Η Μοδα λιφτινγκ 4:3 σε 16:9

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,475
Ελευσίνα
Γιατι ρε παιδια όσοι παιρνουν τηλεόραση 16:9 εχουν μόνιμα την ρύθμιση stretch και τραβανε το 4:3???????????

Γιατι οταν τους ρωτάς "Δε σε ενοχλει?" λένε ολοι-μα όλοι σχεδον "ΟΧΙ".
Περνώ καμμια φορά απο προπο (δεν μπαινω μεσα στα καζινο της γειτονιας) και βλέπω τον κόσμο να παρακολουθεί αγώνα με κοντοχοντρους παιχτες και απορώ!

Mηπως ζητάμε τελικά πολλα που θελουμε ψηφιακα κανάλια και native widescreen και HD TV? εδω ο κόσμος βλέπει παραμορφωμένα και δεν τον νοιαζει γιατι να ενδιαφερθουν τα καναλια να επενδύσουν και να αλλαξουν τον εξοπλισμο τους?

Ρε τι θα δουν ακόμα τα ματάκια μας

Last edited:

Το λενε για να δικαιολογησουν την αγορα που εκαναν!!!!! (γιατι πραγματικα δεν ηξεραν, οταν αγοραζαν, τι αγοραζαν... "ελα μωρε... μαζι με τους πολλους κι εμεις"... κλασσικη ελληνικη νοοτροπια-βλακεια...)

Γιατι ρε παιδια όσοι παιρνουν τηλεόραση 16:9 εχουν μόνιμα την ρύθμιση stretch και τραβανε το 4:3???????????

Περνώ καμμια φορά απο προπο (δεν μπαινω μεσα στα καζινο της γειτονιας) και βλέπω τον κόσμο να παρακολουθεί αγώνα με κοντοχοντρους παιχτες και απορώ!

Mηπως ζητάμε τελικά πολλα που θελουμε ψηφιακα κανάλια και native widescreen και HD TV? εδω ο κόσμος βλέπει παραμορφωμένα και δεν τον νοιαζει γιατι να ενδιαφερθουν τα καναλια να επενδύσουν και να αλλαξουν τον εξοπλισμο τους?

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση , δεν με χαλάει το wide , σε περίπτωση ταινίας ή ποδοσφαιρικής κλωτσιάς , 1) το βλέπω σε dvd , 2) το βλέπω σε zoom ( και δεν χάνω τίποτα άντε καμιά υποσημείωση για το ποιος γίνεται αλλαγή και το πόσο χρόνο μένει )

Εντάξει υπάρχουν καποιες ρυθμισεις που μετριάζουν την ιστορια οπως smart ή wide αλλα εδω μιλαμε για "stretch to fit" καταστάσεις!!!

το στρετς 2 φιτ το λέω μόνο για γυναίκες ...

Οπως είπα και πριν , σε ποδόσφαιρο το βλέπω στο zoom , και δεν χάνω ΤΙΠΟΤΑ !
( λίγο τον linesman αλλά δεν με χαλάει )

Τα τηλεοπτικά κανάλια τα βλέπω πάντα smart.
Με το τηλεκοντρόλ ρυθμίζω το ύψος της εικόνας για να βλέπω υπότιτλους.
Όταν εμφανίζονται τα κορίτσια με τις μίνι φούστες για να πούνε τον καιρό, η εικόνα πάει τέρμα απάνω! Μετά εξαγριώνω την γυναίκα μου ρωτώντας την: - Λοιπόν: Τι καιρό είπαν ότι θα έχουμε αύριο;

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!
Τα λέω κι εγώ όταν διαβάζω για "αναζητήσεις του μαύρου",για κόκκους και πιξελιάσματα,αλλά ποιος μ´ακούει.

Τους μισους δεν τους ενοχλει γιατι δεν ξερουν οτι υπαρχουν και αλλες ρυθμισεις εκτος του "FULL", ολα στο τερμα να'ουμ.

Τους αλλους μισους δεν τους ενοχλει γιατι ενω εχουν βρει το κουμπακι 4:3, αυτοι θελουν να βλεπουν σε ολη την οθονη, δεν πληρωσανε 72 δοσεις για να εχουν μαυρες μπαρες. Ετσι και αλλιως φαντασια να υπαρχει και ο εγκεφαλος κανει αυτοματη διορθωση.

Το smart συζητιεται, υπαρχουν μοντελα που το κανουν πετυχημενα και αλλα που σου δημιουργουν ψιλο-ψυχεδελικη εμπειρια. Το zoom επισης ειναι παντα μια λυση αρκει να ξερουμε τι χανουμε πανω-κατω και να μην μας ενδιαφερει. Η F1 απο τον Alpha παντως, δειχνει σαν HD στο zoom...

Εμείς πάντως παιδιά, μέχρι τώρα βλέπαμε στη CRT τα DVD με μπάρες πάνω-κάτω, ενώ τώρα βλέπουμε στην LCD το τηλεοπτικό σήμα με μπάρες αριστερά-δεξιά! :p

Εγώ προσωπικά, πιο πολύ ΣΚΑΪ και κρατικά βλέπω, οπότε δε με χαλάει καθόλου...

Και το κακό ειναι οτι αμα πας να πεις και τίποτα ποιο προχωρημενο για τηλεοπτικο σήμα διαστάσεις κλπ σε κοιτάνε σαν εξωγήινο και γινεσαι γραφικός!!!

