Η φωνή του Dickinson άλλαζε για να ντύσει ανάλογα την ηχητική ταυτότητα του εκάστοτε άλμπουμ. Αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα δεν μπορεί να πει καποιος με σιγουριά. Το σίγουρο είναι ότι στα live υπήρχε διαφορά, ακόμα και τότε -- που με τον καιρό μεγάλωνε όλο και περισσότερο.

Η μόνη live εκτέλεση που ξεπέρασε τη στουντιακή είναι αυτή:

https://www.youtube.com/watch?v=7vP2hFFV57E
 
Ρε, παιδιά τι λέτε? Ο Dickinson είπε για την χρήση teleprompter για autocue από κάποιους τραγουδιστές για να βλέπουν τα λόγια και ότι το πιο γελοίο ήταν ότι γράφανε και το επαναλαμβανόμενο Breaking the law στιχάκι. Τι σχέση έχει αυτό με την φωνή?
Ο Halford στα 63 πια, έχει ακόμα απίστευτη φωνή και στα live τα δίνει όλα. Εντάξει δεν είναι όπως όταν μάσαγε τσίχλα και βάραγε τις τρελές κορώνες, αλλά όχι και έτσι που λέτε.
Ο Bruce είναι ακόμα μικρός και έχει, αλλά δεν είχε ποτέ τόσο καλή φωνή όσο ο Halford.
Για τον Παπακωνσταντίνου, δεν λέω τίποτα, είναι ιεροσυλία να τον αναφέρετε καν ανάμεσα στα 2 αυτά τέρατα.
 
Δεν ξέρω τι λέτε,πάντως η φωνή του Dickinson μετράει ακόμα και σήμερα......Και στα Live!!
Οι Maiden είναι απο τα λίγα συγκροτήματα,που μου αρέσει να ακούω περισσότερο τις συναυλίες τους,παρά ηχογραφήσεις στούντιο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η μόνη live εκτέλεση που ξεπέρασε τη στουντιακή είναι αυτή:

https://www.youtube.com/watch?v=7vP2hFFV57E

Αρκετά είναι τα ζωντανά κομάτια που ξεπέρασαν το στούντιο,όχι μόνο το συγκεκριμένο.
 
Ασχέτο με το θέμα , αλλά ας καταθέσω και γω την άποψή μου . Το ερώτημα , για μένα τουλάχιστον , θα έπρπεπε να είναι , όχι αν έχει φθαρεί η φωνή του ντικινσον του χαλφορντ και των λοιπών δεινόσαυαρων ή αν τα εν λόγω θηλαστικά πρέπει να πάνε στα μουσικά μουσεία και να τα θαυμάζουμε εκεί . Όταν έχεις κάνει δίσκους σταθμούς , όταν έχεις ορίσει το χέβι μέταλ , όταν η υστεροφημία σου είναι εξασφαλισμένη για μερικές εκατοντάδες έτη και τα οικονομικά σου φτάνουν να θρέψουν και τα τρισέγγονα , έχει κάποιο νόημα να περιφέρεσαι σαν τσίρκο στα γεράματα ? Έκτος της οικονομικής απληστίας δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο . Πήγα να δω BOC , δεν λέω καλά παίξανε , αλλά στην σκηνή είδα κάτι ανθρωπάκια . Καμιά σχέση με τους υπεράνθρωπους που κάποτε είχανε για σαπορτ τους σαμπαθ .Και το heavy metal πάντα ειχε μια μυθολογία γύρω απο τις μπάντες , ειδικά την εποχή που η μόνη πληροφόρηση ήταν τα περιοδικά , άντε και καμία βιντεοκασσέτα . Και να σου reunion οι kiss και να ξαναμαζί οι Maiden , ξανα πίσω ο Halford στο μαντρί (αφου απέτυχε σε κάτι περίεργα προσωπικά project) . Να μην πω για stones , motorhead , saxon , ακόμα και πινκ φλοιντ (έτοιμάζουν νέο "παλιο " δίσκο) και άλλους γυρολόγους πανηγυριώτες (scorpions) που δεν λένε να καταλαβουν πως τα πάντα έχουν ένα τέλος ...
 
Μία απλή απάντηση,είναι ότι το αγαπάνε ακόμα....Ή θέλουν ακόμα την δημοσιότητα.!!
Στην τελική,δικαίωμά τους είναι....Το τι εικόνα βγάζουν προς τα έξω,είναι άλλο θέμα. Πάντως δεν με χαλάει να βλέπω τον mick jagger,να χτυπιέται πάνω στην σκηνή.

