Η μουσική και το θέαμα των Tiger Lillies

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Why are you laughing? ουρλιάζει με φωνή καστράτου ο Martyn Jaques!

Πράγματι, με τους Tiger Lillies δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις, να κλάψεις ή ίσως να εκνευριστείς που σε κοροϊδεύουν. Διασκεδάζω αφάνταστα με τον κλόουν που τραγουδά το Start a fire και το Crack of doom. Από την άλλη, και μόνο η ιδέα του ίδιου κλόουν να λέει κομμάτια όπως το Russians, το Alone with the moon και το Send in the clowns είναι, για μένα τουλάχιστον, ανατριχιαστική. Πώς όμως να αντιμετωπίσω τα βλάσφημα Banging in the nails και Heaven to Hell, που μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να προκαλέσουν τους σεμνότυφους και να πουλήσουν μούρη στους κουλτουριάρηδες;

Όχι ότι η βλασφημία μοιάζει ξένη! Οι Tiger Lillies ασχολούνται με τη χειρότερη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης: πόρνες, εγκληματίες, καθάρματα και κάθε είδους απόκληροι της κοινωνίας είναι οι συνήθεις χαρακτήρες των τραγουδιών τους. Και μας τους παρουσιάζουν τραγικά ή κωμικά, κατεστραμμένους ή αλαζόνες, αφ' υψηλού ή εκ των έσω, σε τρίτο ή σε πρώτο πρόσωπο (ο Jaques μεγάλωσε πάνω από ένα πορνείο και κάποια πράγματα μάλλον τα ξέρει από πρώτο χέρι).

Το φαλτσέτο του Martyn Jaques συνοδεύεται από το ακκορντεόν του ή το πιάνο του, τα κρουστά του Adrian Huge και το μπάσο (ή ενίοτε το μουσικό πριόνι) του Adrian Stout, αλλά οι εμφανίσεις τους δεν είναι αμιγώς μουσικές: Στις παραστάσεις με τον τίτλο Tiger Lillies circus (όπου τους πρωτοείδα), περιλαμβάνονταν και νούμερα από ακροβάτες, χορευτές, θαυματοποιούς και άλλους τσιρκολάνους. Φέτος, θα μας παρουσιάσουν το Κοριτσάκι με τα σπίρτα. Στις διάφορες κριτικές θα διαβάσετε να τους συσχετίζουν με τον Brecht, τον Tom Waits, το Vaudeville, το Cabaret. Για μένα, μοιάζουν με το γελωτοποιό του βασιλιά: Κρύβουν αλήθειες πίσω από μία ακραία κωμικοτραγική παράσταση, μήπως και τρυπήσουν το χοντρό πετσί του σύγχρονου αστού. Με τα δικά τους λόγια, Life is utterly miserable because of you personally.

Για όσους ενδιαφέρονται για τη μουσική τους, συστήνω τα The Brothel to the Cemetery και Bad Blood and Blasphemy. Μέχρι πρόσφατα δεν ήταν διαθέσιμα στα δισκοπωλεία, τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται στα διαδικτυακά... εχμ... κυρίως μέσω "other sellers". Για πιο σίγουρα, πηγαίνετε στο site τους ή στις παραστάσεις τους, τον Ιούνιο στο Badminton. Αντίθετα, εύκολα βρίσκεται το Gorey End, όπου συνεργάζονται με τους Kronos Quartet.

00000209.jpg
 
Last edited:
Lepton, θα είμαι Αθήνα 1 με 3 ή 4 Ιουνίου. Γίνεται να κανονίσουμε κάτι στα πλαίσια της συνάντησης;
 
Κορυφαίοι σε όλο το φάσμα στο οποίο κινούνται, θέαμα, σάτυρα, μουσική...
Κομμένοι και ραμμένοι για μικρούς χώρους όπως το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στο οποίο είχαν εμφανιστεί πριν από χρόνια και το είχαν μετατρέψει σε βερολινέζικη υπόγα του μεσοπολέμου...
Δεν ξέρω αν σε μεγάλους χώρους μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια έντονα συναισθήματα.
 
Απο ενημερωτικό το newsletter του Ιn2lifeΤους γνωρίσαμε πριν από χρόνια όταν οι εμφανίσεις τους είχαν συνοδευτεί από το ατυχές ραδιοφωνικό μότο ”μια παράσταση ακατάλληλη για μικροαστούς”, τους αγαπήσαμε στη δεύτερη, αν θυμόμαστε καλά, εμφάνισή τους με το καταπληκτικό Circus. Έκτοτε, οι Tiger Lillies έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας άλλες δύο φορές έχοντας πλέον αποκτήσει φανατικό κοινό και πολλούς θαυμαστές.

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τι ακριβώς είναι οι Tiger Lillies, χωρίς να μακρηγορήσει και χωρίς να αναγκαστεί να αναμίξει περισσότερα απο δύο μουσικά είδη για να εξηγήσει τον ήχο τους: Νοσταλγικός Tom Waits, συνδυασμένος με την παρακμιακή ατμόσφαιρα φελινικού τσίρκου και την έκφυλη οικειότητα βερολινέζικου καμπαρέ του μεσοπολέμου.

Μπερδευτήκατε; Λογικό. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι τους έχουν δει ζωντανά, αρκούνται να συστήσουν και στους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο αφού ακόμα και αυτές οι λεπτομερειακές ”κουλτουρέ” περιγραφές αφήνουν ανεξήγητο το μεγαλύτερο ίσως μέρος της παράστασης.

Από την 1η έως τις 10 Ιουνίου, θα τους έχουμε και πάλι κοντά μας στο θέατρο του Μπάντμιντον, για να μας παρουσιάσουν την δική τους οπτική στο ”Κοριτσάκι με τα Σπίρτα” του Χ.K. Αντερσεν και όχι μόνο.

Η παράσταση θα αποτελείται από δύο μέρη με το δεύτερο να περιλαμβάνει την παγκόσμια πρεμιέρα τις ”Ιστορίες της θάλασσας”, μια μουσικο-εικαστική πρόταση πάνω σε έργα Ελλήνων και ξένων ποιητών εμπνευσμένα από το υδάτινο στοιχείο.

Πιο συγκεκριμένα:

Όπως δήλωσε ο ιδρυτής του σχήματος και βραβευμένος με Olivier για την ερμηνεία του στο έργο Shockhead Peter, Martyn Jacques: ”Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί για μένα την πιο θλιβερή και ταυτόχρονα πιο όμορφη ιστορία του Άντερσεν. Ελπίζω οι θεατές που θα δουν τις παραστάσεις μας, να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα”.

”Το κοριτσάκι με τα σπίρτα” είναι ένα αυτοτελές δρώμενο από δώδεκα μπαλάντες που συνέθεσε ο Martyn Jacques εμπνεόμενος από το ομώνυμο παραμύθι. Η γνωστή ιστορία που μιλάει κάπως ανάλαφρα για τις σκληρές συνθήκες της ζωής, του έδωσε την ευκαιρία να επινοήσει ένα σύμπαν αντιφατικών καταστάσεων όπου το δράμα συνυπάρχει με το γέλιο, η φαντασία αντιμάχεται την σκληρή πραγματικότητα, και η φαιδρότητα την απελπισία, μετουσιώνοντας τον τραγικό θάνατο μέσα στην κρύα νύχτα σε λύτρωση.

Τα τραγούδια του Jacques συνοδεύονται από τη βουβή κινησιολογία δυο ηθοποιών, ενώ η πλοκή εξελίσσεται μέσα σε ένα υποβλητικό σκηνικό οφθαλμαπάτης σχεδιασμένο από τους Dan Jemmett και Richard Bird που παραπέμπει σε λαβύρινθο ή στο τετραγωνισμένο εσωτερικό μιας ρωσικής ξύλινης κούκλας.

Απ´οτην άλλη, το πιο ταιριαστό στην εποχή δεύτερο μέρος, οι ”Ιστορίες της θάλασσας” είναι μια ζωντανή απόπειρα προσαρμογής της μουσικής που ακούγεται στο άλμπουμ των Tiger Lillies ”The Sea” πάνω σε κλασσικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από τη θάλασσα.

Στο εγχείρημα συμμετέχει ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης διαβάζοντας αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου, καθώς και ποιήματα του Νίκου Καββαδία και του μεγάλου Άγγλου ρομαντικού Samuel T. Coleridge.

Την απαγγελία πλαισιώνουν με τη μουσική τους οι Tiger Lillies ενισχυμένοι από την παρουσία του συνθέτη Hans Joern Brandenburg στο πιάνο (γνωστότερος από τις συνεργασίες του με τον Tom Waits και τον Robert Wilson) και της Βανέσσας Αδάμ η οποία πέρα από την οργάνωση παραγωγής της συγκεκριμένης παράστασης κλήθηκε να συνοδεύσει τους Tiger Lillies με την άρπα της.

Το εικαστικό μέρος της παράστασης βασίζεται στις σπάνιες γκραβούρες του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή Gustav Dore από την εικονογράφηση της ποιητικής συλλογής του S. Coleridge ”Ο Γέρος Ναυτικός”, καθώς και σε ένα πολυσυλλεκτικό φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών εμπνευσμένο από την θάλασσα και την μουσική των Tiger Lillies.