Το ότι τα δικά μας ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν ακόμα στο αρχαίο 4:3 κάδρο, αυτό πρέπει να μας απασχολεί και να μας λυπεί, δυστυχώς. Οταν στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπουν σε 16:9, μέσα από τις επίγειες ψηφιακές πλατφόρμες τους. Αλλά είπαμε...στην Ελλάδα μένουμε, με όλα τα καλά και τα στραβά της. Οπότε ας μην παραπονιόμαστε, αφού έτσι κι αλλιώς όταν εμείς θα δούμε εικόνα σε 16:9, οι υπόλοιποι στην Ευρώπη απλά θα έχουν σχεδόν όλα τους τα κανάλια σε HD!
Για την τωρινή κατάσταση και το ξεχείλωμα της εικόνας, απλά νομίζω ότι είναι συνηθεια και τίποτα παραπάνω. Οποιος δεν μπορεί να το συνηθίσει, είναι πιστεύω προτιμότερο να μείνει με την παλιά του CRT, για να μην ξοδεύει κι άδικα τα λεφτά του. Εξάλλου, ευτυχώς που οι ταινίες στα DVD είναι οι περισσότερες σε 16:9 κι απολαμβάνουμε εκεί την ορθογώνια οθόνη/τηλεόραση που πολλοί από εμάς τρέξαμε να αγοράσουμε, για να είμαστε μέσα στις εξελίξεις της τεχνολογίας (τις διεθνείς φυσικά, γιατί για τις τοπικές εξελίξεις τα είπαμε...).
-bye-

ας πω και γω τα "δικά μου"

α.

μερικά "τραβήγματα" (όπως της PX70) που είναι πιο έντονα στις άκρες και πιο ήπια στη μέση, δημιουργούν ένα εφέ ευρυγώνιου που έχει πλάκα!
ακόμα υπάρχει το smart της sony που λίγο κόβει, λίγο τραβάει και η εικόνα πάνω - κάτω, κάνει ένα δικό του ικανοποιητικό συνδυασμό.
κι αν κάποια τηλεόραση μπορεί μπερδεύει αυτά τα δύο μεταξύ τους , είναι ακόμα καλύτερα (για τον κάτοχό της).

β.

κι αν βλέπω κάτι τηλεοπτικό (σε "τραβηγμένη" εικόνα), που απλά το ακούω αλλά δεν το βλέπω και αντιλαμβάνομαι μονό ένα σύνολο χρωμάτων και κάποια σχήματα, τότε μιλάμε για πολύ καλή κατάσταση! (έτσι κι αλλιώς δεν με νοιάζει τι σχήματα είναι, αλλά αν γίνουν κουτάκια, στην περίπτωση που υπάρχει κίνηση, θα με πειράξει).

γ.

αντικειμενικά (και με απλή λογική) βέβαια, όλα είναι παραμορφώσεις και τελικά όταν θέλω να δω κάτι, επιλέγω κατά περίπτωση τα 4/3, 14/9 ή απλό zoom.
Όλα αυτά αν είμαι μόνος μου, γιατί η γυναίκα μου θέλει να βλέπει την οθόνη γεμάτη! (οπότε, τότε εγώ λειτουργώ στην περίπτωση β!)

γενικά τώρα, όλα είναι υποκειμενικά:
άλλος θέλει να βλέπει γεμάτη εικόνα,
άλλος αισθάνεται ότι πλήρωσε ολόκληρη την οθόνη και γι αυτό απλά την χρησιμοποιεί όλη,
άλλος δεν αντέχει να του πουν "γιατί δεν βλέπεις σε όλη την οθόνη;" (που χρυσοπλήρωσες!),
και άλλος έχει απλή λογική και θέλει να βλέπει σωστά, οπότε βλέπει την κάθε περίπτωση με το τρόπο που ταιριάζει.

από την άλλη,
αφού υπάρχουν αγοραστές (στην παρούσα κατάσταση της αγοράς), οι οποίοι στα 900 για να βλέπουν τηλεόραση, αντί να πάρουν 42ρα plasma παίρνουν 37-42 ρες LCD, παρομοίως υπάρχουν χρήστες που βλέπουν μόνο 4/3, τραβηγμένο σε 16/9!

Last edited:
Απ ότι αντιλήφτηκα δεν είναι όλες οι τηλεοράσεις ίδιες στο smart.
Ευτυχώς που πήρα την SONY γιατί στο smart ανοίγει το 4:3 κάδρο μέχρι τα άκρα, μεγαλώνοντας αναλογικά και το ύψος το οποίο και κόβει πάνω και κάτω. Με το τηλεκοντρόλ ανεβοκατεβάζεις την εικόνα όποτε θες και την ρυθμίζεις συνήθως έτσι ώστε να βλέπεις υπότιτλους. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει καμία παραμόρφωση στην εικόνα. Μόνο πριόνισμά της πάνω και κάτω το οποίο ρυθμίζεις ανά πάσα στιγμή. Όταν μάλιστα η ταινία είναι 16:9 μέσα σε 4:3, (στα δοριφορικά συμβαίνει κατά κόρον), τότε με το smart έχουμε κανονική εικόνα 16:9
Και το κυριότερο!
Όταν ο σταθμός εκπέμπει 16:9 (Σκάι), τότε η ρύθμιση γίνεται από smart σε ευρεία 16:9 αυτόματα
Τις παλιές κλασικές 4:3 ταινίες τις βλέπω μόνο στο αυθεντικό τους φορμάτ και δεν με ενοχλεί καθόλου οι μαύρες μπάρες δεξιά –αριστερά.