Η Οδύσσεια ενός τσαμπατζή ή αλλιώς, βοήθεια για ένα καταραμένο Home Cinema!

DforDonald

New member
30 November 2013
12
Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την καλή δουλεία που γίνεται στο φόρουμ τόσο σε επίπεδο παρουσιάσεων όσο και σε τεχνικά θέματα.

Αναγκάστηκα να ανοίξω νέο thread καθώς παρά τις αναζητήσεις μου σε όλα τα πιθανά και απίθανα sites δεν έχω καταφέρει να βρω μια αξιόπιστη λύση στο πως να συνδέσω σωστά pc/tv/homecinema .

Όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισα να πάρω από το πατρικό μου (αφού δεν το χρησιμοποιούσαν) το παλιό μας home cinema : LG / LH-T751TB , με απώτερο σκοπό να το εγκαταστήσω στο δικό μου σαλόνι μιας και φράγκα για νέο δεν υπήρχαν.

Στο σαλόνι υπάρχει η τηλεόραση Samsung / UE40B6000VWXXH η οποία είναι μόνιμα συνδεδεμένη μέσω hdmi με το pc μου (homemade smart tv ftw :music-smiley-005:)!

Το αρχικό μου πλάνο ήταν να συνδέσω το pc με το home cinema ώστε να εκμεταλλευτώ τα ηχεία του (5.1) και να μπορώ να απολαύσω τον ανάλογο ήχο. Εδώ λοιπόν ξεκινούν τα προβλήματα... τα παραθέτω παρακάτω μαζί με φωτογραφίες από την κάθε συσκευή για να δείτε τις διαθέσιμες θύρες εισόδου /εξόδου.

Ο Γρίφος

1. Το Home Cinema δεν έχει θύρα hdmi πάρα μόνο scart - component - optical

2. To PC έχει μια θύρα hdmi ( απο όπου μπορώ να στείλω ήχο αν θέλω) και την κλασσική αναλογική έξοδο της motherboard.

3. Η τηλεόραση έχει θύρες hdmi , optical, pc audio in (τζακακι) και κάτι άλλες που δεν έχω ιδέα τι είναι άλλα δεν έχει scart η component (την κλασσική με τα τρία καλώδια).

Οι δοκιμές

Αρχικά είχα συνδέσει την αναλογική έξοδο τoυ pc με την αναλογική στο Home Cinema (red/white) αλλά όπως είναι λογικό (?) ο ήχος βγαίνει μόνο από τα δυο μπροστινά ηχεία.

Στην συνέχεια σκέφτηκα να στείλω τον ήχο μέσα από την τηλεόραση στο home cinema κάνοντας χρήση του καλωδίου hdmi ( που χρησιμοποιώ έτσι και αλλιώς για την εικόνα) και ενός optical καλωδίου απο την TV στο home cinema. Ενώ λοιπόν ο ήχος φτάνει κανονικά στην TV δεν ακούγεται τίποτα απο το HC (εχω επιλέξει στις ρυθμίσεις ήχου της τηλεόρασης το εξωτερικό ηχείο).

Στο τέλος είπα απλώς να δοκιμάσω να συνδέσω με κάποιο τρόπο την τηλεόραση απευθείας με το HC και πήρα έναν αντάπτορα scart σε component ( red white yellow) ,για να διαπίστώσω τελικά ότι η τηλεόραση δεν έχει υποδοχή για τα τα τρία καλώδια αλλά θέλει και άλλον αντάπτορα που να μετατρέπει τα τρία σε ένα ( δείτε φώτο).

Ρωτάω λοιπόν:

1. Υπάρχει κάποιος τρόπος να καταφέρω να ακούσω ήχο 5.1 απο το PC μου το οποίο ουσιαστικά είναι το media center μου?

2. Μήπως το Home Cinema είναι ΓΤΠ:drummer: και για αυτό δεν περνάει ήχος από το optical ?

3. Αν όντως δεν υπάρχει άλλη επιλογή και θα πρέπει να αγοράσω καινούρια μονάδα στην οποία να μπορώ να συνδέσω τα ηχεία του LG (+/-) η οποία να έχει μια καταραμένη έξοδο HDMΙ , έχετε κάτι να προτείνετε ( σε λογικές τιμές).

Για να σας προλάβω

Τα ηχεία τα έχω δοκιμάσει και λειτουργούν όλα
Το PC διαθέτει τους κατάλληλους drivers ήχου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια!

DSC_0022.jpgDSC_0008.jpgDSC_0006.jpgDSC_0023.jpgDSC_0024.jpg

Re: Η ΟΔΎΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗ.. Ή ΑΛΛΙΩΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ HOME CINEMA

Λοιπόν...
Πρώτα δες αν είναι 100% σωστές οι ρυθμίσεις ήχου της τηλεόρασης.
Μετά δες αν μπορεί να στείλει τον ήχο που παίρνει απο το HDMI στην οπτική. Η Panasonic μου π.χ. δεν μπορεί.

Αν δεν δεις φως (ή αν δεν ακούσεις ήχο, τέλος πάντων ;) ), παίρνεις μια κάρτα ήχου των 10- 15 με optical out και κάνεις τη δουλειά σου.

Λοιπόν...
Πρώτα δες αν είναι 100% σωστές οι ρυθμίσεις ήχου της τηλεόρασης.
Μετά δες αν μπορεί να στείλει τον ήχο που παίρνει απο το HDMI στην οπτική. Η Panasonic μου π.χ. δεν μπορεί.

Αν δεν δεις φως (ή αν δεν ακούσεις ήχο, τέλος πάντων ;) ), παίρνεις μια κάρτα ήχου των 10- 15 με optical out και κάνεις τη δουλειά σου.

Και πως τσεκάρω αν μπορέι η τηλεόραση να στείλει τον ηχό στην οπτική? Επίσης το θέμα με την κάρτα ήχου το σκέφτηκα αλλα με ανησυχεί μήπως το πρόβλημα έχει να κάνει με το home cinema και δώσω τζάμπα τα λεφτά για κάρτα ήχου.

Κάτι θα γράφει στις οδηγίες χρήσης για τις δυνατότητες της τηλεόρασης.
Σε τηλεοπτικό πρόγραμμα περνάει ο ήχος απο την οπτική; Το καλώδιο είναι σε καλή κατάσταση;

Απο τον δορυφορικό δέκτη σου παίρνεις ήχο απο την οπτική;

Απάντηση: Η ΟΔΎΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗ.. Ή ΑΛΛΙΩΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ HOME CINEMA

Οι τηλεορασεις οπου εχουν εξοδο ηχου με οπτικη ψηφιακη, μπορουν να στειλουν 5.1 ηχο απο αυτη σε εναν AV ενισχυτη μονο οταν η ταινια που παιζουν αναπαραγεται απο τον player της τηλεορασης και οχι απο ενα pc. Λιγες ειναι οι tv οπου μπορουν να δεχτουν τον ηχο απο την hdmi τους και να τον κανουν pass through σε εναν AV ενισχυτη. Συνηθως τον κανουν downmix σε stereo.
Θα πρεπει να συμβουλευτεις το manual της tv σου για το τι μπορει να κανει και τι οχι.!

Παμε τωρα στο προβλημα σου.! Απο τη στιγμη που χρησιμοποιεις σαν Player το Pc, δεν σε ενδιαφερει να παιξει η tv σαν player και να στειλει αυτη τον ηχο στον ενισχυτη.!

Παμε λοιπον στο Pc. Συνηθως, ακομα κι αν η καρτα ηχου του Pc δεν εχει ψηφιακη εξοδο ηχου coaxial ή οπτικη, υπαρχει περιπτωση η onboard audio της μητρικης σου να δινει καποια ψηφιακη εξοδο .
Κοιταξες αν σε πισω στο πανελ του Pc υπαρχει καποια εξοδος ψηφιακη. ?

Αν εισαι γνωστης και εισαι σιγουρος οτι κοιταξες και δεν υπαρχει ουτε στην καρτα ηχου, ουτε απο καποια onboard της μητρικης, τοτε βγαζεις την καρτα ηχου που εχεις και αγοραζεις μια νεα καρτα ηχου οπου σιγουρα θα εχει ψηφιακη οπτικη εξοδο. Παιρνεις και μια οπτικη ινα αν δεν εχεις και εισαι ετοιμος.

Δεν χρειαζεσαι πανακριβη καρτα ηχου αν δεν διαθετεις πολλα χρηματα. Μια οποιαδηποτε σου κανει.
Αν σκοπευεις να κινηθεις στο μεσο ορο τιμων, θα σου προτεινα καρτα ηχου asus xonar οπου θεωρουνται οτι εχουν και καλο ηχο.

Επισης να πω οτι δεν πολυ καταλαβα απο την περιγραφη σου πιο πανω και πολλα γιατι εκανες ενα συχνο λαθος των αρχαριων.
Οταν ζητας βοηθεια και αναφερεις τα βυσματα και τρυπες που βλεπεις στα μηχανηματα, δεν φτανει να τα αναφερεις ονομαστικα (π.χ. optical, scart κλπ κλπ)
Θα πρεπει να αναφερεις και τι ειναι το καθε ενα για να ξερουμε τι ακριβως κανουν Δηλαδη να αναφερεις αν αυτο που βλεπεις ειναι εισοδος ή εξοδος στο καθε μηχανημα.

Για παραδειγμα ανεφερες:
"1. Το Home Cinema δεν έχει θύρα hdmi πάρα μόνο scart - component - optical"

Αντε τωρα να καταλαβω εγω αν το optical ειναι optical in ή optical out. Μπορω να υποθεσω μονο. Για να μπορεσει καποιος να καταλαβει λοιπον τις εισοδους-εξοδους του καθε μηχανηματος θα πρεπει να μας τις πεις.
Οποτε κοιτα τα manual των συσκευων σου. Αν αυτο το optical δεχεται ηχο (optical in) τοτε εκει θα συνδεθει η καρτα ηχου του Pc για να του στειλει ηχο.

Ελπιζω να μην σε μπερδεψα χειροτερα.!:D

Last edited:

Για παραδειγμα ανεφερες:
"1. Το Home Cinema δεν έχει θύρα hdmi πάρα μόνο scart - component - optical"

Αντε τωρα να καταλαβω εγω αν το optical ειναι optical in ή optical out.

Ποιες είναι η πιθανότητα ένα σύστημα αυτής της κατηγορίας να έχει optical out; :smile:

Δεν ξερω, αλλα υπαρχουν μερικα.! Η δικη μου λογικη λεει να εικασω οτι ειναι εισοδος. (ή να ψαξω να βρω το manual του με τα χαρακτηριστικα του)
Αλλα με εικασιες θα χρειαστουν πολλα μυνηματα σουπα μουπες για να βγαλουμε ακρη.
Αν ξερουμε εξ'αρχης ποιο ειναι τι, βγαινει ακρη χωρις χρονοτριβη.!

Έχετε δίκιο παιδιά αλλά οι παρότι δεν είμαι τελείως άσχετος, στο θέμα θύρες in/out κτλ δεν το πολυκατέχω, για αυτό και προσπάθησα να σας επισυνάψω κάποιες φώτο.

Το PC δεν έχει ψηφιακή έξοδο παρά μόνο αν επιλέξω να στείλω τον ήχο από τη θύρα hdmi της κάρτας γραφικών. Για οπτική ούτε λόγος... και τώρα που το λέτε, τι άλλη ψηφιακή έξοδος μπορεί να υπάρχει για ήχο?

Η optical στο home cinema υποθέτω πως είναι in ( για ποιο λόγο να έχει out?) και στην τηλεόραση είναι out (για ποιο λόγο να είναι εισόδου?).

Έχω αρχίσει και πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά με το HC καθώς όταν το συνδέω με την οπτική με την τηλεόραση δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να ακούω ήχο απο το τηλεοπτικό πρόγραμμα (όταν επιλέγω το εξωτερικό ηχείο)? Ρεαλιστικά μιλώντας αξίζει να ασχοληθώ άλλο με την μονάδα της LG ή θεωρείτε ότι είναι προτιμότερο να επενδύσω στην αγορά ενός σύγχρονου μοντέλου? Και αν ναι τι?

Last edited:
To LG για να παιξει ηχο απο την οπτικη του εισοδο και οχι απο το dvd player του, θα πρεπει να του αλλαξεις την πηγη εισοδου στις ρυθμισεις ωστε να αναπαραγει αυτο που θα δεχεται απο την οπτικη. Πως. ?

Στο τηλεκοντρολ του στο επανω μερος εχει ενα πληκτρο AUX. (κοιταξε διαγωνια κατω αριστερα απο το πληκτρο open/close)
Πατας αυτο το κουμπι επαναλαμβανομενα μεχρι να επιλεγει η πηγη εισοδου AV1 OPT. Αυτη η επιλογη παιρνει εικονα απο την av1 και ηχο απο την οπτικη εισοδο.

Τα παραπανω τα βρηκα απο το manual της συσκευης σου LG. Ειναι ολα εκει γραμμενα.! Αν εχεις το εγχειριδιο χρησης του LG ριξε του μια ματια.
Θα σε βοηθησει και σε τυχον αλλες μελλοντικες αποριες που ισως χρειαστεις απαντησεις.!
-bye-

Last edited:
Eπισης... αν και δεν εβγαλα και πολυ ακρη απο τις φωτογραφιες που εβαλες (δεν βοηθουν τα πλανα και οι γωνιες ληψης) στην τελευταια φωτογραφια βλεπουμε το PC. ???

Αν ναι, παρατηρω οτι μετα απο το καλωδιο hdmi (τετοιο μου φαινεται) υπαρχουν 4 θυρες στα αριστερα.
Η τεταρτη (η πιο τετραγωνη απο τις αλλες ) εμενα μου μοιαζει για οπτικη εξοδος.

Re: Απάντηση: Η Οδύσσεια ενός τσαμπατζή ή αλλιώς, βοήθεια για ένα καταραμένο Home Cin

Eπισης... αν και δεν εβγαλα και πολυ ακρη απο τις φωτογραφιες που εβαλες (δεν βοηθουν τα πλανα και οι γωνιες ληψης) στην τελευταια φωτογραφια βλεπουμε το PC. ???

Αν ναι, παρατηρω οτι μετα απο το καλωδιο hdmi (τετοιο μου φαινεται) υπαρχουν 4 θυρες στα αριστερα.

η tv είναι στην τελευταία

Re: Απάντηση: Η Οδύσσεια ενός τσαμπατζή ή αλλιώς, βοήθεια για ένα καταραμένο Home Cin

To LG για να παιξει ηχο απο την οπτικη του εισοδο και οχι απο το dvd player του, θα πρεπει να του αλλαξεις την πηγη εισοδου στις ρυθμισεις ωστε να αναπαραγει αυτο που θα δεχεται απο την οπτικη. Πως. ?

Στο τηλεκοντρολ του στο επανω μερος εχει ενα πληκτρο AUX. (κοιταξε διαγωνια κατω αριστερα απο το πληκτρο open/close)
Πατας αυτο το κουμπι επαναλαμβανομενα μεχρι να επιλεγει η πηγη εισοδου AV1 OPT. Αυτη η επιλογη παιρνει εικονα απο την av1 και ηχο απο την οπτικη εισοδο.

Τα παραπανω τα βρηκα απο το manual της συσκευης σου LG. Ειναι ολα εκει γραμμενα.! Αν εχεις το εγχειριδιο χρησης του LG ριξε του μια ματια.
Θα σε βοηθησει και σε τυχον αλλες μελλοντικες αποριες που ισως χρειαστεις απαντησεις.!
-bye-

Χμμμ θα το δοκιμάσω πάλι άλλα έχω την εντύπωση ότι μόνο δυο επιλογές έχει ως AUX , AV1 και TV/AUDIO . σε καμία δεν αναγνωρίζει τον ήχο της τηλεόρασης. Το τσεκάρω και πάλι και σας ενημερώνω. Και πάλι ευχαριστώ για τον κόπο σου, θα επανέλθω.

Ok.
Παντως στο av1, το lg παιρνει τον ηχο απο την οπτικη του εισοδο απο οσο αναφερει το manual του.!
Μηπως και η tv θελει καποια σχετικη ρυθμιση για να βγαλει ηχο απο την οπτικη της. ?
Σε αυτο ισως σε βοηθησει καποιος κατοχης της Tv σου, ή καποιος που γνωριζει τα μενου της.!

Οκ μετά απο ενδελεχή έλεγχο έχω να επισημάνω τα εξής

1. Η οπτική θύρα στο HC είναι πράγματι εισόδου
2. Η οπτική θύρα στη τηλεόραση είναι πράγματι εξόδου
3. Το HC δεν μου εμφανίζει ως επιλογή το AVI/optical που μου αναφέρεις αλλά μόνο AV1 και TV/AUDIO ( πιθανολογώ πως εδώ είναι το βασικό πρόβλημα).
4. Δοκίμασα να συνδέσω και το δορυφορικό με το HC (μέσω οπτικής) και πάλι τζίφος απο ήχο και η επιλογή AVI/optical δεν υπάρχει.

Παρακατω σου δειχνω τι λεει το manual του lg.!

Αναφερει επισης οτι η αλλαγη εκτος του τηλεκοντρολ, μπορει να επιτευχθει και μεσω του FUNC στο μπροστινο μερος του πανελ του lg, καθως και οτι ο ηχος απο την οπτικη υποστηριζεται μονο οταν ειναι μεταξυ 32/96khz δειγματοληψια.!

Δεν μπορω να ξερω απο εκει και περα γιατι δεν ακους ηχο, ή γιατι δεν σου εμφανιζει την ενδειξη AV1 OPT, παρα μονο AV1.

Λογικα επρεπε να υπαρχουν 3 επιλογες συμφωνα με τα γραφομενα. AV1, /AV1 OPT, /TV-AUDIO.

Για να βγάλω τις φώτο έκανα τον Spiderman εξού και οι κακές γωνίες λήψεις. Η τελευταία φώτο όπως ανέφεραι και ένας φίλος είναι πράγματι η τηλεόραση. Ο υπολογιστής σε διαβεβαιώ πως δεν έχει οπτική έξοδο, παρα μόνο αναλογική (τα κλασσικά 3 τζακάκια ) , ενώ η κάρτα γραφικών έχει και ένα HDMI.

Έπαιξα λίγο με τις ρυθμίσεις στο τηλεχειριστήριο του HC και κατάφερα να αναπαράγω τον στερεοφωνικό ήχο και απο τα 4 πλευρικά ηχεία ταυτόχρονα ( τα πίσω δλδ αναπαράγουν ταυτόχρονα τον ήχο των μπροστινών) αλλά μέχρι εκεί.

Μήπως η μαμημένη η οπτική θύρα στο LG είναι χαλασμένη...δεν ξέρω , ξέμεινα απο ιδέες.

Απο τη μια θα ελεγα να δοκιμασεις και μια αλλη οπτικη, μηπως εχει προβλημα.
Αλλα απο την αλλη, το manual ειναι σαφες: Aπο το AV1 ΔΕΝ περνα ο ηχος της οπτικης. Χρειαζεται να επιλεγει το av1 OPT.

Τωρα γιατι δεν στο βγαζει στις επιλογες, δεν μπορω να γνωριζω. Μηπως εχει βλαβη το lg. ?
Μηπως χρειαζεται να ανιχνευσει σημα (εικονας ή ηχου) στις αντιστοιχες εισοδους για να τις ενεργοποιησει σαν επιλογη στο μενου. ?

Οσον αφορα τον τετρακαναλο ηχο απο την στερεο εισοδο που κανεις, αυτο μαλλον ειναι ενα απλο ψευδοsurround και καμια σχεση με τα 5.1 διακριτα καναλια που θα επρεπε να παιζεις.

Πρεπει να ψαξεις πιο πολυ το θεμα av1 opt και γιατι δεν σου την εμφανιζει σαν επιλογη. Λιγο δυσκολο να ειναι βλαβη (οχι απιθανο)
Για δοκιμασε να αποσυνδεσεις τα left/right αναλογικα στις εισοδους, μηπως αν δεν τα δει , επιλεξει αυτοματα την οπτικη και στην εμφανισει στις επιλογες. ?
Δεν ξερω τι αλλο να σκεφτω (προς ωρας)

Last edited:
Απάντηση: Re: Η ΟΔΎΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗ.. Ή ΑΛΛΙΩΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ HOME CI

Παίρνεις μια κάρτα ήχου των 10- 15 με optical out και κάνεις τη δουλειά σου.

^^^Αυτό
Κάρτα γραφικών (ΗDMI) στην ΤV
Κάρτα ήχου (οπτική) στο HC

Μα το θεμα του Αλεξανδρε ειναι οτι για να επιλεξει την οπτικη εισοδη στο LG πρεπει να βαλει την επιλογη AV1 OPT στο μενου του LG και απο οσο λεει, ΔΕΝ του εμφανιζει αυτη την επιλογη.!
Με λιγα λογια, το lg home cinema του, δεν μπορει να παρει ηχο απο τον οπτικη που εχει γιατι δεν του δινει αυτη την επιλογη στο input source στο μενου.!
(θεωρουμε αυτονοητο βεβαια οτι αν αυτο λυθει/ξεπεραστει, τοτε βαζει μια καρτα ηχου οπως του προταθηκε με εξοδο οπτικης και ειναι ετοιμος)

Επισης αν μπορει να δανειστει καποια συσκευη (π.χ. media player, καποιο δεκτη ψηφιακων καναλιων με εξοδο οπτικης κλπ) και να τη δοκιμασει επανω στο lg, για να δουμε κι εκει μηπως η τηλεοραση για καποιο λογο δεν δινει στην οπτικη εξοδο ηχο και παιζει καποιο ρολο αυτο στο lg.

Δηλαδη να απομονωσουμε το προβλημα, πριν αγορασει καρτα ηχου.