Μερικοί το έχουν ακόμα...
 
Είναι εύλογη η απάντηση: αγαπάνε αυτό που κάνουν.
Από μια ευτυχή συγκυρία έκαναν την αγάπη τους, το χόμπυ τους, επάγγελμα. Δεν ανυπομονούν λοιπόν να συνταξιοδοτηθούν. Το αν η μουσική τους δημιουργία ικανοποιεί ακόμη τους οπαδούς τους, αυτό είναι τελείως διαφορετικό θέμα.
 
Θέμα κολοκιθόπιτας τίθεται και ασφαλώς δεν υπάρχουν σωστές η λάθος γνώμες . Άποψη μου είναι πως είναι αντιαισθητικό το θέαμα . Επίσης , επειδή ασχολούμαι κάπως με το άθλημα λόγω ραδιοφώνου , σκέφτομαι πως αυτά τα μεγαθήρια , όταν έπρεπε , έλαβαν και την δημοσιότητα και την αποδοχή του κόσμου . Συνεχίζοντας να το κάνουν 20-30 χρόνια μετά , ουσιαστικά "κλέβουν" 'ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι , από την αρκετά μικρή πλέον δαπάνη που γίνεται στην μουσική βιομηχανία, από τα νεότερα συγκροτήματα . Παρότι μεγάλωσα με τους δεινόσαυρους και τους σέβομαι απεριόριστα , εκνευρίζομαι αφάνταστα όποτε ακούω στο ραδιόφωνο το Hotel california ή το Smoke on The water . Άλλα πράγματα δεν υπάρχουν καινούρια να ακουστούν ? Τόπο στα νιάτα λοιπόν ...
 
Αρκετά είναι τα ζωντανά κομάτια που ξεπέρασαν το στούντιο,όχι μόνο το συγκεκριμένο.

Αν όχι κανένα, σίγουρα ελάχιστα τραγούδια [τους] ξεπέρασαν το HBTN στο στούντιο. Άρα το ότι ξεπέρασε το συγκεκριμένο σε live, είναι κατόρθωμα από μόνο του.

Aναμένω το input σου για τα ποια τραγούδια ήταν καλύτερα σε ζωντανή εκτέλεση. Όχι σε θέμα ατμόσφαιρας, αποδοσης της μπάντας κτλ αλλά σε επίπεδο φωνητικών.

-bye-
 
Απάντηση: Re: Η φωνή του Bruce Dickinson σήμερα και τότε

Αντιαισθητικό ή όχι το θέαμα, κανένας δεν υποχρεώνει κανέναν να πάει σε συναυλία ή να αγοράσει cd ή να ακούσει στο ραδιόφωνο τους δεινόσαυρους.
Η καλή μουσική όπως και η μουσική που μας αρέσει (ίσως και να μην ταυτίζονται αυτά τα δύο) δεν έχει ηλικία. Bach, Beethoven ακούγονται (και θα ακούγονται) εδώ και αιώνες!!
 
Αν όχι κανένα, σίγουρα ελάχιστα τραγούδια [τους] ξεπέρασαν το HBTN στο στούντιο. Άρα το ότι ξεπέρασε το συγκεκριμένο σε live, είναι κατόρθωμα από μόνο του.

Aναμένω το input σου για τα ποια τραγούδια ήταν καλύτερα σε ζωντανή εκτέλεση. Όχι σε θέμα ατμόσφαιρας, αποδοσης της μπάντας κτλ αλλά σε επίπεδο φωνητικών.

-bye-

Όπως θα έχεις καταλάβει,εννοώ στο σύνολο,ότι η μπάντα παίζει καλύτερα σε ζωντανές εκτελέσεις. Τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά.
Ένα παράδειγμα φωνητικών,είναι το τραγούδι που πόσταρες,και κυρίως το ίδιο κομμάτι το 2001,στην συναυλία τους στο Ριο.
Άλλo ένα που μου έρχεται πρόχειρα,είναι το ''The Number Of The Beast''.

Εντάξει,δεν μπορείς να έχεις και τρελές απαιτήσεις στο Live...Και πάλι όμως η συγκεκριμένη μπάντα τα καταφέρνει εξίσου καλά και στα δυο.
Έχω παρατηρήσει όμως,ότι όσο περνάνε τα χρόνια,ο Bruce προσέχει λίγο τις κορώνες.(Όπως ειπωθηκε και απο άλλο μέλλος). Ξέρει που τον παίρνει πλεόν,και που όχι.

https://www.youtube.com/watch?v=NHE5N7VypgM

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.


