Η μνήμη δεν εστιάζει....

Εκλαϊκευμένα και εν συντομία, μπορείς να γράψεις κάτι για τον περίφημο κανόνα.


Σε γενικές γραμμές (και επειδή είναι κουραστικό για μη γνώστες) ο κανόνας είναι ένα μουσικό μπαρόκ κομμάτι του Pachelbel που σχεδόν νότα προς νότα έχει αντιγραφεί στο παραπάνω κομμάτι rain and tears.
Εχει δυό βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι το θέμα του παίζεται διαδοχικά (κάτι σαν αλλαγή σκυτάλης) από διάφορα όργανα, με τη διαφορά ότι το πρώτο δεν σταματά αφού ξεκινήσει το δεύτερο κ.ο.κ. (Πολύ εκλαϊκευμένα).
Το δεύτερο είναι ότι βασίζεται σε μια στάνταρ διαδοχή ακκόρντων (ή συγχορδιών), που έχουν την δομή Ι V vi iii IV I IV V (όπου κεφαλαία τα ματζόρε και μικρά τα μινόρε). Αν δηλαδή το Ι (ή τονική) ληφθεί για παράδειγμα η Ρε έχουμε:
Ρε ματζόρε
Λα ματζόρε
Σι μινόρε
Φα# μινόρε
Σολ ματζόρε
Ρε ματζόρε
Σολ ματζόρε
Λα ματζόρε

Μπορείτε να το δείτε στο βίντεο αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=BJGtUBN8hc0

Η βασική δομή έχει κοπιαριστεί με μικρές τροποποιήσεις αντικαθιστώντας ορισμένα ακκόρντα με τα σχετικά τους ή τροποποιώντας τη μελωδία.
Όπως προαναφέρθηκε το rain and tears ήταν η πιό αντιπροσωπευτική υλοποίησή του.
Υπάρχουν πολλά ποπ ή ροκ κομμάτια που τον χρησιμοποιούν (κύρια την διαδοχή των ακκόρντων) όπως:
With or without you (U2)
Let it be (Beatles) με αρκετές αλλαγές.
Torn (Natalie Imbruglia)

αν βάλετε ένα ψαχτήρι θα βρείτε σίγουρα πολλά.
 
Να συμπληρώσω λίγα πράγματα:

Εχει δυό βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι το θέμα του παίζεται διαδοχικά (κάτι σαν αλλαγή σκυτάλης) από διάφορα όργανα, με τη διαφορά ότι το πρώτο δεν σταματά αφού ξεκινήσει το δεύτερο κ.ο.κ. (Πολύ εκλαϊκευμένα).


Στην παρτιτούρα φαίνονται τα πρώτα μέτρα του έργου. Για ευκολία, τα μοτίβα είναι με χρώμα.
Το 1ο βιολί παίζει το μπλε μοτίβο για δύο μέτρα και μετά παίζει το πράσινο μοτίβο ενώ το μπλε μοτίβο παίζεται τώρα από το 2ο βιολί. Στο έβδομο μέτρο το 1ο βιολί παίζει το ροζ μοτίβο, το 2ο βιολί παίζει το πράσινο μοτίβο και το 3ο βιολί παίζει το μπλε μοτίβο κοκ.
Η (ας την πούμε) μπασογραμμή συνεχίζεται ακριβώς ίδια (επανάληψη 1ου-2ου μέτρου) μέχρι το τέλος του κομματιού.
Στο Video, βλέπουμε ότι η μελωδία (μελωδίες) παίζονται εκ περιτροπής από τα τρία βιολιά και το basso παίζεται από το τσέλο, το πληκτροφόρο όργανο και τη θεόρβη (αυτό που μοιάζει με λαούτο).
Εννοείται ότι τα μοτίβα πρέπει να είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο ώστε παιζόμενα ταυτόχρονα να έχουν μια λογική συνάφεια. Πχ στο έβδομο μέτρο που ακούγονται ταυτόχρονα το μπλε, πράσινο και ροζ μοτίβο, πρέπει το σύνολο να ακούγεται ως κάτι που να έχει ειρμό και λογική. Αυτή είναι ουσιαστικά η αντιστικτική γραφή (Counterpoint, contrapunto) όπου διαφορετικές μελωδικές γραμμές διαπλέκονται περίτεχνα. Ο Κανών όπως και η Φούγκα είναι μορφές αντίστιξης.

canon.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=JvNQLJ1_HQ0

Πληροφοριακό υλικό
Η παρτιτούρα (για Τρία βιολιά και Basso Continuo)
Τι είναι Αντίστιξη (εκλαϊκευμένη)
Για φιλέρευνα ώτα
Bach - Τέχνη της Φούγκας
Busoni - Fantasia contrappuntistica
 
Last edited: