Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑ!!!

xApns

New member
4 February 2008
7
Αττική
Κατ' αρχην καλημέρα σας και καλώς σας βρήκα. Εύχομαι να σας ...διασκεδάσω με τις ανοησίες που θα σας παραθέσω ευθύς αμέσως. Αλλά ίσως κάτι αποκομίσω απ' αυτό το ρεζιλίκι.

Η ιστορία:
Εδώ και δυο χρόνια, στραβώθηκα και πήγα και πήρα από τα εξειδικευμένα στον κλάδο καταστήματα LIDL ένα δορυφορικό σύστημα της γνωστής σε όλους μάρκας SILVERCREST. Το HI Fidelity σύστημα μου από τότε είναι τοποθετημένο σε μέρος σκιερό στο κουτάκι του, σε μια ωραιότατη γωνίτσα στην αποθήκη μου (διπλά στα χριστουγεννιάτικα στολίδια πάνω απ'το σκουριασμένο ποδήλατο μου) όπως κάνουν στα παλιά καλά κρασιά! Τώρα γιατί το φιλούσα εκεί τόσο καιρό; Ε! πείτε πως περίμενα να πάρει αξία με το χρόνο...

Φέτος το πήρα απόφαση να το χρησιμοποιήσω Αλλά έλα που δεν ξέρω πως.

Τοποθέτησα τον αποκωδικοποιητή (ή όπως αλλιώς το λένε τέλος πάντων) πάνω στο υπόλοιπο πυργακι με τα μηχανήματα μου (video, dvd, filmnet) και έβγαλα το πιάτο στο μπαλκόνι... Ξέρετε... δίπλα απ'την μπουγαδα της μάνας μου, και το κοιτούσα. Μου φαίνεται πως με κοιτούσε κι αυτό. Τότε ήταν που πήρα την απόφαση να του μιλήσω εγώ πρώτος. "ΔΟΥΛΕΨΕ ΒΡΕ" του έλεγα και ξαναέλεγα με στόμφο αλλά αυτό με περιφρονούσε επιδεικτικά.
Έτοιμος να τα παρατήσω, με την άκρη του ματιού μου παρατήρησα ένα τεράστιο και κάτασπρο καλώδιο που θα μπορούσα να τυλιχτώ ολόκληρος και να περισσέψει κιόλας και λίγο να τυλίξω και το σκύλο μου. Αααα λέω. Αυτό είναι. Πρέπει να το ενώσω με το πιάτο και τον αποκ/ητη και τελείωσα... Βίδωσα το ένα άκρο στο LNB (ε; ε; ξέρω κι ορολογία) και το άλλο στο ΙΝ στο αποκ/ητη.
Χαρούμενος που τελείωσα, έκατσα αναπαυτικά στον καναπέ μου, πήρα το τηλεκοντρόλ ανά χείρας και πάτησα το POWER.
Αυτό που βίωνα ήταν φοβερό. Πραγματικά δηλαδή το λέω κι ανατριχιάζω. Τέτοιο ωραίο TETRIS δεν είχα ξαναπαίξει. Γιατί τιποτ' άλλο δεν κατάφερα να κάνω εννοείται.
Τσαντισμένος, κλείνω βιαστικά την Tv, αφήνω το τηλεκοντρόλ και λέγοντας ότι αυτά δεν είναι για μένα, άρχισα να μαζεύω νευριασμένα όλα τα συμπαρομαρτουντα. Καθώς όμως μάζευα παρατήρησα κάτι. Το ραδιοφωνακι που νόμιζα ότι μου είχαν κάνει δώρο μαζί με την δορυφορική δεν ήταν ραδιοφωνακι αλλά SATFINDER.
"ΕΥΡΗΚΑΑΑ" αναφώνησα και έκοψα το καλώδιο με ένα ειδικό εργαλείο (μαχαίρι για κρέας ήταν αλλά το κάνω πιο επιστημονικό) σε ένα σημείο για να παρεμβάλλω το SATFINDER.
Έβαλα το ακουστικό στ'αφτι μου να δω τι θ'ακουσω. Γυρνούσα το πιάτο από δω, "ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ" αυτό. Το γυρνούσα από κει, πάλι "ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ" αυτό. Μπα λέω. Άμα δεν πιάνει κάνει "ΙΙΙΙΙΙΙΙ" ενώ άμα πιάσει θα κάνει άλλο φωνήεν. Έκατσα λοιπόν μισή ώρα στο κρύο και στ'αγιαζι να προσπαθώ ν'ακουσω ένα "Α", ένα "Ε", ένα "Ο", κάτι ρε παιδί μου, κάτι.
ΝΙΕΝΤΕ που λένε κι οι Ιταλοί. Το μονό που κατάφερα είναι ακόμα και τώρα να έχω ένα βουητό στ'αφτι μου απ'το πολύ "ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ".

Κι έρχομαι λοιπόν εγώ τώρα και ρωταω:
-Υπάρχει καμιά οδηγιουλα για αρχαρίους να το ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ;
-Το πιάτο πρέπει να "βλέπει" ουρανό ή αρκούν οι συντεταγμένες κι όπου δει είδε;
-Το μόνο που θέλω να βλέπω είναι τα 6 βασικά ιταλικά. (RAI1, RAI2, RAI3, ITALIA1, RETE4, CANALE5)

από κάποια site βρήκα πως το πιάτο (50cm x 60cm), στην Αττική πρέπει να έχει κλίση 44,7 μοίρες και κάτι άλλα που δεν κατάλαβα εννοείται. Κάτι για αζιμουθια έλεγαν και τέτοια…

αφου πρωτα συνερθω απο το απιστευτο γελιο που εριξα με την περιγραφή το οσων σου συμβαινουν ξεκινώ

1 το πιατο πρεπει να βλεπει ουρανο εννοειται αλλα προσεχε ουρανο οχι της κιλότες του απεναντι

2 χοντρα χοντρα δες απο αλλα πιατα σε ταρατσες προς τα που ειναι στραμενα και κανε το ιδιο

3 πες την μαμα ή στην κοπελια σου να κοιτα στην τηλεοραση στο καναλι που εχεις βαλει τον δορυφορικο δεκτη (και οχι ατιθασα νειατα)την ωρα που εσυ θα κανεις της τελικες ρυθμισεις και τι εννοω

θα μετακινεις αργα το πιατο μεχρι να δεις οτι η μπαρα σηματος φουντωνει και ανεβαινει(σαν πυρετος ενα πραμα)

τοτε βιδωνεις το πιατο και κανεις αναζητηση καναλιων και βρισκεις τα καναλια που σε ενδιαφερουν

μετα τα πετας ολα αυτα και παίρνεις σοβαρο εξοπλισμο!!!!!!!!!!!!!

Πολύ ωραία και γλαφυρή η περιγραφή! Εύγε!
Αυτό που θελεις ειναι να σημαδέψεις τους HOT BIRDS. Ο πιο απλός τροπος ειναι να κοιτάξεις προς τα που βλέπουν τα περισσότερα άλλα πιάτα της γειτονιάς (και ειδικά κατι μικρά που γραφουν Nova) και να προσπαθησεις να εστιάσεις και το δικό σου στην ίδια περιπου κατευθυνση, που ειναι Νότια με κάποια στροφη προς τα δυτικά, αναλογα με το μερος που μενεις...

Ανεβαινεις με τον δέκτη και την Τιβι ταράτσα.

Συνδέεις τον δέκτη με την τιβι και τον ανοιγεις.

Επιλέγεις τον HotBird απο τους δορυφόρους.

διαβαζεις τις οδηγίες, κάπου λέει οτι βγάζει στο μενου μπάρα σήματος

Αφήνεις τον δέκτη εκεί.

Βαζεις το Satfinder στο Κα(υ)λώδιο (ανωγειανά είπαμε)

σκεπάζεις με το χέρι το LNB να μην θωρεί το πιάτο

Γυρίζεις το κουμπί του SatFinder μεχρι να βγάλει το σκασμό (όχι πολύ παραπάνω, ε!

βγάζεις το χέρι απο το LNB (μην ξεχαστουμε....)

περιμένεις να πάει κοντά 2 η ώρα.

βρίσκεις και μια πυξίδα.

βρίσκεις τον νότο.

βάνεις το πιάτο στην βάση

Γυρίζεις λίγο το LNB επάνω στην βάση του προς τα αριστερά (οπως το κοιτάς απο πίσω)και αρχίζεις να κουνάς πανω - κάτω το πιάτο μεχρι να ξανακούσεις το IIIII

θα δεις οτι το κάνει σε μια πάρα πολύ μικρή περιοχή.καθε φορά. Καθε σημείο ειναι και ενας δορυφόρος.

Σημαδευεις στην ιδια γραμμή με τον ήλιο στις 2.30 περίπου η ώρα.

Σε καθε σημείο, τσέκαρε αν παίζουν και οι 2 μπάρες στο μενου του δέκτη, οχι μόνο η μια.

σε κάποιο απο τα 2 θα παιζουν και οι 2.

εκεί ειναι ο Hotbird.

κουνα λιγο δεξιά - αριστερα το πιάτο για να δεις την μπάρα Quality να φτάνει οσο πιό ψηλά μπορεί.

Σφίγγεις χιαστί (πανω αριστερα - κάτω δεξια, πανω δεξια - κάτω αριστερα) τις βίδες της βάσης, για να μην χάσεις το σημείο.

μετα κουνας το πάνω - κάτω για μέγιστο quality.

στρίβεις και το LNB δεξια - αριστερα στην βάση του (χωρίς να μπαινεις μπροστά στο πιάτο) πάλι για μεγιστο σήμα.

Βαζεις τον δέκτη (βλέπε οδηγίες) να κάνει αναζήτηση

πρέπει να βρεί τουλάχιστο 900 κανάλια αναμεσα στα οποια να ειναι και η RAI.

Ωραίος ο παίχτης...!!!
αφού λάβεις σοβαρά αυτά που λέει ο Voreios και ο potis21 ρίξε μια ματιά παρακάτω
http://www.satlex.net/el/azel_calc-...&lo=23.72&country_code=gr&diam_w=75&diam_h=80
http://www.satlex.net/el/elobst_calc-params.html?calc_by=by_e&d=&h=&e=44.62
ρύθμισε το SATFINDER ώστε η βελόνα να είναι μετά την μέση και όχι στο τέρμα, μετακίνησε το πιάτο δεξια-αριστερά και πάνω-κάτω μέχρι να δεις την βελόνα να φτάνει στο τέρμα, αυτό είναι το δύσκολο το εύκολο είναι στο δεκτη επιλέγεις τους Hotbird και κάνεις Scan...
:coool:

Last edited:
κοίτα & εδώ ίσως σε βοηθήσει περισσότερο
μπορείς να βρείς το δορυφόρο με βάση τη θέση του ήλιου.
το βρίσκεις εύκολα κοιτάζοντας την σκιά απο το σίδερο που συγκρατεί το lnb,
ή το κάτοπτρο

για αθήνα αυτές τις μέρες ο hotbird είναι στη θέση του ηλίου περίπου
στις 13:40 το μεσημέρι

http://www.satellite-calculations.com/Satellite/lookangles.htm

Λοιπόν, Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω όλους που πάρα τα καραγκιοζιλίκια μου, με πήρατε στα σοβαρά.

Δυστυχώς, ύστερα από προσπάθεια απεδείχθη ότι το μόνο που μπορώ να κάνω στο μπαλκόνι είναι ...να πιω τσάι με λεμόνι (εκ του άσματος).
Και εξηγώ:
Στη θέση που κατασκευάστηκε η πολυκατοικία (η οποία είναι κατόψεως Γαμμα), το μόνο σημείο που ακούω τον Ε.Τ. να μου τραγουδάει μέσω του SATFINDER είναι λίγο πριν σταματήσει το πιάτο να «βλέπει» ουρανό και αρχίσει να «βλέπει» έναν ωραιότατο μουσταρδί τοίχο που 'χουμε. Προφανώς, εκεί δεν είναι αρκετά δυνατό το σήμα για να στείλει εικόνα στην tv.
Επομένως θα πρέπει να πάρω οοοολη την προίκα μου και να πάω ταράτσα.

ΥΓ1: Δια της ατόπου απαγωγής κατάλαβα ότι εκτός όλων των άλλων το SATFINDER μου είναι για τα μπάζα. Ούτε δείκτη έχει που ανεφέρθη πρότινος, ούτε κουμπιά ευαισθησίας, ούτε τίποτα. Είναι ένα μαύρο μικρό πράμα που έχει μια τρουπα απ'τη μια, μια τρουπα απ'την άλλη και μια πιο μικρή τρίτη για τ'ακουστικο. Όσο για το "ΙΙΙΙΙΙΙ" αυτό είναι μόνιμο. Απλά άμα βρει (λέμε τώρα) κάνα δορυφόρο από μονότονο, αρχίζει να τσιρίζει σαν γατιά που μαλώνουν τη νύχτα και γίνεται παλμικό.

ΥΓ2: Για τον δέκτη-αποκ/τη δεν υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης. Αλλά αυτό ας πούμε διορθώνεται. Όλο και κάπου θα το βρω στο διαδίκτυο.

ΥΓ3: Τα κανάλια είναι προεγκατεστημένα. Δεν έχω να κάνω κάτι επ’ αυτού. Η’ μήπως έχω;;;

Αυτά για την ώρα. Να ξέρετε ότι οι συμβουλές σας δεν πάνε στον βρόντο. Το ’χω πάρει στα σοβαρά. Τις φωτογραφίες που μου στείλατε τις εκτύπωσα για να τις μελετήσω (αφού πρώτα καταλάβω ποια είναι η επάνω και ποια η κάτω πλευρά τους).:silly:
Και πάλι σας ευχαριστώ. Ήταν μια καλή αρχή για να πάρω μπρος. Θα σας ενημερώνω για τις προόδους μου.

Η αλήθεια είναι ότι για ένα άπειρο χρήστη είναι σκέτος πονοκέφαλος. Αν σου περισσεύουν καμιά 30-40 euro φώναξε ένα τεχνικό εγκαταστάσεων κεραιών και θα στο ρυθμίσει με την μέγιστη ακρίβεια.
Πάντως το κάτοπτρο πρέπει να βλέπει καθαρά τον νότο, χωρίς εμπόδια. Τώρα αν επιμένεις να το ρυθμίσεις μόνος σου θα χρειαστείς ένα satfinder με ρυθμιζόμενη ευαισθησία, μία πυξίδα και ένα περιοδικό που ασχολείται με δορυφορικά. Αυτά στις τελευταίες σελίδες γράφουν πού πρέπει να γυρίσεις το κάτοπτρο, σύμφωνα πάντα με τον δορυφόρο που θες να δεις και φυσικά πάντα με την γεωγραφική σου θέση (πόλη).
Έτσι περίπου ρυθμίζεις ,σύμφωνα με την πυξίδα πάντα, πόσο ανατολικά η δυτικά θα κοιτάζει το κάτοπτρο.
Τώρα για το πόσο πάνω η κάτω θα κοιτάζει, όλα τα κάτοπτρα από το πίσω μέρος έχουν μια βάση που αυτή με την σειρά της πιάνει σε κάποιο ιστό η κάγκελο. Καλό θα ήταν να είναι βιδωμένο σε κάποιο ιστό, ο οποίος θα έναι κάθετος (με αλφάδι) ως προς το έδαφος.
Επάνω στην βάση αυτή υπάρχουν χαραγμένες γραμούλες που σου δείχνουν τη θέση του κατόπτρου σε σχέση με τον ορίζοντα.
Βλέπεις από το περιοδικό τί ανύψωση πρέπει να έχει το κάτοπτρο, σύμφωνα πάντα με την τοποθεσία σου.
Από εκεί και πέρα με μικρομετρικές ρυθμίσεις προσπαθείς να πάρεις την μέγιστη ένδειξη στο satfinder.
Φυσικά αν τερματίζει η βελόνα θα χαμηλώνεις την ευαισθησία.

Ε ορίστε.

Πέτα το Satfinder

Βρες ενα μερος που να λιάζεται στις 1:40 το μεσημέρι και να μπορεί να στηρίξει το πιάτο

βαλε εκει το πιάτο

βαλε στην Τιβι την Rai1

σημάδεψε κάτω απο τον ήλιο (γιατί τα Offset πιάνουνε με σπόντα κι οχι ισια,

ή ακόμα καλύτερα βάλε τις γωνίες (αν το πιάτο σου εχει γωνίες)

κουνα το λιγο δεξια - αριστερά, πανω - κατω (οι γωνίες επι του κατόπτρου ισχύουν μονο αν η βάση ειναι εντελώς κάθετη, αλλά ενα 60ρι κάτι θα παει να πιασει με 3 μοιρες πάνω - κάτω)

και μολις δεις εικόνα, πατα το info

βρες το πιό δυνατό σημα

σφίξε το πιάτο

βιδωσε το καλώδιο να πάει κάτω

αππόλαυσε ψηφιακή δορυφορική TV!

Απάντηση: Re: Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑ!!!

Η αλήθεια είναι ότι για ένα άπειρο χρήστη είναι σκέτος πονοκέφαλος. Αν σου περισσεύουν καμιά 30-40 euro φώναξε ένα τεχνικό εγκαταστάσεων κεραιών και θα στο ρυθμίσει με την μέγιστη ακρίβεια.

Φίλε Χάρη αυτό σου προτείνω κι εγώ αντί να κάθεσαι να παιδεύεσαι και να τρως τ' αγιάζι και τον χρόνο σου.

Υ.Γ. πάντως οι περιγραφές ήταν απολαυστικότατες -bye-