--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

https://www.youtube.com/watch?v=NAq0rL8E4hM

Αρκετά κοντά στο στουντιακό.....Πιστεύω.!!!
 
Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω σε όλα τα παραπάνω μαζί! Όπως και να 'χει, δεν είπα δα ότι μουγκάθηκαν οι άνθρωποι! Ξεκινώντας από το σχόλιο του Bruce, πάντως έχω να πω ότι με ή όχι autocue ή πειραγμένο σε κάποια πράγματα ήχο της φωνής του Halford, ήταν καταπληκτικά. Περί προσωπικότητας, που λέτε, εννοείται ότι ισχύει. Σκεφτείται: σε μια συγκεκριμένη στιγμή, όλη η μπάντα (μεγάλες μορφές) σκιζόταν και έπαιζαν θαύματα και το κοινό εστίαζε απευθείας επάνω τους. Ξαφνικά βγαίνει ο Halford στην άλλη γωνία, στέκεται ακίνητος και κοιτάζει το πλήθος (οι άλλοι να μην ξέρουν τι παίζουν στο solo, εντωμεταξύ) και το πλήθος σύσωμο απλώς κοιτάζει τον Halford να μην κάνει τίποτα...
 
Σε κάποια συναυλία των Grave Digger στην Αθήνα (μιλάμε προ 15 ετίας εκεί γύρω, δεν θυμάμαι ακριβώς), είχαν τραγουδήσει το "Ελλάς" του Παπακωνσταντίνου, κι αυτό δεν είναι τυχαίο! ;-)

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: μήπως ξέρει κανείς αν τυχόν τραγούδησε σε κάποια περίπτωση ο Παπακωνσταντίνου μαζί με τους Digger, με κάποιο τρόπο;
 
θα ηθελα και εγω να πω δυο πραγματα.
Η φωνη του Dickinson κατα την αποψη μου αρχισε να φθίνει απο το No prayer for the dying και μετα.
Συγκεκριμενα μου φανηκε τοτε λιγο πιο πολυ να ζοριζεται σε σχεση με την κορυφαια στιγμη των Iron Maiden, το Seventh son of a Seventh son κανα 2 χρονια πριν.
Δέν ξέρω αν ειμαι υπερβολικα αυστηρός αλλα εδω και χρονια δέν μπορω να τον ακουσω σε κομματια που χρειάζονται γκαζια στη φωνη, παρα μονο σε τραγουδια τυπου "Navigate the seas of the sun", οπου κελαηδαει χωρις να ανεβαζει σταθμες.
Ισως οι καταχρησεις, ισως το τιμημα του χρόνου, δεν ξερω.
Ο Halford θα μπορουσε ανετα να θεωρείται η κορυφαια μεταλ φωνη ever.
 
Καλησπέρα παιδιά σε όλο το τόπικ. Εντάξει πλέον ο Bruce έχει γεράσει πάρα πολύ και σαν επαγγελματίας είναι λογικό να ξέρει πότε τον παίρνει η φωνή και πότε όχι. Όπως και να έχει συνεχίζει ακόμα αλλά σε μικρότερο βαθμό από ότι παλαιότερα να χρησιμοποιεί κορώνες.
 
Άντε με βάλετε στο τρυπάκι.
Η φωνή στο μέταλ, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, πόσο μάλλον όταν περνούν τα χρόνια, προσωπικά δεν μου κάμει καμία εντύπωση εάν έχει χαλάσει η φωνή κάποιου μεγάλου τραγουδιστή.
O The Air Raid Siren, είναι ξεχωριστός, πόσο μάλλον ο Βob Halford. Για όποιους δεν γουστάρουν
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.


--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ένα μικρό δειγματάκι τι κάνουν μαζί

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
O Bruce μετά το Seventh Son είχε διακυμάνσεις τουλάχιστον στα studio albums με μέτριες (no prayer) αλλά και πολύ καλές στιγμές (brave new world). Στον τελευταίο πάντως ήταν αρκετά καλός. Σε γενικές γραμμές έχει πέσει ένα 15 με 20 % συγκριτικά με το παρελθόν αλλά και πάλι είναι ακρως επαρκής.